Tο μισθολογικό χάσμα ανάμεσα στα δύο φύλα οφείλεται στις εργασιακές επιλογές των γυναικών

0
477
Μισθολογικό χάσμα
"Το χάσμα των 0, 89 δολαρίων στο δείγμα μας", συμπέραναν οι συγγραφείς, "εξηγείται εξ ολοκλήρου από το γεγονός ότι, αν και έχουν τις ίδιες επιλογές στο χώρο εργασίας, οι γυναίκες και οι άνδρες κάνουν διαφορετικές επιλογές".

Το «μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων» είναι τόσο πραγματικό όσο οι μονόκεροι και έχει σκοτωθεί περισσότερες φορές και από τον Michael Myers. Ωστόσο, οι πολιτικοί αισθάνονται την ανάγκη να γονατίζουν μπροστά από αυτό το φάντασμα

του John Phelan

Απόδοση: Μιχάλης Γκουντής

Εισαγωγή

Η μισθολογική διαφορά μεταξύ των δύο φύλων είναι χειρότερη από όσον νομίζαμε: μελέτη δείχνει ότι οι γυναίκες κερδίζουν το ήμισυ του εισοδήματος των ανδρών», αναφέρει πρόσφατα το NBC σε μια έκθεση με τίτλο «Still a Man’s Labor Market» από το Women’s Policy Research που εδρεύει στην Ουάσιγκτον. Τα εισοδήματα των γυναικών ήταν 51% χαμηλότερα από τα εισοδήματα των ανδρών.

Το μισθολογικό χάσμα δεν είναι αυτό που νομίζετε

Τι νομίζετε όταν ακούτε τη φράση «μισθολογική διαφορά μεταξύ των φύλων»; Ίσως να σκεφτόσαστε έναν άνδρα και μια γυναίκα που κάνουν ακριβώς την ίδια δουλειά ακριβώς στην ίδια θέση, αλλά ο άντρας πληρώνεται περισσότερο από αυτή. Αυτό το είδος διακρίσεων είναι παράνομο στις Ηνωμένες Πολιτείες από τη θέσπιση του νόμου περί ίσης αμοιβής το 1963.

Αλλά αυτό δεν είναι αυτό που γενικά εννοείται με τη φράση «μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων». Αντίθετα, ο συνήθης αριθμός που δηλώνει ότι μια γυναίκα κερδίζει 80 σεντς για κάθε δολάριο που κερδίζει ένας άνδρας προέρχεται από το σύνολο των ετήσιων αποδοχών ανδρών στην Αμερικανική οικονομία σε ένα δεδομένο έτος και διαιρώντας αυτό με τον αριθμό των ανδρών εργαζομένων. Αυτό σας δίνει τα μέσα ετήσια κέρδη ενός Αμερικανού άνδρα. Μετά κάνετε το ίδιο πράγμα, αλλά για τις γυναίκες. Το μέσο ετήσιο εισόδημα των γυναικών ανέρχεται στο 80% περίπου των μέσων ετήσιων αποδοχών. Ιδού, έχετε ένα χάσμα μισθών μεταξύ των φύλων.

Αυτό είναι, ειλικρινά. Δεν είναι κάτι παραπάνω. Αυτή η μεθοδολογία δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη μια πληθώρα παραγόντων που θα μπορούσαν να εξηγήσουν αυτή την ασυμφωνία. Αγνοεί το γεγονός ότι, σύμφωνα με το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας (BLS), το 2017, οι άνδρες εργάζονταν κατά μέσο όρο 8,05 ώρες σε μία μέση μέρα σε σύγκριση με 7,24 ώρες για τις γυναίκες.

Είναι αλήθεια ότι οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να μεγαλώνουν παιδιά, να φροντίζουν ηλικιωμένα μέλη της οικογένειας ή να κάνουν οικιακές εργασίες, αφήνοντάς τους λιγότερες ώρες την ημέρα για αμειβόμενη απασχόληση. Αλλά αυτό δεν αλλάζει το βασικό γεγονός: ότι οι άνθρωποι που εργάζονται λιγότερες ώρες, κατά μέσο όρο, αναμένεται ότι θα κερδίζουν κατά μέσο όρο χαμηλότερα εισοδήματα.

Συγκρίνοντας μήλα με πορτοκάλια

Θυμηθείτε, αν θέλουμε πραγματικά να μετρήσουμε τον αντίκτυπο του σεξισμού στις σχετικές αμοιβές των ανδρών και των γυναικών, θέλουμε να δούμε αν οι άνδρες και οι γυναίκες κάνουν ακριβώς την ίδια δουλειά ακριβώς στην ίδια θέση. Ευτυχώς, μια νέα μελέτη από τον Valentin Bolotnyy και τη Natalia Emanuel του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ – και πάλι, που αναφέρονται με αυτή τη σειρά, διότι έτσι παρουσιάζονται στο έγγραφό τους – κάνει ακριβώς αυτό.

Επεξεργάζονται δεδομένα από την Αρχή Μεταφορών της Μασαχουσέτης (MBTA). Πρόκειται για ένα σωματείο συνδικάτων με ομοιόμορφα ωρομίσθια όπου οι άνδρες και οι γυναίκες τηρούν τους ίδιους κανόνες και λαμβάνουν τα ίδια οφέλη. Οι εργαζόμενοι προάγονται με βάση την αρχαιότητα και όχι την απόδοση, ενώ οι άνδρες και γυναίκες εργαζόμενοι της ίδιας εμπειρίας έχουν τις ίδιες επιλογές για τον προγραμματισμό, τις διαδρομές, τις διακοπές και τις υπερωρίες. Δεν υπάρχει σχεδόν κανένα περιθώριο εδώ για ένα σεξιστικό αφεντικό να ευνοεί τους άνδρες έναντι των γυναικών.

Κι όμως, ακόμη και εδώ, οι Emanuel και Bolotnyy διαπιστώνουν ότι οι γυναίκες οδηγοί τρένων και λεωφορείων κερδίζουν λιγότερα από τους άνδρες συναδέλφους. Από την παρατήρηση αυτή, αναζητούν πιθανές αιτίες, εξετάζοντας τις κάρτες χρόνου και τον προγραμματισμό από το 2011 έως το 2017 και υπολογίζοντας το φύλο, την ηλικία, την ημερομηνία μίσθωσης, τη θητεία και αν ένας υπάλληλος ήταν παντρεμένος ή είχε εξαρτώμενα μέλη.

Διαπιστώνουν ότι οι άνδρες οδηγοί τρένων και λεωφορείων εργάζονταν κατά 83% περισσότερες υπερωρίες από τις συνάδελφους τους και ήταν δύο φορές πιο πιθανό να δεχτούν μια μετατόπιση υπερωριών – η οποία πληρώνει συν το μισό της υπερωρίας – εξ απροόπτου και ότι περίπου οι διπλάσιες γυναίκες από τους άνδρες δεν πήραν ποτέ υπερωρίες. Οι άνδρες εργαζόμενοι έλαβαν 48 τοις εκατό λιγότερες απλήρωτες άδειες υπό του νόμου περί οικογενειακής άδειας ασθενείας κάθε χρόνο. Οι εργαζόμενες γυναίκες ήταν πιο πιθανό να ακολουθήσουν λιγότερο επιθυμητές διαδρομές, αν συνεπαγόταν λιγότερες νύχτες, Σαββατοκύριακα και αργίες. Η γονική μέριμνα αποδεικνύεται ένας σημαντικός παράγοντας. Οι πατέρες ήταν πιο πιθανό από τους άνδρες χωρίς παιδιά να θέλουν τα επιπλέον μετρητά από τις υπερωρίες, και οι μητέρες ήταν πιο πιθανό να θέλουν ελεύθερο χρόνο από τις άτεκνες γυναίκες.

Με άλλα λόγια, η διαφορά των ανδρών και των γυναικών αποδοχών στο MBTA εξηγείται από αυτές τις αποκαλούμενες «επιλογές των γυναικών», τις οποίες οι Hartmann και Rose τόσο εύκολα απέρριψαν.

«Το χάσμα των 0, 89 δολαρίων στο δείγμα μας», συμπέραναν οι συγγραφείς, «εξηγείται εξ ολοκλήρου από το γεγονός ότι, αν και έχουν τις ίδιες επιλογές στο χώρο εργασίας, οι γυναίκες και οι άνδρες κάνουν διαφορετικές επιλογές».

Κλείνοντας

Το «μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων» είναι τόσο πραγματικό όσο οι μονόκεροι και έχει σκοτωθεί περισσότερες φορές και από τον Michael Myers (σ.σ. ο δολοφόνος με το μαχαίρι στην σειρά ταινιών Halloween). Ωστόσο, οι πολιτικοί αισθάνονται την ανάγκη να υποκλίνονται μπροστά σε αυτό το φάντασμα. Ο Λευκός Οίκος του Προέδρου Ομπάμα είχε εμμονή με τον γελοίο αριθμό των 80 λεπτών. Ας αντικαταστήσουμε την αναζήτηση περί φαντασμάτων με μια σοβαρή έρευνα σχετικά με τις αιτίες των σχετικών εισοδημάτων.

***

Ο John Phelan είναι οικονομολόγος στο Center of the American Experiment και συνεργάτης του The Cobden Center.
Αρχικά δημοσιευμένο στο Foundation for Economic Education

Βρίσκετε ενδιαφέροντα τα άρθρα στην «Ελεύθερη Αγορά»; Εκτιμάτε την προσπάθεια μας; Κάντε τώρα μια δωρεά 5 ευρώ και ενισχύστε μας.

Διαβάστε περισσότερα: