Οι δασμοί του Τραμπ κόστισαν 19 δισ δολάρια στους Αμερικανούς το 2018

0
1735
Ένα χρόνο μετά το tweet του Τραμπ σχετικά με το πόσο εύκολα θα κερδιζόταν ο εμπορικός πόλεμος, οικονομολόγοι του Princeton της Columbia και της Federal Reserve Bank της Νέας Υόρκης, δημοσίευσαν μια ανάλυση για τον τρόπο με τον οποίο επηρέασαν τους Αμερικανούς οι εμπορικές πολιτικές του Trump και τα αποτελέσματα δεν ήταν καθόλου ευχάριστα.
Ένα χρόνο μετά το tweet του Τραμπ σχετικά με το πόσο εύκολα θα κερδιζόταν ο εμπορικός πόλεμος, οικονομολόγοι του Princeton της Columbia και της Federal Reserve Bank της Νέας Υόρκης, δημοσίευσαν μια ανάλυση για τον τρόπο με τον οποίο επηρέασαν τους Αμερικανούς οι εμπορικές πολιτικές του Trump και τα αποτελέσματα δεν ήταν καθόλου ευχάριστα.

Παρά τις προειδοποιήσεις των οικονομολόγων, η κυβέρνηση Τραμπ συνέχισε να αυξάνει τους δασμούς στα εισαγόμενα αγαθά καθ’ όλη τη διάρκεια του 2018

Από τη σελίδα Being Classically Liberal

Απόδοση: Ευθύμης Μαραμής

Εισαγωγή

«Όταν μια χώρα (ΗΠΑ) χάνει πολλά δισεκατομμύρια δολάρια από το εμπόριο με σχεδόν όλες τις χώρες που συναλλάσσεται, ο εμπορικός πόλεμος είναι καλός και είναι εύκολο να κερδηθεί» έγραψε ο πρόεδρος Τράμπ τον περασμένο Μάρτιο, καθώς η κυβέρνηση του άρχισε να επιβάλλει υψηλότερους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.

Οι οικονομολόγοι προειδοποίησαν για τον προστατευτισμό

Εκείνη την εποχή, το Πανεπιστήμιο του Σικάγο έκανε σφυγμομέτρηση μεταξύ δεκάδων κορυφαίων οικονομολόγων της Αμερικής σχετικά με το θέμα, ρωτώντας αν πιστεύουν ότι οι δασμοί θα ωφελήσουν τους Αμερικανούς. Δεν συμφώνησε κανείς.

Παρά τις προειδοποιήσεις των οικονομολόγων, η κυβέρνηση Τραμπ συνέχισε να αυξάνει τους δασμούς στα εισαγόμενα αγαθά καθ’ όλη τη διάρκεια του 2018, με συνέπεια περίπου 280 δισεκατομμύρια δολάρια που πληρώθηκαν για εισαγωγές να επιβαρυνθούν με δασμολογικούς συντελεστές που κυμαίνονταν από 10% ως 50%.

Απαντώντας στον εμπορικό προστατευτισμό των ΗΠΑ, χώρες όπως η Ρωσία, η Κίνα, το Μεξικό και η Ευρωπαϊκή Ένωση, επέβαλαν ως αντίποινα δασμούς σε αμερικανικές εξαγωγές αξίας 121 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ένα χρόνο μετά το tweet του Τραμπ σχετικά με το πόσο εύκολα θα κερδιζόταν ο εμπορικός πόλεμος, οικονομολόγοι του Princeton της Columbia και της Federal Reserve Bank της Νέας Υόρκης, δημοσίευσαν μια ανάλυση για τον τρόπο με τον οποίο επηρέασαν τους Αμερικανούς οι εμπορικές πολιτικές του Τραμπ και τα αποτελέσματα δεν ήταν καθόλου ευχάριστα.

Οι Αμερικανοί καταναλωτές πληρώνουν τους δασμούς

Επιπλέον του οικονομικού φόρτου του εμπορικού πολέμου που προκάλεσαν οι δασμοί, οι αναλυτές διαπιστώνουν ότι το πλήρες κόστος των δασμών μετακυλήθηκε στους Αμερικανούς καταναλωτές, πράγμα που σημαίνει ότι η αύξηση των δασμών ήταν ουσιαστικά φορολογική επιβάρυνση για όλους τους Αμερικανούς. Εκτός αυτού, ως συνέπεια του μειωμένου διεθνούς ανταγωνισμού που αντιμετώπισαν, οι αμερικανικές επιχειρήσεις αύξησαν τις τιμές τους.

Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι οι Αμερικανοί έγιναν φτωχότεροι κατά περίπου 7 δισεκατομμύρια δολάρια εξαιτίας των οικονομικών συνεπειών των δασμών και πλήρωσαν επίσης 12 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερους φόρους στην κυβέρνηση. Κατά ειρωνικό τρόπο, η κυβέρνηση Τραμπ ενέκρινε επιδοτήσεις έως και 12 δισ. Δολάρια προς τους αγρότες που έχουν πληγεί από τον εμπορικό πόλεμο.

Ουσιαστικά, οι δασμοί του Τραμπ ξεκίνησαν έναν εμπορικό πόλεμο, κατέστησαν τους Αμερικανούς φτωχότερους και τους ανάγκασαν να πληρώσουν περισσότερα σε φόρους. Οι νέοι αυτοί φόροι δεν μπορούν καν να αντισταθμίσουν το κόστος των επιδοτήσεων προς τους αγρότες που υπέστησαν ζημιά από τον εμπορικό πόλεμο. Ιδιοφυές!

Μπορούμε μόνο να ελπίζουμε ότι μια μέρα, η σαφής ιστορική καταγραφή της αποτυχίας που έχει προκύψει για μια ακόμη φορά από τον μερκαντιλιστικό προστατευτισμό, θα ρίξει στα σκουπίδια της ιστορίας μια για πάντα αυτές τις ανόητες πολιτικές.

***

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο FEE

Βρίσκετε ενδιαφέροντα τα άρθρα στην «Ελεύθερη Αγορά»; Εκτιμάτε την προσπάθεια μας; Κάντε τώρα μια δωρεά 5 ευρώ και ενισχύστε μας.