ΗΠΑ: κατέστρεψαν την προτομή του Μιγκέλ Θερβάντες, ενός πρώην σκλάβου

0
2774

Το 1575, μετά από μάχες σε εκστρατείες ενάντια στους Τούρκους στη Μεσόγειο, ο Θερβάντες συνελήφθη από Βέρβερους πειρατές  και μεταφέρθηκε στο Αλγέρι.

 

Του Ryan McMaken

Απόδοση στα Ελληνικά: Νίκος Μαρής

Σε έναν κάπως τραγελαφικό βανδαλισμό, κάποιοι διαδηλωτές στο Σαν Φρανσίσκο έγραψαν με σπρέι τη λέξη «μπάσταρδος» πάνω σε μια προτομή του Μιγκέλ Θερβάντες και την βανδάλισαν με διάφορους τρόπους. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ποια ήταν τα κίνητρα πίσω από την επίθεση στην προτομή του Θερβάντες, πέρα ​​φυσικά από την απόλυτη άγνοια για το ποιος ήταν. Ο Θερβάντες ήταν o συγγραφέας του 16ου αιώνα που έγραψε τον Δον Κιχώτη, πιθανώς το πιο επιδραστικό έργο της ισπανόφωνης λογοτεχνίας που γράφτηκε ποτέ.

Ήξεραν  οι διαδηλωτές έστω ποιος ήταν ο Θερβάντες; Είναι αδύνατο να το γνωρίζουμε. Ίσως το «έγκλημά» του να ήταν πως υπήρξε ένας λευκός άνδρας, αν και αυτό δεν είναι καν σίγουρο, μιας και ο Θερβάντες μπορεί να καταγόταν  από τον μεγάλο Σεφαραδίτικο εβραϊκό πληθυσμό της Ισπανίας, όπως συνέβη με πολλούς Ισπανούς των οποίων οι πρόγονοι είχαν «ενθαρρυνθεί» να προσηλυτιστούν  στον Χριστιανισμό κατά τον 15ο και 16ο αιώνα.

Η μεγάλη ειρωνεία εδώ, ωστόσο, είναι ότι οι Θερβάντες, σε αντίθεση με κάθε άτομο που «αγανακτεί» με το είδωλο του Θερβάντες, γνώριζε πώς ήταν να είναι κανείς σκλάβος. Όπως περιγράφει η Fiona MacDonald για το BBC:

Το 1575, μετά από μάχες σε εκστρατείες ενάντια στους Τούρκους στη Μεσόγειο, ο Θερβάντες συνελήφθη από Βέρβερους πειρατές  και μεταφέρθηκε στο Αλγέρι. Εκεί κρατήθηκε ως σκλάβος για πέντε χρόνια. Όταν απελευθερώθηκε -με τα λύτρα που συγκέντρωσαν  οι Τριαδιστές μοναχοί του μοναστηριού στο οποίο έμελλε τελικά να ταφεί- ο Θερβάντες είχε γίνει ο άνθρωπος που θα έγραφε ένα από τα μεγαλύτερα μυθιστορήματα στην ιστορία.
«Η πενταετής αιχμαλωσία του στο Αλγέρι άφησε ένα ανεξίτηλο αποτύπωμα στη μυθιστοριογραφία του», λέει η μελετητής του Θερβάντες, Maria Antonia Garces, στο κανάλι BBC Culture. «Από τα πρώτα έργα που γράφτηκαν μετά την απελευθέρωσή του, όπως το θεατρικό έργο «Η ζωή στο Αλγέρι» (περ. 1581-1583) και το μυθιστόρημά του «Η Γαλάτεια» (1585), έως το μεταθανάτιο βιβλίο του «Τα πάθη του Περσίλες και της Σιγισμούντα»(1617), αυτή του η τραυματική εμπειρία εκφράζεται συνεχώς μέσα από το έργο του.»
Ο Θερβάντες ήταν ένας από τους αμέτρητους Ευρωπαίους που υποδουλώθηκαν από δουλεμπόρους (ειδικά τους Μουσουλμάνους Βέρβερους Πειρατές) κατά τη διάρκεια των αιώνων, αιχμαλωτισμένοι από παράκτιες επιδρομές πειρατών κατά μήκος των ακτών της Ιταλίας, της Βρετανίας, της Ιρλανδίας και της ανατολικής Μεσογείου. […]

Αυτές οι πτυχές της ιστορίας, φυσικά, δεν έχουν καμία σημασία για τους διαδηλωτές, ή για τους Αμερικανούς γενικά. Ο μέσος Αμερικανός (είτε λευκός, είτε μαύρος, είτε αριστερός, είτε δεξιός) γνωρίζει για τον δέκατο έκτο αιώνα (ή οποιονδήποτε αιώνα πριν από το 20ο) όσα ξέρει και για την αστροφυσική.

Επομένως, δεν πρέπει να μας εκπλήσσει το γεγονός ότι οι διαδηλωτές βανδαλίζουν επίσης ανδριάντες ανθρώπων που τάχθηκαν υπέρ της κατάργησης της δουλείας, όπως συνέβη σε ένα μνημείο για τον Mathias Baldwin της Φιλαδέλφειας.

 

***

Ο Ryan McMaken  είναι ο αρχισυντάκτης του Mises Wire και του The Austrian στο Ινστιτούτο Ludwig von Mises. Έχει πτυχία στα οικονομικά και στις πολιτικές επιστήμες από το πανεπιστήμιο του Colorado και ήταν αρμόδιος οικονομολόγος του οικιστικού τομέα του Colorado από το 2009 ως το 2014. Είναι συγγραφέας του Commie Cowboys: The Bourgeoisie and the Nation-State in the Western Genre.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου Ludwig von Mises

Βρίσκετε ενδιαφέροντα τα άρθρα στην «Ελεύθερη Αγορά»; Εκτιμάτε την προσπάθεια μας; Κάντε τώρα μια δωρεά 5 ευρώ και ενισχύστε μας.