20 χρόνια από την κοπή του πρώτου ευρώ στη Γαλλία

0
3893
Έχουν περάσει 20 χρόνια από τότε που υπήρχαν πολλές ελπίδες και υποσχέσεις ότι το χαρτονόμισμα και τα κέρμα ευρώ θα οδηγούσαν σε ευημερία, αποταμιεύσεις και δημοσιονομική υπευθυνότητα.
Έχουν περάσει 20 χρόνια από τότε που υπήρχαν πολλές ελπίδες και υποσχέσεις ότι το χαρτονόμισμα και τα κέρμα ευρώ θα οδηγούσαν σε ευημερία, αποταμιεύσεις και δημοσιονομική υπευθυνότητα.

Στα 20 χρόνια από τότε που ο Strauss-Kahn δάγκωσε το κέρμα του ευρώ, η Γαλλία και άλλα μέλη, δάγκωσαν περισσότερα από όσα μπορούν να μασήσουν. Η ευρωζώνη μεταμορφώθηκε σε ένα αχούρι.

 

Δημοσιευμένο αρχικά στην ιστοσελίδα του ινστιτούτου Ludwig von Mises It’s Been 20 Years Since France Minted that First Euro Coin
Του Andrew Moran
Απόδοση: Ευθύμης Μαραμής

Οι μισοί Ευρωπαίοι έχουν σήμερα δυσμενή άποψη για την Ε.Ε.

Στις 11 Μαΐου 1998, σε μια επίσημη τελετή, ο υπουργός Οικονομικών Dominique Strauss-Kahn ενεργοποίησε την πρέσα στο νομισματοκοπείο και δημιούργησε το πρώτο νόμισμα του ευρώ, καθιστώντας τη Γαλλία πρώτη κάτοχο από τις 11 χώρες που συμμετείχαν στην εισαγωγή του ενιαίου νομίσματος. Δαγκώνοντας το κέρμα, ο Strauss-Kahan δήλωσε ότι είναι «είναι αυθεντικό, δεν είναι κάλπικο».

Το Monnaie de Paris είχε προγραμματίσει να κόψει 7,6 δισεκατομμύρια νομίσματα ή τέσσερις φορές το βάρος του Πύργου του Άιφελ σε οκτώ διαφορετικές ονομαστικές αξίες από 0,01 έως 2 ευρώ. Τα κέρματα είχαν μία εθνική και μία ευρωπαϊκή όψη. Οι υποστηρικτές του ευρώ χλεύαζαν όσους ήταν αρνητικοί, δηλώνοντας ότι το νέο νόμισμα θα τονώσει την οικονομία και θα ωθήσει τη βιομηχανική ανάπτυξη σε επίπεδα ανάλογα των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας.

Έχουν περάσει 20 χρόνια από τότε που υπήρχαν πολλές ελπίδες και υποσχέσεις ότι το χαρτονόμισμα και το κέρμα του ευρώ θα οδηγούσαν σε ευημερία, αποταμιεύσεις και δημοσιονομική υπευθυνότητα. Όπως το όνειρο ενός παιδιού να γίνει αστροναύτης όταν μεγαλώσει, οι στόχοι των ευρωπαϊκών ελίτ δεν υλοποιήθηκαν. Είκοσι χρόνια αργότερα, η οικονομία της ευρωζώνης κινείται σε έναν κυλιόμενο διάδρομο, τα επιτόκια υπό του μηδενός αποτελούν τον κανόνα και τα δημοσιονομικά ελλείμματα βρίσκονται παντού. Έχει επίσης περάσει περίπου μια δεκαετία από την παγκόσμια οικονομική κρίση. Έχει ανακάμψει η Ευρώπη; Το χρέος συνεχίζει να εκτοξεύεται, τα ελλείμματα δεν τελειώνουν και η ποσοτική χαλάρωση παραμένει.

Εξηγήστε και πάλι: γιατί οποιοδήποτε έθνος να θέλει να παραμείνει σε ένα βυθισμένο καράβι; Δεν είναι περίεργο που οι μισοί Ευρωπαίοι έχουν σήμερα δυσμενή άποψη για την ΕΕ.

Η πρόσφατη άνοδος του ευρώ

Παρά τις έντονες προσπάθειες υποτίμησης που κατέβαλε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), το ευρώ σημείωσε κέρδη έναντι του δολαρίου ΗΠΑ. Μεταξύ Μαΐου του 2017 και Μαΐου του 2018, το ευρώ σημείωσε άνοδο 10% σε σχέση με το δολάριο.

Αυτή είναι μια ευπρόσδεκτη τάση για τους Ευρωπαίους πολίτες, ιδίως για τους αποταμιευτές και τους συνταξιούχους. Από την άλλη πλευρά, δεν υπήρξε τόσο έντονος ενθουσιασμός για την τελευταία ανοδική τάση του ευρώ εκ μέρους των κεντρικών σχεδιαστών, των χρεωμένων μελών και των προβληματικών επιχειρήσεων. Η ενδυνάμωση του ευρώ προκάλεσε έκπληξη, δεδομένης της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ που αποτελείται κυρίως από αρνητικά επιτόκια και μηνιαίες αγορές ομολόγων αξίας 36 δισ. Δολαρίων.

Και αυτό πιθανότατα έχει σαστίσει τον Mario Draghi και την κεϋνσιανή κουστωδία του.

Για τους πιο έξυπνους που βρίσκονται στην έδρα της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη, ένα κοκτέιλ αποδυναμωμένου ευρώ, υπό του μηδενός επιτοκίων και πρωτοβουλίες αγοράς ομολόγων, θα ενθάρρυνε τις καταναλωτικές δαπάνες, τον τραπεζικό δανεισμό και τη συνολική ανάπτυξη. Αλλά αυτό δεν συνέβη μετά την οικονομική κατάρρευση.

Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές είναι φειδωλοί στις δαπάνες τους και πολλοί φυλάνε τα χρήματά τους κάτω από τα στρώματα τους. Τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δανείζουν, αλλά αποδεικνύεται ότι κατέχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια που προκαλούν σοβαρό πρόβλημα τοξικού χρέους, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να μετατρέψει τις τράπεζες σε οντότητες ζόμπι.  Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της ευρωζώνης, το οποίο δεν θα έπρεπε να αποτελεί τον κύριο οικονομικό δείκτη για τις κυβερνήσεις, τους αναλυτές, και τις κεντρικές τράπεζες, επιβραδύνθηκε στο 0,1% το πρώτο τρίμηνο του 2018.

Όλες οι παρεμβάσεις της ΕΚΤ, έχουν τα αντίστροφα αποτελέσματα από αυτά που επιδιώκει ο Draghi: ένα ανερχόμενο ευρώ και μια μουντή οικονομία.

Η ΕΚΤ ξέμεινε από «πυρομαχικά»

Στα 20 χρόνια από τότε που ο Strauss-Kahn δάγκωσε το κέρμα του ευρώ, η Γαλλία και άλλα μέλη, δάγκωσαν περισσότερα από όσα μπορούν να μασήσουν. Η ευρωζώνη μεταμορφώθηκε σε ένα αχούρι. Δεν αποτελεί έκπληξη πως οι περισσότεροι Βρετανοί ψήφισαν για να αποχωρήσουν. Η μεταναστευτική κρίση έχει επηρεάσει αρνητικά πολλά ευρωπαϊκά κράτη, οι αποταμιευτές βλέπουν τις καταθέσεις τους να εξανεμίζονται, η εθνική κυριαρχία απειλείται και ο Mario Draghi δεν κάνει καθόλου καλά τη δουλειά του – η αγορά ομολόγων του μπλοκ της ΕΕ, αποτελεί τον νούμερο ένα κίνδυνο για το 2018.

Στα χρόνια μετά την ύφεση, η ΕΚΤ χρησιμοποίησε πολλά πυρομαχικά από το οπλοστάσιο των κεϋνσιανών όπλων που διαθέτει. Η επιχείρηση Draghi and co. έχει κατακρημνίσει τα επιτόκια, τύπωσε δισεκατομμύρια ευρώ, διέσωσε χρεοκοπημένα κράτη μέλη και επέτρεψε απερίσκεπτες δαπάνες. Τα αποτελέσματα δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη σε έθνη που σκέφτονται την διαφυγή από το αποτυχημένο ηπειρωτικό πείραμα.

Όπως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, έτσι και η ΕΚΤ  δεν θα έχει «πυρομαχικά» για να περιορίσει την επόμενη οικονομική κρίση. Πόσο χαμηλότερα μπορούν να φτάσουν τα επιτόκια; Πόσα περισσότερα ευρώ μπορούν να εκτυπωθούν; Πόσο μπορεί να αυξηθεί το εθνικό χρέος και τα ελλείμματα;

Σε σχέση με το σύστημα του Bretton Woods, το μοντέλο της ΕΕ συνιστά αποτυχία. Όταν χτυπήσει την πόρτα η επόμενη οικονομική κρίση, το μόνο πράγμα που θα είναι σε θέση να κάνουν οι επικεφαλής της ΕΚΤ, είναι να σηκώσουν τους ώμους τους. Και ίσως αυτό είναι το καλύτερο ούτως ή άλλως.

 ***

 

Andrew Moran is the Economics Correspondent at LibertyNation.com and is the author of The War on Cash. You can find more of his work at AndrewMoran.net.

Βρίσκετε ενδιαφέροντα τα άρθρα στην «Ελεύθερη Αγορά»; Εκτιμάτε την προσπάθεια μας; Κάντε τώρα μια δωρεά 5 ευρώ και ενισχύστε μας.

Διαβάστε περισσότερα: