Μεσαιωνικές καραντίνες για πάντα

0
1006

Στην καλύτερη περίπτωση, θα πρέπει να ζούμε για μήνες ή και χρόνια σε μεσαιωνικές καραντίνες, όπως μας έχουν ήδη ενημερώσει οι φανατικοί του εγκλεισμού.

 

Του Τηλέμαχου Χορμοβίτη

Όσοι πιστεύουν πως το τωρινό lockdown είναι το τελευταίο ή πως θα διαρκέσει μόνο 3 εβδομάδες, ίσως να είναι πιο αφελείς και από όσους, προς στιγμήν, πιστέψαμε τις θερινές υποσχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι δεν θα επιβληθεί εκ νέου καραντίνα.

Το ότι ένα λοκντάουν λίγων εβδομάδων δεν αρκεί, το έχουν πει από την αρχή της κρίσης όλοι οι «σοβαροί» οπαδοί του εγκλεισμού. Ήδη από τον Απρίλιο έγραφα πως «η περίφημη μελέτη του Imperial College, που με τόσο ενθουσιασμό αναπαρήγαγαν τα ελληνικά ΜΜΕ και έγινε ένα είδος Ευαγγελίου για τους φανατικούς της καραντίνας, μας λέει πως οι φυλακίσεις δεν πρέπει να διαρκέσουν λίγες εβδομάδες αλλά όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί μέχρι να κυκλοφορήσει στην αγορά το εμβόλιο. (δηλαδή τουλάχιστον 18 μήνες, αν κυκλοφορήσει ποτέ) Στην καλύτερη περίπτωση, όλους αυτούς τους μήνες θα πρέπει να ζούμε σε μεσαιωνικές καραντίνες.»  

Πριν λίγες μέρες η πρώην πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Τέρεζα Μέι, τόνισε στην ομιλία της στη Βουλή πως η «επιτροπή των σοφών» της χώρας δεν προτείνει ένα λοκντάουν ενός μήνα, σαν κι αυτό που επέβαλε ο Μπόρις Τζόνσον, αλλά πολλά λοκντάουνς, που το ένα θα διαδέχεται το άλλο με μικρά διαλείμματα. Αλλά και εδώ στην Ελλάδα, οι επιστήμονες οπαδοί της μεσαιωνικής καραντίνας, από τον Δερμιτζάκη και τον Αχιλλέα Γκίκα μέχρι τη λατρεμένη μας Ματίνα Παγώνη, έχουν πάρει σβάρνα τα κανάλια και λένε, κόντρα στις ίδιες τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, πως τρεις εβδομάδες δεν αρκούν.

Και πράγματι, μέσα στο θολωμένο μυαλό των οπαδών του εγκλεισμού, αυτή η θέση έχει τη δική της «παρανοϊκή» λογική. Με ένα λοκντάουν 6 μηνών ή 1 έτους, μπορεί στο τέλος να πεθαίνουμε στο δρόμο από την πεινά, μπορεί να αυτοκτονούμε μαζικά, μπορεί να χάνουμε την ζωή μας από χίλιες δυο άλλες ασθένειες που δεν αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα, αλλά τουλάχιστον τον κορωνοϊο θα καταφέρουμε να τον ελέγξουμε! Σε αντίθεση με το λοκντάουν των 3 εβδομάδων που δεν έχει καμιά λογική και θα κάνει μια τρύπα στο νερό, αφού τα κρούσματα πολύ σύντομα θα αρχίσουν πάλι να ανεβαίνουν.

Μην ακούτε λοιπόν τους πολιτικάντηδες της «Νέας Δημοκρατίας» και τις λαϊκίστικες υποσχέσεις τους για σύντομο τέλος σε αυτόν τον εφιάλτη. Μπορεί τον Μάρτιο να μη μας το είπε κανείς αλλά από την στιγμή που υιοθετήσαμε την μεσαιωνική καραντίνα σαν τρόπο αντιμετώπισης της επιδημίας, από τη στιγμή που μπήκαμε σε αυτόν τον χορό, το λοκντάουν ήρθε για να μείνει. Για μήνες, ίσως και για χρόνια.

 

***

Βρίσκετε ενδιαφέροντα τα άρθρα στην «Ελεύθερη Αγορά»; Εκτιμάτε την προσπάθεια μας; Κάντε τώρα μια δωρεά 5 ευρώ και ενισχύστε μας.