Με πίστη και αφοσίωση στη μεσαιωνική καραντίνα

0
1918
Φωτο: Eurokinisi

Η μεσαιωνική καραντίνα παραμένει το κυρίαρχο δόγμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη

 

 Του Τηλέμαχου Χορμοβίτη

Στο πάλαι πότε κομμουνιστικό μπλοκ, όλες οι χώρες ακολουθούσαν ένα σύστημα αυταρχικό, ανελεύθερο και καταστροφικό για την οικονομία αλλά ακόμη και εκεί υπήρχαν κάποιες διαβαθμίσεις. Υπήρχαν κράτη που ακολουθούσαν πιστά την κομμουνιστική ορθοδοξία και δεν άφηναν στους πολίτες τους καμιά ανάσα ελευθερίας, όπως πχ η Αλβανία ή η Βόρεια Κορέα και υπήρχαν και άλλα που ήταν σχετικά πιο φιλελεύθερα και λοξοκοίταζαν προς τη Δύση, όπως η Τσεχία, η Ουγγαρία ή η Γιουγκοσλαβία.

Σήμερα που το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη ζει υπό το καθεστώς του «υπαρκτού καραντινισμού» (τηρουμένων των αναλογιών, ό,τι πιο κοντινό στον κομμουνισμό έχει γνωρίσει ποτέ ο Δυτικός κόσμος), παρατηρείται ξανά το ίδιο φαινόμενο, με χώρες που εφαρμόζουν πιο σκληρούς περιορισμούς και άλλες που ακολουθούν πιο ήπια πολιτική.

Βλέποντας, αυτές τις μέρες, τα μαγαζιά να ανοίγουν σε όλη την Ευρώπη και εδώ να παραμένουν κλειστά (σε πολλές χώρες δεν έκλεισαν ποτέ) και λαμβάνοντας υπόψη ότι εδώ και ένα μήνα η Ελλάδα έχει ένα από τα σκληρά λοκντάουν στον Γηραιά Ήπειρο, καταλήγω πως αυτή την φορά σταθήκαμε άτυχοι, μιας και δεν βρεθήκαμε στην πλευρά εκείνων που εφαρμόζουν, έστω και στα πλαίσια του καραντινισμού, μια σχετικά πιο ήπια και φιλελεύθερη πολιτική.

Βλέπετε, μας έτυχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ένας από τους πιο σκληροπυρηνικούς, δογματικούς και αμετανόητους καραντινάκηδες, που τυφλωμένος από την ιδεολογία του δεν μπορεί να αντιληφθεί καν τις καταστροφικές συνέπειες της πολιτικής του. Στον γκρίζο κόσμο του υπαρκτού καραντινισμού, ο Μητσοτάκης δεν είναι ο Ίμρε Νάγκι, ο Τίτο ή έστω ο Χρουστσώφ. Είναι ο Εμβέρ Χότζα και ο Κιμ Ιλ Σούνγκ στην συσκευασία του ενός και η Ελλάδα κάτι μεταξύ Αλβανίας και Βόρειας Κορέας. Και μπορεί να είμαστε υπερηφάνοι που μένουμε πιστοί στην ορθοδοξία και στα εικονίσματα του καραντινισμού ακόμη και όταν όλοι τα εγκαταλείπουν, αλλά ο λογαριασμός αυτού του δογματισμού θα έρθει σύντομα και δυστυχώς θα είναι πολύ βαρύς για όλους μας.

***

Βρίσκετε ενδιαφέροντα τα άρθρα στην «Ελεύθερη Αγορά»; Εκτιμάτε την προσπάθεια μας; Κάντε τώρα μια δωρεά 5 ευρώ και ενισχύστε μας.