7 ενδείξεις για το ότι μπορεί να είστε Σοσιαλιστές

0
1268
Σοσιαλιστές

Αν δεν βλέπεις πέρα από το κράτος για μία λύση, τότε μάλλον ένας μικρός κρατιστής παρέα με έναν σοσιαλιστή κατοικούν στο μυαλό σου και παίζουν μπιρίμπα

του Μιχάλη Γκουντή

Εισαγωγή

Για να σκοτώσετε τον σοσιαλιστή μέσα σας, πρέπει πρώτα να καταφέρετε να τον εντοπίσετε. Ειδάλλως, θα προσπαθούσατε να βρείτε μία μαύρη γάτα στο σκοτάδι. Ούτε τη γάτα θα βλέπατε, ούτε τον διακόπτη για το φως. Σε αυτό το άρθρο θα παρουσιάσουμε μερικά σημάδια τα οποία σας προειδοποιούν για την ύπαρξη του σοσιαλιστή μέσα σας.

Σημάδι πρώτο: αναρωτιέστε συνέχεια για το ποιος θα φτιάξει τους δρόμους

Αν δεν βλέπεις πέρα από το κράτος για μία λύση, τότε μάλλον ένας μικρός κρατιστής παρέα με έναν σοσιαλιστή κατοικούν στο μυαλό σου και παίζουν μπιρίμπα. Οι περισσότεροι δρόμοι φτιάχνονται μέσω ιδιωτικών εργολαβιών με εγγύηση τραπεζών και κρατών. Και να ήθελε ένας ιδιώτης να φτιάξει έναν δρόμο, δεν μπορεί, τουλάχιστον όχι σε μέρος που αποτελεί «δημόσια περιουσία». Στην πραγματικότητα, ούτε έναν δρόμο δεν μπορείς να μπαλώσεις αν δεν πάρεις πρώτα άδεια από το τοπικό δημαρχείο ή το κράτος. Επίσης, αν στηρίζεις την ελεύθερη αγορά, πλην της παροχής δρόμων, τότε θα σε ρωτούσα: εφόσον η αγορά μας δίνει καλούς υπολογιστές, αυτοκίνητα, τρόφιμα κοκ, γιατί όχι και δρόμους; Γιατί το συλλογιστικό σταματάει σε αυτά τα αγαθά και δεν επεκτείνεται και ένα αγαθό, το οποίο απλά απαιτεί λίγη άσφαλτο και μερικά μηχανήματα να την πατήσουν;

Σημάδι δεύτερο: Θίγεστε όταν σας θίγουν το CERN και τον Elon Musk

Κλασική περίπτωση ανθρώπου που θεωρεί ότι «χωρίς το κράτος δε θα είχαμε σύγχρονη τεχνολογία». Όσον αφορά αυτούς που τάσσονται υπέρ του CERN, μου αρέσει να τους αποκαλώ «Μποζονιομάχους» (από το μποζόνιο του Χιγκς). Το επιχείρημά τους πάει κάπως έτσι: «κανένας επιχειρηματίας δε θα ξόδευε τόσα χρήματα για να ανακαλύψει κάτι που δε θα του έφερνε κέρδος. Άρα το κράτος, επειδή δε λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο, θα πρέπει να αναλαμβάνει τέτοια μεγάλα επιστημονικά πειράματα». Το πρόβλημα εδώ είναι διττό: πρώτον, πώς το ξέρουν αυτό; Το κράτος απαλλοτριώνει τα εισοδήματα και τις περιουσίες του ιδιωτικού τομέα, άρα τα κονδύλια που χρησιμοποίησε για να τρέξει τον επιταχυντή σωματιδίων θα μπορούσαν χρησιμοποιηθούν για τον ίδιο (ή παρόμοιο σκοπό) από τον ιδιωτικό τομέα. Αναλογικά, οι περισσότερες τεχνολογικές ανακαλύψεις έγιναν μέσω της ελεύθερης αγοράς έτσι κι αλλιώς.

Επίσης, το ότι κάποιος επιχειρηματίας δε θα έκανε κάτι τέτοιο, αν δεν είχε κέρδος, είναι στην πραγματικότητα υπέρ μας. Γιατί; Διότι το κέρδος αποδεικνύει ότι εξυπηρετεί καταναλωτικές, ανθρώπινες ανάγκες. Ίσα ίσα, αν δεν υπάρχει κέρδος σε μία δραστηριότητα, τότε, δε θα γινόταν καν, θα ήταν σπατάλη πόρων. Μαντέψτε τι είναι λοιπόν το CERN και κάθε ανάλογο κρατικό ίδρυμα: ακριβώς, σπατάλη πόρων. Αφήστε που θεωρώ, ότι αν η ελεύθερη αγορά είχε εντοπίσει ενδεχόμενο κέρδος στο Μποζόνιο, θα το είχε ανακαλύψει ταχύτερα και φθηνότερα.

Για τον Elon Musk τα έχουμε ξαναπεί. Μπορεί να έχει (υποκειμενικά) καλές ιδέες. Αλλά αν δεν μπορεί επιχειρηματικά να τις αξιοποιήσει μάλλον σημαίνει ότι κανείς, πέραν από αυτόν, δεν τις θεωρεί αξιόλογες. Έτσι λοιπόν, αποφάσισε να γίνει ρουφήχτρα επιδοτήσεων. Όπως και να έχει, επιχειρηματίας (ως προς αυτά για τα οποία λαμβάνει επιδοτήσεις) δεν είναι. Είναι ένας κρατικοδίαιτος απατεώνας. Λυπούμαι βαθέως τους οπαδούς του (ούτε καν).

Όσον αφορά την κρατική «καινοτομία» είναι άλλο πράγμα να πληρώνεις για κάτι και άλλο να το «εφευρίσκεις». Είναι δύο πολύ ξεχωριστά πράγματα. Υπήρχαν εταιρείες που ασχολούνταν με δίκτυα υπολογιστών πριν η ARPA αποφασίσει να χρηματοδοτήσει το έργο τους. Αν αφήνονταν μόνα τους και δεν είχαν ταξινομηθεί ως απόρρητα και εμπιστευτικά σχέδια από την κυβέρνηση, θα είχαμε το διαδίκτυο όπως το γνωρίζουμε σήμερα τουλάχιστον 10 χρόνια νωρίτερα και σε πολύ καλύτερη ποιότητα.

Όταν αφέθηκαν στην ησυχία τους οι εταιρείες, οι υπολογιστές και τα τρανζίστορ έτρεξαν με ταχύτητα φωτός. Το διαδίκτυο θα είχε κάνει το ίδιο αν δεν ήταν η κυβέρνηση στη μέση. Στην πραγματικότητα, το XNS, ένα πρωτόκολλο εναλλαγής δικτύου που αναπτύχθηκε από τη XEROX στα μέσα της δεκαετίας του ’70, ήταν ανώτερο από το TCP / IP σε κάθε τρόπο. Πιο συγκεκριμένα, είχε διευθύνσεις 48 bit και συνδύαζε τα physical και data layers. Μια συνέπεια των κρατικών επιδοτήσεων είναι ότι τα χειρότερα σχέδια κερδίζουν μερικές φορές επειδή η αγορά δεν είναι παρούσα για να τα απορρίψει. Η κυβέρνηση δεν ενθαρρύνει την πρόοδο, αλλά, αντιθέτως, την εμποδίζει.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα μεταξύ πολλών άλλων, αποτελεί και ο κινητήρας πυραύλων skylon στο Ηνωμένο Βασίλειο. Επινοημένος στη δεκαετία του 1990, ο κινητήρας skylon απορρίφθηκε από την κυβέρνηση για περαιτέρω δοκιμές και στη συνέχεια … η βρετανική κυβέρνηση το ταξινόμησε ως απόρρητο και το πήρε από τους εφευρέτες, ώστε να μην μπορούν να λάβουν χρηματοδότηση από άλλους επενδυτές. Χρειάστηκαν περισσότερα από 20 χρόνια από την κυβερνητική παρέμβαση για να ξεκινήσουν πάλι το σχέδιό τους. Οι κυβερνήσεις κάνουν μόνο ένα πράγμα καλά: καταστρέφουν.

Σημάδι τρίτο: όποιος δεν υποστηρίζει κρατική παρέμβαση θέλει να πεθάνουν οι φτωχοί

Ορίστε ένα συγκεκριμένο αγαθό Χ του οποίου την παροχή επιθυμείτε να αναλάβει το κράτος. Μιλάτε με κάποιον που διαφωνεί με την παροχή του συγκεκριμένου αγαθού από το κράτος. Τον κατηγορείτε ότι επιθυμεί αυτό το αγαθό να μην υπάρχει καν. Τα έλεγε ο Claude Frédéric Bastiat:

«Ο σοσιαλισμός, όπως και οι αρχαίες δοξασίες από τις οποίες πηγάζει, συγχέει τη διάκριση μεταξύ κράτους και κοινωνίας. Ως αποτέλεσμα αυτού, κάθε φορά που αντιτασσόμαστε σε ένα πράγμα που κάνει η κυβέρνηση, οι σοσιαλιστές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι δεν θέλουμε να γίνεται καθόλου. Αποδοκιμάζουμε την κρατική εκπαίδευση. Τότε οι σοσιαλιστές λένε ότι είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε εκπαίδευση. Είμαστε αντίθετοι σε κρατική θρησκεία. Τότε οι σοσιαλιστές λένε ότι δεν θέλουμε καθόλου θρησκεία. Αντιτιθέμεθα σε μια ισότιμη μεταχείριση από πλευράς κράτους. Τότε λένε ότι είμαστε ενάντια στην ισότητα. Και ούτω καθεξής, και ούτω καθεξής. Είναι σαν να μας κατηγορούν οι σοσιαλιστές ότι δεν θέλουμε τα άτομα να τρώνε επειδή δεν θέλουμε το κράτος να καλλιεργεί σιτηρά». 1

 

Με λίγα λόγια, ο Frédéric Bastiat σας είχε πάρει χαμπάρι σχεδόν 200 χρόνια πριν. Δεν υπάρχει λόγος να κρύβεστε. Γιατί να μείνουμε στο αγαθό Χ; Βάλτε καμία ντουζίνα διαφορετικά αγαθά να παράγονται από το κράτος; Γιατί όχι και όλα;

Σημάδι τέταρτο: στηρίζετε το κράτος πρόνοιας, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και τα θετικά δικαιώματα

Αυτό είναι εύκολο. Ο σοσιαλισμός είναι σύστημα αναδιανομής. Παίρνει από κάποιους που έχουν και δίνει σε κάποιους που (θεωρεί ότι) θα έπρεπε να έχουν εις βάρος άλλων. Κοινώς, απαλλοτριώνει ιδιοκτησίες και τις μοιράζει δεξιά και αριστερά. Ό,τι έκαναν και οι κομμουνιστές στην ΕΣΣΔ, στην Κίνα, στην Κούβα και αλλού. Εναγκαλιαστείτε, είστε αδέρφια από διαφορετική μάνα.

Επίσης, η αναδιανομή σημαίνει ότι κάποιοι άνθρωποι αποκτούν θετικά δικαιώματα εις βάρος άλλων, στην ουσία τίτλο ιδιοκτησίας επί του σώματος και του εισοδήματός τους. Τα έχουμε αναλύσει εδώ εκτενώς.

Σημάδι πέμπτο: είστε υπέρ της Ε.Ε.

Το αποπαίδι των Τροτσκιστών, ιδεολογικών απογόνων του Έριχ Χόνεκερ και λοιπών σοσιαλδημοκρατών, όπως ο Χάμπερμας. Κεντρική τράπεζα, αναδιανομή με διακρατικό πρόσημο, φόροι επί φόρων, χρηματοπιστωτικές επεκτάσεις και ποσοτικές χαλαρώσεις, κράτη πρόνοιας, bail-outs και λοιπά σοσιαλιστικά μέσα, όλα στη διάθεσή σας. Θέλετε και άλλα; ΠΑΣΟΚ αλλά με μπλε σημαία και μερικά χρυσά αστεράκια.

Σημάδι έκτο: θεωρείτε τους δασμούς του Τραμπ «καλή απάντηση» στους δασμούς της Ε.Ε.

Γιατί…τι το καλύτερο από τον προστατευτισμό από όλες τις κατευθύνσεις; Έτσι; Να προστατευτούν οι εργαζόμενοι, οι επιχειρήσεις μας κοκ. Σωστά; Τα ίδια έλεγε και ο Στάλιν (ή μάλλον θα έλεγε τα ίδια φαντάζομαι, αν αφιέρωνε λίγο χρόνο από το να στέλνει ανθρώπους στα Γκούλαγκ). Μην το παίζεις φιλελεύθερος, δεν είσαι.

Σημάδι έβδομο: είστε οπαδός του Αριστείδη Χατζή

 

***

 

Βρίσκετε ενδιαφέροντα τα άρθρα στην «Ελεύθερη Αγορά»; Εκτιμάτε την προσπάθεια μας; Κάντε τώρα μια δωρεά 5 ευρώ και ενισχύστε μας.

Διαβάστε περισσότερα:

  1.  Frédéric Bastiat, The Law (1849)