Ο τεχνολογικός μεσαίωνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης

0
2674
Ο τεχνολογικός μεσαίωνας που επιβάλει η γραφειοκρατία των Βρυξελλών στην Ευρώπη, στερεί άπειρες ευκαιρίες για την οικονομία και την κοινωνία.
Ο τεχνολογικός μεσαίωνας που επιβάλει η γραφειοκρατία των Βρυξελλών στην Ευρώπη, στερεί άπειρες ευκαιρίες για την οικονομία και την κοινωνία.

Η κεντρική εξουσία των Βρυξελλών, ασκεί πίεση ώστε να επικρατήσει τεχνολογικός μεσαίωνας στην Ευρώπη, προκαλώντας τη χλεύη του υπόλοιπου κόσμου.

 Της Chloe Anagnos

Απόδοση: Ευθύμης Μαραμής

Ο τεχνολογικός μεσαίωνας της Ευρώπης

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις – προφανώς νιώθοντας απολύτως εντάξει με την ιδέα να διοικούνται από μια κεντρική γραφειοκρατία – φαίνονται ικανοποιημένες με τον τεχνολογικό μεσαίωνα που επικρατεί στην ήπειρο. Αλλά καθώς συνεχίζουν να καταδιώκουν την τεχνολογία και τις ξένες καινοτόμες επιχειρήσεις με σωρεία άκαμπτων κανονιστικών ρυθμίσεων και πρόστιμα μαμούθ, οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι φαίνεται να αγνοούν το τι συμβαίνει γύρω τους, καθώς επίσης φαίνονται ικανοποιημένοι και με τις  ασφυκτικές κανονιστικές ρυθμίσεις.

Είτε οι κυβερνήσεις καταδιώκουν τα σκούτερ είτε πλήττουν τη Google για πώληση διαφημιστικού χώρου είτε επιτίθενται στην uber και στην airbnb είτε περιορίζουν την πρόσβαση σε καταναλωτικά δεδομένα, φαίνεται ότι ούτε η φθίνουσα εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων προς τις κυβερνήσεις τους, είναι αρκετή για να τους οδηγήσει σε συσπείρωση ενάντια στην καταστολή της καινοτομίας.

Με τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας να αγωνίζονται ώστε να προσαρμοστούν στους υπάρχοντες κανονισμούς, ορισμένοι ζητούν από τους Ευρωπαίους γραφειοκράτες να σταματήσουν. Ωστόσο, κάποιοι Ευρωπαίοι πολίτες φαίνεται πως δεν συμπαθούν τις αμερικανικές επιχειρήσεις.

Μια έκθεση Ισπανικού πανεπιστημίου, ισχυρίζεται ότι η τεχνολογική επανάσταση που μετασχηματίζει ολόκληρο τον κόσμο, συμβάλλει στην «αυξανόμενη αίσθηση ανασφάλειας και αβεβαιότητας» μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών.

Παρά τα προφανή οφέλη για την ευρωπαϊκή οικονομία, οι Ευρωπαίοι επιθυμούν από την κυβέρνησή να περιορίσει τις τεχνολογικές μεταβολές που προκαλούν υπερβολική ανησυχία. Αλλά αυτή η προσέγγιση πλήττει την Ήπειρο. Και ενώ ορισμένες χώρες φαίνονται κάπως φιλικές προς την τεχνολογία, η πλειοψηφία δεν είναι. Περιττό να πούμε ότι το ρυθμιστικό βάρος που επιβάλλει συνολικά η ΕΕ, καθιστά εξαιρετικά δύσκολο για τα μεμονωμένα κράτη να απελευθερωθούν από αυτό.

Το αποτέλεσμα αυτού του συνδυασμού φόβου και συγκεντρωτικής εξουσίας είναι πλέον εμφανές, καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν μείνει πολύ πίσω στην παραγωγή τεχνολογίας, αποτυγχάνοντας να ανταγωνιστούν διεθνώς. Και καθώς οι ρυθμιστικές αρχές περιορίζουν περαιτέρω τους ήδη υπάρχοντες τεχνολογικούς καινοτόμους, κάποιος πρέπει να αναρωτηθεί πόσο πιο δύσκολο θα είναι για νέους επιχειρηματίες να εισέλθουν στην αγορά.

Είναι οι Ευρωπαίοι πολίτες πρόθυμοι να δουν την οικονομία τους να συρρικνώνεται, ενώ ο υπόλοιπος κόσμος τους χλευάζει για έλλειψη διορατικότητας; Ίσως. Αλλά για ποιόν σκοπό;

Εάν τα μεμονωμένα κράτη δεν είναι σε θέση να αναπτύξουν τη δική τους προσέγγιση σε ζητήματα τεχνολογίας, οι ευρωπαϊκές χώρες θα συνεχίσουν να υποφέρουν από τη συγκεντρωτική γραφειοκρατία των Βρυξελλών.

Αποκέντρωση ή θάνατος

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιμένει ότι η ύπαρξή της βοηθά να διατηρηθεί η ήπειρος ανοιχτή στο εμπόριο και απαλλαγμένη από την καταπίεση. Οι ισχυρισμοί αυτοί, ωστόσο, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, όπως αποδεικνύουν οι εκθέσεις για το αποπνικτικό περιβάλλον κανονιστικών ρυθμίσεων που επικρατεί.

Προκειμένου να συμβάλουν στην επίτευξη πραγματικής ελευθερίας, οι Ευρωπαίοι πολίτες πρέπει να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα. Η εγκατάλειψη της ουτοπικής ιδέας μιας κεντρικής διακυβέρνησης, είναι ο μόνος τρόπος να βοηθηθούν τα μεμονωμένα Ευρωπαϊκά κράτη με την μοναδική ιστορική και πολιτιστική τους κληρονομιά, ώστε να αντιμετωπίσουν καλύτερα τα δικά τους προβλήματα.

Ο τομέας της τεχνολογίας μπορεί να είναι ένα καυτό ζήτημα για ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά δεν έχουν όλες την ίδια προσέγγιση όσον αφορά τις κανονιστικές ρυθμίσεις – έστω και αν η πλειονότητα των πολιτών φαίνεται να φοβούνται την εξέλιξη της τεχνολογίας. Ο συγκεντρωτισμός καθιστά πιο δύσκολο για αυτά τα ξεχωριστά κράτη να καταλάβουν τι είναι καλύτερο σε τοπικό επίπεδο, ακριβώς επειδή καταλήγουν να ορκίζονται πίστη στην κεντρική γραφειοκρατική εξουσία των Βρυξελλών και όχι στους δικούς τους πολίτες.

Προκειμένου να βοηθήσουν στην επίλυση των προβλημάτων της ηπείρου, οι μεμονωμένες χώρες θα πρέπει να εξετάσουν σθεναρά την περίπτωση αποχώρησης. Μόνο τότε θα εκτιμήσουν καλύτερα εάν το κλείσιμο της τεχνολογικής αγοράς είναι πράγματι αυτό που είναι καλύτερο για τον τόπο. Δυστυχώς, με όλη την καπηλεία του τρόμου που πρoέρχεται από τις δυνάμεις κατά του Brexit, εξακολουθεί να είναι δύσκολο να δούμε τα ευρωπαϊκά κράτη τελικά να επαναστατούν εναντίον της τυραννίας μιας κεντρικής εξουσίας.

Ίσως, τελικά, η πίεση που ασκεί η κεντρική εξουσία ώστε να παραμείνει η Ευρώπη σε τεχνολογικό μεσαίωνα, να αλλάξει αυτή την τάση.

 

***

Η Chloe Anagnos είναι συγγραφέας και ασχολείται με την ψηφιακή αγορά, είναι συνεργάτης του AIER από το 2017. Η δουλειά της έχει αποτελέσει αντικείμενο άρθρων στο FOX News, USA Today , CNN Money και WIRED. Είναι συγγραφέας, σχολιαστής και συμμετέχει σε πάνελ μέσων ενημέρωσης σε όλη τη χώρα με θέματα όπως το πολιτικό μάρκετινγκ, η διαφημιστική εκστρατεία και τα κοινωνικά δίκτυα.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο AIER

Βρίσκετε ενδιαφέροντα τα άρθρα στην «Ελεύθερη Αγορά»; Εκτιμάτε την προσπάθεια μας; Κάντε τώρα μια δωρεά 5 ευρώ και ενισχύστε μας.

Διαβάστε περισσότερα: