Η Σουηδία χωρίς lockdowns και με πολύ χαμηλότερη υπερβάλλουσα θνησιμότητα

0
2387

H «υπερβάλλουσα θνησιμότητα» είναι μία καλύτερη μέθοδος μέτρησης θανάτων σε μια συγκεκριμένη χώρα, δεδομένου ότι παρέχει μια ευρύτερη εικόνα των πραγματικών επιπτώσεων τόσο της πολιτικής έναντι του covid 19 όσο και του ίδιου του covid 19.

Του Ryan McMaken

Έχουν περάσει περισσότεροι από δεκαοκτώ μήνες από τότε που οι κυβερνήσεις ξεκίνησαν το νέο κοινωνικό πείραμα των lockdowns. Πριν από το 2020, η εξαναγκαστική «κοινωνική αποστασιοποίηση» θεωρούνταν γενικά πως είχε υψηλό κοινωνικό κόστος ώστε να δικαιολογηθεί ένα τόσο επικίνδυνο πείραμα.

Ωστόσο, το 2020, με επικεφαλής τεχνοκράτες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σχεδόν όλες οι κυβερνήσεις στον κόσμο υιοθέτησαν την πολιτική των lockdowns, ξαφνικά και άνευ προηγουμένου.

Αντίθετα, η σουηδική κυβέρνηση απέρριψε την πολιτική των lockdowns.

Για αυτή της την «αιρετική» πράξη, η Σουηδική κυβέρνηση δέχθηκε σφοδρή επίθεση, εξευτελισμό και χλεύη από Μέσα Ενημέρωσης και κυβερνητικούς αξιωματούχους από όλο τον κόσμο. Οι προβλέψεις περί καταστροφής της Σουηδίας και εκτεταμένου «θανατικού» έδιναν κι έπαιρναν. Μήνες αργότερα, ακόμη και όταν γινόταν σαφές ότι στη Σουηδία ο κορωνοϊός δεν ήταν πιο θανατηφόρος, όπως πολλοί είχαν προβλέψει ότι θα ήταν, εξακολουθήσαμε να βλέπουμε άρθρα που χαρακτήριζαν τη Σουηδική πολιτική ως «καταστροφική».

Ακόμα και δεκαοκτώ μήνες αργότερα, όταν το αφήγημα περί «καταστροφής της Σουηδίας» κατέρρευσε ολοσχερώς, οι επικριτές της Σουηδίας αλλοιώνουν την πραγματικότητα για να διατηρήσουν ζωντανό αυτό το αφήγημα. Για παράδειγμα, εξετάστε αυτό το άρθρο γραμμένο τον Αύγουστο του 2021 στο Business Insider, το οποίο κόβει και ράβει προσεκτικά τα δεδομένα για να παρουσιάσει αρνητικά τα αποτελέσματα της Σουηδικής πολιτικής. Ο αρθρογράφος αναφέρει παραπλανητικά:

Από την αρχή της πανδημίας, περίπου 11 στους 100 ανθρώπους στη Σουηδία έχουν διαγνωστεί με COVID-19, έναντι 9,4 στους 100 στο Ηνωμένο Βασίλειο και 7,4 στους 100 στην Ιταλία. Η Σουηδία έχει επίσης καταγράψει περίπου 145 θανάτους από COVID-19 ανά 100.000 άτομα – περίπου τρεις φορές περισσότερους από τη Δανία, οκτώ φορές περισσότερους από τη Φινλανδία και σχεδόν 10 φορές περισσότερους από τη Νορβηγία.

Παρατηρήστε εδώ το ταχυδακτυλουργικό τρικ του αρθρογράφου. Εστιάζει στα κρούσματα (και όχι στους θανάτους) της Σουηδίας σε σύγκριση με τα κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία. Αυτό συμβαίνει σίγουρα επειδή οι πραγματικοί θάνατοι από κορονοϊό είναι λιγότεροι ανά εκατομμύριο κατοίκων στη Σουηδία από ό, τι είναι στο Ηνωμένο Βασίλειο ή στην Ιταλία. Στην πραγματικότητα, ο αρθρογράφος με αυτήν τη σύγκριση καταφέρνει απλά να μας δείξει ότι ο covid 19 είναι λιγότερο θανατηφόρος στη Σουηδία, όπου υπάρχουν περισσότερα κρούσματα αλλά λιγότεροι θάνατοι. Στη συνέχεια, ο αρθρογράφος αλλάζει γρήγορα το θέμα κάνοντας συγκρίσεις θανάτων και όχι κρουσμάτων, ώστε να είναι βέβαιος ότι η Σουηδία συγκρίνεται δυσμενώς με τη Δανία, τη Φινλανδία και τη Νορβηγία.

Αυτοί οι ισχυρισμοί γίνονται ολοένα και πιο απελπισμένοι, δεδομένου ότι όσον αφορά την υπερβάλλουσα θνησιμότητα η Σουηδία βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από την περισσότερη Ευρώπη συνολικά και, επίσης, σε καλύτερη κατάσταση από τις περισσότερες άλλες χώρες της Βόρειας Ευρώπης (και πολύ καλύτερα από τις χώρες της Νότιας Ευρώπης.)1 Επιπλέον, η «υπερβάλλουσα θνησιμότητα» είναι μία καλύτερη μέθοδος μέτρησης θανάτων σε μια συγκεκριμένη χώρα, δεδομένου ότι παρέχει μια ευρύτερη εικόνα των πραγματικών επιπτώσεων τόσο της πολιτικής έναντι του covid 19 όσο και του ίδιου του covid 19.

Σίγουρα, μπορεί κανείς να βρει κάποια ευρωπαϊκά κράτη που είχαν λιγότερους θανάτους αναλογικά. Η Νορβηγία, η Δανία και η Φινλανδία έχουν εντυπωσιακά χαμηλό αριθμό θανάτων από Covid 19 σε σύγκριση με όλη την Ευρώπη.

Αυτό όμως δεν εξηγεί γιατί η Σουηδία συγκρίνεται με τρόπο που φαίνεται να ευνοεί τα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, των Κάτω Χωρών και άλλων.

Για παράδειγμα, στα τέλη Αυγούστου, η υπερβάλλουσα θνησιμότητα στη Σουηδία ήταν περίπου 785 ανά εκατομμύριο άτομα. Στη Γαλλία, το σύνολο είναι 988 ανά εκατομμύριο, και στην Ισπανία, είναι 1.917 ανά εκατομμύριο. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το σύνολο είναι 1.657 ανά εκατομμύριο.

permill

 

Αυτή η τάση ήταν ήδη εμφανής μήνες πριν και τον Μάρτιο του 2021 το Reuters ανέφερε:

Η Σουηδία είχε 7,7% περισσότερους θανάτους το 2020 από τον μέσο όρο της προηγούμενης τετραετίας. Οι χώρες που επέλεξαν αυστηρούς περιορισμούς, όπως η Ισπανία και το Βέλγιο, είχαν τη λεγόμενη υπερβάλλουσα θνησιμότητα στο 18,1% και 16,2% αντίστοιχα…. Είκοσι μία από τις 30 χώρες με διαθέσιμα στατιστικά είχαν υψηλότερη υπερβάλλουσα θνησιμότητα από τη Σουηδία.

Άλλα δεδομένα, επίσης σύμφωνα με το Reuters, «που περιλάμβαναν προσαρμογή για να ληφθούν υπόψη οι διαφορές τόσο στις ηλικιακές δομές όσο και στα πρότυπα εποχικής θνησιμότητας των χωρών που αναλύθηκαν», τοποθετούσαν τη Σουηδία στο δεκαοκτώ επί συνόλου είκοσι έξι σε σχετική κλίμακα θνησιμότητας. Οι «υψηλότεροι» στη βαθμολογία – δηλαδή οι χειρότεροι όσον αφορά τη θνησιμότητα – ήταν η Πολωνία, η Ισπανία και το Βέλγιο.

Ένας άλλος τρόπος σύγκρισης της Σουηδίας με την υπόλοιπη Ευρώπη, είναι η εξέταση της «υπερβάλλουσας θνησιμότητας» το 2020 και το 2021 σε σύγκριση με τους «μέσους μηνιαίους θανάτους» από το 2016 έως το 2019.

Στο διάστημα από τον Φεβρουάριο του 2020, οι συνολικοί θάνατοι (υπολογισμένοι ως ποσοστό του μέσου όρου του 2016–19) ήταν χαμηλότεροι στη Σουηδία από ό, τι στους «27 της ΕΕ» στους δεκατέσσερις από τους δεκαοκτώ μήνες.

sweden

Έχοντας υπ’ όψη ότι η Δανία, η Νορβηγία και η Φινλανδία συγκρίνονται ευνοϊκά σε σχέση με τη Σουηδία, οι περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν μπορούν να καυχηθούν ανάλογα.

Σε σύγκριση με τη Γαλλία, η υπερβάλλουσα μηνιαία θνησιμότητα της Σουηδίας ήταν χαμηλότερη κατά τους δεκατρείς από τους δεκαοκτώ μήνες εκείνης της περιόδου. Οι συγκρίσεις είναι παρόμοιες όταν εξετάζουμε την Ολλανδία, την Ισπανία και την Ιταλία. Στην πραγματικότητα, μεταξύ των μεγάλων κρατών της Ευρώπης, μόνο η Γερμανία τα πάει καλύτερα από τη Σουηδία.

Επομένως, ναι, αν επιμείνουμε και συγκρίνουμε τη Σουηδία μόνο με τρεις δεδομένες χώρες – δηλ τη Φινλανδία, τη Δανία και τη Νορβηγία – τότε η Σουηδία μοιάζει με φτωχό συγγενή κατά κάποιο τρόπο. Αλλά συγκρινόμενη με τις περισσότερες άλλες χώρες στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, η Σουηδία τα πάει καλύτερα. Επιπλέον, ακόμη και αν η Σουηδία ήταν «σχεδόν στα ίδια» με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αυτό θα εξακολουθούσε να έρχεται σε αντίθεση με τις αρχικές προφητείες περί  «Σουηδικής καταστροφής» στις οποίες είχαν επιδοθεί οι γραφειοκράτες της δημόσιας υγείας και τα διεθνή mainstream Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Τίποτα από αυτά δεν «αποδεικνύει» φυσικά ότι η Σουηδία υιοθέτησε την ιδανική λύση έναντι στην εξάπλωση ασθενειών. Αλλά τουλάχιστον, το σουηδικό παράδειγμα καταρρίπτει τις πανηγυρικές προβλέψεις αμέτρητων «ειδικών» που μιλούσαν για ολοκληρωτική καταστροφή στη Σουηδία. Επιπλέον, ακόμη και αν η Σουηδία είχε χειρότερα αποτελέσματα από ό, τι το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, αυτό δεν θα δικαιολογούσε την εκτεταμένη καταστολή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τον εξαναγκασμό των ανθρώπων σε lockdowns, την ανεργία και την κοινωνική απομόνωση. Η ωφελιμιστική προσέγγιση είναι σίγουρος δρόμος προς την απεριόριστη κρατική εξουσία. Αλλά ακόμη και αυτή η ίδια η ωφελιμιστική προσέγγιση δεν λειτουργεί και οι υποστηρικτές των lockdowns απέτυχαν ακόμη και βάσει των δικών τους μετρήσεων.

***

Ο Ryan McMaken  είναι ο αρχισυντάκτης του Mises Wire και του The Austrian στο Ινστιτούτο Ludwig von Mises. Έχει πτυχία στα οικονομικά και στις πολιτικές επιστήμες από το πανεπιστήμιο του Colorado και ήταν αρμόδιος οικονομολόγος του οικιστικού τομέα του Colorado από το 2009 ως το 2014. Είναι συγγραφέας του Commie Cowboys: The Bourgeoisie and the Nation-State in the Western Genre.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου Ludwig von Mises

Βρίσκετε ενδιαφέροντα τα άρθρα στην «Ελεύθερη Αγορά»; Εκτιμάτε την προσπάθεια μας; Κάντε τώρα μια δωρεά 5 ευρώ και ενισχύστε μας.
Σημείωση:

  1. Αναλυτικά στοιχεία για την υπερβάλλουσα θνησιμότητα εν μέσω πανδημίας στα κράτη μέλη της ΕΕ, έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat τον Ιούνιο του 2021, υπολογίζοντας πως ως τότε οι επιπλέον θάνατοι ήταν αυξημένοι κατά 5.8% σε σχέση με τη μέση μηνιαία θνησιμότητα την περίοδο 2016-2019. Τον Νοέμβριο του 2020, η υπερβάλλουσα θνησιμότητα στην ΕΕ είχε αγγίξει το 40% ενώ ο Απρίλιος του 2021 ήταν ο χειρότερος μήνας ως τότε με 20,2%. Στα στοιχεία συνυπολογίστηκαν και τα δεδομένα από Ισλανδία, Λίχτενσταϊν, Νορβηγία και Ελβετία. Πρώτη τον Ιούνιο του 2021 ήταν η Λετονία με 20,5%, ενώ ακολούθησε η Ελλάδα με 18,2% και η Εσθονία με 17,9%. Στον αντίποδα, η Σουηδία είχε 2,3% λιγότερους θανάτους από τον μέσο όρο της περιόδου 2016-2019 προ πανδημίας.