
Βραχυπρόθεσμα, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο έδειξε ότι η ανάλυση του Arthur Laffer ήταν σωστή, ότι η μείωση των φόρων οδηγεί σε αύξηση των εσόδων και στην ανάπτυξη της οικονομίας.
Του Morgan Kimbarow
Απόδοση/επιμέλεια: Ευθύμης Μαραμής
Σε ένα δείπνο το 1974 όπου μεταξύ άλλων βρισκόταν οι Dick Cheney και Donald Rumsfeld, ο Arthur Laffer εξέθεσε την εναντίωση του στις αυξήσεις φόρων του Προέδρου Ford, σχηματίζοντας ένα γράφημα σε μια χαρτοπετσέτα για να αποδείξει τον ισχυρισμό του. Αυτό το γράφημα έγινε γνωστό ως η «καμπύλη Laffer».
Η καμπύλη Laffer δείχνει την άμεση συσχέτιση μεταξύ του ύψους των φορολογικών συντελεστών και των φορολογικών εσόδων. Το γράφημα δείχνει ότι υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος φορολογικός συντελεστής που θα πρέπει να επιβάλει η κυβέρνηση. Για να γίνει καλύτερα κατανοητό το γράφημα, πρέπει να καταλάβουμε τι θα σήμαινε η τοποθέτηση του φορολογικού συντελεστή σε κάθε άκρο του άξονα Χ. Εάν η κυβέρνηση επέβαλε φορολογικό συντελεστή 0%, τότε δεν θα εισέπραττε κανένα έσοδο. Εάν η κυβέρνηση επέβαλε φορολογικό συντελεστή 100%, οι άνθρωποι δεν θα εργάζονταν πλέον και οι επιχειρήσεις δεν θα παρήγαγαν αγαθά, καθώς δεν θα υπήρχε κίνητρο για κάτι τέτοιο.
Ενώ υπάρχουν διαφορετικές οικονομικές σχολές σκέψης σχετικά με το πού πρέπει να τεθεί ο φορολογικός συντελεστής, οι οικονομικές αρχές δείχνουν ότι η μείωση του φορολογικού συντελεστή δίνει περισσότερο κίνητρο για παραγωγικότητα και, ως εκ τούτου, για ανάπτυξη της οικονομίας.
Αμερικανικό ιστορικό ρεκόρ αύξησης εσόδων
Βλέπουμε τελικά σήμερα την εφαρμογή της καμπύλης Laffer στην πραγματική πολιτική, καθώς και τα προβλεπόμενα εξ αυτής αποτελέσματα. Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο στις Η.Π.Α. έχει μειώσει σημαντικά τους φόρους και έχει συμβάλει στην τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης.
Η επιδιωκόμενη επίδραση της μείωσης των φόρων είναι η επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης. Μια εκούσια συνέπεια της μείωσης των φόρων, είναι η αύξηση των δημόσιων εσόδων. Τα έσοδα του Ιανουαρίου 2018 όπως τα παρέθεσε το υπουργείο οικονομικών των ΗΠΑ, ανήλθαν σε 361 δισ. Δολάρια. Τον Ιανουάριο του 2018, τα κρατικά ταμεία εισέπραξαν 212 δις δολάρια απο ατομικούς φόρους εισοδήματος, 113 δισεκατομμύρια δολάρια από φόρους μισθωτών υπηρεσιών, 13 δισεκατομμύρια δολάρια από εταιρικούς φόρους εισοδήματος και 23 δισεκατομμύρια από διάφορους άλλους φόρους. Επρόκειτο για τα περισσότερα φορολογικά έσοδα που εισπράχθηκαν ποτέ στην αμερικανική ιστορία.
Επιπλέον, τα έσοδα που εισπράχθηκαν κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες της χρήσης του 2018, είναι επίσης τα μεγαλύτερα στην αμερικανική ιστορία. Μέχρι στιγμής, τα φορολογικά έσοδα για το έτος 2018 προέκυψαν από 603 δισεκατομμύρια δολάρια ατομικούς φόρους εισοδήματος, 372 δισεκατομμύρια δολάρια από φόρους μισθωτών υπηρεσιών, 76 δισεκατομμύρια δολάρια από εταιρικούς φόρους και 81 δισεκατομμύρια δολάρια από διάφορους άλλους φόρους.
Η αύξηση των κυβερνητικών εσόδων δεν ήταν ο επιδιωκόμενος στόχος αυτού του πρόσφατου φορολογικού νομοσχεδίου. Το νομοσχέδιο είχε ως στόχο την τόνωση της ανάπτυξης και την παροχή κινήτρων στις επιχειρήσεις να αυξήσουν το εργατικό τους δυναμικό λόγω του ότι φορολογούνται λιγότερα εταιρικά έσοδα.
Μια ομάδα 137 οικονομολόγων δήλωσε την υποστήριξή της στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο με επιστολή προς το Κογκρέσο. Στην επιστολή τους, ανέφεραν αύξηση του Α.Ε.Π. ως αποτέλεσμα της μείωσης των φορολογικών συντελεστών:
«Η θέσπιση μιας συνολικής αναθεώρησης – συμπληρωμένης με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές – θα εκτοξεύσει την οικονομία μας σε επίπεδα ανάπτυξης που δεν έχουν παρατηρηθεί για γενεές. Σύμφωνα με το Συμβούλιο Οικονομικών Συμβούλων, ένας μόνιμος, χαμηλός, φορολογικός συντελεστής, θα συμβάλει στην σταθερή αύξηση του Α.Ε.Π. μεταξύ 3 και 5%.»
Η καμπύλη Laffer σχεδιάστηκε για πρώτη φορά σε χαρτοπετσέτα και τώρα βλέπουμε να εφαρμόζεται στη φορολογική πολιτική. Βραχυπρόθεσμα, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο έδειξε ότι η ανάλυση του Arthur Laffer ήταν σωστή, ότι η μείωση των φόρων οδηγεί σε αύξηση των εσόδων και στην ανάπτυξη της οικονομίας. Σε μακροπρόθεσμη βάση, εάν συνεχιστεί αυτή η τάση, η αμερικανική οικονομία θα συνεχίσει την ανάπτυξή της.
***
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο FEE.org