Michael Levitt: Τεράστιο λάθος τα lockdowns

0
3379

Ο Michael Levitt θεωρεί απίστευτο που οι χώρες κάνουν ανταγωνισμό για τα θύματα του κοροναϊού τη στιγμή που δεν ενδιαφέρθηκαν ποτέ για άλλες λοιμώξεις.

 

Του Παναγιώτη Αποστολόπουλου Πέρρου

Ο Michael Levitt, καθηγητής βιολογίας με Νόμπελ Χημείας το 2013, με τεράστια καριέρα και επιστημονικό έργο παγκοσμίως, έχει ασχοληθεί εκτενώς με τον covid-19 από την αρχή της κρίσης. Τι μας λέει λοιπόν για τον ιο και την πολιτική των κλειδωμάτων;

«Η θνητότητα του κορονοϊού είναι παρόμοια με εκείνη της εποχικής γρίπης και το φετινό ποσοστό θανάτων στην Ευρώπη δεν υπερβαίνει άλλες περιόδους με αυξημένο επιδημιολογικό φόρτο. Τα στατιστικά μάλιστα λένε ότι οι νεκροί της γρίπης κάτω των 65 ετών είναι δύο και τρεις φορές περισσότεροι από εκείνους του κορονοϊού. Πέρα από αυτό, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι φέτος θα πεθάνουν από καρδιακά και άλλα κρίσιμα νοσήματα εξαιτίας της υγειονομικής τους παραμέλησης.

Ο κορονοϊός διατηρεί ένα μαθηματικό μοντέλο εξάπλωσης ανεξαρτήτως επιβολής πολιτικής. Η επιβολή γενικού κλειδώματος είναι ένα τεράστιο λάθος. Η Αγγλία ξεκίνησε σωστά αλλά βασίστηκε σε μία τραγικά εσφαλμένη και ατεκμηρίωτη μελέτη του Imperial College και δυστυχώς άλλαξε στάση. Τα δεδομένα θνητότητας και μεταδοτικότητας του ιου που είχα εγώ στα χέρια μου ήταν το 10% των ποσοστών στα οποία βασίστηκε αυτή η μελέτη! Σημειώνω ότι ο Neil Ferguson που εκπόνησε τη μελέτη έχει σπουδάσει φυσική με διδακτορικό στη θεωρητική φυσική.

Αν σκεφτόμαστε με τέτοιο τρόπο τότε θα πρέπει να κλειδώνουμε χώρες και κατά τη διάρκεια έξαρσης της γρίπης. Η ζημιά που προκαλούν τα κλειδώματα είναι πολλαπλάσια από την απειλή του κορονοϊού. Η επιστημονικά σωστή στρατηγική είναι στοχευμένες κινήσεις προστασίας ευπαθών ομάδων και ανοιχτή κοινωνία ώστε να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατό ανοσία της αγέλης. Οι απολύτως χαμένες χώρες ήταν εκείνες που επέβαλλαν αυστηρό κλείδωμα χωρίς καν να έχουν ικανό αριθμό περιστατικών που θα δικαιολογούσε μια τέτοια απόφαση. Η καταστροφή που προκάλεσαν αυτές οι χώρες και στην οικονομία και στο κοινωνικό και εκπαιδευτικό τους σύστημα είναι τεράστια, ενώ από υγειονομική άποψη δεν πέτυχαν ικανό επίπεδο ανοσίας, καθιστώντας το μέλλον τους αρκετά δυσοίωνο. Οι γενικές καραντίνες ήταν αποτέλεσμα πανικού.

Παρακολουθώ τα δεδομένα από την αρχή και έχω στενές επαφές και με την Κίνα. Ουδέποτε υπήρξε εκθετική αύξηση στην εξάπλωση του ιου. Το R0 (δείκτης ο οποίος μετράει πόσους ανθρώπους μολύνει ένας ασθενής) δεν είναι σημαντικό καθώς άλλοι παράγοντες διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην εξάπλωση του ιού. Ο δείκτης αυτός έγινε διάσημος από ταινίες του Hollywood, μάλλον γι αυτό του δίνει σημασία ο πολύς ο κόσμος.

Το παράδειγμα της Σουηδίας είναι αξιοσημείωτο και βγάζει νόημα. Η επιβολή αδιάκριτης κοινωνικής αποστασιοποίησης (social distancing) δεν επιδρά θετικά ούτε στην εξάπλωση ούτε στη γενική θνησιμότητα. Η κατάλληλη πολιτική που βγάζει επιστημονικά νόημα είναι στοχευμένη προστασία των ηλικιωμένων και ευπαθών ομάδων και ταχεία επίτευξη ανοσίας στον υπόλοιπο πληθυσμό με ταυτόχρονη ενίσχυση των μονάδων υγείας ώστε να μπορούν να φροντίσουν τις ευπαθείς αυτές ομάδες.

Τα ΜΜΕ πρέπει επιτέλους να σταματήσουν να μετρούν θανάτους. Είναι απίστευτο ότι οι χώρες κάνουν ανταγωνισμό πάνω στα θύματα του κορονοϊού τη στιγμή που κατά την εποχή άλλων λοιμώξεων δεν ενδιαφέρεται κανείς. Τα δεδομένα που μου έρχονται από την Ιταλία δείχνουν ότι οι νεκροί του κορονοϊού δεν είναι ξεκάθαρο ότι πέθαναν από τον κορονοϊό, αλλά οι περισσότεροι πέθαναν με τον κορονοϊό, καθώς είτε εξετάστηκαν μετά θάνατον είτε είχαν τρία ή παραπάνω ταυτόχρονα σημαντικά νοσήματα.

Ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας υιοθέτησε υψηλά ποσοστά θνητότητας πάνω σε εσφαλμένα δεδομένα, τρόμαξε τον κόσμο και έτσι έδωσε πάτημα στις κυβερνήσεις να επιβάλλουν γενικά κλειδώματα. Αν τα κλειδώματα αυτά είχαν μηδενικό κοινωνικό, υγειονομικό και οικονομικό κόστος, θα ήμουν υπέρμαχος να τα κάνουμε. Αλλά θα έχουμε τεράστιο ποσοστό θανάτων εξαιτίας των κλειδωμάτων. Θα συμφωνούσα ακόμη και σε επιμέρους μικρά κλειδώματα όπως η αποφυγή συγκεντρώσεων πάνω από 50 άτομα, αλλά όχι σε αυτόν τον πανικό που προέκυψε εξαιτίας πολιτικών πιέσεων. Για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα πολλά ΜΜΕ μέσα σε αυτό κλίμα πανικού με είχαν αποκλεισμένο και απέφευγαν να μου δώσουν βήμα να εκφράσω τις απόψεις μου. Ο Σωκράτης έλεγε ότι πρέπει να χρησιμοποιούμε τη λογική μας και να αποφεύγουμε τις σοφιστείες. Είμαι μεγάλος σε ηλικία και έχω μητέρα 105 ετών που ζει στο Λονδίνο. Δεν μιλώ εκ του ασφαλούς. Μην αποδέχεστε πια αυτή την κατάσταση, ήδη τα έχουμε κάνει θάλασσα.»

 

***

Ο Παναγιώτης Αποστολόπουλος Πέρρος είναι Διδάκτωρ Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αναλυτής, σχεδιαστής διαδικτυακών εφαρμογών και ένθερμος υποστηρικτής της ελευθερίας. Βρείτε τον στο Facebook

Βρίσκετε ενδιαφέροντα τα άρθρα στην «Ελεύθερη Αγορά»; Εκτιμάτε την προσπάθεια μας; Κάντε τώρα μια δωρεά 5 ευρώ και ενισχύστε μας.