Ευρωπαίος κομισάριος: Δεν χρειαζόμαστε Αμερικανικά αυτοκίνητα

0
4831
Τα Αμερικανικά αυτοκίνητα, δεν προτιμώνται, διότι τα Γερμανικά είναι πολύ καλύτερα, δήλωσε ο κομισάριος (επίτροπος) για τον Ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και τους Ανθρώπινους πόρους. Παρ' όλα αυτά, η Ε.Ε. επιβαρύνει με 10% τα
Τα Αμερικανικά αυτοκίνητα, δεν προτιμώνται, διότι τα Γερμανικά είναι πολύ καλύτερα, δήλωσε ο κομισάριος (επίτροπος) για τον Ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και τους Ανθρώπινους πόρους. Παρ' όλα αυτά, η Ε.Ε. επιβαρύνει με 10% δασμών τα "σαραβαλάκια" των ΗΠΑ (για καλό και για κακό). Στην φώτο ένα pick up Ram 1500 Kentucky Derby® Edition.

Είναι καθησυχαστικό το γεγονός ότι ο επίτροπος Oettinger γνωρίζει καλύτερα τι θέλουν οι άνθρωποι που υποτίθεται ότι εξυπηρετεί – εγώ από την πλευρά μου θα εκτιμούσα αν τα αμερικανικά pick up φορτηγάκια ήταν φθηνότερα στην Ευρώπη

 

Άρθρο δημοσιευμένο αρχικά στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου Ludwig von Mises: We Don’t Even Want Your American Goods In Europe — Or Do We?

Του 

Απόδοση: Ευθύμης Μαραμής

Ουφ, η καταστροφή αποτράπηκε – τουλάχιστον προς το παρόν. Ενώ ο Ντόναλντ Τράμπ απείλησε να μην επεκτείνει τις δασμολογικές απαλλαγές προς την Ε.Ε, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι θα χορηγηθεί παράταση ενός ακόμη μηνός. Η Ε.Ε. έχει πλέον καιρό μέχρι την 1η Ιουνίου να κάνει παραχωρήσεις προς τις ΗΠΑ, αλλιώς θα αντιμετωπίσει δασμούς 25% στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο. Όμως, όπως διαπιστώσαμε ήδη, η Ε.Ε. δεν μπορεί να κάνει τίποτα όταν πρόκειται για παραχωρήσεις. Εξάλλου, δεν είναι λάθος της Ευρώπης ότι τα αμερικανικά προϊόντα δεν είναι πολύ δημοφιλή στην ήπειρο. Αυτό τουλάχιστον είναι που είπε τον περασμένο μήνα ο Günther Oettinger, ο Ευρωπαίος Επίτροπος (комисса́р) για τον Προϋπολογισμό και τους Ανθρώπινους Πόρους (δηλ. Ένας από τους ισχυρότερους ανθρώπους στην Ε.Ε.), σε συνέντευξή του στη γερμανική τηλεόραση.

Δεν χρειαζόμαστε Αμερικανικά αυτοκίνητα στη Γερμανία

Όταν ρωτήθηκε για το γιγαντιαίο εμπορικό πλεόνασμα που έχει η Γερμανία με τις ΗΠΑ και γιατί δεν εισάγει περισσότερα αγαθά, ο Oettinger είχε την ιδέα να αναφέρει κάποια προϊόντα. Οι Γερμανοί αγαπούν την Αμερική: «Εισάγουμε jeans από τις ΗΠΑ» είπε και η λίστα τελείωσε εκεί. Αντ’ αυτού, ο Oettinger υποστήριξε ότι είναι απολύτως φυσικό να εξάγονται περισσότερα αγαθά από ό, τι εισάγονται από τις ΗΠΑ, δεδομένου ότι τα γερμανικά προϊόντα είναι πολύ καλύτερα: «Το γεγονός ότι τα σούπερ αυτοκίνητα Porsche, Audi, BMW και Mercedes-Benz, πουλάνε σαν τρελά στις ΗΠΑ … έχει να κάνει με το σχεδιασμό και τους κινητήρες, με την ποιότητα τους. Αντίθετα, δεν υπάρχει πραγματικός λόγος να φέρουμε ένα αμερικανικό αυτοκίνητο από τις ΗΠΑ στη Γερμανία».

Είναι καθησυχαστικό το γεγονός ότι ο επίτροπος Oettinger γνωρίζει καλύτερα τι θέλουν οι άνθρωποι που υποτίθεται ότι εξυπηρετεί – εγώ από την πλευρά μου θα εκτιμούσα αν τα αμερικανικά pick up φορτηγάκια ήταν φθηνότερα στην Ευρώπη, αλλά εντάξει τι να κάνουμε… Αυτό που είναι ακόμη πιο εκπληκτικό ωστόσο, είναι ότι η Ε.Ε. φαίνεται να το γνωρίζει και να το συζητά αυτό, αλλά ακόμα δεν είναι έτοιμη να κάνει παραχωρήσεις.

Ο λόγος για τον οποίο ο Donald Trump θέλει να χτυπήσει τα ευρωπαϊκά προϊόντα με δασμούς, είναι ότι η Ε.Ε. έχει κατά παράδοση υπερβολικά υψηλούς δασμούς στα προϊόντα που προέρχονται από τις ΗΠΑ. Το γερμανικό Ινστιτούτο διεθνών οικονομικών Ifo συμφωνεί στην πραγματικότητα με την εκτίμηση του Trump, καταδεικνύοντας ότι οι μη σταθμισμένοι μέσοι δασμοί της Ε.Ε. είναι στο 5,2% σε σύγκριση με το 3,5% των ΗΠΑ.

10% δασμοί στα Αμερικανικά αυτοκίνητα έναντι 2,5% στα Ευρωπαϊκά

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα αυτοκίνητα. Τα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα – δηλαδή οι Porsche, τα Audi και οι BMW που «πωλούν σαν τρελά στις ΗΠΑ» – υπόκεινται σε δασμούς 2,5% όταν εξάγονται στην Αμερική. Ένα Chevrolet Silverado, ένα GMC Sierra, ένα RAM – ή ένα Ford Focus φυσικά (στους Ευρωπαίους αρέσουν γενικά περισσότερο τα μικρότερα αυτοκίνητα από ότι στους Αμερικανούς) εν τω μεταξύ, βάλλονται με δασμούς 10% όταν εισάγονται στην Ευρώπη. «Η Ε.Ε. δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση τον παράδεισο του ελευθέρου εμπορίου που θέλει να νομίζει ότι είναι», λέει ο Gabriel Felbermayr, διευθυντής του Ινστιτούτου διεθνών οικονομικών Ifo.

Επομένως, ο Αμερικανός Πρόεδρος Trump δικαίως θεωρεί ότι είναι άδικο εκ μέρους της Ε.Ε. να επιβάλει εξαιρετικά υψηλούς δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα. Η Ε.Ε. αντιδράει λες και είναι αθώα και υποστηρίζει ότι ο Trump θέλει να ξεκινήσει εμπορικό πόλεμο και εξακολουθεί να αρνείται να μειώσει τους δικούς της δασμούς. Όλα αυτά, ενώ υποτίθεται πως οι Ευρωπαίοι δεν ενδιαφέρονται καν για τα αμερικανικά προϊόντα ούτως ή άλλως. Ή να το θέσουμε διαφορετικά: ο Επίτροπος Προϋπολογισμού και Ανθρώπινων Πόρων, λέει πως η Ε.Ε. δεν μπορεί να μειώσει τους δασμούς των αμερικανικών αυτοκινήτων, τα οποία ούτως η άλλως είναι κατώτερης ποιότητας και οι Ευρωπαίοι δεν θα τα αγόραζαν ακόμη και αν ήταν ελεύθερα δασμών. Βγάζει νόημα, ναι;

Δασμοί στο φυστικοβούτυρο

Η Ε.Ε. αποφάσισε αντίθετα να απειλήσει επίσης τις ΗΠΑ. Εάν οι ΗΠΑ δεν διατηρήσουν άθικτο το ισχύον δασμολογικό καθεστώς, οι Ευρωπαίοι θα αντιδράσουν με επιβολή δασμών 25% σε έναν μακρύ κατάλογο αμερικανικών προϊόντων – κυρίως εκείνων που παράγονται σε πολιτείες που υποστηρίζουν Ρεπουμπλικάνους υποψηφίους. Ο κατάλογος είναι εντυπωσιακός για μία περιοχή η οποία, σύμφωνα με τον Επίτροπο Oettinger, δεν ενδιαφέρεται για αμερικανικά προϊόντα. (Αν δεν έχετε διαβάσει τον κατάλογο, δείτε τον εδώ.) Ο κατάλογος περιλαμβάνει Kentucky bourbon, φυστικοβούτυρο και προϊόντα καπνού. Περιλαμβάνει ψησταριές, νεροχύτες και σκάλες. Και προφανώς περιλαμβάνονται και τα Levi’s Jeans (ναι, αυτά που αρέσουν πολύ στον комисса́р Oettinger) και τις μοτοσυκλέτες Harley Davidson. Δεν είναι απολύτως σαφές ποια σχέση έχει ο κτηνοτρόφος από το Kentucky με την εμπορική πολιτική του Trump – παρόλο που αυτός και όχι ο Trump θα υποστεί βλάβη από όλα αυτά, αλλά o.k. η συνολική αξία των προϊόντων που θα χτυπηθούν με δασμούς είναι 2,83 δισεκατομμύρια ευρώ – αρκετά για να κάνουν νευρικό τον Trump.

Κοιτάζοντας την πλευρά των επιχειρημάτων της Ε.Ε. καθίσταται ακόμη πιο προφανές πόσο παιδαριώδης είναι αυτή η διαμάχη. Και οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι οι δασμοί δεν αποτελούν λύση. Και οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι το εμπόριο πρέπει να διεξάγεται περισσότερο ή λιγότερο ελεύθερα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Αλλά και οι δύο πλευρές φαίνεται να πιστεύουν ότι είναι ακόμα σε κάποια παιδική χαρά όπου ξέσπασε ένας καυγάς και πρέπει να ανταλλάξουν χτυπήματα. Δεν υπάρχει διέξοδος – ο πόλεμος είναι αναπόφευκτος και θα συνεχιστεί μέχρι να παρέμβει μία νοσοκόμα.

Σύνοψη

Λοιπόν, δεν υπάρχει νοσοκόμα για αυτή την περίπτωση. Αντ’ αυτού και οι δύο πλευρές θα πρέπει τελικά να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι αντίποινα πάνω στα αντίποινα, σκληρές κουβέντες πάνω στις σκληρές κουβέντες, δεν βοηθούν κανέναν. Οι δύο πλευρές πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι το μόνο «δίκαιο εμπόριο» είναι το ελεύθερο εμπόριο. Οπότε ας το κάνουμε πραγματικότητα: κόψτε τους δασμούς και στις δύο πλευρές αντί να τους αυξήσετε. Θα ήταν κρίμα αν οι Αμερικανοί αγοράζουν τις BMW ακριβότερα στο μέλλον – και αν δεν μπορώ να αντέξω οικονομικά ένα Kentucky bourbon.

 

***

Kai Weiss is an International Relations student and works for the Austrian Economics Center and the Hayek Institute. He is a Mises University alumnus.

Βρίσκετε ενδιαφέροντα τα άρθρα στην «Ελεύθερη Αγορά»; Εκτιμάτε την προσπάθεια μας; Κάντε τώρα μια δωρεά 5 ευρώ και ενισχύστε μας.





Διαβάστε σχετικά: