
Εάν βγάζαμε τον εθνικισμό από το κάδρο, θα ήταν δύσκολο να υποστηρίξουμε ότι το διεθνές ελεύθερο εμπόριο είναι επιβλαβές, ενώ το εγχώριο ελεύθερο εμπόριο (π.χ. μεταξύ καντονιών, νομών ή επαρχιών) είναι επωφελές.
Του Bill Wirtz
Απόδοση: Ευθύμης Μαραμής
Εισαγωγή
Σε μια ακόμη εντυπωσιακή εξέλιξη στην πρόσφατη συνάντηση των G7 στον Καναδά, ο Donald Trump υποστήριξε την θέσπιση μιας ζώνης εμπορίου χωρίς δασμούς ανάμεσα στις χώρες των G7. Αυτό θα σήμαινε μηδενικούς δασμούς και κατάργηση των επιδοτήσεων. Ανεξάρτητα από το αν μπορούμε να πάρουμε στα σοβαρά υπόψη την πρόταση του Trump, οι αντιδράσεις των υπολοίπων μιλούν από μόνες τους.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Trump προτείνει κάτι τέτοιο
Ο Larry Kudlow, εθνικός οικονομικός σύμβουλος του Προέδρου, δήλωσε στον τύπο ότι είχε μια «μακρά συζήτηση» σχετικά με την ιδέα της δημιουργίας μιας ζώνης χωρίς δασμούς ανάμεσα στις χώρες των G7:
Να μειώσουμε τα εμπόδια. Στην πραγματικότητα, ας τα μηδενίσουμε – μηδενικοί δασμοί, μηδενικοί μη δασμολογικοί φραγμοί, μηδενικές επιδοτήσεις. Με αυτόν τον τρόπο θα καθαρίσει το διεθνές εμπορικό σύστημα, για το οποίο υπάρχει φαινομενική συναίνεση για συμφωνία.
«Σε τελική ανάλυση αυτό είναι το ζητούμενο, κατάργηση των δασμών, των εμποδίων, και των επιδοτήσεων, επειδή κάποιες χώρες επιδοτούν κάποιες βιομηχανίες και αυτό δεν είναι δίκαιο», τόνισε ο Trump. «Έτσι θα πάμε χωρίς δασμούς, θα πάμε χωρίς εμπόδια, θα πάμε χωρίς επιδοτήσεις, σύμφωνα με τον τρόπο που μάθαμε το ελεύθερο εμπόριο στη σχολή οικονομικών Wharton.»
Μετά την επιβολή νέων δασμών από τον Trump τόσο στον χάλυβα όσο και στο αλουμίνιο, η ιδέα ότι ο Πρόεδρος θα ευνοούσε ξαφνικά την κατάργηση των δασμών φαίνεται αντιφατική. Ωστόσο, φαίνεται ότι οι δασμοί δεν είναι πραγματικά ένας τρόπος που θα ξανακάνει την αμερικανική βιομηχανία χάλυβα και αλουμινίου να σταθεί στα πόδια της, όπως ισχυρίζονται οι μερκαντιλιστές, αλλά ένα μέσο αντιποίνων. Για τον Trump, οι εμπορικοί εταίροι της Αμερικής την αντιμετωπίζουν αθέμιτα, γι’ αυτό είναι υποχρεωμένος να απαντήσει σε αυτή την αντιμετώπιση. Ειλικρινά, δεν σκέφτεται εντελώς λανθασμένα επί του θέματος όπως δείξαμε λεπτομερώς σε προηγούμενη ανάλυση.
Τον περασμένο Μάρτιο, όταν τα δασμολογικά σχέδια για τον χάλυβα επικρίθηκαν έντονα στην Ευρώπη, ο Trump έγραψε στο twitter: «Οι υπέροχες χώρες της ΕΕ, που αντιμετωπίζουν πολύ άσχημα τις ΗΠΑ στο εμπόριο, διαμαρτύρονται για τους δασμούς στον χάλυβα και στο αλουμίνιο. Αν καταργήσουν τα φρικτά εμπορικά εμπόδια και τους δασμούς στα Αμερικανικά προϊόντα, θα το κάνουμε κι εμείς. Μεγάλο έλλειμμα. Αν όχι, θα φορολογήσουμε τα αυτοκίνητα κλπ. ΔΙΚΑΙΟ!»
Donald J. Trump on Twitter
The European Union, wonderful countries who treat the U.S. very badly on trade, are complaining about the tariffs on Steel & Aluminum. If they drop their horrific barriers & tariffs on U.S. products going in, we will likewise drop ours. Big Deficit. If not, we Tax Cars etc. FAIR!
Για άλλη μια φορά, ο Trump φαίνεται να ευνοεί την αμοιβαία κατάργηση όλων των δασμολογικών και μη δασμολογικών εμπορικών φραγμών. Αυτό θα έθετε τέλος στο περιττό καθεστώς των πολιτικών προστατευτισμού που επιβάλουν λιγότερες επιλογές και αυξημένες τιμές στους καταναλωτές.1
Η (ανύπαρκτη) αντίδραση
Ο Sir Simon Fraser, πρώην μόνιμος γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών της Βρετανίας, αποκάλεσε την εμπορική πρόταση του Trump «πλάνη» και «παράδοξη» σύμφωνα με τους Financial Times: «Αυτό ισοδυναμεί με ένα συνολικό μπλοκ ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στις χώρες των G7», Δήλωσε. «Κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει μαζικές στρεβλώσεις στο διεθνές εμπόριο. Αμφιβάλλω αν συμφωνούν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ή οι διαπλεκόμενες βιομηχανικές και γεωργικές ομάδες ειδικών συμφερόντων.»
Ο Sir Simon Fraser έχει σίγουρα δίκιο για το ότι κάποια διαπλεκόμενα αγροτικά συμφέροντα δεν θα υποστήριζαν την πρόταση. Ωστόσο, ο Donald Trump είναι αναμφισβήτητα εκλεγμένος έχοντας υποσχεθεί να αντιταχθεί στον βάλτο των διαπλεκόμενων και των ειδικών συμφερόντων που συνεχίζουν να κατακλύζουν την Washington.
Όσον αφορά τους παρόντες ηγέτες των G7, οι περισσότεροι φαινόταν να αιφνιδιάστηκαν από την πρόταση και ακόμη και μετά από λίγες ώρες, δεν τόλμησαν να απαντήσουν. Οι αυτοανακηρυχθέντες «υποστηρικτές του ελευθέρου εμπορίου» ξαφνικά σώπασαν, αφότου κάποιος πρότεινε γνήσιο ελεύθερο εμπόριο. Θα μπορούσε να ευθύνεται για αυτό, το ότι φοβούνται τα δικά τους αγροτικά διαπλεκόμενα συμφέροντα πίσω στις χώρες τους;
Το ελεύθερο εμπόριο αποτελεί κάτι παραπάνω από λόγια και ιδεολογία
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι άλλοι εταίροι των G7 πρέπει να βελτιώσουν την ικανότητά τους ώστε να καταθέσουν μια συνεπή πρόταση για το ελεύθερο εμπόριο. Τα επιχειρήματα υπέρ του ελευθέρου εμπορίου βασίζονται πολύ συχνά σε ιδεολογικά πρότυπα, απαιτώντας από εμάς να είμαστε «ανοιχτοί» προς τον κόσμο. Αντ’ αυτού, πρέπει να επικεντρωθούμε στα οικονομικά αυταπόδεικτα οφέλη του παγκόσμιου εμπορίου.
Για παράδειγμα, στο εμπόριο μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών, και οι δύο πλευρές επωφελούνται, επειδή πληρώνουν λιγότερα για προϊόντα, κεφαλαιουχικά αγαθά (μηχανές, υπολογιστές κλπ.) και εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό. Ενώ είναι αλήθεια ότι οι απώλειες θέσεων εργασίας μπορούν να εμφανιστούν όταν ο ανταγωνισμός αυξάνεται, είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη οι αυξήσεις των εξαγωγών μέσω του ελεύθερου εμπορίου. Ο Γερμανός κατασκευαστής αυτοκινήτων Mercedes μπορεί να μην αρέσει τον ανταγωνισμό των ιταλικών αυτοκινήτων στη γερμανική αγορά, αλλά επειδή πολλοί Ιταλοί αγοράζουν το προϊόν του, είναι σαφώς πιο κερδοφόρο το ελεύθερο εμπόριο.
Ο προστατευτισμός είναι καθαρά ιδεολογικό κατασκεύασμα, καθώς βασίζεται σε συναισθηματικές πεποιθήσεις. Εάν βγάζαμε τον εθνικισμό από το κάδρο, θα ήταν δύσκολο να υποστηρίξουμε ότι το διεθνές ελεύθερο εμπόριο είναι επιβλαβές, ενώ το εγχώριο ελεύθερο εμπόριο (π.χ. μεταξύ καντονιών, νομών ή επαρχιών) είναι επωφελές. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στα μεγάλα εμπορικά μπλοκ όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση ή οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Συνοπτικά
Οι δασμοί δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των αντιδραστικών ακραίων πολιτικών φασμάτων της αριστεράς και της δεξιάς. Μειώνουν τις επιλογές των καταναλωτών και αυξάνουν τις τιμές για τους φτωχότερους των φτωχών. Τα μέλη των G7, θα πρέπει να συμφωνήσουν με την πρόταση του Προέδρου Trump σχετικά με ένα αδασμολόγητο, αφορολόγητο, διηπειρωτικό εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών.
Αν ο Trump πράξει το σωστό, θα αποδείξει ότι κάποιοι από τους πιο σφοδρούς επικριτές του ελεύθερου εμπορίου, κάνουν λάθος.
***
- Πρωταρχικός τίτλος: A Zero-Tariff G7 Area? Yes, Please! ‘Αρθρο δημοσιευμένο αρχικά στην ιστοσελίδα του Iνστιτούτου FEE
Βρίσκετε ενδιαφέροντα τα άρθρα στην «Ελεύθερη Αγορά»; Εκτιμάτε την προσπάθεια μας; Κάντε τώρα μια δωρεά 5 ευρώ και ενισχύστε μας.
Δείτε επίσης σχετικά με τον εμπορικό προστατευτισμό:
- Ο εμπορικός προστατευτισμός είναι αιτία πολέμου και οικονομικών κρίσεων
- Η Ε.Ε. ξεκίνησε τον εμπορικό πόλεμο και όχι οι ΗΠΑ
- Δασμοί: δολοπλοκία και ευνοιοκρατία με εθνικό πρόσημο
- Η Ε.Ε. προσπαθεί να επιδοτήσει τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο εις βάρος του Αμερικανικού
- Ευρωπαίος κομισάριος: Δεν χρειαζόμαστε Αμερικανικά αυτοκίνητα
- Δασμοί Τραμπ: Θύελλα αντιδράσεων από την βιομηχανία των ΗΠΑ
- Το ισοζύγιο των διεθνών συναλλαγών αποτελεί οικονομική ανοησία
- Οι δασμοί του Τραμπ αποτελούν μεγάλο σφάλμα
- Οι δασμοί του Trump αποτελούν φόρο για τους Αμερικανούς
- Ναι στην οικονομική Όχι στην πολιτική παγκοσμιοποίηση
- Αποτελεί λύση ο εμπορικός προστατευτισμός και ο περιορισμός στο εξωτερικό εμπόριο;
Σημειώσεις:
- Πρέπει να προστεθούν δύο συνιστώσες επιβάρυνσης εκτός των δασμολογικών φραγμών: Η ποιότητα των τροφίμων και άλλα πρότυπα ασφάλειας των προϊόντων, καθώς και οι γεωργικές επιδοτήσεις. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι για να εξάγει στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή σε κάποιο από τα συνδεδεμένα μέλη της, ένας Αμερικανός παραγωγός χυμού πορτοκαλιού, πρέπει να συμμορφωθεί με την οδηγία 2001/112 / EC του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με τους χυμούς φρούτων (αυτή τροποποιήθηκε τόσο το 2009 όσο και το 2012 για την ενίσχυση των απαιτήσεων σχετικά με την επισήμανση και το περιεχόμενο των χυμών): Υγειονομικός έλεγχος (νομοθεσία για τα τρόφιμα, υγιεινή, μικροβιολογικά κριτήρια, προσμείξεις, παρασιτοκτόνα), Φυτοϋγειονομικό έλεγχο (επιβλαβείς οργανισμοί). Με τον τρόπο αυτό υποχρεούται να γνωρίζει τα πάντα σχετικά με τον κανονισμό (EC) αριθ. 852/2004 για την υγιεινή των τροφίμων, καθώς και τον κανονισμό (EC) αριθ. 2073/2005 της Επιτροπής σχετικά με τα μικροβιολογικά κριτήρια για τα τρόφιμα και τον κανονισμό (ΕC) αριθ. 466/2001 της 8 Μαρτίου 2001 για τον καθορισμό μέγιστων επιτρεπτών επιπέδων για ορισμένες προσμείξεις στα τρόφιμα. Δεδομένου ότι ο απλός παραγωγός δεν είναι σε θέση να υπολογίσει όλους αυτούς τους κανονισμούς μόνος του, θα πρέπει να πληρώσει τα έξοδα συμμόρφωσης σε άλλες επιχειρήσεις για να τα υπολογίσουν γι ‘αυτόν, γιατί αν δεν το κάνει, οι μεταπωλητές θα απορρίψουν άμεσα τα προϊόντα του, καθώς ο εισαγωγέας είναι υπεύθυνος για την εισαγωγή. Επιπλέον, θα πρέπει να πληρώσει 12,2% εισαγωγικό δασμό. Αφού συμμορφωθεί με όλους αυτούς τους κανόνες, τότε θα ανταγωνιστεί σε μια ευρωπαϊκή αγορά στην οποία οι ισπανοί παραγωγοί χυμού πορτοκαλιού λαμβάνουν γεωργικές επιδοτήσεις (οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 40% του ετήσιου προϋπολογισμού της ΕΕ) και, ως εκ τούτου, μπορούν να πωλούν πολύ φθηνότερα.Τα μη δασμολογικά εμπόδια έχουν τον ίδιο βαθμό εμπορικού προστατευτισμού με τους δασμολογικούς φραγμούς, παρόλο που είναι πιο δύσκολο να υπολογιστούν.