Η ποινικοποίηση των μετρητών είναι γεγονός

0
19864
Ουσιαστικά, βρισκόμαστε ήδη σε καθεστώς ποινικοποίησης κάθε συναλλαγής με μετρητά.
Ουσιαστικά, βρισκόμαστε ήδη σε καθεστώς ποινικοποίησης κάθε συναλλαγής με μετρητά.

Η χρήση μετρητών στην Ελλάδα επιφέρει ήδη βαριά πρόστιμα. Τα μετρητά δεν αναγνωρίζονται ως δαπάνες για να υπολογιστούν στο αφορολόγητο, ενώ επιβάλλονται πρόστιμα σε συναλλαγές άνω των 500 ευρώ με αυτά. Η μη αποδοχή καρτών για πληρωμή, επισύρει επίσης πρόστιμα και ποινική δίωξη. Πρακτικά, η ποινικοποίηση σε κάθε χρήση μετρητών είναι γεγονός καθώς αυτή επισύρει ποινές.

 

Του Ευθύμη Μαραμή

Μπορεί να ακούγεται σαν θεωρία συνωμοσίας, αν όμως κρίνουμε από την αυξανόμενη απόγνωση των κυβερνήσεων για έλεγχο και «τόνωση» της παγκόσμιας οικονομίας, ίσως διαπιστώσουμε πως δεν απέχει πολύ απο την πραγματικότητα.

Αναφερόμαστε στην ιδέα για κατάργηση των μετρητών (δολαρίων, ευρώ, λιρών κ.ο.κ.) στην φυσική τους μορφή. Και μία βασική δικαιολογία όσων υποστηρίζουν αυτό το ακραίο μέτρο είναι ότι ενισχύει την ικανότητα των κεντρικών τραπεζών να επιβάλουν αρνητικά επιτόκια.

Τα αρνητικά επιτόκια σημαίνουν ότι οι δανειστές (οι καταθέτες-φορολογούμενοι-αποταμιευτές ουσιαστικά αν αναλογιστούμε την κοινωνικοποιημένη δομή του τραπεζικού συστήματος) κυριολεκτικά πληρώνουν τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές για να δανειστούν χρήματα! Επίσης, τιμωρούν τους αποταμιευτές που κάνουν οικονομίες για μελλοντική κατανάλωση, επένδυση, η απλά συνταξιοδοτική η ιατροφαρμακευτική εξασφάλιση. Οι Δανοί και οι Ελβετοί έχουν υποχωρήσει ήδη σε αρνητικό έδαφος, με τα επιτόκια στο -0.75%. Αυτό σημαίνει πως 100.000 € σε λογαριασμό στην Ελβετία θα άξίζουν 99.250 € μετά από ένα χρόνο. Προς το παρόν τα ποσοστά αυτά ισχύουν μόνο για «υψηλά αποθεματικά» που οι τράπεζες διατηρούν στην κεντρική τράπεζα, τίποτα δεν εμποδίζει όμως τις τράπεζες να απαιτήσουν σύντομα από όλους τους καταθέτες να μοιραστούν το βάρος.

Τα μετρητά είναι ενοχλητικά για τους τεχνοκράτες.

Όμως αυτά τα «ασήμαντα» ποσοστά δεν αρκούν, σύμφωνα με ορισμένους οικονομολόγους. Ένας επικεφαλής οικονομολόγος της Citicorp, ο τεχνοκράτης Willem Buiter, πιστεύει για παράδειγμα πως οι ΗΠΑ χρειάζονται πολύ χαμηλότερα επιτόκια για να «τονώσουν» την οικονομία ωθώντας την μακριά από την ύφεση ή τη στασιμότητα. Προτείνει αρνητικά επιτόκια γύρω στο -6% «για να γίνει η δουλειά». Αλλά για να συμβεί αυτό υπάρχει μία προϋπόθεση: Για να λειτουργήσει αυτό το σχέδιο, λέει ο κύριος Buiter, η κυβέρνηση πρέπει να καταργήσει τα μετρητά.

Είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί ο κύριος Buiter και ανάλογοι γραφειοκράτες θεωρούν «ενοχλητικά» τα μετρητά. Αν η τράπεζα αφαιρεί 6% από τις αποταμιεύσεις σας, τα 100 € στον λογαριασμό σας θα άξιζαν 94 € στο τέλος του χρόνου, 88.36 € μετά από δύο χρόνια, και 83.06 € μετά από τρία χρόνια. Αντίθετα, ένα χαρτονόμισμα των 100 € σε κυκλοφορία θα εξακολουθεί να αξίζει … 100 €.

Ο κύριος Buiter συνεπώς αντιλαμβάνεται ότι όσο υπάρχουν μετρητά σε φυσική μορφή, κανείς λογικός άνθρωπος δεν θα τα κρατήσει εγκλωβισμένα σε τραπεζικούς λογαριασμούς με αρνητικά επιτόκια ώστε να κατάσχει η τράπεζα και η κυβέρνηση τις αποταμιεύσεις του. Θα προκύψει αναπόφευκτα μαζική απόσυρση καταθέσεων (bank run) και ταχύτατη μετάδοση τραπεζικού πανικού. Και το bank run δεν είναι τίποτα περισσότερο παρά η τελευταία άμυνα των πολιτών απέναντι σε κακές τραπεζικές, νομισματικές, η κυβερνητικές πολιτικές. Εύλογο συνεπώς να ενοχλείται ο κρατικός ολοκληρωτισμός από τέτοια οικονομικά δικαιώματα.

Ποινικοποίηση των μετρητών στην Ελλάδα

Οι προϋποθέσεις για κατάργηση των μετρητών είναι πολύ πιο προηγμένες εκτός των ΗΠΑ και ιδιαίτερα δημοφιλείς στους γραφειοκρατικούς κύκλους των Βρυξελλών όπου η κρατιστική/γραφειοκρατικοποιημένη εκδοχή της ΕΕ, έχει επικρατήσει κατά κράτος των ελάχιστων οικονομικά φιλελεύθερων. Η Ιταλία και η Γαλλία έχουν απαγορεύσει τις συναλλαγές άνω των 1.000 € με μετρητά ενώ η Ισπανία έχει απαγορεύσει τις συναλλαγές με μετρητά άνω των 2.500 €. Παρόμοιοι περιορισμοί ισχύουν στο Βέλγιο, τη Βουλγαρία και αλλού. Ήδη μια ελβετική τράπεζα, η Alternative Bank Schweiz, χρεώνει από 1/1/2016 επιτόκια -0,15% σε καταθέσεις ως 100.000 ευρώ και -0,75% σε καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.

Η χρήση μετρητών στην Ελλάδα επισύρει ήδη πρόστιμα. Τα μετρητά δεν αναγνωρίζονται ως δαπάνες για να υπολογιστούν στο αφορολόγητο, η νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη αύξησε τα ποσά ηλεκτρονικών συναλλαγών που απαιτούνται για το αφορολόγητο ενώ ήδη επιβάλλονται πρόστιμα σε συναλλαγές άνω των 500 ευρώ με αυτά. Η μη αποδοχή καρτών για πληρωμή, επισύρει επίσης πρόστιμα και ποινική δίωξη. Πρακτικά, η ποινικοποίηση σε κάθε χρήση μετρητών είναι γεγονός καθώς αυτή επισύρει ποινές, χρηματικές και άλλες, σε κάθε περίπτωση συναλλαγής.

Στην προπαγάνδα των κυβερνήσεων για το «κακό» που προκαλούν τα μετρητά, σημαντικό ρόλο παίζει και ο «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας». Υποστηρίζουν πως αν οι τρομοκράτες δεν είχαν μετρητά, τότε δεν θα μπορούσαν να δράσουν. Αυτό πραγματικά αγγίζει τα όρια της γελοιότητας. Οι τρομοκράτες σαφώς χρησιμοποίησαν μετρητά για να προμηθευτούν παπούτσια και ρούχα και χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα και αυτοκίνητα κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού και της εκτέλεσης των εγκλημάτων τους. Εύλογα λοιπόν γεννάται το ερώτημα. Γιατί να μην απαγορευτούν όλα τα αγαθά;

Ένας γυμνός ξυπόλητος τρομοκράτης, χωρίς κινητό και αυτοκίνητο, είναι σίγουρα λιγότερο αποτελεσματικός από έναν ντυμένο εποχούμενο τρομοκράτη με i phone. Εφόσον τα πράγματα έγιναν πολύ επικίνδυνα, ας απαγορεύσουμε όλα τα πράγματα να ησυχάσουμε.

Στόχος είναι να σπαταλούν συνεχώς οι κυβερνήσεις

Ας σοβαρευτούμε καλύτερα. Ο πραγματικός στόχος των κυβερνήσεων είναι να αναγκαστεί το κοινό να πραγματοποιεί αποκλειστικά τις συναλλαγές του μέσω του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στις κυβερνήσεις να κατασκοπεύουν ακόμα και τις πιο ιδιωτικές χρηματοοικονομικές συναλλαγές των πολιτών, προκειμένου να στραγγίξουν και την τελευταία δεκάρα ώστε να ικανοποιήσουν την ακόρεστη βουλιμία τους.

Ο κύριος λόγος όμως, είναι η άτοκη στην πραγματικότητα χρηματοδότηση των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης για να συνεχίσουν αυτές τις σπατάλες τους. Οι ελλειμματικές τους δαπάνες χρηματοδοτούνται με αρνητικά επιτόκια.

Οι 19 κυβερνήσεις της ευρωζώνης εξοικονόμησαν πάνω από 1,15 τρισεκατομμύρια ευρώ χρεωστικών τόκων λόγω της επεκτατικής πολιτικής της ΕΚΤ εις βάρος των αποταμιευτών και των συνταξιοδοτικών ταμείων, αλλά η μεγάλη πλειοψηφία εξακολουθεί να χρηματοδοτεί δημόσιες δαπάνες και διαρθρωτικά ελλείμματα. Έτσι, ένα μεγάλο μέρος της μείωσης των ελλειμμάτων των κυβερνήσεων της ευρωζώνης προέρχεται από την τεχνητή μείωση των επιτοκίων, όχι από τη βελτίωση των ανισορροπιών ή των δημοσιονομικών τους. Αυτό διαστρεβλώνει εξαιρετικά την εικόνα των υποκείμενων κινδύνων και συγκαλύπτει πολλές δημοσιονομικές ανισορροπίες, καθώς οι δημόσιες δαπάνες δεν μειώθηκαν.

Πραγματικά ακούγονται τρομακτικά όλα αυτά. Όμως αν οι κυβερνήσεις νομίζουν ότι μπορούν να αναγκάσουν τον κόσμο να αποδεχτεί αρνητικά επιτόκια καταθέσεων η κατάργηση μετρητών, θα πρέπει να το ξανασκεφτούν πολύ σοβαρά. Είναι παράλογο να υποθέσουν πως οι αποταμιευτές θα αποδεχθούν παθητικά την ολοκληρωτική δήμευση των περιουσιακών τους στοιχείων μέσω αρνητικών επιτοκίων ή κατάργησης μετρητών διότι περί αυτού πρόκειται.

Αν απαγορευτούν τα μετρητά, θα περάσουμε σε μια κοινωνία όπου οι καρποί των κόπων των ανθρώπων θα είναι εγκλωβισμένοι σε μια τράπεζα δεδομένων υπό τον έλεγχο μιας κεντρικής αρχής.

 

***

Ο Ευθύμης Μαραμής είναι αναρχοκαπιταλιστής, ιδρυτής της ιστοσελίδας «Ελεύθερη Αγορά – Austrian Economics, μελετητής της Αυστριακής Σχολής οικονομικών στην παράδοση του Ludwig von Mises και της αναρχοκαπιταλιστικής θεωρίας στην παράδοση των Murray Rothbard και Hans Hermann-Hoppe. 

Βρίσκετε ενδιαφέροντα τα άρθρα στην «Ελεύθερη Αγορά»; Εκτιμάτε την προσπάθεια μας; Κάντε τώρα μια δωρεά 5 ευρώ και ενισχύστε μας.

Δείτε σχετικά: Η σημασία των μετρητών και γιατί πρέπει να τα χρησιμοποιούμε καθημερινά