Έρευνα Johns Hopkins: Οι νόμοι ενάντια στην οπλοκατοχή δεν έχουν κανέναν αντίκτυπο στα εγκλήματα κατά της ζωής

0
469
Οπλοκατοχή
Παρά το θλιβερό ιστορικό του ελέγχου των όπλων, περιμένετε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τους "ειδικούς" να χρησιμοποιούν ένα ρεπερτόριο αυτο-δικαιολόγησης αντί να τροποποιούν τις πεποιθήσεις τους - ανεξάρτητα από αυτά που δείχνουν τα στοιχεία.

ερευνητικό πρόγραμμα για την πρόληψη της βίας στο Davis διαπίστωσε ότι οι πολυεπίπεδοι έλεγχοι ιστορικού της Καλιφόρνια δεν είχαν αντίκτυπο στους θανάτους από όπλα και οι ερευνητές είναι προβληματισμένοι για το γιατί

του Jon Miltimore
Απόδοση: Μιχάλης Γκουντής

Εισαγωγή

Μια νέα ακαδημαϊκή μελέτη διαπίστωσε ότι για άλλη μια φορά οι νόμοι περί πυροβόλων όπλων δεν έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Μια κοινή μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Johns Hopkins Bloomberg και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο ερευνητικό πρόγραμμα για την πρόληψη της βίας στο Davis διαπίστωσε ότι οι πολυεπίπεδοι έλεγχοι ιστορικού της Καλιφόρνια δεν είχαν αντίκτυπο στους θανάτους από όπλα και οι ερευνητές είναι προβληματισμένοι για το γιατί.

Το 1991, η Καλιφόρνια επέβαλε ταυτόχρονα εκτεταμένους ελέγχους ιστορικού για πωλήσεις πυροβόλων όπλων και απαγόρευσε τις πωλήσεις πυροβόλων όπλων (και κατοχή πυροβόλων όπλων) σε άτομα που είχαν καταδικαστεί για βίαια εγκλήματα. Η νομοθεσία προέβλεπε ότι όλες οι πωλήσεις πυροβόλων όπλων, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών συναλλαγών, θα έπρεπε να περάσουν από έναν εγκεκριμένο αντιπρόσωπο της Ομοσπονδιακής Άδειας Πυροβόλων όπλων (FFL) στην Καλιφόρνια. Τα κυνηγετικά όπλα και τα τουφέκια, όπως και τα πιστόλια, υποβλήθηκαν σε περίοδο αναμονής 15 ημερών για να βεβαιωθούν ότι όλοι οι αγοραστές όπλων είχαν υποβληθεί σε εμπεριστατωμένο έλεγχο ιστορικού.

Ήταν η πιο επεκτατική νομοθεσία κρατικού ελέγχου πυροβόλων όπλων στην Αμερική, επηρεάζοντας κατ’ εκτίμηση ένα εκατομμύριο αγοραστές όπλων μόνο το πρώτο έτος. Αν και δαπανηρή και δύσκολή, οι πολιτικοί και οι εφαρμοστές του νόμου συμφώνησαν ότι ο νόμος άξιζε τον κόπο.

Η νομοθεσία θα «κρατήσει περισσότερα όπλα μακριά από τα χέρια ανθρώπων που δεν θα έπρεπε να τα έχουν»δήλωσε ο τότε Ρεπουμπλικανός Κυβερνήτης George Deukmejian.

«Νομίζω ότι οι νέοι νόμοι πρόκειται να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της βίας»δήλωσε ο εκπρόσωπος του αστυνομικού τμήματος του Λος Άντζελες, William D. Booth.

Ερευνώντας τα αποτελέσματα της νομοθεσίας για την οπλοκατοχή

Πάνω από ένα τέταρτο του αιώνα αργότερα, οι ερευνητές του Johns Hopkins και του UC Davis ερεύνησαν τα αποτελέσματα της σαρωτικής νομοθεσίας. Οι ερευνητές συνέκριναν τα ετήσια ποσοστά αυτοκτονίας με πυροβόλα όπλα και των ανθρωποκτονιών κατά τη διάρκεια των 10 ετών μετά την εφαρμογή του νόμου της Καλιφόρνια ελέγχοντας επίσης 32 πολιτείες που δεν είχαν τέτοιους νόμους.

Δεν διαπίστωσαν «καμία αλλαγή στα ποσοστά με αιτία θανάτου τα πυροβόλα όπλα κατά τη διάρκεια του 2000».

Τα ευρήματα, τα οποία έρχονται σε αντίθεση με τις εμπειρίες στο Μισούρι και το Κονέκτικατ, που έδειξαν μια σύνδεση μεταξύ ελέγχων ιστορικού και θανάτου από πυροβόλα όπλα, φαίνεται να έχουν προκαλέσει αμηχανία στους ερευνητές. Ο Garen Wintemute, καθηγητής ιατρικής έκτακτης ανάγκης του πανεπιστημίου Davis και ανώτερος συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε ότι τα ελλιπή δεδομένα και η εσφαλμένη αναφορά ποινικών μητρώων μπορούν να εξηγήσουν τα αποτελέσματα.

Ο Wintemute σημείωσε :

«Το 1990, μόνο το 25% των ποινικών μητρώων ήταν προσβάσιμο στην πρωτογενή ομοσπονδιακή βάση δεδομένων που χρησιμοποιείται για ελέγχους ιστορικού και τα κεντρικά αρχεία των απαγορεύσεων για λόγους ψυχικής υγείας ήταν σχεδόν ανύπαρκτα».

 

Ως αποτέλεσμα, οι ερευνητές δήλωσαν ότι ένας στους τέσσερις αγοραστές όπλων μπορεί να έχει αγοράσει ένα πυροβόλο όπλο χωρίς να υποβληθεί σε έλεγχο ιστορικού.

«Γνωρίζουμε σε ατομικό επίπεδο ότι λειτουργούν ολοκληρωμένες πολιτικές ελέγχου ιστορικού, ώστε να αποφευχθεί η μελλοντική βία με πυροβόλα όπλα σε αυτό το επίπεδο»,

 

δήλωσε ο Nicole Kravitz-Wirtz, ερευνητής που ηγήθηκε της έρευνας.

Ίσως δεν αποτελεί έκπληξη ότι τα ευρήματα – τα οποία έρχονται σε αντίθεση με την κοινότοπη άποψη κατά την οποία ο έλεγχος των όπλων σώζει ζωές – δεν έλαβαν σχεδόν καθόλου προσοχή από τα ΜΜΕ. Μια εξαίρεση ήταν η Washington Post, η οποία ανέφερε τη μελέτη (θαμμένη 20 παραγράφους πιο κάτω) σε ένα άρθρο στο οποίο η αμερικανική ιατρική ένωση απαιτεί ισχυρότερους νόμους ελέγχου πυροβόλων όπλων σε κρατικό επίπεδο.

Η πρόεδρος της AMA Barbara McAneny δήλωσε στην Post σε συνέντευξή της:

«Θεωρούμε αυτό ως μια κρίση επιδημίας κατά της δημόσιας υγείας και νομίζουμε ότι η παρέμβαση όσο το δυνατόν νωρίτερα είναι πιο έξυπνη κίνηση από την κατασκευή μονάδων εντατικότερης φροντίδας για άτομα που είτε σκοτώθηκαν είτε υπέστησαν βλάβη και τραυματίστηκαν σοβαρά από τη βία».

 

Περιέργως, η δημοσίευση ανέφερε τη μελέτη του Johns Hopkins-UC Davis ως απόδειξη ότι αυτό που «ζητάει η AMA μπορεί να χρειαστεί να επιβληθεί».

Προφανώς, για την Washington Post , η αποτυχία της Καλιφόρνια να επιβάλει αποτελεσματικά ελέγχους ιστορικού που δεν είχαν εμφανή αντίκτυπο στους θανάτους από πυροβόλα όπλα, είναι απόδειξη ότι απαιτούνται περισσότεροι νόμοι ελέγχου κατά των όπλων. Ουσιαστικά, οι συντάκτες της μελέτης, η AMA και η Post, είναι ανίκανοι να σκεφτούν καν σοβαρά το ενδεχόμενο πως η σαρωτική νομοθεσία για τον έλεγχο των όπλων δεν έχει επιφέρει τα επιθυμητά και αναμενόμενα αποτελέσματα: λιγότερους θανάτους.

Δυστυχώς, οι εμπειρογνώμονες συμπεριφέρονται ακριβώς όπως αναμενόταν. Πάνω από μια δεκαετία πριν, ο συγγραφέας Louis Menand, σε ένα άρθρο του στην New Yorker , εξήγησε τις εκλογικεύσεις που κάνουν οι εμπειρογνώμονες, όταν οι θεωρίες τους αποτυγχάνουν να επιβεβαιωθούν στον πραγματικό κόσμο μας:

«Όταν κάνουν λάθος, οι [ειδικοί] σπάνια θεωρούνται υπόλογοι και σπάνια το παραδέχονται. Επιμένουν ότι ήταν λίγο εκτός χρονοδιαγράμματος, ή έκπληκτοι από ένα απίθανο γεγονός, ή σχεδόν σωστοί, ή λανθασμένοι για τους σωστούς λόγους. Έχουν το ίδιο ρεπερτόριο αυτο-δικαιολόγησης που έχει ο καθένας και δεν έχουν περισσότερη κλίση από οποιονδήποτε άλλο να αναθεωρήσουν τις πεποιθήσεις τους για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο κόσμος ή θα έπρεπε να λειτουργεί, μόνο και μόνο επειδή έκαναν λάθος».

 

Ο αποτυχημένος νόμος ελέγχου των πυροβόλων όπλων της Καλιφόρνια φαίνεται να είναι ένα ακόμη παράδειγμα εμπειρογνωμόνων, για να παραθέσω τον μεγάλο Μίλτον Φρίντμαν, οι οποίοι κρίνουν «πολιτικές και προγράμματα από τις προθέσεις τους και όχι από τα αποτελέσματά τους».

Παρά το θλιβερό ιστορικό του ελέγχου των όπλων, αυτό που πρέπει να αναμένετε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τους «ειδικούς», είναι πως θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν ένα ρεπερτόριο αυτο-δικαιολόγησης αντί να μεταβάλουν τις πεποιθήσεις τους – ανεξάρτητα από αυτά που δείχνουν τα στοιχεία.

***

Αρχικά δημοσιευμένο στο Foundation for Economic Education
Ο Jonathan Miltimore είναι ο διαχειριστής του FEE.org. Πρώην Διευθυντής Ψηφιακών Μέσων στο Intellectual Takeout, ο Jon ήταν υπεύθυνος για το καθημερινό περιεχόμενο των εκδόσεων, την στρατηγική διαδικτύου και τις λειτουργίες κοινωνικών μέσων. Πριν από αυτό, ήταν ο Ανώτερος Εκδότης του The History Channel Magazine, διαχειριστής του περιοδικού Scout.com, και ο γενικός αναλυτής της αποστολής του Panama City News Herald. Ο Jon εργάστηκε επίσης ως μαηθητευόμενος στο τμήμα γραπτού λόγου υπό τον George W. Bush.

Βρίσκετε ενδιαφέροντα τα άρθρα στην «Ελεύθερη Αγορά»; Εκτιμάτε την προσπάθεια μας; Κάντε τώρα μια δωρεά 5 ευρώ και ενισχύστε μας.

Διαβάστε περισσότερα: