Πολιτική ορθότητα και…Benny Hill

0
511

ο Μπεν Έλτον είπε για τον Benny Hill πως είναι απλά «ένας βρωμόγερος που κυνηγάει κορίτσια στο πάρκο για να τους βγάλει τα ρούχα». Τι ειρωνεία αλήθεια!

του Τηλέμαχου Χορμοβίτη

Εισαγωγή

Όλοι εμείς που βρισκόμαστε στην ευαίσθητη ηλικία των 40 και κάτι, θυμόμαστε πολύ καλά το show του Βρετανού ηθοποιού Benny Hill, που πρόβαλε και η ελληνική τηλεόραση τη δεκαετία του ’80. Το σήμα του «Thames TV» με το Μπιγκ Μπεν και την εκκλησία του Αγίου Παύλου, η χαρακτηριστική μουσική, τα ημίγυμνα κορίτσια , ο μικροκαμωμένος γεράκος που πάντα έτρωγε φάπες στην καράφλα , το αναπόφευκτο κυνηγητό στο τέλος κάθε επεισοδίου σημάδεψαν τις τηλεοπτικές μας αναμνήσεις . Τον καιρό όμως που εμείς εδώ στην Ελλάδα ανυποψίαστοι γελούσαμε με τα σκετς του Benny Hill, στη Μ. Βρετανία είχε καλλιεργηθεί ένα πολύ αρνητικό κλίμα εναντίον του.

Πουριτανισμός εναντίον χιούμορ

Την αρχή έκαναν κάποιες θρησκόληπτες ομάδες της Άκρας Δεξιάς τη δεκαετία του ’70 που κατηγόρησαν το show ότι «προωθεί την ανηθικότητα», για να πάρουν την σκυτάλη τα αμέσως επόμενα χρόνια οι φεμινίστριες και ο «προοδευτικός» πουριτανισμός τους. Τον κατηγόρησαν πως το χιούμορ του ήταν σεξιστικό και πως παρουσίαζε τις γυναίκες σαν ανεγκέφαλες bimbos, σαν απλά σεξουαλικά αντικείμενα. Η στενομυαλιά και ο φανατισμός τους δεν τις άφηνε να δουν κάτω από την επιφάνεια και να αντιληφθούν πως τα σκετς με τα ημίγυμνα κορίτσια δεν ήταν τίποτε άλλο παρά η αφορμή για τον Benny Hill να αυτοσαρκαστεί και εν τέλει να σατιρίσει και τα δύο φύλα . Εναντίον του Benny Hill στράφηκαν και οι λεγόμενοι «εναλλακτικοί κωμικοί» που ήρθαν στο προσκήνιο τη δεκαετία του ’80.

Οι σοφιστικέ, πολιτικοποιημένοι και φυσικά «προοδευτικοί» εκπρόσωποι της «εναλλακτικής κωμωδίας» , θεωρούσαν το χιούμορ του show, πολιτικά αντιδραστικό, παλιομοδίτικο και ξεπερασμένο. Μάλιστα ένας κωμικός της νέας γενιάς, ο Μπεν Έλτον είπε για τον Benny Hill πως είναι απλά «ένας βρωμόγερος που κυνηγάει κορίτσια στο πάρκο για να τους βγάλει τα ρούχα». Τι ειρωνεία αλήθεια! Η διανοουμενίστικη Αριστερά , που θεωρητικά υποστηρίζει τους αδύνατους και τους εργάτες να στρέφεται, με τη χαρακτηριστική της σνομπ διάθεση, εναντίον του «άξεστου», όπως το έβλεπαν, σλάπστικ χιούμορ της αγγλικής εργατικής τάξης που εκπροσωπούσε ο Benny Hill! Παρότι το show του έκανε ακόμη υψηλά νούμερα, o Benny Hill έμοιαζε όλο και περισσότερο σαν απομεινάρι μιας άλλης εποχής και τελικά η εκπομπή του κόπηκε το 1989. Κάποιοι είπαν πως οι αντιδράσεις εναντίον του συνέβαλαν στη διακοπή αυτή. Βαθιά πικραμένος, ο Άγγλος κωμικός πέθανε μόνος του στο διαμέρισμα του το 1992 σε ηλικία 68 ετών.

Κλείνοντας

Σήμερα, σχεδόν τριάντα χρόνια μετά το θάνατο του Benny Hill, το αυθόρμητο, ανεπιτήδευτο, μη «πολιτικά ορθό» χιούμορ του, ίσως να φαίνεται σε κάποιους κάπως παλιομοδίτικο, ίσως, για τα λεπτά γούστα ορισμένων, να μην είναι αρκετά σοφιστικέ . Όμως κρύβει κάτι διαχρονικό, μέσα στην απλότητα του, που το κάνει ακόμη και σήμερα αστείο. Ίσως αυτό να είδαν και πολλοί κορυφαίοι κωμικοί, όπως ο Τσάρλι Τσάπλιν και δήλωναν φανατικοί θαυμαστές του, ίσως αυτό να βλέπουν όλο και περισσότεροι κωμικοί σήμερα και αρχίζουν να επανεκτιμούν το έργο του. Αυτά βέβαια είναι ψιλά γράμματα για τους τζιχαντιστές της «πολιτικής ορθότητας» που στο Benny Hill Show βλέπουν μόνο…σεξισμό!

***

Βρίσκετε ενδιαφέροντα τα άρθρα στην «Ελεύθερη Αγορά»; Εκτιμάτε την προσπάθεια μας; Κάντε τώρα μια δωρεά 5 ευρώ και ενισχύστε μας.

Διαβάστε περισσότερα: