Mises Institute: Τρεις λόγοι για να γιορτάσουμε το φορολογικό νομοσχέδιο των Ρεπουμπλικάνων

0
1668
Tho Bishop: Έτσι, ενώ αυτό το φορολογικό σχέδιο δεν αποτελεί πανάκεια για όλα όσα πλήττουν την οικονομία των ΗΠΑ - και σίγουρα δεν αποτελεί ένδειξη ότι ο βάλτος αποστραγγίζεται πραγματικά - οτιδήποτε επιτρέπει στους Αμερικανούς να διατηρήσουν στην κατοχή τους μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους, επιτρέπει περισσότερες επιλογές στην υγειονομική περίθαλψη, και ενισχύει τον ιδιωτικό ανταγωνισμό έναντι της κρατικής εκπαίδευσης, αποτελεί μια νίκη που αξίζει να γιορτάσουμε.
Tho Bishop: Έτσι, ενώ αυτό το φορολογικό σχέδιο δεν αποτελεί πανάκεια για όλα όσα πλήττουν την οικονομία των ΗΠΑ - και σίγουρα δεν αποτελεί ένδειξη ότι ο βάλτος αποστραγγίζεται πραγματικά - οτιδήποτε επιτρέπει στους Αμερικανούς να διατηρήσουν στην κατοχή τους μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους, επιτρέπει περισσότερες επιλογές στην υγειονομική περίθαλψη, και ενισχύει τον ιδιωτικό ανταγωνισμό έναντι της κρατικής εκπαίδευσης, αποτελεί μια νίκη που αξίζει να γιορτάσουμε.

Το φορολογικό νομοσχέδιο είναι επίσης ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για όσους Αμερικανούς επιθυμούν να εξαιρεθούν από την κυβερνητική εκπαίδευση. Με προσχέδιο, υπό την αιγίδα του γερουσιαστή Ted Cruz, επεκτείνονται 529 λογαριασμοί αποταμιεύσεων για την εκπαίδευση, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εκπαίδευση K-12 και όχι μόνο για κολεγιακά δίδακτρα.

Three Cheers for the GOP Tax Plan

Του Tho Bishop

Η Γερουσία ψήφισε το προτεινόμενο φορολογικό σχέδιο των Ρεπουμπλικάνων, μια σημαντική πολιτική νίκη για τον Trump και το Κογκρέσο που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους.

Στο Mises wire, παρουσιάσαμε πολλά άρθρα που επισημαίνουν πολλές από τις πλάνες που εμπλέκονται στη γενική συζήτηση για το θέμα της «φορολογικής μεταρρύθμισης». Παραδείγματος χάριν, ο παραλογισμός της μεταρρύθμισης των «ουδέτερων δημοσίων εσόδων» , ο κίνδυνος αύξησης των επιτοκίων, η πλάνη να προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε το έλλειμμα μέσω της εξάλειψης των μειώσεων στους πολιτειακούς φόρους και η γενική ιδέα ότι οι φορολογικές περικοπές μπορούν να εξομοιωθούν με φορολογικές επιδοτήσεις . Ενώ το νομοσχέδιο των ρεπουμπλικανών πέφτει σε ορισμένες από αυτές τις παγίδες, το αποτέλεσμα του νομοσχεδίου συνολικά είναι μια πραγματική μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης για την πλειονότητα των Αμερικανών. Αυτό είναι πάντα κάτι που αξίζει να πανηγυρίσουμε.

Υπάρχουν επιπλέον οφέλη που μπορούν να βρεθούν στο νομοσχέδιο.

Για παράδειγμα, η κατάργηση του διατάγματος Obamacare, είναι ένα μικρό αλλά σημαντικό βήμα για τη βελτίωση του αμερικανικού συστήματος υγειονομικής περίθαλψης. Όπως σημείωσα τον Μάρτιο, όταν η προσπάθεια του Paul Ryan για τη μεταρρύθμιση του Obamacare απέτυχε, η άνοδος της άμεσης πρωτοβάθμιας περίθαλψης και άλλων λύσεων της αγοράς, σήμαινε ότι το καλύτερο που θα μπορούσε να κάνει η ρεπουμπλικανική κυβέρνηση, ήταν απλά να προσφέρει όσο το δυνατόν περισσότερη ελευθερία στους Αμερικανούς να αποχωρήσουν από τις κυβερνητικά διαχειριζόμενες ασφαλιστικές αγορές

Αντί να προσπαθήσουμε να αναθεωρήσουμε πλήρως το Obamacare, πρέπει απλά να καταργήσουμε τον επιμέρους φόρο του διατάγματος και να επιτρέψουμε στους λογαριασμούς αποταμίευσης για την υγεία να χρησιμοποιηθούν για την ένταξη στην ιδιωτική υγειονομική περίθαλψη. Αυτό θα ήταν ένας απλός τρόπος να ενδυναμωθεί η αγορά ώστε να φέρει επανάσταση στην αμερικανική ιατρική. Αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με πραγματικές φορολογικές περικοπές, όχι «μεταρρύθμισης ουδέτερης από πλευράς εσόδων» για να βοηθήσει τους Αμερικανούς να διατηρήσουν τα δικά τους, δύσκολα κερδισμένα χρήματα, για να μπορέσουν να πληρώσουν τις λύσεις της αγοράς.

Το φορολογικό νομοσχέδιο είναι επίσης ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για όσους Αμερικανούς επιθυμούν να εξαιρεθούν από την κυβερνητική εκπαίδευση. Με προσχέδιο, υπό την αιγίδα του γερουσιαστή Ted Cruz, επεκτείνονται 529 λογαριασμοί αποταμιεύσεων για την εκπαίδευση, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εκπαίδευση K-12 και όχι μόνο για κολλεγιακά δίδακτρα. Παρόλο που έχουμε δει συχνά ρεπουμπλικανικά πακέτα μεταρρύθμισης της εκπαίδευσης να διευρύνουν το ρόλο των σχολών που χρηματοδοτούνται από φόρους , αυτό το μέτρο είναι μια σπάνια νίκη για τις πραγματικές ιδιωτικές σχολές – όπως η Ακαδημία Thales – που θα μπορούν να εκπαιδεύσουν απαλλαγμένες από το μακρύ χέρι του κράτους.

Τώρα βέβαια, παρ’ όλα τα καλά που εμπεριέχει το νομοσχέδιο, υπάρχει ένα πράγμα που δεν υφίσταται: Η περικοπή δαπανών.

Όπως έχουμε επισημάνει ξανά, και ξανά, και ξανά, ποτέ δεν θα δούμε τα πραγματικά οφέλη της μείωσης των κρατικών εσόδων, αν δεν το συνδυάσουμε με μείωση σε αυτά που καταναλώνει η κυβέρνηση. Ένα αυξανόμενο εθνικό χρέος θα πρέπει να αποπληρωθεί μία ημέρα, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Καθώς η αμερικανική ιστορία είναι γεμάτη με υπενθυμίσεις σχετικά με τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι πολιτικοί στην αύξηση των φόρων, αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανό να δούμε την αποπληρωμή να συμβαίνει είτε μέσω νομισματικού πληθωρισμού είτε από άλλη μορφή χρεοκοπίας .(Αυτό το πιθανό αποτέλεσμα είναι ο λόγος που σχεδιάζω να επενδύσω ένα μέρος της φορολογικής αποταμίευσης μου σε εναλλακτικές λύσεις πέραν του νομίσματος της ομοσπονδιακής τράπεζας.)

Έτσι, ενώ αυτό το φορολογικό σχέδιο δεν αποτελεί πανάκεια για όλα όσα πλήττουν την οικονομία των ΗΠΑ – και σίγουρα δεν αποτελεί ένδειξη ότι ο βάλτος αποστραγγίζεται πραγματικά – οτιδήποτε επιτρέπει στους Αμερικανούς να διατηρήσουν στην κατοχή τους μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους, επιτρέπει περισσότερες επιλογές στην υγειονομική περίθαλψη, και ενισχύει τον ιδιωτικό ανταγωνισμό έναντι της κρατικής εκπαίδευσης, αποτελεί μια νίκη που αξίζει να γιορτάσουμε.

 ***

Διαβάστε περισσότερα: