Πώς οι κεντρικές τράπεζες εντείνουν την ανισότητα πλούτου και εισοδήματος

0
447

η υγιής οικονομική λογική αποκαλύπτει ότι το τραπεζικό καρτέλ συμβάλλει στην ανισότητα των εισοδημάτων και του πλούτου, ακόμη και σε ένα αυξανόμενο χάσμα μεταξύ των καθαρά κερδισμένων και των καθαρά χαμένων του συστήματος ακάλυπτου χρήματος

του Thorsten Polleit

Απόδοση: Μιχάλης Γκουντής

Εισαγωγή

Το μήνυμα που ομοφώνως εκτοξεύεται από πολιτικούς, κεντρικούς τραπεζίτες και μέηνστρημ οικονομολόγους είναι ότι οι κεντρικές τράπεζες υπάρχουν για το «γενικό καλό ». Παρέχουν στην οικονομία επαρκές χρήμα και πιστώσεις και καταπολεμούν τον πληθωρισμό, υποστηρίζοντας έτσι την αύξηση της παραγωγής και της απασχόλησης. Επιπλέον, οι κεντρικές τράπεζες υποτίθεται ότι είναι σε θέση να αποτρέψουν ή τουλάχιστον να μετριάσουν τις χρηματοπιστωτικές και οικονομικές κρίσεις. Ωστόσο, δυστυχώς, τίποτα δεν μπορεί να απέχει περισσότερο από την αλήθεια.

Ο σκοπός της ίδρυσης των κεντρικών τραπεζών

Κατά τη διάρκεια της ιστορίας, δημιουργήθηκαν κεντρικές τράπεζες, πρώτα απ’ όλα, για να γεμίσουν τα ταμεία των κυβερνήσεων. Να αυξήσουν τα οικονομικά μέσα του βασιλιά ή της εκλεγμένης κυβέρνησης μέσω ενός πληθωριστικού συστήματος – συνήθως υπερβολικά περίπλοκο και πολύ προκλητικό για τους περισσότερους ανθρώπους. Οι κεντρικές τράπεζες είναι καθοριστικές για την τοποθέτηση του ηγέτη – ή της άρχουσας τάξης – σε θέση να λεηλατήσει το λαό σε μεγάλη κλίμακα και, με την αναδιανομή της λεηλασίας, να εξαρτάται όλο και περισσότερος κόσμος οικονομικά και κοινωνικά από αυτόν.

Για το σκοπό αυτό, οι κεντρικές τράπεζες έχουν αναλάβει στο μονοπώλιο της παραγωγής χρήματος. Αυτό έχει καταστήσει δυνατή την αντικατάσταση των βασικών προϊόντων, ή «φυσικών χρημάτων» με ακάλυπτο χαρτί ή χρήματα fiat. Οι κεντρικές τράπεζες παρέχουν στις εμπορικές τράπεζες χρηματικά ποσά από τη κεντρική τράπεζα, και οι εμπορικές τράπεζες είναι ελεύθερες να πυραμιδώσουν στο πολλαπλάσιο πάνω από τα χρήματα της εμπορικής τράπεζας. Αυτό είναι που οι νομισματικοί εμπειρογνώμονες συνήθως ονομάζουν «κλασματικό τραπεζικό σύστημα αποθεματικών», το οποίο είναι ένα πραγματικά πληθωριστικό σύστημα.

Ο Murray N. Rothbard μιλά μάλιστα για ένα καρτέλ μεταξύ της κεντρικής τράπεζας και των εμπορικών τραπεζών. Στην πράξη, η κεντρική τράπεζα λειτουργεί ως πράκτορας: «να καρτελοποιήσει τις ιδιωτικές εμπορικές τράπεζες και να τις βοηθήσει να πληθωρίσουν το χρήμα και την πίστωση, διοχετεύοντας αποθέματα στις τράπεζες και να τις διασώζει όταν βρίσκονται σε κίνδυνο»1. Το καρτέλ ακάλυπτου χρήματος που σχηματίζεται μεταξύ της κεντρικής τράπεζας και των εμπορικών τραπεζών έχει σοβαρές οικονομικές και κοινωνικοπολιτικές συνέπειες.

Για παράδειγμα, το fiat χρήμα είναι πληθωριστικό υπό την έννοια ότι χάνει την αγοραστική του δύναμη με την πάροδο του χρόνου. Δεν μπορεί και δεν χρησιμεύει ως πολύ χρήσιμο αποθήκη αξίας για τους αποταμιευτές. Επίσης, η αύξηση των χρημάτων fiat θέτει σε κίνηση μια τεχνητή άνθιση (boom), η οποία, όμως, πρέπει αργά ή γρήγορα να μετατοπίζεται σε μια ύφεση (bust). Εξάλλου, το ακάλυπτο χρήμα καθιστά τους καταναλωτές, τις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις σε όλο και μεγαλύτερες ποσότητες χρέους, πιέζοντάς τους σε κατάσταση υπερχρέωσης.

Ακάλυπτο χρήμα και ανισότητα πλούτου και εισοδήματος

Υπάρχει ένα πρόσθετο σοβαρό πρόβλημα με τα ακάλυπτα χρήματα των κεντρικών τραπεζών: επηρεάζουν την κατανομή του εισοδήματος και του πλούτου και το πράττουν με τρόπο που δεν βασίζεται στην αξιοκρατία αλλά στην μη ελεύθερη αγορά αγορά. Για να γίνει αυτό κατανοητό, πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι εάν και όταν η ποσότητα του χρήματος αυξάνεται σε μια οικονομία, οι τιμές των διαφόρων αγαθών θα επηρεαστούν σε διαφορετικά χρονικά σημεία και σε διαφορετικό βαθμό2. Με άλλα λόγια: μία αύξηση της ποσότητας χρήματος αλλάζει την κατανομή – αναγκαστικά – των σχετικών εισοδημάτων και του πλούτου των ανθρώπων.

Οι πρώτοι αποδέκτες των νέων χρημάτων θα είναι οι δικαιούχοι, επειδή μπορούν να αγοράσουν αγαθά σε τιμές που δεν έχουν αλλάξει με τα νέα τους χρήματα. Καθώς τα νέα χρήματα μεταφέρονται από το ένα χέρι στο άλλοι, οι τιμές αυξάνονται. Οι μεταγενέστεροι αποδέκτες τίθενται σε μειονεκτική θέση: Μπορούν να αγοράσουν μόνο αγαθά σε αυξημένες τιμές με τα νέα τους χρήματα. Με άλλα λόγια: Οι πρώτοι αποδέκτες των νέων χρημάτων γίνονται πλούσιοι, οι μεταγενέστεροι αποδέκτες φτωχοί. Περιττό να πούμε ότι εκείνοι που δεν λαμβάνουν κανένα από τα νέα χρήματα θα είναι σε χειρότερη θέση απ’ όλους.

Κατά την κρίση 2008/2009, για παράδειγμα, η τραπεζική και χρηματοπιστωτική βιομηχανία («Wall Street») είχε ανακεφαλαιοποιηθεί εξ αρχής. Οι κεντρικές τράπεζες εκτύπωσαν νέα χρηματικά υπόλοιπα, τα τοποθέτησαν στους ισολογισμούς των τραπεζών και τους πρόσφεραν γενναιόδωρα με εξαιρετικά χαμηλό κόστος αναχρηματοδότησης. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, ο ισολογισμός του τραπεζικού καρτέλ είναι πλέον πολύ μεγαλύτερος από ό,τι ήταν πριν από την έξαρση της κρίσης. Το τραπεζικό καρτέλ έχει ξεπεράσει αρκετά καλά την κρίση που βοήθησε να δημιουργηθεί με την έκδοση χρημάτων fiat αρχικά.

Το τραπεζικό καρτέλ των ΗΠΑ συνεχίζει να αυξάνεται. Αρχεία λογαριασμών της FED (κεραμιδί γραμμή) και των Αμερικανικών τραπεζών (πορτοκαλί γραμμή) σε δισ. δολάρια. Συνολική αποτύπωση με τη διακεκομμένη γραμμή. Έτη 1999-2018. Πηγή: Thosmon Financial

Είναι παραπλανητικό να πιστεύουμε ότι η αύξηση της ποσότητας των χρημάτων θα είναι «ουδέτερη» υπό την έννοια ότι θα αφήσει αμετάβλητη τη θέση του εισοδήματος και του πλούτου των ανθρώπων. Στο σημερινό καθεστώς ακάλυπτου χρήματος, η αμείωτη αύξηση της προσφοράς χρήματος που παρέχεται από το τραπεζικό καρτέλ δεν ωθεί μόνο τις τιμές των καταναλωτικών αγαθών προς τα πάνω. Επίσης, ανεβάζει τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων, όπως οι τιμές των μετοχών, των ακινήτων και των κατοικιών. Οι κάτοχοι περιουσιακών στοιχείων, η αξία των οποίων αυξάνεται λόγω του πληθωρισμού, ωφελούνται, αυτοί που αποταμιεύουν χρήματα χάνουν: Η αγοραστική δύναμη των τελευταίων μειώνεται.

Ποιοι είναι οι νικητές και κερδισμένοι;

Είναι δύσκολο να εντοπιστεί ακριβώς ποιος είναι ο καθαρός νικητής και ποιος είναι ο καθαρός χαμένος του πληθωριστικού συστήματος του τραπεζικού καρτέλ. Ωστόσο, κατά κανόνα, οι κάτοχοι χρηματοπιστωτικών μέσων φέρουν το κύριο βάρος – ειδικά εάν οι κεντρικές τράπεζες ωθούν τα επιτόκια σε αρνητικά επίπεδα σε όρους διορθωμένους για τον πληθωρισμό. Το εισόδημα των μισθωτών παραμένει πίσω από το εισόδημα εκείνων που κατέχουν περιουσιακά στοιχεία των οποίων οι τιμές διογκώνονται. Όσοι λαμβάνουν τραπεζική πίστωση είναι μεταξύ των πρώτων αποδεκτών των νεοδημιουργηθέντων χρημάτων και έτσι ωφελούνται, ενώ όσοι δεν λαμβάνουν τραπεζική πίστωση βρίσκονται χαμένοι στο τέλος.

Εκείνοι που τάσσονται με το «βαθύ κράτος», το οποίο χρηματοδοτείται από τεράστιες ποσότητες πιστώσεων που παρέχονται από το τραπεζικό καρτέλ με ευνοϊκούς όρους, απολαμβάνουν ασφαλή απασχόληση και άνετα συνταξιοδοτικά πακέτα. Οι επιχειρήσεις παίρνουν κερδοφόρες δουλειές από κυβερνητικές παραγγελίες. Ειδικότερα, η εμπορική και επενδυτική τραπεζική βιομηχανία, με την προνομιακή της πρόσβαση σε πιστωτικές τσέπες της κεντρικής τράπεζας, αποκομίζει τεράστια κέρδη και καταβάλλει απολύτως άσεμνες αποζημιώσεις προσωπικού.

Θα ήταν λάθος να υποστηρίξουμε ότι το σχέδιο χρηματοδότησης με ακάλυπτο χρήμα του τραπεζικού καρτέλ λειτουργεί για το γενικότερο καλό. Είναι επωφελές για κάποιους – συνήθως για τους λίγους – σε βάρος άλλων – συνήθως για τους πολλούς. Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ένας αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων έθεσε το ερώτημα: Το τραπεζικό καρτέλ κάνει την ανισότητα χειρότερη; Φυσικά, η ανισότητα του εισοδήματος και του πλούτου οφείλεται σε πολλούς λόγους, και όσο οι άνθρωποι είναι άνισοι όσον αφορά την εφευρετικότητα, την εργατικότητα, το ταλέντο και την επιμονή, το εισόδημα και ο πλούτος θα διανεμηθούν άνισα.

Ωστόσο, η υγιής οικονομική λογική αποκαλύπτει ότι το τραπεζικό καρτέλ συμβάλλει στην ανισότητα των εισοδημάτων και του πλούτου, ακόμη και σε ένα αυξανόμενο χάσμα μεταξύ των καθαρά κερδισμένων και των καθαρά χαμένων του συστήματος ακάλυπτου χρήματος. Αυτό το είδος ανισότητας δεν μπορεί να δικαιολογηθεί πειστικά από οικονομικούς ή δεοντολογικούς λόγους – γιατί είναι το άμεσο αποτέλεσμα του κράτους που μονοπωλεί την παραγωγή χρήματος και ομάδων ειδικών συμφερόντων που εκμεταλλεύονται το κρατικό μονοπώλιο παραγωγής χρήματος για να εξυπηρετήσουν το σκοπό τους.

Γιατί δεν υπάρχει αντίδραση σε όλο αυτό;

Η δημόσια αντίσταση κατά των μηχανορραφιών και των συναλλαγών του τραπεζικού καρτέλ έχει τεθεί υπό έλεγχο μέχρι στιγμής, προφανώς επειδή οι άνθρωποι έχουν απολαύσει αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων τις τελευταίες δεκαετίες. Αυτό που δεν βλέπουν είναι το αντίθετο: Το τραπεζικό καρτέλ έχει κρατήσει το εισόδημα και τον πλούτο των περισσότερων ανθρώπων κάτω από τις δυνατότητες του. Θα μπορούσαν να είναι σε καλύτερη θέση, αλλά το τραπεζικό καρτέλ το εμπόδισε. Η δήλωση αυτή ανοίγει την πόρτα για ένα αντίθετο επιχείρημα: Χωρίς το τραπεζικό καρτέλ και το σύστημα χρηματοδότησής του, δεν θα υπήρχε καθόλου οικονομική ανάπτυξη.

Αυτό, ωστόσο, αντιπροσωπεύει ένα από τα ίσως πιο αξιοσημείωτα σφάλματα στη νομισματική μέηνστρημ θεωρία. Για το εξηγήσω, τα χρήματα – τα τελικά μέσα πληρωμής – είναι χρήσιμα μόνο για την αξία ανταλλαγής. Η αύξηση της ποσότητας δεν αποφέρει κανένα κοινωνικό όφελος. Η οικονομία δεν είναι καλύτερη εάν αυξηθεί η ποσότητα του χρήματος. Όπως επισημάνθηκε προηγουμένως, η αύξηση της προσφοράς χρήματος ωφελεί μόνο ορισμένους σε βάρος άλλων. Πρόκειται για ένα μέσο για να αποσπάσουν ύπουλα πόρους τους των μη ενημερωμένων, τοποθετώντας τους στα ταμεία των ενημερωμένων.

Μία ερώτηση παραμένει: Δεν προκαλεί η αύξηση της ποσότητας των χρημάτων πρόσθετη οικονομική δραστηριότητα; Αυτό το ερώτημα συνεπάγεται μια πρόταση που δεν έχει καμία βάση στην υγιή οικονομική θεωρία. Είναι μια σαγηνευτική υπόσχεση στην καλύτερη περίπτωση. Γιατί μπορεί λογικά να υποστηριχθεί ότι δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρχει σταθερή σχέση μεταξύ εξωτερικών παραγόντων (όπως η αλλαγή της ποσότητας χρημάτων) και της ανθρώπινης δράσης (όπως, για παράδειγμα, επινόηση, επένδυση ή παραγωγή). Η υπόθεση «η αύξηση της ποσότητας χρημάτων προκαλεί ανάπτυξη» είναι λογικά μη βιώσιμη3.

Κλείνοντας

Έτσι, δυστυχώς, το άρθρο αυτό τελειώνει με μια πικρή ιδέα: Η ορθή οικονομική λογική θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το σύστημα χρημάτων fiat – που εκπροσωπείται και υποστηρίζεται από το τραπεζικό καρτέλ – συμβάλλει και κατ’ ανάγκην στην ανισότητα εισοδήματος και πλούτου στην κοινωνία4. Είναι μια πηγή διεύρυνσης του χάσματος μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών. Σύμφωνα με όλα τα πρότυπα, τα ακάλυπτα χρήματα πρέπει να θεωρούνται κοινωνικά άδικα. Το ίδιο ισχύει και για τη συμπαιγνία μεταξύ κεντρικών τραπεζών και ιδιωτικών τραπεζών.

Τι πρέπει να γίνει; Η λύση είναι απλή: Δημιουργήστε μια ελεύθερη αγορά χρημάτων, κλείστε τις κεντρικές τράπεζες, διαλύστε το τραπεζικό καρτέλ. Όπως λέει ο Murray Rothbard: «Ας καταργήσουμε το σύστημα της Federal Reserve και ας επιστρέψουμε στον χρυσό κανόνα σε ένα νομισματικό σύστημα, όπου ένα μέταλλο που παράγεται στην αγορά, όπως ο χρυσός, χρησιμεύει ως το κανονικό χρήμα και όχι χάρτινα εισιτήρια που τυπώνονται από τη Federal Reserve» .5 Ίσως η συζήτηση σχετικά με την αυξανόμενη ανισότητα να βοηθήσει στην αποκατάσταση του χρηματικού μας συστήματος – κάτι που οι οικονομικές διαπιστώσεις δεν έχουν επιτύχει ακόμα.

***

Βρίσκετε ενδιαφέροντα τα άρθρα στην «Ελεύθερη Αγορά»; Εκτιμάτε την προσπάθεια μας; Κάντε τώρα μια δωρεά 5 ευρώ και ενισχύστε μας.

Διαβάστε περισσότερα:

  1. Rothbard, M. N. (1994), The Case Against The Fed, σελ. 145.
  2. Mises, L. v. (1981), Theory of Money and Credit, ειδ. σελ. 160 – 168.
  3. Mises, L. v. (1957), Theory and History, σελ. 3 – 4, σελ. 9 – 12.
  4. Πρέπει να σημειωθεί ότι ακόμη και σε ένα καθεστώς εμπορευματικών χρηματικών διαθεσίμων (στο οποίο, για παράδειγμα, ο χρυσός και το ασήμι χρησιμεύουν ως χρήματα), η αύξηση της ποσότητας χρήματος έχει διανεμητικές συνέπειες.

    Ωστόσο, καθώς η ποσότητα των χρημάτων των βασικών εμπορευμάτων δεν μπορεί να αυξηθεί με την πολιτική σκοπιμότητα και υπόκειται σε κόστος παραγωγής βασιζόμενη στην αγορά, οι διανεμητικές συνέπειες σε ένα καθεστώς εμπορευματικών χρηματικών διαθεσίμων αναμένεται να είναι πολύ λιγότερο σημαντικές από εκείνες ενός καθεστώτος ακάλυπτων χρημάτων.

  5. Rothbard (1994), The Case Against The Fed, σελ. 146.