Διδάξτε στα κορίτσια τον ατομικισμό, όχι τον φεμινισμό

0
208
Φεμινισμός

Χρησιμοποιώντας τις τακτικές του ανταγωνιστή σας μπορεί να βοηθηθείτε στο να διατηρήσετε τη θέση σας, αλλά δεν θα σας βοηθήσει να κερδίσετε τον αγώνα. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, ο φεμινισμός δεν έχει κερδίσει ακόμα και ποτέ δεν θα νικήσει, εάν συνεχίσει με τη σημερινή του μορφή

της Maria Chaplia

Απόδοση: Μιχάλης Γκουντής

Εισαγωγή

Με έχουν αποκαλέσει φεμινίστρια πολλές φορές στη ζωή μου, παρόλο που δεν έχω θεωρήσει τον εαυτό ως τέτοια. Σκέφτηκα ότι εάν ο φεμινισμός είχε να κάνει με την ισότητα των ευκαιριών, τότε ποιο θα ήταν το νόημα να επινοήσουμε μια νέα λέξη; Είχαμε ήδη την λέξη ατομικισμός γι’ αυτό. Ωστόσο, ο όρος «φεμινισμός» ξεπέρασε την αρχική του έννοια εδώ και καιρό. Οι επιτυχίες και οι αποτυχίες του κινήματος έχουν επεκταθεί πολύ περισσότερο στην καθημερινότητά μας.

Το πρώτο πρόβλημα με τον φεμινισμό, ανεξάρτητα από το πώς τον ορίζεις, είναι ότι ακόμη και ο όρος ο ίδιος ξεχωρίζει μια συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων – τις γυναίκες – απευθυνόμενος στη «θηλυκότητα». Συχνά υποστηρίζεται ότι ο όρος χρησιμοποιείται για να περιγράψει την ομάδα-στόχο του κινήματος. Ωστόσο, όταν μια ομάδα σηματοδοτεί τον εαυτό της, συμβάλλει στην κατάτμηση της κοινωνίας. Δε υπάρχει κάτι απαραίτητα κακό με αυτό έως ότου η ομάδα αρχίσει να καλεί για προνόμια και περιττές παραχωρήσεις. Αυτή η ειδική μεταχείριση δικαιολογείται από τον ισχυρισμό ότι μια ορισμένη ομάδα της κοινωνίας είναι υπεύθυνη για τα δεινά της.

Ευκαιρίες και αποτελέσματα

Το φεμινιστικό κίνημα ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην προώθηση όλων των ειδών μέτρων που αποσκοπούσαν στο να διασφαλίσουν ότι οι γυναίκες θα είναι το ίδιο ελεύθερες να επιδιώκουν τους στόχους τους, όπως είναι οι άνδρες, όπως οι ποσοστώσεις ως προς το φύλο. Είναι βασικό να γίνει διάκριση μεταξύ της ισότητας των ευκαιριών – που είναι ένας από τους πυλώνες του ατομικισμού – και της ισότητας των αποτελεσμάτων, που υπονομεύει τον ατομικισμό.

Η έννοια των δικαιωμάτων καλής διαβίωσης, όπως το δικαίωμα στην εκπαίδευση, που κατοχυρώνεται σε πολλά συντάγματα, ασκείται μέσω της αναδιανομής. Εγώ, πάντως, θα ήθελα να δω τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να απομακρυνθούν από την πρακτική της αναδιανομής. Ωστόσο, ρεαλιστικά, αυτά τα κοινωνικά δικαιώματα εδραιώνονται στην κοινωνία και θα επιμείνουν. Παρόλα αυτά, είναι απαράδεκτο από την πλευρά των κυβερνήσεων να ανακατεύονται με το δικαίωμα των γυναικών να αποκτήσουν εκπαίδευση επί ίσοις όροις με τους άνδρες.

Ακριβώς επειδή οι γυναίκες υπο-εκπροσωπούνται ιστορικά σε ορισμένους τομείς, όπως η πολιτική και οι επιχειρήσεις, δεν σημαίνει ότι πρέπει να προσπαθήσουμε να το αντισταθμίσουμε προσλαμβάνοντας περισσότερες γυναίκες σε αυτά τα επαγγέλματα τώρα. Αυτή η πορεία δράσης είναι βαθιά λανθασμένη. Είναι αδύνατο να διορθωθούν οι αδικίες του παρελθόντος λόγω της έλλειψης γνώσεων. Το πιο σημαντικό, υπονομεύεται η πρόοδος της ιδέας της επιτυχίας που βασίζεται στην αξιοκρατία.

Γιατί να συναγωνίζεστε με τους άνδρες όταν μπορείτε να είστε ένα άτομο;

Ένα άλλο (και μάλλον πολύ σημαντικότερο) πρόβλημα που προκαλείται από τοn φεμινισμό είναι ότι διδάσκει τις γυναίκες να ανταγωνίζονται σαν άνδρες. Παραδόξως, απευθυνόμενος στην «θηλυκότητα», ο φεμινισμός μείωσε τον ρόλο της. Επίσης προκάλεσε πολλή οργή και άμυνα εναντίον των ανδρών, επειδή θεωρούνται εχθροί.

Ο περίφημος Sun Tzu λέγοντας: «Γνωρίστε τον εχθρό σας καλύτερα από τον εαυτό σας», μου φαίνεται ότι βρίσκεται στον πυρήνα του ριζοσπαστικού φεμινισμού, ο οποίος έχει δαιμονοποιήσει τους ανθρώπους. Οποιοσδήποτε τύπος φεμινισμού προϋποθέτει ανταγωνισμό. Ωστόσο, η ουσία του όπως είναι κατανοητή από τις φεμινίστριες είναι διαφορετική από αυτήν που αποδέχονται οι ατομικιστές.

Οι γυναίκες προσπαθούν να ανταγωνιστούν με τους άνδρες με τους όρους των ανδρών. Οι αποτυχημένοι είναι γενικά οι πιο ένθερμοι στην ουρά για προνόμια – παρόμοια με τις μη ανταγωνιστικές βιομηχανίες που ζητούν επιδοτήσεις.

Χρησιμοποιώντας τις τακτικές του ανταγωνιστή σας μπορεί να βοηθηθείτε στο να διατηρήσετε τη θέση σας, αλλά δεν θα σας βοηθήσει να κερδίσετε τον αγώνα. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, ο φεμινισμός δεν έχει κερδίσει ακόμα και ποτέ δεν θα νικήσει, εάν συνεχίσει με τη σημερινή του μορφή. Η νίκη του φεμινισμού είναι δυνατή μόνο αν καταλήγει στον ατομικισμό.

Η Μάργκαρετ Θάτσερ το είπε καλύτερα:

«Η αποστολή της γυναίκας δεν είναι να ενισχύσει το αρσενικό πνεύμα, αλλά να εκφράσει το θηλυκό. Η δική της αποστολή δεν είναι να συντηρήσει έναν ανδρικό κόσμο, αλλά να δημιουργήσει έναν ανθρώπινο κόσμο με την έγχυση του θηλυκού στοιχείου σε όλες τις δραστηριότητές του».

 

Ο ατομικισμός είναι μια φιλοσοφία που αντιμετωπίζει όλα τα άτομα εξίσου ανεξάρτητα από το φύλο, τη φυλή, την ανατροφή, κλπ. Είναι ένα σύστημα με βάση την αξιοκρατία και ως εκ τούτου ασχολείται κυρίως με την αξία που μπορεί να φέρει κάθε άτομο στον κόσμο. Ο ατομικισμός μας ενθαρρύνει να αξιοποιήσουμε αυτό που έχουμε και να χαλιναγωγήσουμε τις νέες μας πλευρές.

Το να δασκαλεύουμε τα κορίτσια για να συναγωνιστούν σαν άνδρες είναι μια λανθασμένη και δηλητηριώδης στρατηγική. Ήρθε η ώρα να αρχίσουμε να διδάσκουμε τα κορίτσια να αγωνίζονται σαν άτομα και να χρησιμοποιούν τη θηλυκότητα τους για να τους ωφελήσει στα πλαίσια ενός ανταγωνισμού που βασίζεται στην ισότητα ευκαιριών.

***

Η Maria Chaplia είναι συνεργάτης των μέσων ενημέρωσης για το Κέντρο Εξυπηρέτησης Καταναλωτών και έναν υποψήφια φοιτήτρια στο Students For Liberty. Σήμερα μελετά οικονομικά και νομική στο πανεπιστήμιο Aix-Marseille στη Γαλλία. Το 2017, η Maria ολοκλήρωσε το πρόγραμμα πρακτικής Charles Koch.
Δημοσιευμένο στο Speak Freely

Βρίσκετε ενδιαφέροντα τα άρθρα στην «Ελεύθερη Αγορά»; Εκτιμάτε την προσπάθεια μας; Κάντε τώρα μια δωρεά 5 ευρώ και ενισχύστε μας.

Διαβάστε περισσότερα: