Σταματήστε την καραντίνα και επιτρέψτε στην οικονομία να λειτουργήσει

0
2818

Οφείλουμε να ζητήσουμε να ανοίξει η οικονομία χθες και να πάψει η καραντίνα. Μπορούμε να πάρουμε μόνοι μας μέτρα προφύλαξης και αυτό είναι ο,τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε για την πανδημία.

 

Από τους συντάκτες της Ελεύθερης Αγοράς

Παρακολουθούμε διαβασμένους ανθρώπους να μην μπορούν να κάνουν έναν απλό διαχωρισμό και να κατανοήσουν πως ένας λοιμωξιολόγος, δεν μπορεί να παίρνει αποφάσεις που αφορούν την κοινωνική οργάνωση.

Αν θέλουμε να δούμε το ζήτημα στεγνά επιστημολογικά, ο λοιμωξιολόγος είναι ένας επιστήμονας με συγκεκριμένες ιδιότητες που μπορεί να λέει από το πρωί ως το βράδυ πως θα πεθάνουμε όλοι. Θα μιλάει συνεχώς για τον τομέα του, για τα νοσοκομεία, για τον μικρό βαγγέλη που του έστειλε ένα γραμμα και για τη μαρία τη νοσηλεύτρια που αγωνίζεται στον Ευαγγελισμό κλπ.

Η κοινωνία, από την άλλη πλευρά, είναι ένας τεράστιος οργανισμός με εκατομμύρια Τσιόδρες. Ο οργανισμός αυτός αλληλεπιδρά για να έχει ο Τσιόδρας νερό, φαγητό ρεύμα, καύσιμα, εστιατόρια, κομμωτήρια, γυράδικα, αυτοκίνητα, ρούχα, εξοπλισμό για νοσοκομεία, φάρμακα κλπ.

Ο Τσιόδρας δεν είναι ο μόνος αρμόδιος επιστήμονας δια να ομιλεί όπως μας λένε διάφοροι άσχετοι. Eίναι μάλιστα εντελώς αναρμόδιος να επιβάλλει παύση της ζωής για να εξασφαλίσει την επιτυχία του δικού του τομέα ερευνών. Το έκανε όμως και το κάνει καθημερινά, κάνοντας έκκληση στη δυνατότητα εξαναγκασμού που διαθέτει το κράτος.

Επειδή λοιπόν το κράτος απαγόρευσε κάθε άλλη επιστημονική προσέγγιση (οικονομολόγους, πολιτικούς επιστήμονες κλπ) θέτοντας ως προτεραιότητα την επιστήμη του λοιμωξιολόγου Τσιόδρα, δεν σημαίνει πως πρέπει να τον ακούμε σαν να μην υπάρχει καμία άλλη επιστήμη ή άποψη. Ο Τσιόδρας είναι ένας εκ των αρμοδίων του οποίου η άποψη επιβλήθηκε δια της βίας.

Η οικονομική καταστροφή και η κοινωνική αποσύνθεση που θα προκληθούν από τις ενέργειες του τσιόδρα, δεν ελήφθησαν σοβαρά υπόψη. Ακούμε αυτές τις μέρες έκπληκτοι κάποιους οικονομολόγους, να λένε πως δεν μπορούν να προβλέψουν τι θα συμβεί, διότι αυτό γίνεται πρώτη φορά. Δηλαδή, λένε πως τα οικονομικά είναι θετική επιστήμη που χρειάζεται ποσοτικοποιημένη επαλήθευση.

Κάνουν λάθος. Τα οικονομικά δεν μπορούν να να κάνουν ποσοτικές προβλέψεις αλλά μπορούν να κάνουν ποιοτικές. Αν δεν ανοίξουν χθες οι οικονομίες, θα προκύψει έλλειψη αγαθών, θα κλείσουν χιλιάδες επιχειρήσεις και θα μείνουν άνεργοι εκατομμύρια άνθρωποι. Ο πόνος και η απόγνωση θα είναι χειρότερα από το 2012. Κανείς δεν θα πληρώνει κανέναν. Θα υπάρξει ανέχεια και εξαθλίωση. Θα ζήσουμε ένα οικονομικό ολοκάυτωμα που δεν μπορεί να αποτυπωθεί σε μοντέλα προσομοίωσης. Αυτοί οι κρατιστές οικονομολόγοι που σήμερα λένε πως τα κυβερνητικά μέτρα θα διαχειριστούν τα προβλήματα, λένε ψέματα ή απλά δεν καταλαβαίνουν οικονομικά.

Όλο αυτό, βασίζεται στη χειρότερη αυταπάτη των κυβερνήσεων: στον κεντρικό σχεδιασμό. Παρά τις επαναλαμβανόμενες ενδείξεις περί του αντιθέτου και παρά τις αμέτρητες αποτυχίες τους, οι κυβερνήσεις πιστεύουν ότι μπορούν να προβλέψουν και να αλλάξουν την κατεύθυνση του μέλλοντος με βάση τη μαθηματική μοντελοποίηση της ανθρώπινης κατάστασης. Τα μοντέλα αυτά υπολογίζονται χρησιμοποιώντας τις υποθέσεις των ίδιων των κυβερνητικών εμπειρογνωμόνων, επιτυγχάνοντας έτσι μια αυτοαναφορική κυκλικότητα. Έχουν δίκιο, επειδή έχουν δίκιο.

Δεν πρόκειται λοιπόν να καθίσουμε με σταυρωμένα χέρια επειδή έτσι λέει ένας ή περισσότεροι λοιμωξιολόγοι ή επειδή οι κρατιστές οικονομολόγοι δεν μπορούν να ποσοτικοποιήσουν την επερχόμενη οικονομική καταστροφή. Ο απλός κόσμος καταλαβαίνει ήδη καλύτερα από τους «ειδικούς» κρατιστές οικονομολόγους τι τον περιμένει. Οφείλουμε να ζητήσουμε να ανοίξει η οικονομία χθες και να πάψει η καραντίνα. Μπορούμε να πάρουμε μόνοι μας μέτρα προφύλαξης και αυτό είναι ο,τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε για την πανδημία. Έχουμε βλέπετε να κάνουμε και άλλα πράγματα, είτε μας αρέσει είτε όχι. Να παραγάγουμε αγαθά και υπηρεσίες χωρίς τα οποία θα αρρωστήσουμε ή/και θα πεθάνουμε ούτως ή άλλως.

 

***