ΕΝΦΙΑ, Χαμόγελο του Παιδιού και ο μύθος της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας

0
633
ΕΝΦΙΑ

Το πρόβλημα σαφώς δεν είναι μόνο ο ΕΝΦΙΑ, αλλά η φορολογία γενικότερα. Και φυσικά το εξής και επαναλάβετε μετά από εμένα: Το Κράτος κλέβει ορφανά και αρρώστους

του Μιχάλη Γκουντή

Εισαγωγή

Καιρός καταβολής των δηλώσεων και πληρωμών για τον πολυαγαπημένο μας ΕΝΦΙΑ. Άρα, καιρός να αναλύσουμε και τον φόρο αυτό από τη ματιά της Ελεύθερης Αγοράς και του Λιμπερταριανισμού. Πάμε.

Ακίνητη ιδιοκτησία; Θα ‘θελες!

Εάν πω ότι κάτι μου ανήκει, τότε συνεπάγεται ότι έχω τον πρώτο και τελευταίο λόγο για το τι θα γίνει με αυτό. Ένα κινητό τηλέφωνο μου ανήκει, οπότε μπορώ να το πουλήσω, να το χρησιμοποιήσω, να το δανείσω ή και να το καταστρέψω εφόσον δεν παραβιάζω τα ίδια δικαιώματα επί της ιδιοκτησίας άλλων ανθρώπων (δεν μπορώ για παράδειγμα να καταστρέψω το κινητό ρίχνοντάς το στο κεφάλι του γείτονα).

Ομοίως, έχοντας αποκτήσει ακίνητο είτε μέσω δωρεάς, ανταλλαγής, κατασκευή από εσάς, κληρονομιάς κοκ, έχετε τα ίδια δικαιώματα με το κινητό. Το ακίνητο είναι δικό σας μέχρι να αποφασίσετε να το δώσετε, να το πουλήσετε κοκ.

Ο ΕΝΦΙΑ ως φόρος ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας στην ουσία επιβάλει εισφορά σε όσα ακίνητα έχετε. Αυτό σημαίνει ότι το κράτος επιτάσσει μέρος της ακίνητης ιδιοκτησίας σας και την μεταφέρει σε αυτό σε μορφή χρήματος. Εφόσον το κράτος αποκτά μέρος της ιδιοκτησίας καθώς και το δικαίωμα να σας την αφαιρέσει, αν δεν καταβάλετε το κόμιστρο, τότε έχετε στην ουσία χάσει την κυριότητα του ακινήτου. Έχετε πλέον εισέλθει σε ένα καθεστώς συνιδιοκτησίας και, εφόσον το κράτος εν τέλει διατηρεί το δικαίωμα να σας την αφαιρέσει, θα λέγαμε ότι έχετε μετατραπεί σε μικρο-μέτοχο του ακινήτου και δεν είστε ο ιδιοκτήτης του.

Δεδομένης της ύπαρξης φόρου επί της ακίνητης περιουσίας, λοιπόν, (είτε ως ΕΝΦΙΑ, είτε ως τεκμήριο κοκ), η ιδιωτική ακίνητη περιουσία είναι απλά ένας μύθος. Στην ουσία πληρώνετε ενοίκιο στο κράτος για να κρατήσετε το σπίτι σας. Άρα το σπίτι σας δεν σας ανήκει. Ανήκει εν δυνάμει στο κράτος. Ωραιότατος σοσιαλισμός στην ακίνητη περιουσία.

ΕΝΦΙΑ, Χαμόγελο του Παιδιού και Άσυλο Ανιάτων

Ένα από τα επιχειρήματα υπέρ της φορολογίας είναι ότι, έτσι, χρηματοδοτούνται προγράμματα πρόνοιας και παροχών για τους αδυνάτους της κοινωνίας. Πέρα από την οικονομική αντεπιχειρηματολογία σε αυτή τη θέση, θα λέγαμε ότι εδώ υπάρχει μία αντίφαση. Εφόσον η φορολογία (ανάμεσα σε άλλα) χρησιμοποιείται για την παροχή πρόνοιας, τότε γιατί φορολογούνται ιδιωτικά ιδρύματα τα οποία κάνουν ακριβώς το ίδιο που επιθυμεί να κάνει το κράτος με τα λεφτά αυτά;

Πέρυσι τέτοιον καιρό είχε αποκαλυφθεί το ποσό ΕΝΦΙΑ που έπρεπε να καταβάλει το Χαμόγελο του παιδιού: ήταν κοντά στα 70.000 ευρώ. Μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης του ιδρύματος προέρχεται από δωρεές ιδιωτών και φυσικά τα χρήματα αυτά χρησιμοποιούνται για τις υλικοτεχνικές ανάγκες του ιδρύματος, μισθοδοσία με τελικό σκοπό την φροντίδα των παιδιών. Γιατί φορολογείται λοιπόν; Πρόνοια δεν παρέχει; Δεν θα έπρεπε να εξαιρείται από φορολογικές εισφορές και οι δωρεές να εκπίπτουν από τη φορολογική δήλωση των ιδιωτών; Γιατί να πληρώνουν δύο φορές για το ίδιο πράγμα και το ίδρυμα να στερείται πόρων που θα μπορούσαν να αφιερωθούν στην φροντίδα των παιδιών;

Το ποσό τελικά το πλήρωσε ιδιώτης επιχειρηματίας. Είναι ωραίο να διαπιστώνει κανείς, ότι, παρόλη τη διαφθορά που η αναδιανομή του κράτους έχει φέρει στην κοινωνία, η καπιταλιστική ηθική ακόμα υπάρχει και κάνει θαύματα.

Επίσης, φέτος, το Άσυλο Ανιάτων καλείται να πληρώσει το εξωφρενικό ποσό των 962.941 ευρώ! Η ίδια ένσταση ισχύει με παραπάνω: γιατί; Η απάντηση είναι απλή. Το κράτος είναι η πιο ξεδιάντροπη συμμορία ληστών. Είμαι σίγουρος ότι, αν δεν θεωρούταν παρανοϊκό, εφοριακοί θα ξεχύνονταν στους δρόμους για να αρπάζουν γλειφιτζούρια από μωρά, επειδή οι μάνες τους δεν πλήρωσαν τον φόρο ζαχαρωτών.

Όπως έχουμε επισημάνει πολλές φορές στη σελίδα, η φορολογία είναι ληστεία ευρείας κλίμακας. Αλλά, ακόμα και ληστές δύσκολα θα είχαν το θράσος να ληστέψουν ορφανά και νοσοκομεία με αρρώστους. Ακόμα και ο πιο επικηρυγμένος κακοποιός της χώρας, ο Παλαιοκώστας, αποζημίωνε τους ιδιώτες των αυτοκινήτων τα οποία έκλεβε!

Το πρόβλημα σαφώς δεν είναι μόνο ο ΕΝΦΙΑ, αλλά η φορολογία γενικότερα. Και φυσικά το εξής και επαναλάβετε μετά από εμένα: Το Κράτος κλέβει ορφανά και αρρώστους.

***

Βρίσκετε ενδιαφέροντα τα άρθρα στην «Ελεύθερη Αγορά»; Εκτιμάτε την προσπάθεια μας; Κάντε τώρα μια δωρεά 5 ευρώ και ενισχύστε μας.

Διαβάστε περισσότερα: