«Μαύρο» στη Νέα Δημοκρατία

0
959

«Ανεξέλεγκτη» η Uber, η οποία λειτουργούσε υπό το ίδιο καθεστώς, όπως κάθε ιδιωτική εταιρία στην Ελλάδα, ενώ «ελεγχόμενα» τα συνδικάτα των ταξί που προκάλεσαν ζημιές στον εξοπλισμό και τα οχήματα της εταιρίας με την αστυνομία να μην κάνει απολύτως τίποτα

του Μιχάλη Γκουντή

Εισαγωγή

Ο κ. Μητσοτάκης έχει βαλθεί να μας αποδείξει ότι είναι σοσιαλιστής τελικά. Εφόσον αυτό προσπαθεί, ποιοι είμαστε εμείς να του χαλάσουμε χατίρι, ειδικά δεδομένης της άνεσης που έχουμε εδώ στην «Ελεύθερη Αγορά» να αποκαλούμε σοσιαλιστές, όλους τους ιδεολογικούς μας αντιπάλους.

Uber, Ταξί και Μητσοτάκης

Συναντήθηκε, μαθαίνουμε, ο κ. Μητσοτάκης με εκπροσώπους του συνδικαλιστικού φορέα των ταξί (ναι, αυτούς που επιτέθηκαν σε οδηγούς και οχήματα της UberX πέρυσι), και εγγυήθηκε ότι η αγορά δεν έχει θέση για «ανεξέλεγκτες» εταιρίες όπως η Uber, και ότι ο κλάδος των ταξί μπορεί να βασίζεται πάνω του για όποια διευθέτηση των προβλημάτων του.

Πιο συγκεκριμένα:

Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε ότι με ευθύνη της κυβέρνησης «η Uber δεν υπόκειται σε σωστό ρυθμιστικό πλαίσιο» και σημείωσε ότι υπάρχει παραπληροφόρηση για τις θέσεις της ΝΔ στο συγκεκριμένο θέμα την οποία κάποιοι διακινούν στον κλάδο τους. «Εμείς συμφωνούμε μόνον με τις πλατφόρμες που λειτουργούν με αδειοδοτημένα ταξί και όχι με αυτές που λειτουργούν ανεξέλεγκτα» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Το να διαφωνείτε με κάποια πολιτική μας είναι σεβαστό, αλλά είναι άδικο να διακινείται κάτι που δεν έχουμε ποτέ πει ότι θα κάνουμε».

 

«Ανεξέλεγκτη» η Uber, η οποία λειτουργούσε υπό το ίδιο καθεστώς, όπως κάθε ιδιωτική εταιρία στην Ελλάδα, ενώ «ελεγχόμενα» τα συνδικάτα των ταξί που προκάλεσαν ζημιές στον εξοπλισμό και τα οχήματα της εταιρίας με την αστυνομία να μην κάνει απολύτως τίποτα. Σωστά, δεν ξέρω για εσάς, αλλά εμένα με έπεισε το επιχείρημα. Ακόμα καλύτερη φυσικά η διαβεβαίωσή του ότι θα επιληφθεί των προβλημάτων του κλάδου. Εφόσον ο κλάδος είδε εχθρικά την Uber και εφόσον ο Κ. Μητσοτάκης τάσσεται ενάντια στην Uber, τότε μπορούμε να υποθέσουμε ότι πρώτος του στόχος, τουλάχιστον από τις δηλώσεις του, θα είναι η προστασία του μονοπωλίου των ταξί. Διατήρηση δηλαδή του κλειστού του επαγγέλματος αυτού. Προστατευτισμός ολκής και υποταγή στις ορέξεις των συνδικάτων.

Υπάρχει εδώ το επιχείρημα ότι αυτές οι δηλώσεις είναι καθαρά προεκλογικό τρικ. Μετά τις εκλογές θα τα φέρει «τούμπα» και θα επαναφέρει την Uber, ίσως καταργήσει και το μονοπώλιο των ταξί κ.ο.κ. Με άλλα λόγια, υπάρχει μία μερίδα ψηφοφόρων της ΝΔ το οποίο θεωρεί ότι κ. Μητσοτάκης λέει εσκεμμένα ψέματα στα συνδικάτα, ώστε να εξασφαλίσει την ψήφο τους στις εκλογές. Ενδιαφέρον. Είναι σαν να ποντάρουν οι ψηφοφόροι στο ότι εν γένει οι πολιτικοί είναι εγγενώς ψεύτες και απατεώνες, ειδικά όταν επιδιώκουν συμβιβασμό αντικρουόμενων συμφερόντων, όπως έχω αναλύσει παλιότερα. Έτσι λοιπόν, ο κ. Μητσοτάκης εσκεμμένα εξαπατά τους ψηφοφόρους του, για να κερδίσει τις εκλογές.

Πρώτο πρόβλημα εδώ είναι το προφανές: γιατί να το κάνει αυτό εξ αρχής, να ρισκάρει την πολιτική του καριέρα έτσι; Δεύτερον, γιατί οι ψηφοφόροι του, του χαλάνε τα σχέδια ανακοινώνοντας αυτήν την πρόθεση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Ανόητοι είναι; Ένα τόσο μελετημένο σχέδιο θα πάει στράφι επειδή κάποιοι δεν ξέρουν να μαζέψουν τη γλώσσα τους! Ανεξάρτητα του τι εν τέλει θα κάνει ο κ. Μητσοτάκης, αν κερδίσει τις εκλογές, δεν υπάρχει κανένας λόγος να υποθέσουμε ότι δεν θα κάνει αυτά που προαναγγέλλει. Έτσι κι αλλιώς δεν έχει δώσει σημάδια αντικρατισμού στο πρόσφατο παρελθόν. Ας θυμηθούμε την αξιολόγηση στο δημόσιο, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ή την σταδιακή κατάργηση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μέσα σε μία διετία (μην τον καταργήσει κατευθείαν και χαθεί η αφορμή να παραμείνει και δεύτερη τετραετία στην εξουσία, έτσι;).

Στην ουσία τι βλέπουμε εδώ; Έναν πολιτικό να προσπαθεί να κάνει πραγματικότητα την παρθενική του νίκη σε εκλογές ως αρχηγός κόμματος μέσω της συνεργασίας του με εγκληματίες, στρέφοντας την πλάτη του προς την ελεύθερη αγορά. Έχει υποσχεθεί τα απραγματοποίητα και στην πραγματικότητα το κόμμα συνολικά ως Νέα Δημοκρατία, δεν έχει παραπάνω αξιώσεις από το να αποτελεί ένα πολιτικό σίκουελ του ΣΥΡΙΖΑ. Σε όσους ελπίζουν στην εκλογή κ. Μητσοτάκη: Υγιαίνετε.

***

Βρίσκετε ενδιαφέροντα τα άρθρα στην «Ελεύθερη Αγορά»; Εκτιμάτε την προσπάθεια μας; Κάντε τώρα μια δωρεά 5 ευρώ και ενισχύστε μας.

Διαβάστε περισσότερα: