H Ελλάδα θύμα των κρατικών δαπανών και της υπερφορολόγησης

0
831
Ελλάδα

η καθαρή επίδραση της δημοσιονομικής κρίσης στην Ελλάδα είναι ότι η κυβέρνηση έχει γίνει ένα μεγαλύτερο βάρος σε σχέση με την ιδιωτική οικονομική παραγωγή.

του Daniel J. Mitchel
Απόδοση: Μιχάλης Γκουντής και Ευθύμης Μαραμής

 

Λίγο μετά την έναρξη της δημοσιονομικής κρίσης στην Ελλάδα, εξήγησα ότι η χώρα αντιμετώπιζε προβλήματα λόγω υπερβολικών κυβερνητικών δαπανών.

Κρατικές δαπάνες επί των φορολογικών εσόδων της Ελλάδας

Πιο συγκεκριμένα, επεσήμανα ότι η χώρα παραβίασε τον Χρυσό Κανόνα μου, πράγμα που σήμαινε ότι το βάρος των δαπανών αυξανόταν σε σχέση με την ιδιωτική οικονομία. Αυτή είναι μια συνταγή που σε βάζει σε μπελάδες. Δυστυχώς, χάρη σε μεγάλο βαθμό σε κακές συμβουλές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι Έλληνες πολιτικοί αποφάσισαν να αντιμετωπίσουν ένα πρόβλημα υπέρογκων δαπανών αυξάνοντας τους φόρους. Στη συνέχεια το ξανάκαναν. Και αύξησαν τους φόρους λίγο περισσότερο. Μετά τους αύξησαν και άλλο. Αργότερα ακόμα περισσότερο.

Η φορολογική επιβάρυνση είναι τώρα τόσο ασφυκτική που ακόμη και το ΔΝΤ παραδέχεται ότι η χώρα μπορεί να βρίσκεται στη λάθος πλευρά της καμπύλης Laffer. Και οι πηγές των καθεστωτικών μέσων ενημέρωσης το παρατηρούν. Ακολουθούν μερικά αποσπάσματα από μια αναφορά στην Wall Street Journal.

«Η Ελλάδα […] αυξάνει τους φόρους τόσο πολύ ώστε να στραγγαλίζει τις μικρές επιχειρήσεις που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας της. […] Οι αυξήσεις φόρων έχουν αφήσει την Ελλάδα με ορισμένους από τους υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές της Ευρώπης σε διάφορες κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένου του 29% επί του εταιρικού εισοδήματος, 15% επί των μερισμάτων και 24% επί του φόρου προστιθέμενης αξίας. Τα άτομα πληρώνουν φόρο εισοδήματος μέχρι 45%, συν επιπλέον «εισφορά αλληλεγγύης» μέχρι 10%. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες καταβάλλουν εισφορές κοινωνικής ασφάλισης μέχρι 27% των μισθών τους. […] Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και οι αυτοαπασχολούμενοι […] μάχονται την κυβέρνηση ενώπιον δικαστηρίων για να πληρώσουν που λένε ότι αποτελεί μέχρι το 80% των μέσων μηνιαίων εισπράξεων από φόρους και εισφορές. Ορισμένοι πρέπει επίσης να πληρώνουν αναδρομικές εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, στο σημείο που οι επαγγελματικές ενώσεις αναφέρουν ότι ορισμένα μέλη τους οφείλουν να πληρώνουν περισσότερο στο κράτος από όσα βγάζουν».

 

Πληρώνουν περισσότερα απ’ όσα βγάζουν; Ο Φράνκοϊς Ολάντ θα χειροκροτήσει όταν μαθαίνει ότι ακόμα ένα έθνος έχει ένα επίπεδο φλατ φόρου στο στυλ του Ομπάμα.

«… οι οικονομολόγοι και οι Έλληνες επιχειρηματίες λένε ότι η βαριά φορολογία δεν βοηθά. Η φορολογική επιβάρυνση θεωρείται ο πιο προβληματικός παράγοντας για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. «Η φορολογική επιβάρυνση δημιουργεί ένα σοβαρό αντικίνητρο για την οικονομική δραστηριότητα. Αποτελεί κυρίως το πιο παραγωγικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας […] Ο Άρης Κεφαλογιάννης, διευθύνων σύμβουλος της ελαιουργίας και της εταιρείας τροφίμων Γαία, δήλωσε ότι το ο δημοσιονομικός κλειός εμποδίζει υψηλά στελέχη υψηλών προσόντων που θέλει να προσλάβει από την έλευση τους στην Ελλάδα. Τον έχει κάνει επίσης πιο οικονομικό με τις επενδύσεις. … «Αλλά αυτή η καταχρηστική φορολογία δεν υποστηρίζεται από καμία πραγματική μεταρρύθμιση που θα έκανε το κράτος αποτελεσματικό».

 

Φυσικά το κράτος δεν έχει γίνει πιο αποτελεσματικό. Γιατί οι πολιτικοί να συρρικνώσουν την κυβέρνηση, αν οι υψηλότεροι φόροι είναι μια επιλογή; Δεν είναι ότι οι Έλληνες ψηφοφόροι να θέλουν να επιλέξουν έναν Ρόναλντ Ρέιγκαν ή την Μάργκαρετ Θάτσερ. Εν πάση περιπτώσει, όλες οι αυξήσεις φόρου έχουν προβλέψιμα αρνητικά αποτελέσματα.

Η φοροδιαφυγή έχει οδηγήσει σε υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές για εκείνους τους Έλληνες που δεν μπορούν ή δεν θα αποφύγουν τους φόρους. Η αποκαλούμενη μαύρη οικονομία εκτιμάται στο 26,5% του ΑΕΠ … «Η υπερφορολόγηση είναι ένας φαύλος κύκλος, ο οποίος δεν διορθώνει το πρόβλημα», δήλωσε ο 40χρονος ηλεκτρολόγος Αντώνης Αλεβιζάκης. «Μόνο το ένα τρίτο των πελατών θέλουν απόδειξη. Το κίνητρο για την αποφυγή πρόσθετης επιβάρυνσης φόρου προστιθέμενης αξίας 24% είναι μεγάλο γι ‘αυτούς. » […] Περισσότεροι από 100.000 αυτοαπασχολούμενοι έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους από τα μέσα του 2016, για να αποφύγουν την αύξηση των φόρων και των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών . Μερικοί από αυτούς τους ανθρώπους σταμάτησαν την αυτοαπασχόληση, ενώ άλλοι στράφηκαν στην μαύρη οικονομία. […] Η φορολογική σύμβουλος Χρυσούλα Γαλιατσάτου είπε. «Ένα οικονομικά ενεργό μέρος του πληθυσμού δεν βλέπει κανένα λόγο να προσπαθήσει να εργαστεί περισσότερο.»

 

Γιατί να «προσπαθήσετε να εργαστείτε», όταν η κυβέρνηση παίρνει το μερίδιο του λέοντος από οποιοδήποτε πρόσθετο εισόδημα; Και γιατί ακόμη και να μείνετε στη χώρα, όταν υπάρχουν καλύτερα (λιγότερο χειρότερα) φορολογικά συστήματα στα γειτονικά κράτη; Πράγματι, η Ελλάδα είναι ένα από τα λίγα έθνη που αύξησε τους συντελεστές φορολογίας εταιρειών, καθώς ο υπόλοιπος κόσμος ακολουθεί την αντίθετη προσέγγιση.

Ακολουθούν ορισμένες λεπτομέρειες. Φαίνεται ότι η Βουλγαρία είναι ένας προτιμώμενος προορισμός για φορολογικούς εξόριστους.

Οι άμεσοι ανταγωνιστές της Ελλάδας για επενδύσεις στην φτωχότερη, νοτιοανατολική περιοχή της Ευρώπης έχουν πολύ χαμηλότερους φόρους. Για το λόγο αυτό, πολλές ελληνικές επιχειρήσεις και επαγγελματίες μεταναστεύουν σε γειτονικές χώρες όπως η Βουλγαρία και η Κύπρος. […] Περίπου 15.000 ελληνικές εταιρείες είναι εγγεγραμμένες στη Βουλγαρία. Το υπουργείο Οικονομικών της Ελλάδας εκτιμά ότι το 80% από αυτές έχει αριθμό εγγραφής, αλλά δεν δραστηριοποιείται στη Βουλγαρία και είναι μόνο εκεί για να αποφύγει τους ελληνικούς φόρους. «Αν έμενα στην Ελλάδα, θα ήμουν σίγουρα στη φυλακή μέχρι τώρα», δήλωσε ο Γιάννη Δουβής, ο οποίος χρησιμοποίησε τις υπόλοιπες αποταμιεύσεις του το 2015 για να μετακινήσει το εργοστάσιο επίπλων της οικογένειάς του από την Αθήνα στο Μπλαγκόεβγκραντ στη Βουλγαρία. Στην Ελλάδα, είπε, «είναι σχεδόν αδύνατο για μια εταιρεία να επιβιώσει αν δεν φοροδιαφύγει».

 

Με άλλα λόγια, το πρόβλημα είναι οι φορολογικοί συντελεστές και όχι η φοροδιαφυγή. Μειώστε τα ποσοστά και πέφτει η φοροδιαφυγή.

Ας κλείσουμε τη σημερινή στήλη με μια τελευταία παρατήρηση. Το ρεπορτάζ της WSJ αναφέρει ότι υπήρξαν περικοπές δαπανών εκτός από τις αυξήσεις των φόρων. Αυτό είναι βασικά αληθές, αλλά η καθαρή επίδραση της δημοσιονομικής κρίσης στην Ελλάδα είναι ότι η κυβέρνηση έχει γίνει ένα μεγαλύτερο βάρος σε σχέση με την ιδιωτική οικονομική παραγωγή. Ακολουθεί ένα γράφημα, βάσει στοιχείων του ΔΝΤ.

Δαπάνες επί των εσόδων για τα έτη 2007 και 2018. Το 2018 η κυβέρνηση ξόδεψε το ίδιο ποσοστό επί του ΑΕΠ έχοντας όμως λιγότερα έσοδα.

Το θεμελιώδες ζήτημα είναι ότι οι Έλληνες πολιτικοί έκαναν υπερβολικές δαπάνες την τελευταία δεκαετία και τώρα χειροτερεύουν αυτό το λάθος με υπερβολική φορολόγηση αυτή τη δεκαετία.

***

Βρίσκετε ενδιαφέροντα τα άρθρα στην «Ελεύθερη Αγορά»; Εκτιμάτε την προσπάθεια μας; Κάντε τώρα μια δωρεά 5 ευρώ και ενισχύστε μας.

Διαβάστε περισσότερα: