Fake News και οργουελικά υπουργεία αλήθειας

0
2311

Τα fake news υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν και απλά οι φιλελέφτ τα ανακάλυψαν τώρα για να δικαιολογήσουν το φτύσιμο που τρώνε από τους λαούς της Δύσης και για να απαξιώσουν και εν τέλει να λογοκρίνουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους.

Του Τηλέμαχου Χορμοβίτη

Η «ανακάλυψη» των fake news

Aν ακούσει κάποιος τα φερέφωνα του φιλελέφτ καθεστωτισμού, θα σχηματίσει την εντύπωση πως τα fake news εμφανίστηκαν πριν λίγα χρόνια μαζί με τον… Ντόναλντ Τραμπ. Όπως έγραψε τις προάλλες και το νέο πουλέν του φιλελέφτ χώρου και υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη «Νέα Δημοκρατία», Δημήτρης Καιρίδης:

«Ο νέος λαϊκισμός που εξέλεξε τον Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών, υπερψήφισε το Brexit στη Μεγάλη Βρετανία και απειλεί τη συνοχή της Ευρώπης σήμερα βασίζεται στα fake news, τη ψευδολογία, τις συκοφαντίες, τη συνωμοσιολογία, τα διχαστικά διλήμματα και τον ανορθολογισμό.»

 

Βέβαια, όποιος έχει στοιχειώδη γνώση της διεθνούς ιστορίας, ξέρει καλά πως ο χοντροκομμένος και απλοϊκός αυτός ισχυρισμός είναι απλά… fake news. Από τις ιστορίες των γερμανικών «αγριοτήτων» στο Βέλγιο κατά τον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι τις «αποκαλύψεις» για τα περίφημα χημικά του Σαντάμ, τα fake news είναι τόσο παλιά όσο τα ΜΜΕ, και ίσως ακόμη παλαιότερα.

Τα fake news υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν και απλά οι φιλελέφτ τα ανακάλυψαν τώρα για να δικαιολογήσουν το φτύσιμο που τρώνε από τους λαούς της Δύσης και για να απαξιώσουν και εν τέλει να λογοκρίνουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους. Ξεδιάντροπο ψέμα είναι επίσης ο ισχυρισμός πως τo μονοπώλιο της χρήσης των fake news το έχουν οι λεγόμενοι «λαϊκιστές» . Λαμπρές είναι οι επιδόσεις του «μετριοπαθούς και συνετού κέντρου» και στον τομέα αυτό. Να θυμηθούμε εκείνο τον συνωμοσιολογικό αχταρμά που μας έλεγε πως ο Τραμπ είναι πράκτορας του… Πούτιν; Nα θυμηθούμε τις αυθαίρετες προβλέψεις των «ειδικών» για ύφεση στη Μ. Βρετανία, αμέσως μετά το δημοψήφισμα για το Brexit; Να θυμηθούμε την ιστορία με τους μαθητές καθολικού σχολείου στις ΗΠΑ που κατηγορήθηκαν από τα «σοβαρά» προοδευτικά ΜΜΕ για ρατσιστική επίθεση εναντίον ενός Ινδιάνου, όταν η προβολή του βίντεο απέδειξε ότι αυτοί ήταν τα θύματα ρατσισμού; Μάλιστα, επειδή ο χώρος αυτός ελέγχει την συντριπτική πλειοψηφία των μεγάλων mainstream ΜΜΕ, των κρατικών γραφειοκρατιών και των διεθνών οργανισμών, τα δικά τους fake news είναι ίσως και τα πιο επικίνδυνα.

Υπουργείο αλήθειας

Όταν λοιπόν το ελληνικό facebook μας ανακοινώνει πως η σελίδα «Eλληνικά Hoaxes» ανέλαβε τον έλεγχο των fake news, ανακύπτουν κάποια ερωτήματα. Με ποια κριτήρια θα αποφασίζει τι είναι «fake news»; Ποιός θα ελέγχει τους ελεγκτές; Το ότι τα «Eλληνικά Hoaxes» είναι ένας αντικειμενικός παρατηρητής υπεράνω πολιτικών παθών και υπεράνω ιδεολογιών απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Μια ματιά να ρίξεις στη σελίδα τους και καταλαβαίνεις εύκολα πως κινείται στον σοσιαλφιλελεύθερο ιδεολογικό χώρο, με μια γερή δόση πολιτικής ορθότητας και μια εμμονή εναντίον της Εκκλησίας. Μπορείς λοιπόν να υποθέσεις σε ποια «fake news» θα δίνει έμφαση και για ποια θα σφυρίζει αδιάφορα. Και φυσικά το ίδιο επιλεκτικός θα ήταν και ένας ελεγκτής με διαφορετικές ιδεολογικές καταβολές. Γιατί τα fake news σαν όρος είναι τόσο υποκειμενικός και αόριστος , που κάθε πλευρά τον ερμηνεύει και τον χρησιμοποιεί όπως εξυπηρετεί την προπαγάνδα της. (οι αριστεροί που διαμαρτύρονται για τα «Eλληνικά Hoaxes», το κάνουν επειδή πολύ θα ήθελαν στην θέση τους τον Βαξεβάνη ή τον Κούλογλου).

Γι αυτό λοιπόν, ας ξεφορτωθούμε τους «πεφωτισμένους» ελεγκτές που φιλοδοξούν να μας υποδείξουν ποια είναι η αλήθεια και ποιο το ψέμα και ας αφήσουμε τον καθένα από μας να κρίνει για λογαριασμό του. Δυστυχώς και αυτή η κίνηση είναι ένα ακόμη βήμα στον ανησυχητικό λογοκριτικό κατήφορο που έχει πάρει το facebook και είναι σίγουρο πως θα χρησιμοποιηθεί για να φιμώσει κάθε φωνή που αντιδρά στις αποτυχημένες πολιτικές του φιλελέφτ καθεστωτισμού.

Σχόλιο «Ελεύθερης Αγοράς»

Εμείς να συμπληρώσουμε πως τα Ελληνικά Hoaxes, αναδημοσίευσαν πρόσφατα άκριτα πως το 97% των επιστημόνων του κλίματος πιστεύει στην ανθρωπογενή υπερθέρμανση του πλανήτη. Η παραπομπή που έκαναν τα «Ελληνικά Hoaxes» αφορούσε την ίδια έκθεση που αναπαράγουν όλα τα φερέφωνα του λόμπι της κλιματικής αλλαγής και η οποία αποτελεί γιγαντιαία παραπληροφόρηση. Πρόκειται για μια μελέτη (Cook et al., 2013), στην οποία ερευνήθηκε ένα μεγάλο δείγμα περιλήψεων επιστημονικών εργασιών που ασχολούνται με την αλλαγή του κλίματος.

Η πλειοψηφία των εν λόγω εγγράφων δεν εξέφρασε γνώμη για την ΑΥΠ. Μεταξύ της μειοψηφίας (33% των εργασιών) που το έκανε αυτό, το 97% αποδέχτηκε την άποψη ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα προκαλεί την υπερθέρμανση του πλανήτη. Έτσι, όχι μόνο η μελέτη δεν εξετάζει τις απόψεις των «επιστημόνων» ή ακόμη και των επιστημόνων του κλίματος, αλλά δείχνει απλά ότι περίπου το ένα τρίτο των εγγράφων που ασχολούνται με την κλιματική αλλαγή τα τελευταία 20 χρόνια υπέθεσαν την ισχύ της ΑΥΠ.

Ο Όργουελ θα έξυνε το κεφάλι του, βλέποντας τα διάφορα υπουργεία αλήθειας που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια σήμερα.

***

Βρίσκετε ενδιαφέροντα τα άρθρα στην «Ελεύθερη Αγορά»; Εκτιμάτε την προσπάθεια μας; Κάντε τώρα μια δωρεά 5 ευρώ και ενισχύστε μας.

Διαβάστε περισσότερα: