Ασθενείς «πεθαίνουν στους διαδρόμους» του κρατικού συστήματος υγείας της Μεγάλης Βρετανίας

0
1165
NHS
To NHS ζητάει από τους"λιγότερο άρρωστους" ασθενείς να κοιμηθούν στους διαδρόμους νοσοκομείων εν μέσω μεγάλης κρίσης ανεπάρκειας νοσοκομειακών υπηρεσιών.

Το NHS δεν είναι μόνο ανεπαρκές, αλλά υποφέρει από την ασυγκρίτως χαμηλή αποτελεσματικότητα όσον αφορά την σχέση δαπανών-ποιότητας της υγειονομικής περίθαλψης σε σύγκριση με τις ανεπτυγμένες χώρες.

Patients Are «Dying in Corridors» of Britain’s Socialised Health System
Του George Pickering
Απόδοση: Μιχάλης Γκουντής

Εισαγωγή

«Ασθενείς πεθαίνουν σε νοσοκομειακούς διαδρόμους». Έτσι έγραφε τίτλος άρθρου που εμφανίστηκε στην ιστοσελίδα του BBC την περασμένη εβδομάδα, αναφέροντας τα νεότερα σκάνδαλα που προέκυψαν στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Βρετανίας. Αυτή η πιο πρόσφατη αποκάλυψη ήρθε ως αποτέλεσμα μιας ανοικτής επιστολής που απεστάλη στον πρωθυπουργό από 68 βετεράνους γιατρούς, προσφέροντας λεπτομέρειες για τις απάνθρωπες συνθήκες που έχουν γίνει κοινός τόπος στα νοσοκομεία της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας (NHS).

Περιστατικά ευτελισμού την κρατικής υγείας στην Αγγλία

Η επιστολή, η οποία συγκέντρωνε στατιστικά στοιχεία από τα νοσοκομεία του NHS στην Αγγλία και την Ουαλία, διαπίστωσε ότι μόνο το Δεκέμβριο, περισσότεροι από 300.000 ασθενείς περίμεναν σε χώρους έκτακτης ανάγκης για περισσότερο από τέσσερις ώρες πριν εξυπηρετηθούν, ενώ χιλιάδες περισσότεροι άνθρωποι υπέφεραν στις αίθουσες έκτακτης ανάγκης. Η επιστολή σημείωνε περαιτέρω ότι είχε γίνει «ρουτίνα» για τους ασθενείς να παραμένουν σε ράντζα στους διάδρομους για διάστημα μέχρι και 12 ώρες πριν τους προσφερθούν τα κατάλληλα κρεβάτια, με πολλούς από αυτούς τελικά να τοποθετούνται σε αυτοσχέδιους θαλάμους κατασκευασμένους βιαστικά στα πλαϊνά δωμάτια.

Εκτός αυτού, αποκαλύφθηκε ότι περίπου 120 ασθενείς ημερησίως παρακολουθούνταν σε διαδρόμους και αίθουσες αναμονής, ενώ πολλοί υποβάλλονταν σε αξιολύπητες θεραπείες στους δημόσιους χώρους των νοσοκομείων. Μερικοί μάλιστα πέθαναν πρόωρα ως αποτέλεσμα. Μία ασθενής ανέφερε ότι, αφού πήγε στην αίθουσα έκτακτης ανάγκης με ένα γυναικολογικό πρόβλημα που την είχε οδηγήσει σε έντονο πόνο και αιμορραγία, η έλλειψη χώρων θεραπείας οδήγησε το νοσοκομειακό προσωπικό να την εξετάσει σε έναν πολυσύχναστο διάδρομο, σε κοινή θέα.

Ενώ είναι δελεαστικό να πιστεύουμε ότι αυτές οι ακραίες περιπτώσεις είναι μεμονομένα περιστατικά, το γεγονός είναι ότι τέτοιες ιστορίες τρόμου έχουν γίνει ολοένα και περισσότερο ο κανόνας στο κοινωνικοποιημένο σύστημα υγείας που φαίνεται να βρίσκεται σε μόνιμη κατάσταση κρίσης. Πράγματι, καθώς το NHS εισήλθε στην πρώτη εβδομάδα του 2018, πάνω από το 97% των καταπιστευμάτων του στην Αγγλία ανέφεραν επίπεδα συμφόρησης τόσο σοβαρά ώστε να χαρακτηριστούν «επικίνδυνα».

Σε αύξηση των ποσοστών γρίπης και ελλιπή χρηματοδότηση αποδίδεται η σημερινή κατάσταση

Σχεδόν τόσο προβλέψιμη όσο και η τακτική εμφάνιση νέων τέτοιων περιστατικών είναι η εξίσου αδιάψευστη άρνηση των Βρετανών σχολιαστών να αποδεχτούν ότι η κρατική μονοπωλιακή δομή του ίδιου του συστήματος μπορεί να φταίει γι’ αυτό. Πολλοί, συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου του πρωθυπουργού, έχουν επισημάνει την άνοδο των εποχιακών ασθενειών, όπως η γρίπη αυτή τη στιγμή του χρόνου, για να αποσπάσουν την προσοχή της κοινής γνώμης από τις πιο θεμελιώδεις ατέλειες του συστήματος. Ωστόσο, αξιωματούχοι της Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας προχώρησαν πρόσφατα στο να απορρίψουν αυτόν τον ισχυρισμό ως μια σημαντική αιτία της τρέχουσας κρίσης στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, διευκρινίζοντας ότι τα σημερινά επίπεδα εισαγωγών στα νοσοκομεία λόγω της γρίπης «σίγουρα, δεν είναι χωρίς προηγούμενο». Η γήρανση του πληθυσμού, και η αποτυχία των τοπικών συμβουλίων να παρέχουν περισσότερη έξω-νοσοκομειακή περίθαλψη έχουν επίσης κατηγορηθεί.

Ωστόσο, η πιο συχνά προτεινόμενη λύση είναι απλώς η εισφορά περισσότερων χρημάτων των φορολογουμένων σε αυτό το αποτυχημένο σύστημα. Πράγματι, η πεποίθηση ότι η άγρια κρίση της υγειονομικής περίθαλψης της Βρετανίας είναι αποκλειστικά το αποτέλεσμα των περικοπών χρηματοδότησης από τους συντηρητικούς πολιτικούς είναι τόσο διαδεδομένη, που δεν αμφισβητείται σχεδόν ποτέ, τουλάχιστον από τους έμπιστους εμπειρογνώμονες του ίδιου του συστήματος, πολλοί από τους οποίους θα επωφελούνταν από την αύξηση στην χρηματοδότηση.

Η χρηματοδότηση δε μειώνεται αλλά αυξάνεται

Ωστόσο, η δημοφιλής καρικατούρα του NHS ως πάσχοντος από χρόνια υπο-χρηματοδότηση είναι απλά ένας μύθος. Στην πραγματικότητα, ακόμη και όταν προσαρμόζεται για τον πληθωρισμό, είναι σαφές ότι η κρατική χρηματοδότηση στο NHS αυξάνεται με έκτακτο ρυθμό από τη στροφή της χιλιετίας, πολύ πιο γρήγορα από ότι κατά τα πρώτα χρόνια που οι υποστηρικτές αναπολούν.

Πραγματικές δαπάνες σε δισ. Αγγλικές λίρες (προσαρμοσμένες για τον πληθωρισμό) για το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας (NHS). Καθαρά ανοδική η τάση ειδικά από το 2000 και έπειτα. Πηγή: IFS, Υπουργείο οικονομικών

Πράγματι, κάτω από τη συντηρητική κυβέρνηση του 2015-16, σχεδόν το 30% του προϋπολογισμού της δημόσιας υπηρεσίας της Βρετανίας δαπανήθηκε στο μονοπωλιακό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, έναντι περίπου 11% κατά την πρώτη δεκαετία του NHS.

Τα στατιστικά δεν λένε ψέματα

Ένας συνηθισμένος ισχυρισμός από τους υποστηρικτές του σημερινού συστήματος είναι ότι οι Συντηρητικοί έχουν επιτρέψει να μειωθούν οι δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Το μόνο που θα χρειαζόταν για να επιστρέψει το NHS στα επίπεδα επιτυχίας, που υποτίθεται ότι είχε προηγουμένως, θα ήταν να αυξήσει τη χρηματοδότησή του στο ίδιο τότε επίπεδο, ή έτσι λένε. Ωστόσο, για να πιστέψουμε μια τέτοια δήλωση θα έπρεπε να κάνουμε δύο ξεχωριστές παρερμηνείες των στατιστικών στοιχείων, τόσο θεμελιώδεις ώστε να κάνουν και τους φοιτητές στατιστικής να κοκκινίσουν από ντροπή: Πρώτον, δεν είναι το απόλυτο ποσό των δαπανών για το NHS που έχει μειωθεί από τις κυβερνήσεις υπό την ηγεσία του Συντηρητικού της περιόδου 2010-18, αλλά απλώς ο ρυθμός με τον οποίο οι δαπάνες συνεχίζουν να αυξάνονται, ακόμη και όταν προσαρμόζονται για τον πληθωρισμό.

Δεύτερον, ο μόνος λόγος για τον οποίο ο ρυθμός αύξησης φαίνεται να έχει μειωθεί είναι εξαιτίας του πόσο δυσανάλογα υψηλός ήταν κάτω από την κακοδιαχείριση του Εργατικού Κόμματος την περίοδο 1997-2010.

Το NHS δεν είναι μόνο ανεπαρκές, αλλά υποφέρει από την ασυγκρίτως χαμηλή αποτελεσματικότητα όσον αφορά την σχέση δαπανών-ποιότητας της υγειονομικής περίθαλψης σε σύγκριση με τις ανεπτυγμένες χώρες. Αυτό υποδηλώνει ότι ανεξάρτητα από το πόσο αυξάνεται η χρηματοδότησή του, η τρέχουσα δομή είναι επιρρεπής σε χρόνια σπατάλη χρημάτων.

Κλείνοντας

Για να ξεπεραστούν αυτά τα προβλήματα, χρειάζονται απεγνωσμένα μεταρρυθμίσεις στον θεμελιώδη χαρακτήρα του ίδιου του συστήματος, για να αυξηθεί η οικονομική ελευθερία των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και η ελευθερία επιλογής των καταναλωτών. Εν ολίγοις, όσο η βρετανική υγειονομική περίθαλψη οργανώνεται ως κρατικό μονοπώλιο που χρηματοδοτείται από τους φορολογούμενους, θα συνεχίσει να αποτυγχάνει, όπως απέτυχαν και τα άλλα εθνικοποιημένα μονοπώλια της δεκαετίας του 1970. Για να φτάσουμε σε ένα σημείο όπου το βρετανικό κοινό έστω θα σκεφτόταν ακόμη μεταρρυθμίσεις αυτού του είδους, θα απαιτούσε να σπάσει ένα «ταμπού» που έχει καθορίσει τα τελευταία 70 χρόνια της βρετανικής πολιτικής.

***

Διαβάστε περισσότερα: