Καν’ το όπως η Ιρλανδία (και ας γαβγίζει η Ε.Ε.)

0
5008
Ιρλανδία
"Ποιο είναι το δημόσιο συμφέρον της Ε.Ε. στο να κυνηγήσει 15 δισεκατομμύρια δολάρια από την Apple;", ρώτησε ο Edwards. "Δεν πρέπει οι Ευρωπαίοι να είναι ευτυχείς να έχουν μια καινοτόμο εταιρεία, όπως αυτή, που δραστηριοποιείται στην Ευρώπη;"

Ο χαμηλότερος συντελεστής της Ιρλανδίας είχε εξαιρετική επίδραση σε παγκόσμιο επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, επειδή δημιούργησε ένα κίνητρο για άλλες χώρες να μειώσουν τους φόρους τους

του Fred Lucas
Απόδοση: Μιχάλης Γκουντής και Ευθύμης Μαραμής

Εισαγωγή

Πολλές πολυεθνικές επιχειρήσεις με έδρα τις ΗΠΑ βρίσκουν την τύχη τους με τον χαμηλό εταιρικό φορολογικό συντελεστή της Ιρλανδίας – και ο συντελεστής 12,5% αποτελεί επίσης χρυσωρυχείο και για την ιρλανδική οικονομία. Το 2015, εκτιμάται ότι η ιρλανδική οικονομία αυξήθηκε κατά 26,3% μέσω των ξένων επιχειρήσεων που άνοιξαν εκεί και παρέχουν υψηλού επιπέδου θέσεις εργασίας , συμπεριλαμβανομένων περίπου 700 αμερικανικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται σήμερα στη χώρα. Ο ιρλανδικός συντελεστής φορολογίας εταιρειών είναι περίπου ο μισός κατά μέσο όρο σε σχέση με τις άλλες χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), ο οποίος περιλαμβάνει 34 ανεπτυγμένες χώρες.

Το ποσοστό της Ιρλανδίας είναι μικρότερο από το ήμισυ του ποσοστού των εταιρικών φορολογικών συντελεστών άλλων ευρωπαϊκών χωρών: το Βέλγιο, για παράδειγμα, έχει ποσοστό 33,9%. Το ποσοστό της Αυστρίας είναι 25% και της Ελλάδας είναι 29%. Ο συντελεστής αυτός εξακολουθεί επίσης να είναι χαμηλότερος από τον αντίστοιχο των ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι μειώθηκε πέρυσι από 35% σε 21% από την κυβέρνηση Τράμπ.

Η επιχειρηματικότητα ενισχύεται από το φιλικό προς επενδύσεις περιβάλλον

«Ο διεθνής χαμηλός συντελεστής εταιρικής φορολογίας της Ιρλανδίας είναι κάτι που πρέπει να θαυμάσουμε», ανέφερε ο Adam Michel, αναλυτής οικονομικής πολιτικής για το Ίδρυμα Heritage, στην The Daily Signal. «Η πλημμύρα ξένων επενδύσεων στην Ιρλανδία από τις ΗΠΑ και από όλο τον κόσμο δείχνει πώς ένα ελκυστικό επιχειρηματικό περιβάλλον ωφελεί ολόκληρη την οικονομία».

Ο Michel δήλωσε ότι οι στατιστικές οικονομικής μεγέθυνσης των 20 και πλέον ποσοστών είναι υπερβολικές και βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην τεχνητή μετατόπιση εσόδων. Αλλά, πρόσθεσε, οι μεγάλες αυξήσεις στις θέσεις εργασίας στον τομέα της έρευνας και της ανάπτυξης, στις νέες έδρες επιχειρήσεων και στην παραδοσιακή κατασκευή είναι σαφώς πραγματικές.

«Στις ΗΠΑ, πρέπει σε μεγάλο βαθμό να ευχαριστήσουμε την Ιρλανδία για την αυξανόμενη πίεση που ασκείται στις ΗΠΑ ώστε να μειώσουν οι τελευταίες τον συντελεστή φορολογίας των εταιρειών μας», δήλωσε ο Michel. «Οι πιέσεις του φορολογικού ανταγωνισμού και του ανταγωνισμού για παγκόσμιες επενδύσεις είναι μια δύναμη που ωθεί σε καλές πολιτικές και βοήθησε να πορευθούν οι Αμερικανοί πολιτικοί προς τη σωστή κατεύθυνση».

Ο συντελεστής 12,5% του εταιρικού φόρου της Ιρλανδίας άρχισε να ισχύει το 2003.

Ο χαμηλός συντελεστής εταιρικής φορολογίας δεν προέκυψε φυσικά χωρίς ενστάσεις, καθώς οι γραφειοκράτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιδιώκουν «φορολογική εναρμόνιση», που σημαίνει παρόμοια ποσοστά φόρων, και κατηγόρησαν την Ιρλανδία για «κλοπή» εσόδων και θέσεων εργασίας από άλλα ευρωπαϊκά έθνη. Η Ιρλανδία κατέλαβε την τέταρτη θέση στο Δείκτη Φορολογικής Ανταγωνιστικότητας του Διεθνούς Ιδρύματος Φορολογικής Ανταγωνιστικότητας του 2017 ανάμεσα σε 35 χώρες για τους φορολογικούς συντελεστές εταιρειών και 16η για το σύνολο του φορολογικού της περιβάλλοντος. Η Εσθονία κατέλαβε την πρώτη θέση με συνολικό φορολογικό συντελεστή 20%. Αλλά το ποσοστό αυτό εφαρμόζεται μόνο στα διανεμόμενα κέρδη, τα οποία είναι κέρδη που μοιράζονται στους μετόχους ως μέρισμα, σύμφωνα με το Ίδρυμα Φορολογίας.

Μόνο η Ουγγαρία έχει χαμηλότερο συντελεστή φορολογίας στο 9%, λέει το Ίδρυμα Φορολογίας. Οι άλλες χώρες με ποσοστά κάτω του 20% είναι η Λετονία στο 15% και η Τσεχική Δημοκρατία, η Πολωνία, η Σλοβενία ​​και το Ηνωμένο Βασίλειο, με ποσοστό 19%. Ωστόσο, η οικονομία της Ιρλανδίας είναι πολύ βασισμένη στο χαμηλό ποσοστό φορολογίας για να το αυξήσει, υποστηρίζει ο Eamon Delaney, διευθυντής του Hibernia Forum, ιρλανδικής ομάδας υποστήριξης της ελεύθερης αγοράς.

«Ας το παραδεχτούμε. Υπήρχε ένας σαφής λόγος για τον οποίο φέραμε την Apple και άλλους στην Ιρλανδία και γιατί έχουμε ένα χαμηλό συντελεστή φορολογίας εταιρειών», έγραψε ο Delaney στον Ιρλανδικό Τύπο τον Ιανουάριο. «Είναι η ψυχή της οικονομίας μας, και στο παρελθόν, είχαμε και ακόμη χαμηλότερο φορολογικό μοντέλο για να προσελκύσουμε δουλειές στις μούσκεμα από τις βροχές ακτές μας».

Ο χαμηλός φορολογικός συντελεστής το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ιρλανδίας

Εξήγησε ότι μια περιφέρεια της χώρας είχε προσωρινά μηδενικό συντελεστή φορολογίας εταιρειών στη δεκαετία του 1950 και τη δεκαετία του 1960 για να τονώσει την ανάπτυξη. Ο Delaney σημείωσε επίσης ότι η Ιρλανδία έχει περισσότερες εξαγωγές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες ως ποσοστό της οικονομίας της σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ε.Ε. και στην πραγματικότητα ανταγωνίζεται τον Καναδά και το Μεξικό για την πώληση προϊόντων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μία από τις πιο γνωστές εξαγωγές της Ιρλανδίας, ο Bono, ο τραγουδιστής των U2, είναι σταθερός υπερασπιστής του φορολογικού συντελεστή.

«Είμαστε μια μικροσκοπική χώρα. Δεν έχουμε μέγεθος και η επιλογή μας είναι να είμαστε καινοτόμοι και έξυπνοι και η φορολογική ανταγωνιστικότητα έχει φέρει στη χώρα μας τη μοναδική ευημερία που γνωρίζουμε», δήλωσε ο Bono στον The Guardian το 2014. «Έτσι έχουμε τις εταιρείες αυτές εδώ», είπε. «Δεν διαθέτουμε φυσικούς πόρους. Πρέπει να είμαστε σε θέση να προσελκύσουμε ανθρώπους».

Ο ιρλανδικός φορολογικός συντελεστής είναι επίσης καλός για τον κόσμο, υποστηρίζει ο Chris Edwards, οικονομολόγος στο Ινστιτούτο Cato, ένα φιλελεύθερο think tank. Ο Edwards δήλωσε στην The Daily Signal:

«Ο χαμηλότερος συντελεστής της Ιρλανδίας είχε εξαιρετική επίδραση σε παγκόσμιο επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, επειδή δημιούργησε κίνητρο να μειώσουν τους φόρους τους και άλλες χώρες»

 

Οι απόψεις του Bono και του Edwards υποστηρίζονται από έρευνες. Τηρουμένων των αναλογιών, οι χαμηλότεροι συντελεστές φορολογίας εταιρειών αυξάνουν την ελκυστικότητα μιας χώρας της ΕΕ έναντι μιας άλλης. Ωστόσο, το μέγεθος της αγοράς και το χαμηλό κόστος παραγωγής μπορούν να διαδραματίσουν ακόμη μεγαλύτερο ρόλο, σύμφωνα με ανάλυση του Ινστιτούτου Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών του 2016 , ενός ιρλανδικού ερευνητικού οργανισμού. Η ανάλυση υποστηρίζει ότι, αν η Ιρλανδία χάσει αυτό το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, θα έχει εκτεταμένο αντίκτυπο στην οικονομία της – είτε αυτή η αλλαγή προέλθει από την αύξηση του συντελεστή του φόρου εταιρειών είτε από κοντινές ανταγωνιστικές χώρες που μειώνουν τη δική τους φορολογία.

Έτσι, η αύξηση κατά 1% σε 13,5% του συντελεστή, θα μείωνε την πιθανότητα μιας ξένης εταιρείας να επιλέξει την Ιρλανδία κατά 4,6%, ανέφερε η ανάλυση.

Οι κανόνες της φορολογικής νομοθεσίας της Ιρλανδίας για τις εταιρείες με σημαντική πνευματική ιδιοκτησία, δηλαδή τις εταιρείες τεχνολογίας, φαρμάκων και ιατρικών συσκευών, τους επιτρέπουν να πληρώνουν μεταξύ μηδέν και 3% . Μεταξύ των εταιρειών που αξιοποιούν αυτούς του συντελεστές είναι η Google, η Microsoft, η Pfizer και η Boston Scientific. Ωστόσο, η εταιρεία που έχει τραβήξει πάνω της την μεγαλύτερη προσοχή τα τελευταία χρόνια ήταν η Apple.

Ευρωπαϊκή ένωση εναντίον Ιρλανδίας

Η δικαστική δίωξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον της Ιρλανδίας σχετικά με την Apple είναι άκαιρη, δήλωσε ο Edwards του Cato.

«Αυτή είναι η λάθος στιγμή για την ΕΕ να διώκει χώρες με χαμηλό φόρο», δήλωσε. «Οι ΗΠΑ έχουν ήδη μειώσει τα ποσοστά τους και είναι πιο ανταγωνιστικές από την Ευρώπη σε πολλά άλλα μέτωπα».

Ως τεστ για τον ανταγωνισμό φορολογικών συστημάτων σε όλο τον κόσμο, η Ιρλανδία και η Apple ασκούν έφεση σε μια απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αναγκάσει την Apple να πληρώσει 13 δισεκατομμύρια ευρώ (περίπου 15,5 δισ. δολάρια), επειδή η Ε.Ε. αποφάσισε ότι τον Αύγουστο του 2016 η Apple έλαβε ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση από την Ιρλανδία. Η Apple απασχολεί 4.000 άτομα σε εργοστάσιο στο Κορκ της Ιρλανδίας. Η απόφαση του 2016 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του διοικητικού οργάνου της Ε.Ε., υποστηρίζει ότι λόγω των ειδικών χαρακτηριστικών της συμφωνίας, η Apple κατέβαλε λιγότερο από το 1% των κερδών της στην Ιρλανδία. Οι ενισχύσεις ή οι επιδοτήσεις απαγορεύονται από τους κανόνες της Ε.Ε., δεδομένου ότι παρέχουν σε ορισμένες εταιρείες «αθέμιτο» όφελος.

«Ποιο είναι το δημόσιο συμφέρον της Ε.Ε. στο να κυνηγήσει 15 δισεκατομμύρια δολάρια από την Apple;», ρώτησε ο Edwards. «Δεν πρέπει οι Ευρωπαίοι να είναι ευτυχείς να έχουν μια καινοτόμο εταιρεία, όπως αυτή, που δραστηριοποιείται στην Ευρώπη;». Το να πιέσει η Ε.Ε. για «φορολογική εναρμόνιση» μεταξύ των κρατών μελών θα ήταν παρόμοιο με την επιβολή ενιαίας φορολογικής πολιτικής για τις πολιτείες στις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε ο Grover Norquist, πρόεδρος των Αμερικανών υπέρ της φορολογικής μεταρρύθμισης.

«Αυτό θα ήταν σαν η Νέα Υόρκη ή η Καλιφόρνια και άλλες πολιτείες, να προσπαθήσουν να επιβάλουν τη φορολογική πολιτική τους στη Φλόριντα», ανέφερε ο Norquist στην The Daily Signal.

Σε μια δήλωση της Apple που εκδόθηκε τον Νοέμβριο, η αμερικανική εταιρεία ισχυρίστηκε :

«Όταν η Ιρλανδία τροποποίησε τους φορολογικούς νόμους της το 2015, συμμορφωθήκαμε με την αλλαγή της έδρας των ιρλανδικών θυγατρικών μας και ενημερώσαμε την Ιρλανδία, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι αλλαγές που κάναμε δεν μείωσαν τις φορολογικές μας πληρωμές σε καμία χώρα. Στην πραγματικότητα, οι πληρωμές μας στην Ιρλανδία αυξήθηκαν σημαντικά και τα τελευταία τρία χρόνια έχουμε καταβάλει φόρο 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων – το 7% των συνολικών φόρων εισοδήματος εταιρειών που καταβάλλονται στη χώρα αυτή. Οι αλλαγές μας εξασφάλισαν επίσης ότι η φορολογική μας υποχρέωση προς τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν μειώθηκε».

 

Μια έκθεση του The Heritage Foundation του Απριλίου 2017 σχετικά με τη φορολογική διαμάχη Ιρλανδίας-Ε.Ε. προειδοποίησε για την πιθανή ζημία που θα μπορούσε να έχει στην παγκόσμια οικονομία η επιβολή υψηλότερων φόρων στις κυρίαρχες χώρες . Η έκθεση ανέφερε:

«Οι προσπάθειες για την καταστολή του φορολογικού ανταγωνισμού ή για την εναρμόνιση των φόρων είναι γενικά μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα «φορολογικό καρτέλ» μεταξύ των κυβερνήσεων με κοινές απόψεις στο να διατηρήσουν υψηλούς φόρους. Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την Apple, όπως και άλλες πρόσφατες διεξαγωγές ερευνών της Ε.Ε. για φορολογικές ελαφρύνσεις, θα μπορούσε να αποθαρρύνει τον ευεργετικό φορολογικό ανταγωνισμό μεταξύ των ευρωπαϊκών εθνών».

 

***

 

Ireland Lowered Its Corporate Tax Rate. Here’s What Happened (δημοσιευμένο αρχικά στην dailysignal.com)

Βρίσκετε ενδιαφέροντα τα άρθρα στην «Ελεύθερη Αγορά»; Εκτιμάτε την προσπάθεια μας; Κάντε τώρα μια δωρεά 5 ευρώ και ενισχύστε μας.



Διαβάστε περισσότερα: