Κομμουνιστικό μανιφέστο: Ποιες από τις δέκα εντολές του υιοθέτησε η Δύση;

0
1030
Μανιφέστο

ο Μαρξ, παρόλο που δεν ήταν και κανένας λαμπρός διανοητής τύπου Ludwig von Mises, δεν ήταν εντελώς ανόητος. Ήξερε ότι οι «παραγωγικές δυνάμεις» του καπιταλισμού θα πλήττονταν από τέτοια μέτρα. Γνώριζε ότι ο φόρος δεν διευκολύνει την συσσώρευση κεφαλαίου

του Μιχάλη Γκουντή

Εισαγωγή

Το 1848 εκδίδεται το Κομμουνιστικό μανιφέστο από τους Καρλ Μαρξ και Φρίντριχ Ένγκελς. Στην ουσία αποτελεί ένα πολεμικό δοκίμιο, έναν επαναστατικό και οργανωτικό μπούσουλα, βάσει του οποίου η δικτατορία του προλεταριάτου θα προετοίμαζε τον δρόμο προς την έλευση του Σοσιαλισμού. Αργότερα το αποκήρυξαν καθώς ο Μαρξ αναθεώρησε τις παρεμβάσεις στον καπιταλισμό ως ανούσιες και μικροαστικές. Όπως και να έχει, μέσα στο κείμενο τους αυτό λοιπόν προτείνουν δέκα πυλώνες μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να κάνει η εργατική τάξη μόλις πάρει την εξουσία από την αστική τάξη. Θα δείξουμε ότι πολλά από αυτά έχουν υλοποιηθεί ήδη ανά τον κόσμο, δηλαδή ότι ο σοσιαλισμός είναι το σύστημα στο οποίο γέρνει η ζυγαριά και όχι ο καπιταλισμός.

1) Κατάργηση της ιδιοκτησίας στη γη και η χρήση όλων των εκτάσεων γης προς δημόσιους σκοπούς

Παρόλο που σήμερα κάποιος μπορεί να έχει στην ιδιοκτησία του γη, οποιαδήποτε έκταση γης είναι άκτητη, δηλαδή δεν έχει κάποιο άτομο ως ιδιοκτήτη, αυτομάτως περνάει διαχειριστικά στο κράτος. Δεν μπορεί κάποιος να οικειοποιηθεί τμήματα ενός δάσους ή κάποιας άγονης περιοχής, βραχονησίδας κοκ. Επίσης, οι φόροι ακίνητης περιουσίας, ΕΝΦΙΑ, τεκμήρια κοκ, στην ουσία μεταφέρουν μέρος της ιδιοκτησίας επί ακινήτων στο κράτος υπό την απειλή της βίαιης απαλλοτρίωσης σε περίπτωση μη συμμόρφωσης. Με άλλα λόγια, πρακτικά ιδιοκτησία στην γη έχουμε στον βαθμό που αυτή δεν φορολογείται από το κράτος. Ένας φόρος 100% επί της γης θα σήμαινε πρακτικά απαλλοτρίωση: τώρα απλά το κράτος συμβιβάζεται με μικρότερα ποσοστά καθώς και άλλες πιο γενικές απαγορεύσεις, όπως προείπαμε.

2) Μία βαριά προοδευτική ή κλιμακωτή φορολόγηση

Ηλίου φαεινότερο πλέον το ότι αυτό αποτελεί το φορολογικό σύστημα των περισσότερων κρατών σήμερα. Όσα περισσότερα κερδίζεις, τόσα περισσότερα παραδίνεις στο κράτος. Ξέρετε, ο Μαρξ, παρόλο που δεν ήταν και κανένας λαμπρός διανοητής τύπου Ludwig von Mises, δεν ήταν εντελώς ανόητος. Ήξερε ότι οι «παραγωγικές δυνάμεις» του καπιταλισμού θα πλήττονταν από τέτοια μέτρα. Γνώριζε ότι ο φόρος δεν διευκολύνει την συσσώρευση κεφαλαίου. Είναι το πρώτο μέτρο που αναφέρεται το οποίο στοχεύει ξεκάθαρα στην εξόντωση της ιδιωτικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής. Το να χρωστάει κάποιος φόρους στο κράτος είναι απλά ο πρόδρομος της απαλλοτρίωσης της περιουσίας του από αυτό.

3) Κατάργηση των κληρονομικών δικαιωμάτων και της κληρονομιάς

Η μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων από γονείς σε παιδιά απαγορεύεται δια ροπάλου στον κόσμο που ονειρεύεται ο Μαρξ. Σήμερα, την υλοποίηση έχει αναλάβει ο φόρος κληρονομιάς. Πάλι, ένας φόρος κληρονομιάς 100% σημαίνει και κατάργησή της, ένας φόρος 50% κατάργηση κατά το ήμισυ κ.ο.κ. Οι φόροι κληρονομιάς για τον Μαρξ είχαν έναν στόχο: καταστροφή της οικογένειας μέσω της εξάλειψης του κινήτρου δημιουργίας της. Αν δεν μπορείς να μεταβιβάσεις κάτι στα παιδιά σου γιατί να αποκτήσεις παιδιά εξ αρχής, η αγάπη και μόνο δεν μπορεί να τα συντηρήσει. Γενικώς η οικογένεια αποτελεί μεγάλο εχθρό για το τυραννικό κράτος. Γιατί; Γιατί διδάσκει πολλές φορές ηθικές αξίες εκ διαμέτρου αντίθετες με αυτές που το κράτος μεταδίδει μέσω της δημόσιας εκπαίδευσης.

Ενδιαφέρον για την Ελλάδα όπου βιώνουμε στην ουσία έναν αργό θάνατο στην κληρονομιά είναι το γεγονός ότι οι αποποιήσεις κληρονομιάς το 2013 ανήλθαν σε 29.199, το 2014 σε 41.388, το 2015 σε 45.628, το 2016 σε 54.422 και για το 2017 αναμένεται να ξεπεράσουν τις 100.000. Όλο και περισσότεροι νόμιμοι ιδιοκτήτες, εγκαταλείπουν ως νεκρό απόθεμα γη και ακίνητα, τα οποία θα μείνουν αναξιοποίητα. Πρόκειται για μια ακόμη τραγική εξέλιξη, προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα των μνημονιακών πολιτικών. Οι ιδιοκτήτες αποποιούνται την κληρονομιά τους, προκειμένου να σωθούν από τον ΕΝΦΙΑ και από την γενικευμένη επίθεση του κράτους (του Ελληνικού και των Βρυξελλών) εις βάρος της ιδιοκτησίας και της οικονομικής ελευθερίας. Ο ΕΝΦΙΑ και οι φόροι μεταβίβασης είναι ντε φάκτο κατάργηση του κληρονομικού δικαίου και απαλλοτρίωση προς όφελος των κρατικών δαπανών.

4) Κατάσχεση της περιουσίας όλων των μεταναστών από τη χώρα και των αντιστασιακών

Σε σύγχρονο δυτικό κράτος, κάτι τέτοιο δεν υφίσταται εκτός αν υπολογίσουμε τους διάφορους τελωνειακούς δασμούς για την μετακίνηση κεφαλαίου από χώρα σε χώρα. Επαναστατικά κινήματα δεν είχαμε επίσης πρόσφατα, οπότε ο τέταρτος πυλώνας δεν μας αφορά ιδιαίτερα στον δυτικό κόσμο.

Τέτοια μέτρα εφαρμόστηκαν βέβαια σε κράτη της Αφρικής με το σοσιαλιστικό κίνημα του Παν-Αφρικανισμού. Σε αντίθεση με όσα πίστευε ο Μαρξ τον κομμουνισμό ασπάστηκαν οι Αφρικανοί περισσότερο από τους προλεταρίους του δυτικού κόσμου. Οι δεύτεροι απλά τους βάφτισαν «μικροαστούς» και ως είθισται, ξεμπέρδεψαν ιδεολογικά μαζί τους.

5) Κρατικοποίηση του χρήματος και της πίστωσης μέσω μίας Εθνικής Τράπεζας με κρατικό κεφάλαιο και αποκλειστικό μονοπώλιο

Στην ουσία: μία κεντρική τράπεζα, μόνο που σήμερα έχουμε μία κεντρική τράπεζα σχεδόν ανά κράτος, αν εξαιρέσουμε την Ε.Ε. που έχει μία για πολλά κράτη. Υπό αυτήν την έννοια, επειδή η Ε.Ε. έχει καταφέρει κεντρικό σχεδιασμό στο χρήμα και στην πίστωση σε μεγαλύτερο γεωγραφικό εύρος, βρίσκεται πολύ κοντά στο αποκλειστικό μονοπώλιο που ανέφερε ο Μαρξ.

Να επισημάνουμε ξανά ότι ο Μαρξ δεν ήταν ανόητος. Γνώριζε πολύ καλά ότι ο αποκλειστικός έλεγχος του χρήματος από το κράτος θα επέτρεπε τον πληθωρισμό του, επιτρέποντας έτσι έντονη αναδιανομή ιδιοκτησίας και καταστροφή του οικονομικού υπολογισμού των επιχειρήσεων. Το σημερινό καθεστώς δε διαφέρει σχεδόν καθόλου. Το μόνο που μας σώζει αυτήν την στιγμή από τον υπερπληθωρισμό είναι η παραγωγικότητα του καπιταλιστικού συστήματος στο βαθμό που αυτό του επιτρέπεται να λειτουργεί, ώστε να απορροφά με την αύξηση των παρεχόμενων αγαθών την αύξηση στην προσφορά χρήματος. Αλίμονο, οι σταθεροί μισθωτοί όμως δεν μπορούν να απολαύσουν την πραγματική παραγωγικότητα του συστήματος καθώς οι τιμές δεν πέφτουν το ίδιο γρήγορα απουσία πληθωρισμού.

6) Συγκέντρωση των μέσων μεταφοράς και επικοινωνίας στα χέρια του κράτους

Δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς, έλεγχος εισόδου στην αγορά μετακίνησης (βλέπε μονοπώλια ΚΤΕΛ, ταξί και ολιγοπώλια ναυτιλιακών μεταφορών που προστατεύονται από το κράτος). Σε πολλά κράτη η μετακίνηση παρέχεται από κράτος και αυτό αποτελεί μία επιλογή τακτικής: ελέγχεται η μετακίνηση των υπηκόων του κράτους και ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνει έλεγχος ή/και παύση των δραστηριοτήτων τους. Περισσότερα γι’ αυτό έχουμε γράψει εδώ.

7) Επέκταση εργοστασίων και οργάνων παραγωγής που ανήκουν στο κράτος. Καλλιέργεια των άγονων εδαφών και τη βελτίωση του εδάφους γενικά σύμφωνα με ένα κοινό σχέδιο

Το κοντινότερο σε αυτό είναι φυσικά το σύστημα γεωργικών επιδοτήσεων, τόσο σε κρατικό αλλά και σε διακρατικό επίπεδο (αγροτικές επιδοτήσεις από Ε.Ε., ή η Κοινή Αγροτική Πολιτική της). Σίγουρα έχουμε να κάνουμε με ένα «κοινό σχέδιο» εδώ. Η διαφορά εδώ είναι ότι οι εκτάσεις γης δεν ανήκουν στο κράτος, αν και με τη φορολογία τους έχει αποκομίσει ιδιοκτησιακά δικαιώματα σε αυτές στο ύψος του φόρου που επιβάλει.

8) Ίση ευθύνη όλων για εργασία. Δημιουργία βιομηχανικών στρατών, ειδικά για
γεωργία

Πρακτικά ένα κεντρικό συμβούλιο εργασίας θα ορίζει που θα τοποθετούνται ποιοι άνθρωποι και σε ποιες εργασίες. Η δύση δεν έχει φτάσει σε αυτό το σημείο παρά μόνο σε περιόδους πολέμου ή δικτατορικών πραξικοπημάτων.

9) Συνδυασμός της γεωργίας με τις μεταποιητικές βιομηχανίες. Σταδιακή κατάργηση όλης τη διάκριση μεταξύ πόλης και επαρχίας με μια πιο ισότιμη κατανομή του πληθυσμού στη χώρα

Δεδομένης της απουσίας κάποιας γενικής πολιτικής αποκέντρωσης και εξομάλυνσης της κατανομής πληθυσμού σε διάφορες χώρες της δύσης, θα ήταν τραβηγμένο να ισχυριστούμε ότι αυτός ο πυλώνας εφαρμόζεται ακόμα και αν θωρήσουμε ότι μία φορολογική εναρμόνιση ανάμεσα στα κράτη της Ε.Ε. θα οδηγήσει πολλούς να μεταναστεύσουν σε χώρες με μεγαλύτερα εισοδήματα παρότι θα πληρώνουν τα ίδια ποσοστά φόρων.

10) Δωρεάν εκπαίδευση για όλα τα παιδιά στα δημόσια σχολεία. Κατάργηση της παιδικής
εργοστασιακής εργασίας στην παρούσα μορφή της. Συνδυασμός της εκπαίδευσης με τη βιομηχανική παραγωγή, κτλ.

Δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους. Το έχουμε ήδη σχεδόν σε όλα τα δυτικά κράτη είτε με απευθείας παροχή από το κράτος, είτε με κάποια επιδότηση τύπου voucher. Η σύνδεση με την βιομηχανική παραγωγή δεν υφίσταται εφόσον το κράτος δεν ελέγχει άμεσα τη βιομηχανική παραγωγή εξ αρχής. Η εκπαίδευση παρεχόμενη από το κράτος συμβάλει στην ιδεολογική διαμόρφωση της νέας γενιάς και ενισχύει την κρατιστική νοοτροπία του γενικότερου πληθυσμού εφόσον το σύστημα είναι αποτελεσματικό ως προς αυτό. Είναι ακόμα μία τακτική λύση, όπως και ο έλεγχος μεταφορών ή ο έλεγχος του συστήματος υγείας.

Συνοψίζοντας

Τι μας λέει όλη η παραπάνω έκθεση; Ότι όταν οι αριστεροί, οι κομμουνιστές και λοιποί σοσιαλιστές κατηγορούν τον καπιταλισμό για όλα τα δεινά του κόσμου, από το ότι υπάρχει φτώχεια μέχρι το ότι γίνονται πόλεμοι ή δεν έχουν επιτυχίες στον ερωτικό τομέα, στην ουσία αναφέρονται σε ένα σύστημα όπου εφαρμόζεται το 70% (εφτά στις δέκα προτάσεις) των προτάσεων των Μαρξ και Ένγκελς για την πορεία προς τον Σοσιαλισμό. Στην ουσία, επί του πρακτέου κατηγορούν ένα κατά το μεγαλύτερο ποσοστό σοσιαλιστικό σύστημα επειδή υποβόσκει σε αυτό μία καπιταλιστική ελευθερία και κάποια επίφαση ιδιοκτησίας ανάμεσα σε όλες τις κρατικές ρυθμίσεις και φόρους. Αυτό αποτελεί εθελοτυφλία προς την πραγματικότητα αλλά, τι να κάνουμε, όσο η πραγματικότητα διαφωνεί μαζί τους, τόσο χειρότερα για την πραγματικότητα.

Δεν θα πρέπει τέλος να ξεχνάμε, πως όσο περισσότερο στρέφεται ένα κράτος προς την ελευθερία της αγοράς, τόσο μειώνεται η φτώχεια και αυξάνεται συλλογικά η ευημερία. Δυστυχώς για την κοινωνία, αυτό συνεπάγεται την εξάλειψη των προνομίων του κράτους και των εκλεκτών του. Για αυτό η πιο ρεαλιστική πρόταση σήμερα είναι ο αναρχοκαπιταλισμός, έναντι της ουτοπικής πεποίθησης πως το κράτος θα περιορίσει τον εαυτό του.

***

Βρίσκετε ενδιαφέροντα τα άρθρα στην «Ελεύθερη Αγορά»; Εκτιμάτε την προσπάθεια μας; Κάντε τώρα μια δωρεά 5 ευρώ και ενισχύστε μας.

Δείτε σχετικά: