Φόροι Άνθρακα και εξέγερση στο Παρίσι – το λόμπι της κλιματικής αλλαγής προ των ευθυνών του

0
1848
Σε αλληλεγγύη προς τους εξεγερθέντες στο Παρίσι, προέκυψαν διαμαρτυρίες και σε άλλες γαλλικές πόλεις. Οι διαδηλωτές εναντίον των ελίτ, υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα με τα επιβληθέντα και αυξανόμενα βάρη στην εργατική και τη μεσαία τάξη.
Σε αλληλεγγύη προς τους εξεγερθέντες στο Παρίσι, προέκυψαν διαμαρτυρίες και σε άλλες γαλλικές πόλεις. Οι διαδηλωτές εναντίον των ελίτ, υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα με τα επιβληθέντα και αυξανόμενα βάρη στην εργατική και τη μεσαία τάξη.

Η απόπειρα του προέδρου Μακρόν να θεσπίσει φόρο άνθρακα στα καύσιμα, ανάλογο των φόρων που ήδη πληρώνουμε αδρά στην φαλιρισμένη Ελλάδα, κατέβασε στους δρόμους εξοργισμένους εκατοντάδες χιλιάδες Γάλλους στο Παρίσι, όπου συγκρούστηκαν με την αστυνομία και, κάποιοι εξ αυτών, προκάλεσαν εκτεταμένες φθορές, λεηλάτησαν και πυρπόλησαν ιδιωτική και κρατική περιουσία.

Του Ευθύμη Μαραμή

Εισαγωγή

Στο Κατοβίτσε, στην Πολωνία, όλοι οι υπογράφοντες τη συμφωνία του Παρισιού το 2015 για το κλίμα, συγκεντρώθηκαν αυτές τις μέρες για να εκτιμήσουν αν τα κράτη του κόσμου εκπληρώνουν τους στόχους τους για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Σίγουρα, η στρατηγική επικοινωνίας που ακολουθήθηκε από το λόμπι της κλιματικής αλλαγής στην πορεία προς την συνάντηση, ήταν εντυπωσιακή. Τον Οκτώβριο παρουσιάστηκε μια – αποκαλυπτικού τύπου – έκθεση του ΟΗΕ που προειδοποίησε ότι ο πλανήτης υπερθερμαίνεται γρηγορότερα από ο, τι πιστεύαμε και ότι οι καταστροφές επέρχονται νωρίτερα από ο, τι πιστεύαμε.

Περισσότεροι και χειρότεροι τυφώνες, ανεξέλεγκτες πυρκαγιές, πλημμύρες, διάβρωση των ακτών, ανεμοστρόβιλοι, ξηρασία, τσουνάμι, βύθιση των νησιών στη θάλασσα, είναι μερικές από τις καταστροφές που αποδίδονται στην κλιματική αλλαγή.

Τον Νοέμβριο, μια επιστημονική έκθεση που εξέδωσαν 13 αμερικανικές υπηρεσίες, προειδοποίησε ότι αν δεν ληφθούν περισσότερα μέτρα για τη μείωση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, οι συνέπειες θα μπορούσαν να εξαλείψουν το 10% της οικονομίας των ΗΠΑ μέχρι το τέλος του αιώνα. Κατά τη συνάντηση των G-20 στο Μπουένος Άιρες, 19 από τα συμμετέχοντα κράτη επανέλαβαν πως δεσμεύονται με προσήλωση στη συμφωνία του Παρισιού. Η Αμερική υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ απείχε από αυτή τη δέσμευση.

Παρόλα αυτά, αν και μπορεί να φανεί πως υφίσταται η εμπιστοσύνη στις δεσμεύσεις του Παρισιού και πως ο κόσμος εκπληρώνει τους στόχους που τέθηκαν το 2015, το λόμπι της κλιματικής αλλαγής φαίνεται να χάνει τη δυναμική του.

Τα γεγονότα στο Παρίσι

Η απόπειρα του προέδρου Μακρόν να θεσπίσει φόρο άνθρακα στα καύσιμα, ανάλογο των φόρων που ήδη πληρώνουμε αδρά στην φαλιρισμένη Ελλάδα, κατέβασε στους δρόμους εξοργισμένους εκατοντάδες χιλιάδες Γάλλους στο Παρίσι, όπου συγκρούστηκαν με την αστυνομία και, κάποιοι εξ αυτών, προκάλεσαν εκτεταμένες φθορές, λεηλάτησαν και πυρπόλησαν ιδιωτική και κρατική περιουσία.

Σε αλληλεγγύη προς τους εξεγερθέντες στο Παρίσι, προέκυψαν διαμαρτυρίες και σε άλλες γαλλικές πόλεις. Οι διαδηλωτές εναντίον των ελίτ, υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα με τα επιβληθέντα και αυξανόμενα βάρη στην εργατική και τη μεσαία τάξη. Συγκεκριμένα, αυτό που λένε οι εξεγερθέντες φαίνεται να είναι το ότι δεν διαβλέπουν τα οφέλη που υπόσχεται το λόμπι της κλιματικής αλλαγής για τις μελλοντικές γενιές από τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Και δεν μπορούνε να επιβιώσουν με τους φόρους που επιβάλλονται επί του παρόντος.

Αυτό που συμβαίνει στο Παρίσι στέλνει ηχηρό μήνυμα σε κάθε δυτική χώρα

Τα δημοκρατικά καθεστώτα, τα οποία βασίζονται στη σταθερή υποστήριξη των εκλογέων, πρέπει να επιβάλλουν δυσβάστακτο κόστος στους ψηφοφόρους τους, προκειμένου, όπως ισχυρίζονται, να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Αλλά όταν οι ψηφοφόροι δεν μπορούν να δουν τα οφέλη από αυτές τις οδυνηρές αυξήσεις των τιμών, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να εξεγερθούν και να αποκηρύξουν εκείνους που οι «προοδευτικοί» θεωρούν ως οραματιστές ηγέτες – όπως τον Μακρόν για παράδειγμα – που είναι ο αγαπημένος των αριστεριστών και του λόμπι της κλιματικής αλλαγής.

Τα γεγονότα στο Παρίσι, δείχνουν ότι οι δυτικές ελίτ μπορεί να έφτασαν στα όρια της πολιτικής τους ικανότητας να επιβάλλουν τέτοιες θυσίες στους ψηφοφόρους τους, οι οποίοι στρέφονται προς την αριστερά και τη δεξιά πιστεύοντας πως θα εκθρονίσουν αυτές τις ελίτ.

Τα ολοκληρωτικά καθεστώτα έχουν ευκολότερο φαινομενικά έργο. Το καθεστώς στην Κίνα, αν και πολύ μακριά από τον Μαοϊκό κομμουνισμό,  είναι σε θέση να καταπνίγει στο αίμα πιθανές εξεγέρσεις, όπως για παράδειγμα φαίνεται με την επιβολή πολιτικής, εδώ και δεκαετίες, για γεννήσεις ενός παιδιού ανά ζευγάρι στο πολυπληθέστερο έθνος της γης.

Σύμφωνα με τη συμφωνία του Παρισιού, τα φτωχότερα έθνη έλαβαν υποσχέσεις πως θα λαμβάνουν 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, αρχίζοντας το 2020, για να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Πιστεύει κάποιος, σοβαρά, ότι οι λαοί της Δύσης θα ανεχθούν αυτό το είδος μεταβίβασης πλούτου προς τον Τρίτο Κόσμο επ’ αόριστον; Η Κίνα και η Ινδία έλαβαν, επίσης, «περίοδο χάριτος» για να συνεχίσουν να παράγουν εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ενώ οι μειώσεις επιβλήθηκαν δια της κρατικής βίας στις δυτικές κοινωνίες. Πόσο καιρό θα ανεχθούν οι πολίτες της δύσης να σηκώνουν το βάρος του τρίτου κόσμου, όσον αφορά την επιβολή της συνθήκης του Παρισιού, ενώ παράλληλα πληρώνουν συνεχώς αυξανόμενες τιμές για να μειώσουν τις δικές τους εκπομπές άνθρακα;

Η Κίνα, σύμφωνα με τους New York Times, «καταναλώνει το ήμισυ του παγκόσμιου άνθρακα. Περισσότεροι από 4,3 εκατομμύρια Κινέζοι απασχολούνται στα ανθρακωρυχεία της χώρας. Η Κίνα παράγει το 40% της παγκόσμιας παραγωγής άνθρακα από το 2002. «Η Ιαπωνία, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, σχεδιάζει νέους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα και τους χρηματοδοτεί σε ολόκληρη την Ασία.

Αυτό που βλέπουμε είναι μια σύγκρουση μεταξύ δημοκρατικών κυβερνήσεων που δεσμεύονται να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα «για να σώσουν τον πλανήτη» και τους ψηφοφόρους τους που μπορούν να αρνούνται να αναλάβουν αυτές τις θυσίες, εκδιώκοντας πολιτικούς όπως ο Μακρόν.

Προχειρότητα, τσαπατσουλιά και πολλά λεφτά για τις ελίτ

Φαίνεται ότι για το λόμπι για την «υπερθέρμανση του πλανήτη», το μόνο που χρειάζεται για να ρυθμιστούν όλα σωστά, είναι να παραδώσουμε τον έλεγχο της παγκόσμιας οικονομίας σε κυβερνητικούς κεντρικούς σχεδιαστές. Στο μυαλό τους, χρειαζόμαστε απλά να τεθεί σε κίνηση ένας κυβερνητικός μηχανισμός και όλα θα γίνουν με χειρουργική ακρίβεια. Έτσι, θα διατηρηθεί το κλιματολογικό status quo με αύξηση του κόστους ενέργειας και μείωση της οικονομικής δραστηριότητας. Το κόστος ενός τέτοιου εγχειρήματος, είτε σε χρήμα είτε σε ανθρώπινες ζωές και ανθρώπινο βιοτικό επίπεδο, είναι ελάχιστης σημασία για το λόμπι της κλιματικής αλλαγής, διότι, όπως ισχυρίζονται, η μόνη εναλλακτική λύση είναι η ολική καταστροφή του πλανήτη γη.

Αυτό το δόγμα: «η θα κάνετε ότι λέμε η θα πεθάνετε», είναι φυσικά το όνειρο κάθε προπαγανδιστή. Αλλά στην πραγματική ζωή, όπου επικρατούν – περιστασιακά – πιο ορθολογικά μυαλά, το κόστος οποιασδήποτε προτεινόμενης κυβερνητικής δράσης, πρέπει να ληφθεί υπόψη έναντι του κόστους των εναλλακτικών λύσεων. Επιπλέον, το βάρος της παροχής αποδείξεων, αφορά εκείνους που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν την κυβέρνηση, καθώς το σχέδιό τους περιλαμβάνει τη χρήση κρατικής βίας για την εκτέλεση των προτεινόμενων οδηγιών τους. Έχουμε δει σε παλαιότερα άρθρα τις αντιφάσεις, τις  τσαπατσουλιές και τις αυθαιρεσίες των απαιτήσεων του λόμπι της κλιματικής αλλαγής. Η αλήθεια είναι πως το λόμπι της υπερθέρμανσης του πλανήτη, δεν παρέχει καμία απόδειξη για την ορθότητα και την αποτελεσματικότητα των προτάσεων του, οι οποίες, βεβαίως, επιβάλλονται δια της κρατικής βίας στους πολίτες.

Στην Ελλάδα, ένας μέσος πολίτης της αποκαλούμενης «μεσαίας τάξης» πληρώνει στα τιμολόγια της ΔΕΗ και στα καύσιμα (αυτοκινήτου και θέρμανσης) από 1000 ως 3000 ευρώ το χρόνο (ανάλογα με την χρήση ενέργειας) σε «πράσινους» φόρους. Η προπαγάνδα από σχολεία ΜΚΟ και ΜΜΕ υπέρ αυτών των φόρων, είναι γκεμπελικού τύπου. Όποιος αντιδρά, αποκαλείται «αρνητής της κλιματικής αλλαγής». Το λόμπι της «υπερθέρμανσης του πλανήτη» έχει θεσπίσει μια εντυπωσιακή επικοινωνιακή μηχανή.

Η πραγματικότητα είναι πως τα συμπεράσματα τους είναι διφορούμενα και, στην πραγματικότητα, επιβάλουν δυσθεώρητα κόστη σε μια χρεοκοπημένη χώρα, τα οποία ούτε καν έχουν υπολογιστεί ως προς τις συνέπειες τους. Η «πράσινη» φορολογία, είναι κλοπή όπως και κάθε άλλη φορολογία. Μια καλή ευκαιρία για να πλουτίσουν καιροσκόποι διαπλεκόμενοι επιχειρηματίες, κρατικοδίαιτοι πάσης φύσεως, γραφειοκράτες και παρατρεχάμενες ΜΚΟ, όλοι τους καλυμμένοι με την προβιά του θεάρεστου έργου της «διάσωσης» του πλανήτη. Τα αποτελέσματα των ενεργειών του λόμπι της κλιματικής αλλαγής, είναι σχεδόν ανύπαρκτα όσον αφορά την μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Είναι όμως θεαματικά όσον αφορά την επιβάρυνση των φορολογουμένων και της οικονομικής ανάπτυξης της Ελλάδας.

Τα κόστη του λόμπι της κλιματικής αλλαγής, μπορούν να τα αντέξουν προφανώς οι αριστεροί της σαμπάνιας του Κολωνακίου και όσοι πολιτικοί ζούνε κλεισμένοι στη γυάλα της χαζοχαρούμενης σοσιαλδημοκρατίας και της «πράσινης ανάπτυξης». Μιας «ανάπτυξης» συγκεκριμένων καρτέλ και προνομιούχων που λαμβάνουν τις παχυλές επιδοτήσεις από το ξεζούμισμα των φορολογουμένων. Οι απλοί εργαζόμενοι και η μεσαία τάξη, ωστόσο, θα αναγκαστούν να αποχωριστούν βασικές και στοιχειώδεις ανέσεις που θεωρούταν δεδομένες και του παρείχαν ως σήμερα τα ορυκτά καύσιμα, όπως η φτηνή θέρμανση, η κατοχή και χρήση αυτοκινήτου, η αγορά φτηνών προϊόντων ενεργειακής εντάσεως παραγωγής και μεταφοράς και άλλα πολλά. Όπως ήδη προαναφέραμε, δεν υφίσταται η παραμικρή επίγνωση των οικονομικών συνεπειών που επιφέρει η παλαβή «πράσινη» φορολογία. Οι Γάλλοι είναι οι πρώτοι που εξεγέρθηκαν ανακαλύπτοντας την πραγματικότητα.

Ίσως να έχει την σημασία του, ότι η πόλη που φιλοξενεί αυτή τη συνάντηση των συμβαλλόμενων μερών της κλιματικής συνθήκης του Παρισιού, το Κατοβίτσε, βρίσκεται στη Σιλεσία, μια περιοχή που φιλοξενεί περίπου 90.000 εργαζομένους στον τομέα του άνθρακα – περίπου το ήμισυ του συνόλου των εργατών άνθρακα στην ΕΕ.

***

 

Βρίσκετε ενδιαφέροντα τα άρθρα στην «Ελεύθερη Αγορά»; Εκτιμάτε την προσπάθεια μας; Κάντε τώρα μια δωρεά 5 ευρώ και ενισχύστε μας.

Διαβάστε περισσότερα: