Το μυστικό της επιτυχίας για την Ελβετία είναι η αποκέντρωση

0
4163
Όπως επεσήμανε ο Nassim Nicholas Taleb (στο
Όπως επεσήμανε ο Nassim Nicholas Taleb (στο "Black Swan"), τα αποκεντρωμένα συστήματα είναι πολύ πιο σταθερά και επιτυχημένα, δεδομένου ότι υπάρχει πολύ λιγότερος κίνδυνος να επιβληθεί μια λανθασμένη πολιτική σε ένα ενιαίο σύνολο. Αυτά τα γνωρίζουν καλά στην Ελβετία.

Η Ελβετία γενικά εξακολουθεί να έχει το είδος του συστήματος που οραματίστηκαν οι ιδρυτικοί πατέρες της Αμερικής, με μια μικρή κεντρική κυβέρνηση.

 

Του Daniel J. Mitchell

Απόδοση-σχολιασμός Ευθύμης Μαραμής

Έχουν ήδη μεταδοθεί προγράμματα σχετικά με την απίστευτη επιτυχία της Χιλής και της Εσθονίας σε τηλεοπτικές εκπομπές, ενώ το περασμένο Σαββατοκύριακο ακολούθησε εκπομπή για το «συνετό έθνος» της Ελβετίας.

Η εκπομπή διαρκεί 28 λεπτά και είναι στα Αγγλικά:

IS Switzerland 06202016

Uploaded by Circa News on 2016-06-20.

Όταν παρακολούθησα για πρώτη φορά το ντοκιμαντέρ, ήμουν ελαφρώς ενοχλημένος που υπήρξε ελάχιστη συζήτηση για τον ρόλο της δημοσιονομικής πολιτικής, τη σημασία της συγκράτησης των δαπανών και των ανταγωνιστικών φορολογικών συντελεστών που επικρατούν.

Επιπλέον, δεν υπήρξε άμεση αναφορά στο εξαιρετικά επιτυχημένο όριο δαπανών της Ελβετίας, παρόλο που το «φρένο χρέους» έχει αποδώσει εξαιρετικά αποτελέσματα. Στην πραγματικότητα, η Ελβετία είναι το μόνο έθνος από την Ευρώπη ή τη Βόρεια Αμερική που κατέχει υψηλά ποσοστά στον παγκόσμιο δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας τόσο στη δημοσιονομική πολιτική όσο και στο κυρίαρχο δίκαιο (ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα από τη στιγμή που ο νόμος του Wagner μας λέει ότι είναι πολύ δύσκολο να σταματήσει η διεύρυνση της κυβέρνησης, όταν ο ιδιωτικός τομέας παράγει άφθονο πλούτο).

Αλλά ομολογώ ότι είμαι προκατειλημμένος με τη σημασία των φορολογικών θεμάτων, καθώς και με αυτών σχετικά με τις κρατικές δαπάνες.

Και καθώς σκεφτόμουν αυτά που είδα, συνειδητοποίησα ότι η εστίαση της εκπομπής στην αποκέντρωση ήταν λογική. Ναι, η Ελβετία διαθέτει μια μικρή κυβέρνηση και, ναι, το «φρένο χρέους» υπήρξε τεράστια επιτυχία. Αλλά αυτά τα θετικά αποτελέσματα είναι εν μέρει αποτελέσματα ενός συστήματος όπου η κυβέρνηση εξακολουθεί να λαμβάνει χώρα σε τοπικό (κοινότητα) ή κρατικό (καντόνια) επίπεδο. Με άλλα λόγια, η Ελβετία γενικά εξακολουθεί να έχει το είδος του συστήματος που οραματίστηκαν οι ιδρυτικοί πατέρες της Αμερικής, με μια μικρή κεντρική κυβέρνηση. Έχω ήδη επισημάνει ότι το επίπεδο της αναδιανομής στην Ελβετία είναι σχετικά χαμηλό λόγω του αποκεντρωμένου μοντέλου.

Αλλά υπάρχει ένα άλλο χαρακτηριστικό που αξίζει ειδικής μνείας. Όπως επεσήμανε ο Nassim Nicholas Taleb (στο «Black Swan»), τα αποκεντρωμένα συστήματα είναι πολύ πιο σταθερά και επιτυχημένα, δεδομένου ότι υπάρχει πολύ λιγότερος κίνδυνος να επιβληθεί μια λανθασμένη πολιτική σε ένα ενιαίο σύνολο.

Και αμέτρητοι μελετητές, συμπεριλαμβανομένων πολλών κατόχων του βραβείου Νόμπελ, έχουν εξηγήσει ότι τα μικρά, ανταγωνιστικά έθνη ήταν ένας βασικός λόγος για τον οποίο η Ευρώπη κατέστη μια πλούσια και ευημερούσα ήπειρος.

Δυστυχώς, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι έχουν λησμονήσει αυτό το ιστορικό μάθημα και έχουν δημιουργήσει το μεγα-κράτος της ΕΕ στις Βρυξέλλες (το οποίο εξηγεί γιατί βρήκα θετικό το γεγονός που το Ηνωμένο Βασίλειο ψήφισε ώστε να ξεφύγει από αυτό το ναυάγιο). Έτσι, το ηθικό νόημα που προκύπτει από την εκπομπή για την Ελβετία και από όλα τα υπόλοιπα παγκόσμια στοιχεία, είναι ότι η αποκέντρωση αποτελεί μια καλή πολιτική.

Ας κλείσουμε με ένα ενδιαφέρον παράδειγμα της ελβετικής αποκέντρωσης στην πράξη. Το καντόνι του Zug είναι γνωστό ως καταφύγιο χαμηλής φορολογίας σε μια χώρα που είναι ήδη διάσημη για την ύπαρξη λογικού φορολογικού καθεστώτος. Λοιπόν, η πόλη Zug βρίσκεται στην αιχμή του ψηφιακού χρήματος:

[…] το δημοτικό συμβούλιο ελπίζει ότι η τάση που επικρατεί στο Zug και το καθιστά σε κόμβο χρηματοοικονομικής τεχνολογίας θα συνεχιστεί – έχοντας αγκαλιάσει τη νέα αυτή τάση με νομοθετικές κινήσεις […] Καθώς το πιλοτικό πρόγραμμα εφαρμόζεται για πρώτη φορά, θα επιτρέψει αρχικά πληρωμές μέχρι 200 φράγκα και πιθανόν να εισαγάγει τη δυνατότητα να πληρώνονται μεγαλύτερα ποσά αργότερα […] η ανάλυση θα καθορίσει τελικά εάν το δημοτικό συμβούλιο θα συνεχίσει να επιτρέπει την πληρωμή με Bitcoin για τις δημοτικές υπηρεσίες […] Οι κάτοχοι Bitcoins θα ενημερωθούν για αυτή τη μικρή πόλη η οποία ήδη έχει το πλεονέκτημα ότι βρίσκεται στην Ελβετία – η οποία είναι γνωστή για το φιλικό προς τις επιχειρήσεις περιβάλλον και για το σχετικά πολύ ελαφρύ ρυθμιστικό κυβερνητικό βάρος […] Στην πραγματικότητα, το επιχειρηματικό περιβάλλον και η σχετικά ελεύθερη οικονομία της αγοράς, βοήθησαν ώστε να εγκατασταθούν στην Ελβετία πέρυσι το ανταλλακτήριο Bitcoin Xapo […] η ίδια η πόλη του Zug παρέχει επίσης στους πολίτες της μια επιπλέον φιλική προς την τοπική οικονομία προσέγγιση. Η ελβετική πόλη Zug διαθέτει έναν από τους χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές στον κόσμο. Αυτός ο συνδυασμός της πρακτικής προσέγγισης από την κυβέρνηση με τα μεγάλα φορολογικά οφέλη, κατέστησε την μικρή αυτή πόλη σε έναν επιτυχημένο οικονομικό κόμβο όπου ανθίζει το παγκόσμιο εμπόριο.1

Αυτό λέει πολλά για την ποιότητα της διακυβέρνησης στην Ελβετία καθώς ένα έθνος που δεν χρειάζεται απαραίτητα το Bitcoin (σε αντίθεση με, ας πούμε, την Ελλάδα ή την Αργεντινή), ωστόσο, το χαιρετίζει ως ανταγωνιστικό νόμισμα.

Σημείωση Ελεύθερης Αγοράς: Αξίζει να αναφερθεί εδώ και η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο καθεστώς της Ελλάδας και της Ελβετίας. Στην περίπτωση της Ελλάδας, σύσσωμες οι πολιτικές δυνάμεις προωθούν την ποινικοποίηση των μετρητών καταδεικνύοντας το μίσος τους προς την οικονομική ελευθερία. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που χρειάζεται πραγματικά ένα εναλλακτικό ψηφιακό νόμισμα, ειδικά για να ανακουφιστεί από τον έλεγχο κεφαλαίων και την φορολογική επιδρομή. Αντί αυτού, το πολιτικό σύστημα καταδιώκει ακόμα και τα μετρητά, ώστε να στραγγαλίσει εντελώς την οικονομία της χώρας. Ένας ακόμα λόγος για τον οποίο η Ελβετία είναι ένα από τα καλύτερα έθνη του κόσμου, είναι η αντιμετώπιση των ψηφιακών νομισμάτων και του χρήματος εν γένει.

Αυτό το άρθρο ήταν αφιερωμένο στην Ελβετία, αλλά δεν μπορώ να αντισταθώ και να μην επισημάνω ότι το Χονγκ Κονγκ και η Σιγκαπούρη επιτυγχάνουν επίσης τόσο στο κυρίαρχο δίκαιο όσο και στο μέγεθος της κυβέρνησης. Και η Χιλή αξίζει επίσης τιμητική αναφορά.

***

Βρίσκετε ενδιαφέροντα τα άρθρα στην «Ελεύθερη Αγορά»; Εκτιμάτε την προσπάθεια μας; Κάντε τώρα μια δωρεά 5 ευρώ και ενισχύστε μας.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο ιστολόγιο International Liberty

  1. Swiss Town Begins Accepting Bitcoin for Public Services