Ο εμπορικός προστατευτισμός είναι αιτία πολέμου και οικονομικών κρίσεων

0
703
Πόλεμος
Τι μπορεί να γίνει για να αποφευχθεί ένας εμπορικός πόλεμος που ξεκίνησε ο κ. Trump; Θα χρειαζόταν αποφασιστική δράση από το Κογκρέσο των ΗΠΑ. Ο κ. Trump επιβάλλει τον εμπορικό πόλεμό του με εκτελεστική εντολή. Αυτός είναι εξουσιοδοτημένος να το κάνει σύμφωνα με τους νόμους των ΗΠΑ.

Οι δασμοί και οι δασμοί ως αντίποινα ήταν εμπορικός πόλεμος. Ο εμπορικός πόλεμος επιδείνωσε την παγκόσμια ύφεση, η οποία προκάλεσε συρρίκνωση των οικονομιών σε όλο τον κόσμο, προκαλώντας επιχειρηματικές αποτυχίες και ρίχνοντας τους ανθρώπους στην ανεργία

Trade Wars Cause Depression and Shooting Wars (δημοσιευμένο αρχικά στο  Capitalism: The liberal revolution)
του Frederic G. Marks
Απόδοση: Μιχάλης Γκουντής

Εισαγωγή

Ο σημερινός Πρόεδρος των ΗΠΑ έχει επιβάλει δασμούς στον εισαγόμενο χάλυβα και αλουμίνιο από τις 23 Μαρτίου 2018 και προτείνει δασμούς για προϊόντα που εισάγονται από την Κίνα. Επίσης, πρότεινε την ανάκληση της συμμετοχής των ΗΠΑ στη Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών της Βόρειας Αμερικής (NAFTA), η οποία επέτρεψε μεγάλη επέκταση του εμπορίου μεταξύ των ΗΠΑ, του Καναδά και του Μεξικού.

Ο κ. Trump λέει ότι οι εμπορικοί πόλεμοι είναι εύκολο να κερδηθούν. Λάθος. Όλοι χάνουν στους εμπορικούς πολέμους.

Οι εμπορικοί πόλεμοι βλάπτουν τους πάντες

Ο εμπορικός πόλεμος του κ. Trump θα επηρεάσει αρνητικά το αμερικανικό εμπόριο και τις σχέσεις με σημαντικά έθνη σε όλο τον κόσμο, όπως ο Καναδάς, το Μεξικό, η Κίνα και άλλα ασιατικά έθνη, των οποίων οι επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ, και τα ευρωπαϊκά έθνη.

Μεγάλες αμερικανικές εταιρείες, των οποίων οι δραστηριότητες θα πληγούν από τον εμπορικό πόλεμο του Trump, περιλαμβάνουν την Boeing και την Union Pacific, για να αναφέρουμε μόνο δύο. Η Boeing πωλεί σήμερα σχεδόν το ένα τρίτο των αεροπλάνων της στην Κίνα. Οι Κινέζοι κερδίζουν δολάρια ΗΠΑ εξάγοντας προς τις ΗΠΑ. Αυτή είναι η αιτία της δυνατότητας των κινεζικών αεροπορικών εταιρειών να αγοράσουν αεροσκάφη της Boeing.

Η Union Pacific είναι ο μεγαλύτερος σιδηρόδρομος των ΗΠΑ. Μεταφέρει εμπορεύματα, τόσο εισαγόμενα όσο και εγχώριας προέλευσης, σε μεγάλο μέρος των Η.Π.Α. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Union Pacific έχει προειδοποιήσει ότι ο εμπορικός πόλεμος του Trump θα βλάψει όχι μόνο τις επιχειρήσεις του σιδηροδρόμου αλλά και πολλές άλλες επιχειρήσεις που μεταφέρουν εμπορεύματα μέσω της Union Pacific.

Οι αμερικανικές εταιρείες που πλήττονται από τον εμπορικό πόλεμο του κ. Trump θα υποστούν συρρίκνωση των επιχειρήσεων τους και συρρίκνωση του αριθμού των ατόμων που απασχολούν. Ο αντίκτυπος ενός εμπορικού πολέμου που ξεκίνησε από τις Η.Π.Α. είναι πιθανό να ξεπεράσει την ύφεση των επιχειρήσεων των αμερικανικών εταιριών.

Πόλεμος, προστατευτισμός και κρίσεις

Οι εμπορικοί πόλεμοι προκαλούν κρίσεις. Οι εμπορικοί πόλεμοι προκαλούν πραγματικούς πολέμους. Ο Γάλλος οικονομολόγος Frédéric Bastiat (1801-1850) αναφέρει συχνά ότι, όταν τα αγαθά δεν διασχίζουν τα σύνορα, οι στρατοί θα το κάνουν. Είτε το είπε είτε όχι, είναι σωστό. Οι εμπορικοί πόλεμοι ήταν ένας βασικός παράγοντας στην πρόκληση της Μεγάλης Ύφεσης της δεκαετίας του 1930 και του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου. Το 1922 και πάλι το 1930, το Κογκρέσο των ΗΠΑ θέσπισε δασμούς για την προστασία των αμερικανικών βιομηχανιών από τον ξένο ανταγωνισμό.

Ο δασμολογικός νόμος του 1922 προκάλεσε μια κρίση στην αμερικανική γεωργία. Την εποχή εκείνη, τα αγροτικά προϊόντα ήταν η μεγαλύτερη κατηγορία προϊόντων εξαγωγής που παράγονταν στην Αμερική. Οι δασμοί στα ξένα αγαθά είχαν ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των ξένων εισαγωγών αμερικανικών αγροτικών προϊόντων. Πώς και έτσι?

Με αυτό τον τρόπο: Για να αγοράζουν αμερικανικά προϊόντα οποιουδήποτε είδους οι άνθρωποι ενός άλλου έθνους, πρέπει να κερδίζουν δολάρια ΗΠΑ πωλώντας δικά τους αγαθά στους Αμερικανούς. Οι δασμοί του 1922 μείωσαν το ποσό των δολαρίων ΗΠΑ που κέρδιζαν άτομα εκτός των ΗΠΑ. Ως εκ τούτου, είχαν λιγότερα δολάρια για να ξοδέψουν. Περιορίζουν την αγορά αγροτικών προϊόντων και άλλων αγαθών από τις ΗΠΑ. Κατά συνέπεια, οι Αμερικανοί αγρότες υπέστησαν μεγάλη μείωση στις εξαγωγικές πωλήσεις. Δεν μπορούσαν να πουλήσουν όλη την παραγωγή τους στην εγχώρια αγορά. Έτσι οι αγρότες περιόρισαν τις δικές τους δαπάνες. Αυτό έβλαψε την υπόλοιπη αμερικανική οικονομία, διότι, σε σύγκριση με το παρόν, στη δεκαετία του 1920 και του 1930, ένα πολύ μεγαλύτερο μέρος των Αμερικανών ζούσε στις αγροτικές κοινότητες.

Το 1930 το Κογκρέσο θέσπισε ένα πιο εκτεταμένο καθεστώς υψηλών δασμών στις ξένες εισαγωγές. Την εποχή εκείνη η παγκόσμια οικονομία βρισκόταν σε ύφεση. Οι δασμοί κατέστησαν την ύφεση πολύ χειρότερη. Άλλες χώρες που εξήγαγαν στις Η.Π.Α. επέβαλαν δασμούς αντιποίνων στα προϊόντα των ΗΠΑ. Πολλές χώρες επέβαλαν βαρείς δασμούς σε όλες τις εισαγωγές, ανεξάρτητα από την πηγή τους.

Οι δασμοί και οι δασμοί ως αντίποινα ήταν εμπορικός πόλεμος. Ο εμπορικός πόλεμος επιδείνωσε την παγκόσμια ύφεση, η οποία προκάλεσε συρρίκνωση των οικονομιών σε όλο τον κόσμο, προκαλώντας επιχειρηματικές αποτυχίες και ρίχνοντας τους ανθρώπους στην ανεργία. Μέχρι το 1932 όλος ο κόσμος βρισκόταν σε μια βαθιά ύφεση για δύο ή περισσότερα χρόνια, χωρίς κανένα σημάδι βελτίωσης.

Εμπορικοί πόλεμοι και Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος

Η Γερμανία συγκαταλέγεται στα έθνη που επλήγησαν περισσότερο από τους δασμούς, λόγω του βάρους των αποζημιώσεων πολέμου από τον Α ‘Παγκόσμιο Πόλεμο και της φύσης της εξαιρετικά εκβιομηχανισμένης γερμανικής οικονομίας. Η Γαλλία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ ήταν η φυσική αγορά για τα υψηλής ποιότητας βιομηχανικά προϊόντα της Γερμανίας, επειδή οι χωρίς υψηλοί δασμούς στις εισαγωγές από τη Γερμανία, οι χώρες αυτές ήταν αρκετά πλούσιες, ώστε να διαθέτουν γερμανικά μηχανήματα και άλλα βιομηχανικά προϊόντα.

Ο νόμος δασμών των ΗΠΑ του 1930 είχε ως αποτέλεσμα να κλείσει η αγορά των ΗΠΑ για τη Γερμανία. Οι δασμοί στη Γαλλία και τη Βρετανία είχαν παρόμοιο αποτέλεσμα, κλείνοντας τις αγορές αυτές στις εισαγωγές από τη Γερμανία. Μέχρι το 1932 η ύφεση είχε πλήξει άσχημα τον γερμανικό λαό. Οι οικονομικοί φραγμοί ενάντια στη Γερμανία προστέθηκαν στα δεινά που υπέφεραν οι Γερμανοί λόγω υπερβολικού υπερπληθωρισμού στις αρχές της δεκαετίας του 1920, που εξάλειψαν τις αποταμιεύσεις της μεσαίας τάξης στη Γερμανία.

Εμπορικός πόλεμος και η άνοδος του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος στη Γερμανία

Η οικονομική καταστροφή της Γερμανίας έπεσε στα χέρια του Αδόλφου Χίτλερ (1889-1945) και του Εθνικού Σοσιαλιστικού Γερμανού Εργατικού Κόμματος (Ναζί). Από το 1920 έως τις αρχές του 1933 η Γερμανία κυβερνήθηκε από την πολιτική δημοκρατία. Αρχικά το ναζιστικό κόμμα ήταν μόνο ένα περιθωριακό, οριακό κόμμα, αν και θορυβώδες και βίαιο.

Το ναζιστικό κόμμα συγκέντρωνε μόνο ένα σχετικά μικρό αριθμό ψήφων σε κάθε εκλογή μέχρι το 1932. Εκείνη τη χρονιά, οι Ναζί έλαβαν μεγάλο ποσοστό ψήφων, χωρίς όμως την πλειοψηφία των ψήφων. Τον Ιανουάριο του 1933 ο Χίτλερ χρησιμοποίησε αυτό το ποσοστό για να πείσει τον άρρωστο τότε Πρόεδρο της Γερμανίας, Paul von Hindenburg (1847-1934), να τον διορίσει καγκελάριο. Χρειάστηκε ο Χίτλερ μόνο δυο μήνες για να διαλύσει τη γερμανική δημοκρατία και να γίνει δικτάτορας και απόλυτος άρχων της Γερμανίας.

Ο Χίτλερ και το ναζιστικό κόμμα του μεταμόρφωσαν τη Γερμανία σε στρατιωτικό αστυνομικό κράτος. Ο Χίτλερ ήταν στραμμένος προς την κατάκτηση της Γαλλίας, σε εκδίκηση για τις στρατιωτικές ήττες του Α’ Π.Π. Ήταν επίσης ταγμένος προς την κατάκτηση των σλαβικών λαών ανατολικά της Γερμανίας (Ρωσία, Πολωνία και άλλες χώρες), τους οποίους σκόπευε να υποδουλώσει και να εξαλείψει με λιμοκτονία έτσι ώστε οι Γερμανοί να καταλάβουν τα εδάφη των Σλάβων.

Μεταξύ 1938 και 1942 Ναζί γερμανικά στρατεύματα εισέβαλαν ή ανέλαβαν χωρίς μάχη τα περισσότερα έθνη από τη Γαλλία στη Ρωσία (τότε γνωστή ως Σοβιετική Ένωση). Η ναζιστική Γερμανία του Χίτλερ νικήθηκε μόνο μετά από έναν τρομερό πόλεμο που προκάλεσε το θάνατο επτά εκατομμυρίων Γερμανών, πάνω από είκοσι εκατομμυρίων Σλάβων (κυρίως στη Σοβιετική Ένωση) και άλλων εκατομμυρίων σε άλλα ευρωπαϊκά έθνη που σκοτώθηκαν στον πόλεμο ή από την σκόπιμη εξόντωση πολιτών από τους Ναζί .

Ο πόλεμος του Τραμπ

Τι μπορεί να γίνει για να αποφευχθεί ένας εμπορικός πόλεμος που ξεκίνησε ο κ. Trump; Θα χρειαζόταν αποφασιστική δράση από το Κογκρέσο των ΗΠΑ. Ο κ. Trump επιβάλλει τον εμπορικό πόλεμό του με εκτελεστική εντολή. Αυτός είναι εξουσιοδοτημένος να το κάνει σύμφωνα με τους νόμους των ΗΠΑ.

Το Κογκρέσο θα μπορούσε να καταργήσει αυτούς τους νόμους, και μόλις οι εν λόγω νόμοι καταργηθούν, το Κογκρέσο θα μπορούσε να αντικρούσει τις εκτελεστικές εντολές του κ. Trump. Ωστόσο, ο κ. Trump έχει το βέτο της Προεδρίας. Θα χρειαζόταν μια ψηφοφορία των δύο τρίτων σε κάθε οίκο του Κογκρέσου για να ξεπεραστεί ένα βέτο. Πού είναι το θάρρος οποιουδήποτε στο Κογκρέσο να αντιταχθεί στον εμπορικό πόλεμο του Trump με τρόπους που θα τον σταματούσαν; Κανείς στο Κογκρέσο δεν μιλάει.

Η αποτυχία μιας δημοκρατίας συμβαίνει με αυτόν τον τρόπο. Ένας νομοθέτης θεσπίζει ανόητους νόμους. Ένας Πρόεδρος τους χρησιμοποιεί για να κάνει κακό. Και κανείς στην πολιτική δεν έχει τη θέληση ή το θάρρος να κάνει τίποτα γι ‘αυτό.

***

Βρίσκετε ενδιαφέροντα τα άρθρα στην «Ελεύθερη Αγορά»; Εκτιμάτε την προσπάθεια μας; Κάντε τώρα μια δωρεά 5 ευρώ και ενισχύστε μας.

Διαβάστε περισσότερα: