Το νέο τρέντι ανάγνωσμα στους κύκλους των ευρωλιγούρηδων

0
1320

Αφού τελειώσουν την «Μέση Αγγλία», είναι σίγουρο πως οι ευρωλιγούρηδες θα επιβεβαιώσουν, γι’ άλλη μια φορά, την ηθική και πνευματική τους «ανωτερότητα».

Του Τηλέμαχου Χορμοβίτη

Το νέο αναγνωστικό must στους τρέντι κύκλους των φιλελέδων και των ευρωλιγούρηδων, είναι το μυθιστόρημα του Βρετανού συγγραφέα Τζόναθαν Κόου, «Μέση Αγγλία», που κυκλοφόρησε πρόσφατα και στα ελληνικά από τις αγαπημένες εκδόσεις του Κώστα Σημίτη, «Πόλις» και ασχολείται με το φλέγον ζήτημα του Brexit. Οι πολιτικές απόψεις του συγγραφέα, ο οποίος σιχαίνεται τον θατσερισμό, ψήφισε Remain και θεωρεί επικίνδυνο τον Nigel Farage, με είχαν προετοιμάσει για το περιεχόμενο και την ιδεολογική κατεύθυνση του βιβλίου και πράγματι δεν έπεσα έξω.

Η «Μέση Αγγλία» είναι σαν ένα άρθρο της «Καθημερινής» για το Brexit σε μορφή μυθιστορήματος. Σίγουρα καλογραμμένο, διαβάζεται απνευστί (τελείωσα τις 600 σελίδες του μέσα σε δυο μέρες) αλλά απελπιστικά μονομερές και απλοϊκό, γεμάτο με όλα αυτά τα αφόρητα κλισέ και τις προκαταλήψεις που κουβαλάνε στο μυαλό τους οι δήθεν πεφωτισμένοι οπαδοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Φυσικά, όλοι οι αρνητικοί ήρωες του βιβλίου ψηφίζουν (τί άλλο;) Brexit . Oι οπαδοί της εξόδου της Μ.Βρετανίας από την ΕΕ παρουσιάζονται σαν στενόμυαλοι ρατσιστές ή στην καλύτερη περίπτωση, σαν παραπλανημένοι άνθρωποι, που έχουν αφήσει την τυφλή οργή και το συναίσθημα να οδηγεί τις πολιτικές τους αποφάσεις. Και φυσικά, οι θετικοί ήρωες του βιβλίου, κοσμοπολίτες, ανοιχτόμυαλοι, μορφωμένοι, ορθολογιστές, με λίγα λόγια υπέροχοι, ψηφίζουν φανατικά Remain! (τα πράγματα βέβαια είναι πολύ πιο σύνθετα)

Ο Κόου παρουσιάζει μια Βρετανία μετά το δημοψήφισμα , όπου τα ρατσιστικά εγκλήματα έγιναν καθημερινό φαινόμενο (ψέμα), όπου μεγάλα σκοτεινά συμφέροντα στηρίζουν το Brexit από τα παρασκήνια (μάλλον ο Κόου δεν πήρε χαμπάρι πως πριν το δημοψήφισμα το City, η Τράπεζα της Αγγλίας, τα τρία μεγαλύτερα κόμματα, όλοι οι διεθνείς οργανισμοί και ξένες κυβερνήσεις στήριξαν Remain με κάθε μέσο) και όπου οι βουλευτές υπέρ του Remain -που απλά οι καημένοι θέλουν να ακυρώσουν την ετυμηγορία των Βρετανών- δέχονται απειλές από εξαγριωμένους, λούμπεν Βrexiteers (μάλλον o Kόου δεν πήρε χαμπάρι ούτε τις απειλές και τις σωματικές επιθέσεις εναντίον οπαδών του Brexit – Δείτε εδώ κι εδώ. Και το βιβλίο τελειώνει με ένα σόου χαζοχαρούμενης πολυπολιτισμικότητας, όπου οι ευκατάστατοι Βρετανοί ήρωες του βιβλίου πίνουν σαμπάνια στην βίλα τους στην εξοχή της Γαλλίας μαζί με τους αλλοδαπούς φίλους τους, γιατί προφανώς για τον «αριστερό του χαβιαριού» Κόου, η πολυπολιτισμικότητα είναι κάπως έτσι.

Αφού τελειώσουν την «Μέση Αγγλία», είναι σίγουρο πως οι φιλελέδες Μενουμευρωπάκηδες θα επιβεβαιώσουν, γι’ άλλη μια φορά, την ηθική και πνευματική τους «ανωτερότητα» («πόσο ορθολογιστές και ανοιχτόμυαλοι είμαστε, παναθεμά μας!») και στο τέλος, όπως ένας από τους ήρωες του βιβλίου, θα αναφωνήσουν «στον διάολο το Brexit» (δηλαδή «στον διάολο η θέληση της πλειοψηφίας των Βρετανών»). Τώρα αν, μετά τη «Μέση Αγγλία», όλοι αυτοί θα έχουν γίνει λίγο πιο σοφοί σχετικά με το Brexit και τις αιτίες του, αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

(Ύστερα από μια τόσο γερή δόση σοσιαλδημοκρατικής ηθικολογίας, πρέπει να διαβάσω επειγόντως έναν Κίπλινγκ, για να έρθω στα ίσα μου…)

 

***

Βρίσκετε ενδιαφέροντα τα άρθρα στην «Ελεύθερη Αγορά»; Εκτιμάτε την προσπάθεια μας; Κάντε τώρα μια δωρεά 5 ευρώ και ενισχύστε μας.