Γιατί η Βενεζουέλα λιμοκτονεί

0
901
Βενεζουέλα
Ενώ οι Βενεζουελάνοι λιμοκτονούν, δεν έχουν πρόσβαση στα φάρμακα και η μόνη τους ελπίδα είναι να εγκαταλείψουν μια χώρα που καταστράφηκε από τον σοσιαλισμό, οι «ηγέτες» τους απολαμβάνουν τις πολυτέλειες του καπιταλισμού σε μια μακρινή γη.

Ο Maduro και η σύζυγός του Cilia χαμογελούν με ικανοποίηση καθώς τρώνε ένα κομμάτι κρέατος που θα κόστιζε περισσότερο από το μισθό ενός ολόκληρου έτους για πολλούς Βενεζουελάνους. Η προκύπτουσα οργή και αγανάκτηση των ανθρώπων στη Βενεζουέλα ήταν άμεση

του Rafael Avecedo
Απόδοση: Μιχάλης Γκουντής

Εισαγωγή

Η πρόσφατη επίσκεψη του Nicolás Maduro στην Κίνα έχει επικριθεί ιδιαίτερα επειδή έγινε στο χειρότερο σημείο της κρίσης της Βενεζουέλας. Σχεδόν 4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τα τελευταία χρόνια – μια χώρα που κατατάσσεται στον δείκτη δυστυχίας 2018 ως η πιο άθλια χώρα του κόσμου. Ο υπερπληθωρισμός καταστρέφει την ελπίδα εκατομμυρίων Βενεζουελάνων που για πολλούς λόγους συνεχίζουν να ζουν εκεί και να υποφέρουν από τη δυστυχία που έχει επιτύχει ο σοσιαλισμός.

Η Κίνα ελέγχει οικονομικά πλέον τη Βενεζουέλα

Η επίσκεψη του Maduro στην Κίνα είναι κατανοητή. Η Κίνα έδωσε στη Βενεζουέλα δάνεια, μετρητά και επενδύσεις ύψους περίπου 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Βενεζουέλα εξακολουθεί να χρωστάει περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια δολάρια και, όπως είπε ο Russ Dallen, οι Κινέζοι θέλουν να επιστραφούν πίσω και ο μόνος τρόπος είναι να ξαναλειτουργήσει η παραγωγή πετρελαίου της Βενεζουέλας. Αυτό σημαίνει ότι η ασιατική χώρα είναι ουσιαστικά ο ιδιοκτήτης του πετρελαίου της Βενεζουέλας. Το καθεστώς υποθηκεύει τον πλούτο της χώρας και οι μελλοντικές γενιές θα υποστούν τις συνέπειες. Με την πετρελαϊκή παραγωγή που παρεμποδίζεται συνεχώς από τις πολιτικές του καθεστώτος, την παρακμάζουσα τεχνολογία και τη διαφθορά που συνδέεται με τη διακίνηση ναρκωτικών και τις τρομοκρατικές δραστηριότητες των κυρίων επικεφαλής του καθεστώτος, τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια που αποκτήθηκαν κατά τη σημερινή επίσκεψη του Maduro θα επιδεινώσουν μόνο τη θλιβερή κατάσταση που οι Βενεζουελάνοι υποφέρουν.

Αυξημένα ποσοστά πείνας

Στα τέλη Ιουλίου 2018, η Εθνοσυνέλευση εκτίμησε ότι κάθε εβδομάδα έξι παιδιά στη Βενεζουέλα πεθαίνουν από την πείνα. Μερικά από τα σπουδαιότερα πανεπιστήμια στη Βενεζουέλα έκαναν μια έρευνα το 2017 (ENCOVI2017) και την εποχή εκείνη το 87% των νοικοκυριών της Βενεζουέλας ήταν φτωχά. 9 από τους 10 Βενεζουελάνους δεν μπορούσαν να πληρώσουν για φαγητό. 8,2 εκατομμύρια Βενεζουελάνοι μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά 2 ή λιγότερα γεύματα κάθε μέρα – γεύματα με χαμηλή διατροφική αξία και λίγη πρωτεΐνη. 6 στους 10 Βενεζουελάνους έχουν χάσει τουλάχιστον 11 κιλά (24 λίβρες) του σωματικού τους βάρους εξαιτίας της έλλειψης φαγητού. Αυτό θα επιδεινωθεί καθώς συνεχίζεται η κρίση.

Πρόσφατα, ο Maduro αύξησε απότομα τον ελάχιστο μισθό κατά 3.000%, αφαίρεσε 5 μηδενικά από την αξία του νομίσματος και απάλειψε ορισμένους κανόνες ελέγχου συναλλαγματικών ισοτιμιών. Ωστόσο, αυτές οι πολιτικές είναι αναποτελεσματικές, διότι τα μέτρα αυτά δεν κάνουν τίποτα για τις ρίζες της δυστυχίας του έθνους. Οι πραγματικές αιτίες, φυσικά, ο σοσιαλισμός και ένα ναρκωτικό-τρομοκρατικό καθεστώς. Οι επιπτώσεις των δαπανών εκτός ελέγχου είναι αρκετά εύκολο να παρατηρηθούν. Ο καθηγητής Steve Hanke από το πανεπιστήμιο Johns Hopkins μετράει καθημερινά τον ετήσιο πληθωρισμό της Βενεζουέλας. Από τη δική μου γνώση, το μέτρο του είναι το πιο ακριβές μέτρο – και το πλησιέστερο στην πραγματική κατάσταση της Βενεζουέλας. Από την εποχή της συγγραφής, ο ετήσιος πληθωρισμός που ανέφερε ο Hanke είναι 45,236%. Περιττό να πούμε ότι οι άνθρωποι γίνονται όλο και φτωχότεροι με έναν ταχύτατα αυξανόμενο ρυθμό.

Κλείνοντας

Με αυτό το εφιαλτικό σενάριο, μερικές φωτογραφίες και βίντεο του δικτάτορα Maduro αναρτήθηκαν στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης. Βλέπουμε να απολαμβάνει τις μαγειρικές τέχνες του σεφ Salt-Bae σε ένα από τα εστιατόρια υψηλής τάξεως Nusr-Et στην Τουρκία. Ο Maduro και η σύζυγός του Cilia χαμογελούν με ικανοποίηση καθώς τρώνε ένα κομμάτι κρέατος που θα κόστιζε περισσότερο από το μισθό ενός ολόκληρου έτους για πολλούς Βενεζουελάνους. Η προκύπτουσα οργή και αγανάκτηση των ανθρώπων στη Βενεζουέλα ήταν άμεση. Οι επικριτές επικεντρώθηκαν σε αυτή την άθλια και εγωιστική πράξη: ενώ οι Βενεζουελάνοι λιμοκτονούν, δεν έχουν πρόσβαση στα φάρμακα και η μόνη τους ελπίδα είναι να εγκαταλείψουν μια χώρα που καταστράφηκε από τον σοσιαλισμό, οι «ηγέτες» τους απολαμβάνουν τις πολυτέλειες του καπιταλισμού σε μια μακρινή γη.

***

Ο Rafael Acevedo είναι ιδρυτικός διευθυντής της Econintech και διδάσκει στο Universidad Centroccidental Lisandro Alvarado στο Barquisimeto. Είναι επίσης Διευθυντής της Πολιτικής του Κινήματος Ελευθερίας της Βενεζουέλας.

Δημοσιευμένο αρχικά στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου Ludwig von Mises με τίτλο «Why Venezuela Is Starving»

Βρίσκετε ενδιαφέροντα τα άρθρα στην «Ελεύθερη Αγορά»; Εκτιμάτε την προσπάθεια μας; Κάντε τώρα μια δωρεά 5 ευρώ και ενισχύστε μας.

Διαβάστε περισσότερα: