Ελληνικός σουρεαλισμός. Μια χώρα όπου οι αναρχικοί λατρεύουν το κράτος

0
11321
Οι Έλληνες αναρχικοί λατρεύουν το...κράτος.
Οι Έλληνες αναρχικοί λατρεύουν το...κράτος.

Έλληνες αναρχικοί: «Τί θα συμβεί όταν τελειώσω τη σχολή; Θα καταλήξω να βγάζω φωτοτυπίες ; Θα χρειαστεί να δουλεύω μέχρι τα 70 για να συνταξιοδοτηθώ ; Θα πάρω σύνταξη μόνο λίγες εκατοντάδες ευρώ; 

 

Του Τηλέμαχου Χορμοβίτη

Βλέπουμε στο φύλλο της «Washington Post» ένα άρθρο για τους Έλληνες αναρχικούς . Αλλά τί σόι αναρχικοί είναι αυτοί που θρηνούν για τη μείωση του κράτους, αναρωτιέται ο David Boaz του «Cato Institute»;

Οι αναρχικές ομάδες, τόσο στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη, αντιδρούν στις (πραγματικές ή υποτιθέμενες) περικοπές των κρατικών δαπανών στις οποίες προχωρούν οι κυβερνήσεις για να αντιμετωπίσουν το ολοένα και πιο απειλητικό δημόσιο χρέος. Δηλαδή, όπως παρατηρεί ο Boaz, οι Έλληνες αναρχικοί καίνε την Αθήνα επειδή το κράτος μειώνει το μέγεθος και την εξουσία του!

Αυτό το παράδοξο επισήμανε πέρυσι και ο Αμερικάνος δημοσιογράφος George Will :

«…στους δρόμους της Αθήνας… έχουν ξεχυθεί αυτoί που τα ΜΜΕ περιέγραψαν σαν «αντικυβερνητικά πλήθη». «Αντικυβερνητικά πλήθη» που όμως αποτελούνται σχεδόν αποκλειστικά από κυβερνητικούς υπαλλήλους εξαγριωμένους επειδή απειλούνται τα κεκτημένα τους!»

 

Την προσοχή του Boaz τραβούν και οι δηλώσεις των αυτοαποκαλούμενων «αναρχικών», όπως αυτές φιλοξενούνται στο άρθρο της «Washington Post».

«Μας τα παίρνουν όλα», λέει ο 19χρονος φοιτητής Νομικής Νικόλας Γανιάρης, ο οποίος αν και αναρχικός φαίνεται να ανησυχεί λιγότερο για το μέλλον της ελευθερίας και περισσότερο για την κρατική σύνταξη που θα πάρει στα γεράματά του! 

«Τί θα συμβεί όταν τελειώσω τη σχολή; Θα καταλήξω να βγάζω φωτοτυπίες ; Θα χρειαστεί να δουλεύω μέχρι τα 70 για να συνταξιοδοτηθώ ; Θα πάρω σύνταξη μόνο λίγες εκατοντάδες ευρώ; Τί μέλλον θα έχω;»

Είναι η κραυγή αγωνίας του Έλληνα αναρχικού που σίγουρα θα κάνει τα κόκκαλα του Προυντόν να τρίζουν. Ο 20χρονος Νίκος Γαλανός , πάλι, αποφάσισε να συμμετάσχει στο αναρχικό κίνημα επειδή οργίστηκε που η μητέρα του έχασε τη δουλειά της στο …Δημόσιο και επειδή ο μισθός του πατέρα του, που είναι κι αυτός δημόσιος υπάλληλος, μειώθηκε κατά 15%. «Δεν υποστηρίζω τη βία για τη βία, αλλά η βία είναι η απάντηση στη βία που η κυβέρνηση ασκεί ενάντια στην κοινωνία», λέει ο Γαλανός, για τον οποίον, προφανώς, η πεμπτουσία του αναρχισμού βρίσκεται στους διορισμούς στο Δημόσιο. Περίεργοι αναρχικοί, αλήθεια!

Και καταλήγει ο David Boaz :

«Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση ασκεί βία εναντίον της κοινωνίας εδώ και δεκαετίες, φορολογώντας τους πολίτες, επιβάλλοντας πληθώρα νόμων στις επιχειρήσεις και ξοδεύοντας χρήματα που δεν έχει».

Δεν είναι να απορείς που η ανεργία των νέων βρίσκεται στον ουρανό. Οι πραγματικοί αναρχικοί , οι αναρχοκαπιταλιστές, θα είχαν να πουν κάποια χρήσιμα πράγματα στους Έλληνες για το τωρινό τους κατάντημα. Άλλα αυτοί οι δυσαρεστημένοι νεαροί , που αρνούνται το τέλος ενός κοινωνικού κράτους που δεν μπορεί να διατηρηθεί , δεν είναι αναρχικοί με καμιά σοβαρή έννοια του όρου. Είναι απλά θυμωμένα παιδιά που δεν είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα. Αλλά η πραγματικότητα έχει τον τρόπο της να επιβάλλεται, είτε είσαι έτοιμος να την αντιμετωπίσεις είτε όχι.».

Τελικά, στη χώρα όπου ο κρατισμός είναι η μόνη ιδεολογία που ενώνει όλους τους πολιτικούς χώρους, ίσως ήρθε ο καιρός ,εκτός από πραγματικούς φιλελεύθερους, συντηρητικούς και αριστερούς, να αποκτήσουμε και σωστούς αναρχικούς!

***

Βρίσκετε ενδιαφέροντα τα άρθρα στην «Ελεύθερη Αγορά»; Εκτιμάτε την προσπάθεια μας; Κάντε τώρα μια δωρεά 5 ευρώ και ενισχύστε μας.