Μια Bona Fide Φορολογική εξέγερση στη Γαλλία

0
2215
Μακράν από το να είναι μια περιθωριακή αστική διαταραχή, η Γαλλία βρίσκεται στην καρδιά μιας διαχρονικά τιμημένης, bona fide εξέγερσης κατά της φορολογίας.

Ακόμη και στη Γαλλία, την χώρα που λατρεύουν οι σοσιαλδημοκράτες και οι σοσιαλιστές, οι άνθρωποι δεν εκτιμούν το ότι θα πρέπει να λεηλατηθεί ο προσωπικός τους πλούτος για να εξυπηρετήσουν τα σχέδια της κυρίαρχης τάξης.

Του Peter C. Earle

Απόδοση: Ευθύμης Μαραμής

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, περίπου 300.000 Γάλλοι πολίτες κατέβηκαν στους δρόμους μεγάλων πόλεων για να μπλοκάρουν περίπου 2000 δρόμους και διασταυρώσεις φορώντας κίτρινα γιλέκα ασφαλείας (gilets jauntes). Η γαλλική αστυνομία και το προσωπικό ασφαλείας χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και αντλίες νερού, σε μεγάλο βαθμό ανεπιτυχώς, για να διαλύσουν τα οργισμένα πλήθη.

Η κάλυψη των γεγονότων από τα μέσα ενημέρωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν αρχικά περιορισμένη. Τα ευρωπαϊκά πρακτορεία ειδήσεων, ωστόσο, ανέφεραν ότι οι ταραχές ήταν μια απάντηση σε έναν πρόσφατα επιβληθέντα φόρο άνθρακα στα καύσιμα. Αλλά δύο χαρακτηριστικά γνωρίσματα των ταραχών των «κίτρινων γιλέκων» είναι ξεχωριστά και πρέπει να δώσουμε έμφαση.

Ο φόρος άνθρακα στα καύσιμα δεν είναι ο μόνος λόγος των διαδηλώσεων

Η αρχική ώθηση για να βγει ο κόσμος στους δρόμους φορώντας κίτρινα γιλέκα ήταν το αυξανόμενο κόστος των καυσίμων. Αλλά οι διαμαρτυρίες γρήγορα κλιμακώθηκαν σε μια γενικότερη διαμαρτυρία για τη φορολογία εν γένει. Οι συνεντεύξεις επιβεβαιώνουν ότι υφίσταται μια ευρύτερη εξέγερση.

Η κυβέρνηση επέβαλε νέο φόρο στις συντάξεις νωρίτερα μέσα στο 2018, ασκώντας σημαντική οικονομική πίεση στους ηλικιωμένους. Υπάρχουν διαμαρτυρίες για την αύξηση των φόρων ακίνητης περιουσίας. Επιπλέον, η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα αποσπά τον φόρο εισοδήματος απευθείας από τις μισθοδοτικές αποζημιώσεις σε μηνιαία βάση, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2019. Αυτό εξόργισε περαιτέρω τον πληθυσμό.

Για δεκαετίες, οι Γάλλοι πολίτες έχουν πληρώσει είτε τους υψηλότερους ή μεταξύ των υψηλότερων φόρων στην ΕΕ. Πολλοί δυσκολεύονταν ήδη να τα βγάλουν πέρα ​​ακόμη και προτού η κυβέρνηση επιβάλει τους νέους φόρους το τρέχον έτος.

Οι αναφορές για κλοπή είναι πανταχού παρούσες στα συνθήματα και στα πλακάτ των κίτρινων γιλέκων αναγράφονται φράσεις όπως: «Θάνατος στους φόρους». Μακράν από το να είναι μια περιθωριακή αστική διαταραχή, η Γαλλία βρίσκεται στην καρδιά μιας διαχρονικά τιμημένης, bona fide εξέγερσης κατά της φορολογίας.

Η αντίσταση είναι απολιτική

Επιπλέον και σε αντίθεση με τις συνδικαλιστικά οργανωμένες εξεγέρσεις του περασμένου έτους (και τις περισσότερες άλλες κοινωνικές εξεγέρσεις της τελευταίας δεκαετίας περίπου), αυτή η εξέγερση είναι αυθόρμητη. Δεν υπάρχει ηγέτης, καμία στήριξη της οργάνωσης ούτε πολιτική προκατάληψη: η σύνθεση των σχεδόν 300.000 διαδηλωτών κατά της φορολογίας εκτείνεται σε ένα ποικίλο ιδεολογικό φάσμα. Και ενώ η ενδυμασία τους απορρέει από νόμο του 2008 που απαιτεί οι Γάλλοι αυτοκινητιστές να φέρουν κίτρινα γιλέκα ασφαλείας στα αυτοκίνητά τους, για ορισμένους συμμετέχοντες ταυτόχρονα καταγράφουν μια απολιτική ενότητα του σκοπού τους.

Η κυβέρνηση Macron προσπάθησε να σπιλώσει τους διαδηλωτές. Υπήρξαν κάποιες ασθενικές προσπάθειες να χαρακτηριστούν ως «ακροδεξιοί ταραχοποιοί» εκατοντάδες χιλιάδες Γάλλοι πολίτες που βγήκαν στο δρόμο οργισμένοι κατά της φορολογίας. Στην πραγματικότητα, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση δεν ήταν ποτέ χαμηλότερη.

Το χάσμα μεταξύ της ρητορικής και των ενεργειών της κυβέρνησης αρχίζει να διευρύνεται.  Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε, ύστερα από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ότι ακύρωσε σχέδια για την επιβολή αστικών διοδίων.

Η μπάλα είναι στον Macron

Η Γαλλία – πιο σωστά, η γαλλική κυβέρνηση – είναι η «χαϊδεμένη» πολλών δυτικών μέσων ενημέρωσης για την «πρωτοπορία» της στο θέμα της «κλιματικής αλλαγής». Στη Γαλλία (όπως και στην πλειοψηφία της ΕΕ) ο δημόσιος τομέας εκτοπίζει  τον ιδιωτικό τομέα, κάτι το οποίο αναμφισβήτητα βοηθά στην κατάποση μεγαλεπήβολων και ουτοπικών έργων προς την κατεύθυνση μιας αειφόρου κατάστασης «βιωσιμότητας». Για τον μέσο πολίτη, τα κόστη αυτά επιβάλλουν βρόχους που είναι απολύτως πραγματικοί, καθημερινοί και τρομακτικοί. Ο γαλλικός λαός έχει φτάσει σε ένα σημείο έκρηξης. Κάποια δημοσιονομικά τερτίπια ή/και και κάποια νομισματικά κόλπα θα καθυστερήσουν απλά για λίγο τις συνέπειες αυτών των πολιτικών.

Η ιδέα της απομάκρυνσης ενός ολόκληρου έθνους από τα ορυκτά καύσιμα, παρέχοντας ταυτόχρονα καθολική ευημερία, μπορεί να ακούγεται αφηρημένα ως ανθρωπιστική, συμπονετική και οραματική. Στη συνέχεια, ωστόσο, παρεμβαίνει η οικονομική πραγματικότητα. Πόσος καταναγκασμός – πόση λεηλασία του πληθυσμού – απαιτούνται για την πραγματοποίηση αυτού του οράματος; Το γαλλικό κοινό το ανακαλύπτει αυτό τώρα. Και είναι βαθύτατα αντιδημοφιλές το κόστος.

Από την άποψη του απλού ατόμου, η προσωπική και η τοπική ευημερία και βιωσιμότητα θα έχουν πάντα προτεραιότητα έναντι των χαριτωμένων, γλυκόλογων, μεγαλεπήβολων κυβερνητικών προγραμμάτων. Οι πολιτικοί και οι ακτιβιστές της κλιματικής αλλαγής που υποστηρίζουν ότι η δεξαμενή της δημόσιας υποστήριξης για υψηλά πολιτικά έργα είναι τόσο αστείρευτη όσο και ανιδιοτελής, είναι είτε ανόητοι είτε σιωπηρά κλίνουν προς την τυραννία.

Ακόμη και στη Γαλλία, την χώρα που λατρεύουν οι σοσιαλδημοκράτες και οι σοσιαλιστές, οι άνθρωποι δεν εκτιμούν το ότι θα πρέπει να λεηλατηθεί ο προσωπικός τους πλούτος για να εξυπηρετήσουν τα σχέδια της άρχουσας τάξης.

***

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στο American Institute for Economic Research.

Ο Peter C. Earle είναι οικονομολόγος και συγγραφέας που εντάχθηκε στο AIER το 2018 και πριν από αυτό πέρασε πάνω από 20 χρόνια ως trader και αναλυτής στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές στη Wall Street. Η έρευνά του επικεντρώνεται στις χρηματοπιστωτικές αγορές, στα νομισματικά θέματα και στην οικονομική ιστορία. Έχει παρουσιαστεί στην Wall Street Journal, στο Reuters, στο NPR και σε πολλές άλλες δημοσιεύσεις. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στα εφαρμοσμένα οικονομικά, MBA (στα χρηματοοικονομικά) και BS στη Μηχανική από τη Στρατιωτική Ακαδημία των Ηνωμένων Πολιτειών στο West Point.

Βρίσκετε ενδιαφέροντα τα άρθρα στην «Ελεύθερη Αγορά»; Εκτιμάτε την προσπάθεια μας; Κάντε τώρα μια δωρεά 5 ευρώ και ενισχύστε μας.