Η ανθρωπότητα οφείλει την υγεία και την ευημερία της στα ορυκτά καύσιμα

0
4336

Τα καύσιμα με βάση τον άνθρακα προωθούν τη σύγχρονη οικονομική ανάπτυξη – την ανάπτυξη που είναι, μακράν, ο μεγαλύτερος ιστορικά ευεργέτης της ανθρωπότητας.

Αρχική δημοσίευση: 29 Αυγ 2019

Του Donald J. Boudreaux

Απόδοση: Ευθύμης Μαραμής 

Η ακόλουθη επιστολή στάλθηκε στην Wall Street Journal

Αγαπητοί συντάκτες:
Ο κατάλογος των οικονομολόγων που υπέγραψαν την επιστολή που καλεί για έναν σταθερά αυξανόμενο φόρο άνθρακα είναι εντυπωσιακός (Δήλωση οικονομολόγων για τα μερίσματα άνθρακα). Ωστόσο, η υποστήριξη ενός φόρου άνθρακα εγείρει πολύ περισσότερο σκεπτικισμό από όσο συνιστά αυτή η επιστολή.
Ο κύριος λόγος που προκαλεί σκεπτικισμό είναι, κατά ειρωνικό τρόπο, ένας εκ των λόγων που οι ίδιοι οικονομολόγοι επικαλούνται ως κύριο για την υποστήριξή τους σε έναν φόρο άνθρακα – συγκεκριμένα, την αποτυχία της αγοράς. Είναι αλήθεια ότι η έλλειψη εφαρμόσιμων και εμπορεύσιμων δικαιωμάτων ιδιωτικής ιδιοκτησίας στην ποιότητα του αέρα, εμποδίζει την εμφάνιση αγοραίων τιμών που θα παρείχαν αμφότερα ακριβείς πληροφορίες σχετικά με το «βέλτιστο» επίπεδο εκπομπών άνθρακα και θα έδιναν κίνητρα στους ανθρώπους να μην εκπέμπουν περισσότερο άνθρακα από αυτό το βέλτιστο επίπεδο.
Αλλά, ακριβώς εξαιτίας αυτής της αποτυχίας της αγοράς, δεν υπάρχει επίσης και κανένας τρόπος ώστε οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι να μπορούν να γνωρίζουν τους βέλτιστους «στόχους μείωσης εκπομπών» ή να έχουν κάποια πραγματικά κίνητρα για να τους καθοδηγήσουν. Οποιοσδήποτε από αυτούς τους επιλεγμένους στόχους δεν μπορεί να βασιστεί σε ακριβείς οικονομικές γνώσεις. Τέτοιοι στόχοι θα ήταν στην καλύτερη περίπτωση αυθαίρετοι, με πιθανότητες να τεθούν υπερβολικά υψηλά, δεδομένης της μακράς στάσης των πολιτικών ελίτ, να επικεντρώνονται στα μειονεκτήματα των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, αγνοώντας τα πλεονεκτήματα των καυσίμων με βάση τον άνθρακα.
Και αυτά τα πλεονεκτήματα είναι σημαντικά. Συνθέτουν, με δύο λέξεις, τον σύγχρονο πολιτισμό μας. Τα καύσιμα με βάση τον άνθρακα προωθούν τη σύγχρονη οικονομική ανάπτυξη – την ανάπτυξη που είναι, μακράν, ο μεγαλύτερος ιστορικά ευεργέτης της ανθρωπότητας. Η σύγχρονη οικονομική ανάπτυξη έχει τερματίσει την πείνα. Έχει τοποθετήσει στέρεες στέγες πάνω από τα κεφάλια μας, συμπαγή δάπεδα κάτω από τα πόδια μας, εσωτερικά υδραυλικά και ασφαλή ηλεκτρικό φωτισμό χωρίς εκπομπές αερίων στα σπίτια μας και ασφαλές πόσιμο νερό. Η τεράστια αυτή ευημερία μας προστατεύει από τα τοξικά βακτήρια, καθώς και από το θανατηφόρο κρύο και τη ζέστη.
Η παραγωγή αυτών και πολλών άλλων οφελών για την υγείας μας, βασίστηκε σε καύσιμα με βάση τον άνθρακα. Κι έτσι, εγώ προσωπικά, είμαι πολύ πιο διστακτικός από ο, τι οι υπογράφοντες την επιστολή να εξουσιοδοτήσω το κράτος να μειώσει δραματικά την πρόσβασή μας σε μια πηγή καυσίμων, το ιστορικό της οποίας είναι μέχρι σήμερα σαφώς θετικό.

 

Μετά τιμής,
Donald J. Boudreaux καθηγητής οικονομικών
και
Martha και Nelson Getchell υπεύθυνοι για τις μελέτες της καπιταλιστικής ελεύθερης αγοράς στο Mercatus Center του πανεπιστημίου George Mason
Fairfax, VA 22030

***

 

Ο Donald J. Boudreaux είναι ανώτατος συνεργάτης του Αμερικανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών και διευθύνει το Πρόγραμμα FA Hayek για Προηγμένες Μελέτες στη Φιλοσοφία, την Πολιτική και την Οικονομία στο Κέντρο Mercatus στο Πανεπιστήμιο George Mason. Είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Mercatus και καθηγητής οικονομικών και πρώην πρόεδρος του τμήματος οικονομικών στο Πανεπιστήμιο George Mason. Είναι συγγραφέας των βιβλίων: The Essential Hayek, Globalization, Hypocrites and Half-Wits και τα άρθρα του εμφανίζονται σε στήλες των Wall Street Journal, New York Times, US News & World Report καθώς και σε πολλά επιστημονικά περιοδικά. Γράφει στο blog Cafe Hayek και έχει μια τακτική στήλη οικονομικών στο Pittsburgh Tribune-Review. Ο Boudreaux έλαβε διδακτορικό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο Auburn και πτυχίο νομικής από το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια.

Δημοσιευμένο αρχικά στο AIER

Βρίσκετε ενδιαφέροντα τα άρθρα στην «Ελεύθερη Αγορά»; Εκτιμάτε την προσπάθεια μας; Κάντε τώρα μια δωρεά 5 ευρώ και ενισχύστε μας.