Ο μύθος της «επιστημονικής συναίνεσης του 97%» για την κλιματική αλλαγή

0
3062

Εξ αρχής, ο ισχυρισμός σχετικά με την «συναίνεση του 97%» για την κλιματική αλλαγή ήταν αμφίβολος και οι υποστηρικτές του υποστηρίζουν ότι αποδεικνύει πολλά περισσότερα από όσα πραγματικά αποδεικνύει.

 

Του Robert P. Murphy

Μια από τις δημοφιλείς ρητορικές κινήσεις των οπαδών της επιθετικής κρατικής παρεμβατικότητας στο debate για την κλιματική αλλαγή, είναι ο ισχυρισμός ότι το «97% των επιστημόνων» συμφωνούν με τη θέση τους, επομένως όλοι οι επικριτές τους είναι «αρνητές» της επιστήμης.

Οι ισχυρισμοί αυτοί ήταν αμφίβολοι από την αρχή. Άνθρωποι όπως ο David Friedman επέδειξαν ότι ο ισχυρισμός σχετικά με το «97% της επιστημονικής συναίνεσης» έγινε άξιος λόγου μέσω μιας προκατειλημμένης διαδικασίας, «φουσκώνοντας» την εκτίμηση της έρευνας και κακο-χαρακτηρίζοντας τον τρόπο με τον οποίο αξιολογούνται τα επιστημονικά άρθρα.

Το 2014, ο David Friedman εργάστηκε πάνω στο πρωτότυπο έγγραφο που ξεκίνησε τον ισχυρισμό της «συναίνεσης του 97%». Αυτό που βρήκαν στην πραγματικότητα οι αρχικοί συντάκτες, Cook et al, στο έγγραφο του 2013, ήταν ότι 97,1% των σχετικών άρθρων συμφωνούσαν ότι ο άνθρωπος  συμβάλλει  στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Αλλά παρατηρήστε ότι αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση το ίδιο πράγμα με το να λέμε πως οι άνθρωποι είναι οι κύριοι συντελεστές στην παρατηρούμενη υπερθέρμανση του πλανήτη (από τη Βιομηχανική Επανάσταση).

Αυτός είναι ένας τεράστιος διαχωρισμός. Για παράδειγμα, συνυπέγραψα μια μελέτη του Cato Institute  με τους κλιματικούς επιστήμονες Pat Michaels και Chip Knappenberger, στην οποία διαφωνήσαμε ρητά και έντονα με την επιβολή φόρου άνθρακα στις ΗΠΑ. Ωστόσο, τόσο ο Michaels όσο και ο Knappenberger είναι κλιματικοί επιστήμονες που περιλαμβάνονται στην «συναίνεση του 97%» σύμφωνα με τους Cook et al. Δηλαδή, οι Michaels και Knappenberger συμφωνούν και οι δύο, με τα άλλα πράγματα να είναι ίσα, πως η ανθρώπινη δραστηριότητα που εκπέμπει διοξείδιο του άνθρακα θα κάνει τον κόσμο θερμότερο από ότι θα ίσχυε διαφορετικά. Η παρατήρηση αυτή από μόνη της, όμως, δεν σημαίνει ότι υπάρχει κάποια κρίση, ούτε δικαιολογεί την επιβολή φόρου άνθρακα.

Ακόμα πιο σημαντική είναι μια άλλη παρατήρηση. Συνοψίζοντας τα ευρήματα της έρευνας των Cook et al, o οικονομολόγος David R. Henderson παρατήρησε ότι τα ευρήματα τους ήταν ακόμη λιγότερο εντυπωσιακά από ο, τι είχε παρατηρήσει αρχικά ο Friedman. Σύμφωνα με τον Henderson:

[Οι Cook et al.] εξήγαγαν το 97% εξετάζοντας μόνο τις δημοσιεύσεις που εξέφραζαν θέση σχετικά με την Ανθρωπογενή Υπερθέρμανση του Πλανήτη (ΑΥΠ). Θεωρώ ενδιαφέρον το γεγονός ότι τα 2/3 των περιλήψεων δεν έλαβαν θέση για το αν η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι ανθρωπογενής. Έτσι, λαμβάνοντας υπόψη την κριτική του David Friedman και τη δική μου, ο Cook και ο Bedford, συνοψίζοντας τα ευρήματά τους, θα έπρεπε να πουν: «Από το περίπου 1/3 των επιστημόνων του κλίματος που ασχολήθηκαν και έγραψαν σχετικά με την υπερθέρμανση του πλανήτη και οι οποίοι πήραν θέση για τον ρόλο των ανθρώπων σε αυτή, Το 97% πιστεύει ότι οι άνθρωποι συμβάλλουν κατά κάποιο τρόπο στην υπερθέρμανση του πλανήτη.» Αυτό είναι κάτι τελείως διαφορετικό, έτσι δεν είναι; [David R. Henderson, η έμφαση προστέθηκε.]

Έτσι, για να συνοψίσουμε: Οι συνήθεις δηλώσεις στα mainstream μέσα ενημέρωσης και τα online επιχειρήματα των social media, θα οδηγήσουν τον μέσο άνθρωπο να πιστέψει ότι το 97% των επιστημόνων που έχουν δημοσιεύσει εργασίες για την κλιματική αλλαγή, πιστεύουν ότι οι άνθρωποι αποτελούν την κύρια αιτία της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Κι όμως, τουλάχιστον αν εξετάσουμε το αρχικό έγγραφο των Cook et al. (2013) που ξεκίνησε το θέμα αυτής της συζήτησης, αυτό που βρέθηκε στην  πραγματικότητα, ήταν ότι από τα εξεταζόμενα έγγραφα για την κλιματική αλλαγή, μόνο το ένα τρίτο εξ αυτών εξέφρασαν άποψη για τα αίτια της, και από αυτό το υποσύνολο, το 97% συμφώνησε ότι οι άνθρωποι ήταν τουλάχιστον μία από τις αιτίες της κλιματικής αλλαγής.

Εξ αρχής, ο ισχυρισμός σχετικά με την «συναίνεση του 97%» για την κλιματική αλλαγή ήταν αμφίβολος και οι υποστηρικτές του υποστηρίζουν ότι αποδεικνύει πολλά περισσότερα από όσα πραγματικά αποδεικνύει.

 

***

 

Το άρθρο αποτελεί απόσπασμα δημοσίευσης της Ιστοσελίδας του Ινστιτούτου Ludwig von Mises

O Robert P. Murphy είναι οικονομολόγος, ερευνητής και ανώτερος συνεργάτης του Ινστιτούτου Ludwig von Mises.

Βρίσκετε ενδιαφέροντα τα άρθρα στην «Ελεύθερη Αγορά»; Εκτιμάτε την προσπάθεια μας; Κάντε τώρα μια δωρεά 5 ευρώ και ενισχύστε μας.