Όχι, δεν χρειάζεστε πτυχίο για να τα καταφέρετε στην αγορά

0
758
Πτυχίο
«Βλέπετε, αλλά δεν παρατηρείτε» 
Σέρλοκ Χολμς

 

του Derek Magill
Απόδοση: Μιχάλης Γκουντής

Εισαγωγή

Η Google, η IBM και η Apple σταμάτησαν να απαριθμούν τις απαιτήσεις για πτυχία κολεγίων στις περιγραφές των καθηκόντων τους, αλλά όλοι χάνουν το νόημα όταν λένε ότι πρόκειται για μια επαναστατική, τολμηρή νέα κατεύθυνση στην πρόσληψη. Δεν είναι.

Οι εταιρίες ποτέ δεν ζητούσαν πτυχία

Οι εταιρείες δεν είχαν ποτέ απαιτήσεις πτυχίου και απλά δεν το γνωρίζατε1. Το μεγάλο ψέμα που σας έχουν πει, είναι ότι πρέπει να αγοράσετε ένα κομμάτι χαρτί για να έχετε την άδεια να δημιουργήσετε αξία στην αγορά. Το είπαν αυτό επειδή πολλοί άνθρωποι διακινδυνεύουν πολύ, αν συνειδητοποιήσετε ποτέ την αλήθεια.

Και η αλήθεια είναι ότι: εκτός από καρτέλ που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση, όπως ο νόμος, η ακαδημία και η ιατρική, καμία εταιρεία δεν έχει κυριολεκτικά απαιτήσει πτυχίο. Το πτυχίο είναι απλώς ένας μηχανισμός σηματοδότησης και αν μπορείτε να σηματοδοτήσετε τα χαρακτηριστικά που υποτίθεται ότι σηματοδοτούνται χωρίς αυτό, μπορείτε να παρακάμψετε οποιοδήποτε πλαίσιο ελέγχου.

Οι εταιρείες απλά θέλουν να ξέρουν ότι μπορείτε να δημιουργήσετε περισσότερη αξία από ό,τι παίρνετε για μισθό και δεν νοιάζονται καθόλου για το χαρτί που έχετε εφ’ όσον μπορείτε να το αποδείξετε με κάποιο άλλο τρόπο. Και στον σημερινό κόσμο, όπου οι απόφοιτοι κολεγίων συχνά δεν μπορούν να διαβάσουν και οι μαθητές δαπανούν 4-6 χρόνια σε διακοπές με χρέη και αλκοόλ από τον πραγματικό κόσμο, είναι ενοχλητικά εύκολο να το αποδείξεις αυτό.

Όπως είπε ο φίλος μου Isaac Morehouse στην ομιλία του του 2016 στο συνέδριο Voice and Exit:

«Συγκρίνετε το «Αποφοίτησα από το κολέγιο» με αυτό που μπορείτε τώρα να παρουσιάσετε μόνοι σας. Μπορώ να μάθω περισσότερα κάνοντας Googling σε δύο λεπτά σήμερα από ότι θα μπορούσα να βρω σε δύο μήνες με έναν ιδιωτικό ερευνητή στο παρελθόν. Το πτυχίο σας αξίζει λιγότερο από το προφίλ σας στο Github, το προφίλ σας στο LinkedIn, τον προσωπικό σας ιστότοπο, τις απαντήσεις σας στο Quora, τα έργα που έχετε δημιουργήσει και τα άτομα με τα οποία συνεργάζεστε».

 

Οι εταιρείες το γνώριζαν πάντοτε – δεν θα μπορούσαν να πετύχουν εάν προσλάμβαναν χαρτί αντί για προϊόν – και η Apple, η IBM και η Google (και πολλές άλλες) απλώς αναγνωρίζουν ρητά τι έχουν κάνει σιωπηρά εδώ και χρόνια.

Όσοι από εμάς που συνειδητοποιήσαμε αυτό σε νεαρή ηλικία βιώσαμε ένα μαζικά αθέμιτο πλεονέκτημα στην καριέρα μας επειδή ξεκινήσαμε στα 16, 17, 18 και 19 αντί για τα 24, 25 και 26. Ενώ οι φίλοι μου ήταν στο σχολείο περιμένοντας την άδεια από τους γονείς τους, ταξίδεψα, εργάστηκα με κάθε είδους εταιρείες, μίλησα σε πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο, ξεκίνησα μία στάρταπ από το τίποτα σε πάνω από ένα εκατομμύριο έσοδα και ξεκίνησα τη δική μου εταιρεία.

Έκανα όλα όσα για τα οποία σας είπαν ότι χρειάζεστε ένα πτυχίο και κανείς δεν φαινόταν να νοιάζεται καθόλου, αν είχα άδεια από κυβερνητικά επιδοτούμενο κολέγιο. Για φαντάσου…

Είναι όμως κρίμα ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι κατέβαλαν 1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια στο συνολικό φοιτητικό χρέος των ΗΠΑ για να τσεκάρουν ένα φανταστικό κουτάκι. Καταβάλλουν το τίμημα της προσέγγισης της ζωής με βάση την παθητική ζωή βασισμένη στην άδεια άλλων, αλλά οι άνθρωποι που τους τάισαν τις βαρετές πλέον ανοησίες ότι χρειάζονται το κολέγιο, θα πληρώσουν σύντομα και όταν ολόκληρος ο μύθος καταρρεύσει από μέσα και βρεθούν χωρίς πελάτες.

Η Apple, η IBM και η Google είναι μόνο η αρχή.

***

Βρίσκετε ενδιαφέροντα τα άρθρα στην «Ελεύθερη Αγορά»; Εκτιμάτε την προσπάθεια μας; Κάντε τώρα μια δωρεά 5 ευρώ και ενισχύστε μας.

Διαβάστε περισσότερα:

 

  1. Φυσικά, είναι γλυκιά η δικαίωση. Είχα ήδη δικαιωθεί, αλλά τώρα όταν κάποιος λέει «νομίζετε πραγματικά ότι δεν χρειάζεστε ένα πτυχίο» μπορώ να πω απλά «κοιτάξτε γύρω σας».