Η επιβράδυνση της οικονομίας στην ΕΕ είναι πιο ανησυχητική από όσο νομίζουν κάποιοι

0
2140
Η σοβαρότητα της επιβράδυνσης στην ευρωζώνη, πρέπει να συζητηθεί στο πλαίσιο της αλυσίδας των δημοσιονομικών και νομισματικών παρεμβάσεων που έχουν εφαρμοστεί.

Όταν πολλοί αναλυτές μας λένε ότι η Ευρώπη «δεν τα πάει και τόσο άσχημα» ή ότι «είναι απλά μια επιβράδυνση», αγνοούν ότι όλα αυτά συμβαίνουν εν μέσω ενός πρωτοφανούς και διαδοχικού προγράμματος «τόνωσης της οικονομίας».

Του Ευθύμη Μαραμή

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό ότι πολλοί αναλυτές αποδίδουν την ευρωπαϊκή οικονομική επιβράδυνση στην εγκατάλειψη των πολιτικών «τόνωσης της οικονομίας» εκ μέρους της ΕΚΤ και των Βρυξελλών. Κάνουν λάθος. Παραβλέπουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επαναγοράζει όλα τα ληξιπρόθεσμα κρατικά χρέη και ότι ξεκίνησε νέες «ενέσεις ρευστότητας» (TLTRO) τον Μάρτιο του 2019.

Η σοβαρότητα της επιβράδυνσης στην ευρωζώνη, πρέπει να συζητηθεί στο πλαίσιο της αλυσίδας των δημοσιονομικών και νομισματικών παρεμβάσεων που έχουν εφαρμοστεί και εξακολουθούν να εφαρμόζονται. Για να κατανοήσουμε το σοβαρό σφάλμα της επαναλαμβανόμενης αποτυχημένης πολιτικής που διαπράττει ο μηχανισμός της ευρωζώνης, πρέπει να κατανοήσουμε το μέγεθος των δημοσιονομικών και νομισματικών προγραμμάτων «τόνωσης της οικονομίας» και τα απογοητευτικά τους αποτελέσματα.

Οι επεκτατικές πολιτικές της Ευρωζώνης

2008: «Σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης», 200 δισ. Ευρώ σε δημόσιες δαπάνες, υποδομές και «στρατηγικούς τομείς» για τη δημιουργία «εκατομμυρίων θέσεων εργασίας».
2014 «Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη», όπου κινητοποιήθηκαν περισσότερα από  424 δισ. ευρώ και εγκρίθηκαν 77 δισ. Επρόκειτο να «αυξήσει το ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά 1,3% μέχρι το 2020». Το ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναθεωρήθηκε προς τα κάτω, στο μισό της ανάπτυξης που εκτιμώταν από την ΕΚΤ σχεδόν πριν από δύο χρόνια.
Ενεργειακή ντιρεκτίβα με στόχο την κινητοποίηση δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ για επενδύσεις στην «πράσινη ενέργεια» σε δίκτυα και στη δημιουργία «εκατομμυρίων θέσεων εργασίας». Αντί για «εκατομμύρια θέσεις εργασίας» το κόστος καυσίμων στην Ευρώπη κατέστη τριπλάσιο από αυτό των ΗΠΑ και διπλάσιο από της Κίνας και τα ίδια περίπου ισχύουν για το ηλεκτρικό ρεύμα. (Περίεργη αντίληψη έχουν για την «ανάπτυξη» οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών)
Πάνω από δύο δισεκατομμύρια ευρώ νομισματικής επέκτασης. Το ισοζύγιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αγγίζει το 40% του ΑΕΠ της ευρωζώνης, σε σχέση με το 18% της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.
TLTRO. Τρεις περίοδοι ενέσεων ρευστότητας το 2014, το 2016 και το 2019.
Αρνητικά επιτόκια. Ελλειμματικές δαπάνες χρηματοδοτήθηκαν με αρνητικά επιτόκια, χρέος κατηγορίας «σκουπίδια» χρηματοδοτήθηκε με αρνητικές αποδόσεις και επικράτησαν πολιτικές μηδενικών επιτοκίων. Αυξανόμενες χορηγημένες πιστώσεις με επικίνδυνα χαμηλά επιτόκια, είχαν ως συνέπεια τον πολλαπλασιασμό των επιχειρήσεων ζόμπι.
Έκτακτες δημοσιονομικές πολιτικές. Οι 19 κυβερνήσεις της ευρωζώνης εξοικονόμησαν πάνω από 1,15 τρισεκατομμύρια ευρώ χρεωστικών τόκων λόγω της επεκτατικής πολιτικής εις βάρος των αποταμιευτών και των συνταξιοδοτικών ταμείων, αλλά η μεγάλη πλειοψηφία εξακολουθεί να χρηματοδοτεί δημόσιες δαπάνες και διαρθρωτικά ελλείμματα. Έτσι, ένα μεγάλο μέρος της μείωσης των ελλειμμάτων των κυβερνήσεων προέρχεται από την τεχνητή μείωση των επιτοκίων, όχι από τη βελτίωση των ανισορροπιών ή των δημοσιονομικών τους. Αυτό διαστρεβλώνει εξαιρετικά την εικόνα των υποκείμενων κινδύνων και συγκαλύπτει πολλές δημοσιονομικές ανισορροπίες, καθώς οι δημόσιες δαπάνες δεν μειώθηκαν.

Συμπέρασμα

Μπορούμε να κατανοήσουμε το μέγεθος της αποτυχίας και της επιδείνωσης της ευρωπαϊκής οικονομίας, μόνο εξετάζοντας το πλαίσιο όλων των ανωτέρω, τα οποία αποτελούν τη μεγαλύτερη αλυσίδα Κεϋνσιανών πολιτικών που εφαρμόστηκαν ποτέ σε παγκόσμιο επίπεδο.

Όταν πολλοί αναλυτές μας λένε ότι η Ευρώπη «δεν τα πάει και τόσο άσχημα» ή ότι «είναι απλά μια επιβράδυνση», αγνοούν ότι όλα αυτά συμβαίνουν εν μέσω ενός πρωτοφανούς και διαδοχικού προγράμματος «τόνωσης της οικονομίας». Τα αποτελέσματα δεν είναι μόνο εξαιρετικά φτωχά, αλλά είναι πολύ ανησυχητικά.

 

***

Ο Ευθύμης Μαραμής είναι αναρχοκαπιταλιστής, ιδρυτής της ιστοσελίδας «Ελεύθερη Αγορά – Austrian Economics, μελετητής της Αυστριακής Σχολής οικονομικών στην παράδοση του Ludwig von Mises και της αναρχοκαπιταλιστικής θεωρίας στην παράδοση των Murray Rothbard και Hans Hermann-Hoppe. 

Βρίσκετε ενδιαφέροντα τα άρθρα στην «Ελεύθερη Αγορά»; Εκτιμάτε την προσπάθεια μας; Κάντε τώρα μια δωρεά 5 ευρώ και ενισχύστε μας.