O μύθος της πολιτικής ανεξαρτησίας της Fed

0
253
FED

Το φάντασμα ενός συμβουλίου της Fed που κυριαρχείται από τα διορισμένα μέλη του Trump θα πρέπει να αναγκάσει ορισμένους να ξανασκεφτούν την φαεινή ιδέα να επιτρέπουν σε μια αδιαφανή κεντρική τράπεζα να ασκεί σχεδόν μονοπωλιακό έλεγχο στη νομισματική πολιτική

του Ron Paul
Απόδοση: Μιχάλης Γκουντής

Εισαγωγή

Tα πρόσφαταTweets του Προέδρου Trump, όπου εκφράζει δυσαρέσκεια για τις αυξήσεις των επιτοκίων (ελάχιστα) της Federal Reserve, οδήγησε σε κατηγορίες ότι ο Πρόεδρος Trump υπονομεύει την ανεξαρτησία της Federal Reserve. Όμως, οι κριτικοί αγνοούν το γεγονός ότι η «ανεξαρτησία» της Federal Reserve είναι ένας από τους μεγάλους μύθους της αμερικανικής πολιτικής.

Fed και αμερικανική κυβέρνηση

Όταν πρόκειται για τον εκφοβισμό της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Αμερικής, ο Πρόεδρος Trump ωχριά σε σύγκριση με τον Πρόεδρο Lyndon Johnson. Μετά την αύξηση των επιτοκίων από την Federal Reserve το 1965, ο Πρόεδρος Johnson κάλεσε τότε τον Πρόεδρο της Fed William McChesney Martin στο ράντσο του στο Τέξας, όπου ο Johnson τον έσπρωξε στον τοίχο. Η σωματική επίθεση στον πρόεδρο της Fed είναι πιθανώς μια μεγαλύτερη απειλή για την ανεξαρτησία της Federal Reserve από την αμφισβήτηση των πολιτικών της Fed στο Twitter.

Ενώ το Johnson είναι ένα ακραίο παράδειγμα, η ιστορία είναι γεμάτη από περιπτώσεις όπου οι πρόεδροι πιέζουν την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να υιοθετεί πολιτικές συμβατές με τις ημερήσιες διατάξεις των προέδρων – και χρήσιμες στις εκστρατείες επανεκλογής τους. Οι πρόεδροι έχουν πιέσει τη Fed από τη δημιουργία της. Ο Πρόεδρος Warren Harding κάλεσε τη Fed να μειώσει τα επιτόκια. Ο Richard Nixon τραβήχτηκε στην κάμερα που αστειεύτηκε με τον τότε πρόεδρο της Fed Arthur Burns για την ανεξαρτησία της Fed. Και ο Lloyd Bentsen, πρώτος γραμματέας του Θησαυροφυλακίου του Προέδρου Μπιλ Κλίντον, καυχήθηκε για μια «συμφωνία κυρίων» με τον τότε πρόεδρο της Fed, Alan Greenspan.

Η έκκληση του Προέδρου Trump για χαμηλά επιτόκια αντιφάσκει με την προηγούμενη ορθή κριτική του Trump σχετικά με την πολιτική χαμηλών επιτοκίων της Fed, που βλάπτει τους Αμερικανούς της μεσαίας τάξης. Τα χαμηλά ποσοστά μπορούν να βλάψουν τη μεσαία τάξη, αλλά ωφελούν επίσης τους πολιτικούς που δαπανούν και δανείζουν και τα αγαπημένα τους ειδικά συμφέροντα, μειώνοντας το κόστος δανεισμού της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Σημαντικές αυξήσεις των επιτοκίων θα μπορούσαν να καταστήσουν αδύνατο στην κυβέρνηση να εξυπηρετήσει το υφιστάμενο χρέος της, καθιστώντας έτσι δυσκολότερο για τον Πρόεδρο Trump και το Κογκρέσο να συνεχίσουν να αυξάνουν τις δαπάνες κοινωνικής πρόνοιας και πολέμου.

Ο Πρόεδρος Trump θα έχει μακροχρόνια επίπτωση στη νομισματική πολιτική. Δύο από τα τρία μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Fed διορίστηκαν από τον Πρόεδρο Trump. Δύο ακόμα υποψήφιοι του Trump εκκρεμούν στη Γερουσία. Ο διορισμός του οικονομολόγου Marvin Goodfriend ενδέχεται να τεθεί σε κίνδυνο, διότι η Goodfriend υποστηρίζει τα «αρνητικά επιτόκια», τα οποία είναι φόρος επί των αποταμιεύσεων που επιβάλλεται από την Federal Reserve. Αν ο Goodfriend νικήσει, ο Πρόεδρος Trump μπορεί απλώς να διορίσει έναν άλλο υποψήφιο. Ο Πρόεδρος Trump θα είναι επίσης σε θέση να ορίσει δύο άλλα μέλη του διοικητικού συμβουλίου. Ως εκ τούτου, μέχρι το τέλος της πρώτης θητείας του, ο Πρόεδρος Trump θα μπορούσε να διορίσει έξι από τα επτά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Federal Reserve.

Συμπέρασμα

Το φάντασμα ενός συμβουλίου της Fed που κυριαρχείται από τα διορισμένα μέλη του Trump θα πρέπει να αναγκάσει ορισμένους να ξανασκεφτούν την φαεινή ιδέα να επιτρέπουν σε μια αδιαφανή κεντρική τράπεζα να ασκεί σχεδόν μονοπωλιακό έλεγχο στη νομισματική πολιτική. Ο φόβος για το χάος που θα μπορούσε να προκαλέσει μια τρομοκρατική ομοσπονδιακή κυβέρνηση μπορεί να οδηγήσει ακόμη και ορισμένους να στηρίξουν τη νομοθεσία του Audit the Fed και το αυξανόμενο κίνημα για να επιτρέψουν στους Αμερικανούς να «αποχωρήσουν» από το Federal Reserve System χρησιμοποιώντας εναλλακτικές λύσεις, όπως τα κρυπτονομίσματα και ο χρυσός.

Δεδομένης της εξουσίας της Ομοσπονδιακής Τράπεζας να βοηθήσει ή να εμποδίσει την οικονομική ατζέντα και τις προοπτικές επανεκλογής ενός προέδρου, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι πρόεδροι προσπαθούν να επηρεάσουν την πολιτική της Fed. Αλλά, αντί να ανησυχείτε για την προστασία της Fed από τον Πρόεδρο Trump, θα πρέπει όλοι να ανησυχούμε για την προστασία του αμερικανικού λαού από την Fed. Το πρώτο βήμα είναι να περάσει το νομοσχέδιο Audit the Fed, το οποίο το Κογκρέσο πρέπει να κάνει πριν αποσυρθεί για να βαδίσει το μονοπάτι της εκστρατείας επανεκλογής. Αυτό θα επιτρέψει στους ανθρώπους να γνωρίζουν την πλήρη αλήθεια για τη νομισματική πολιτική της Αμερικής. Ο έλεγχος, έπειτα ο τερματισμός, η Fed είναι το κλειδί για την οριστική αποστράγγιση του βάλτου κρατικής πρόνοιας και πολέμου.

***

Βρίσκετε ενδιαφέροντα τα άρθρα στην «Ελεύθερη Αγορά»; Εκτιμάτε την προσπάθεια μας; Κάντε τώρα μια δωρεά 5 ευρώ και ενισχύστε μας.

Διαβάστε περισσότερα: