Κρατική προπαγάνδα προς αποφυγή ευθυνών: Ποιος να το περίμενε;

0
423
Κράτος

Το κράτος έχει τα χέρια του βαμμένα με αίμα και στάχτες αθώων. Πόσα ακόμα τέτοια περιστατικά θα πρέπει να συμβούν και πόση ακόμα κοροϊδία και πολιτική επί πτωμάτων θα πρέπει να ανεχτούμε μέχρι να αντικρίσουμε την πραγματική αλήθεια;

του Μιχάλη Γκουντή

Μετά από κάθε καταστροφή με κρατική υπαιτιότητα, ο κρατικός μηχανισμός συνήθως, για να περισώσει την ιδεολογική υποστήριξη που έχει από τους πολίτες, αρχίζει να χρησιμοποιεί το κύρος του ως καθεστηκυία τάξη, επιτιθέμενος προς την ιδιωτική πρωτοβουλία, ανακηρύσσοντας την ως υπεύθυνη για τα δεινά. Δείτε για παράδειγμα τις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου στο BBC, o οποίος προσέθεσε ότι «δεν είναι αυτός υπεύθυνος» καθώς άλλο υπουργείο είναι αρμόδιο για τα θέματα αυτά, επιβεβαιώνοντας τον ισχυρισμό μας ότι η διάχυση ευθυνών είναι αναπόφευκτη σε τέτοιες περιπτώσεις:

Απέδωσε ευθύνες στους κατοίκους της περιοχής και την «άναρχη» δόμηση στην οποία κατέφυγαν χωρίς άδεια:

«Η άναρχη δόμηση αποτελεί έγκλημα από το παρελθόν γιατί στο Μάτι και σε όλη την ακτογραμμή οικοδομήθηκαν οι περισσότερες κατοικίες χωρίς την απαραίτητη άδεια. Έχουν κάνει κατάληψη της ακτής χωρίς να εφαρμόζουν τους νόμους. Μετά από μία τέτοια τραγωδία είναι καιρός να καταλάβουν ότι είναι επικίνδυνο για αυτούς και τις οικογένειές τους να μην τηρούν τους νόμους και τους κανόνες».

 

Εφόσον δεν τηρήθηκαν οι κανόνες και εφόσον το κράτος είναι υπεύθυνο για την τήρησή τους (μονοπώλιο δικαιοσύνης και προστασίας γαρ), γιατί δεν κατηγορεί το κράτος για την ελλιπή επιβολή τους; Φανταστείτε το αντίστοιχο σενάριο με μία ιδιωτική εταιρία υπεύθυνη για την προστασία χώρων στους μέσα στους οποίους γίνονται συνεχώς παραβάσεις. Τι θα κάνατε στην περίπτωση αυτή; Θα κατηγορούσατε τους παραβάτες ή την εταιρία για ελλιπή φύλαξη; Ο κ. Καμμένος ως ανίκανος να αναφέρει την αλήθεια είναι πρόθυμος να πει δημοσίως ψέματα για να υπεκφύγει των ευθυνών του. Αστείοι και οι ισχυρισμοί του περί έλλειψη υπευθυνότητας λόγω μη δικαιοδοσίας του στον τομέα αυτόν. Ποιος διορίζει όμως τους διαχειριστές των υπουργείων εξ αρχής; Ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του.

Δεύτερον, ξεχνά το εξής: σε κάθε περιοχή που θεωρείται «δάσος», απαγορεύεται η ιδιωτική παρέμβαση. Με άλλα λόγια, εάν χτίσω, έστω και αυθαίρετα, ένα σπίτι δίπλα σε δασώδη περιοχή, ο νόμος δεν μου επιτρέπει να κόψω δέντρα και να απομακρύνω εύφλεκτη βλάστηση από την περιοχή, να κάνω δηλαδή όλα τα αναγκαία αντιπυρικά έργα για να αποφύγω μεγαλύτερες ζημίες στο μέλλον. Κοινώς, το κράτος εμποδίζει την οικειοποίηση άκτητου χώρου προς ιδιωτική εκμετάλλευση. Σε προηγούμενο άρθρο πάνω στο θέμα δείξαμε γιατί η ιδιωτική ιδιοκτησία δίνει περισσότερα κίνητρα προς προστασία του περιβάλλοντος και των περιουσιών των ανθρώπων.

Άρα λοιπόν το κράτος «σκοράρει» δύο στα δύο. Είναι υπεύθυνο για την καταστροφή από όποια πλευρά και να το δούμε. Και το χειρότερο; Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Πεντέλης, η ζημιά μάλλον προήλθε από κομμένο καλώδιο της ΔΕΗ. «Μα πλέον είναι ιδιωτική!» (οσονούπω χωρίς το κράτος να απολέσει ιδιοκτησία επί των δικτύων), θα πει κάποιος. Σαφώς, αλλά όχι τότε που είχε δημιουργηθεί το εν λόγω δίκτυο. Φανταστείτε πάλι να ήταν το καλώδιο καμίας ιδιωτικής εταιρίας. Οι ένοχοι θα είχαν συλληφθεί και η εταιρία θα είχε φαλιρίσει καθώς τα περιουσιακά της στοιχεία θα δεσμεύονταν προς αποζημίωση των θυμάτων. Το θέμα περί αναζήτησης ευθυνών θα είχε λήξει ήδη και οι άνθρωποι θα μπορούσαν να αφοσιωθούν στο πένθος τους.

Φυσικά και όχι όμως, διότι το κράτος και οι διαχειριστές του, αντί να ομολογήσουν και να αναλάβουν τις ευθύνες τους, προτιμούν να τις μεταβιβάσουν αλλού. Είναι όπως τα έχουμε πει πολλάκις στη σελίδα. Το κράτος είναι ο εχθρός της ανθρωπότητας, του πολίτη, του ατόμου και της ιδιοκτησίας ανεξάρτητα του ποιος το διαχειρίζεται. Εξάλλου τα ίδια έγιναν και στην Ηλεία πριν 11 χρόνια. Το κράτος έχει τα χέρια του βαμμένα με αίμα και στάχτες αθώων. Πόσα ακόμα τέτοια περιστατικά θα πρέπει να συμβούν και πόση ακόμα κοροϊδία και πολιτική επί πτωμάτων θα πρέπει να ανεχτούμε μέχρι να αντικρίσουμε την πραγματική αλήθεια;

***

Βρίσκετε ενδιαφέροντα τα άρθρα στην «Ελεύθερη Αγορά»; Εκτιμάτε την προσπάθεια μας; Κάντε τώρα μια δωρεά 5 ευρώ και ενισχύστε μας.

Δείτε σχετικά: