Πώς το κρατικό σύστημα υγείας δημιουργεί εξάρτηση

0
371
Περίθαλψη

Αν θέλουμε να περιορίσουμε τις δαπάνες για το Medicare και το Medicaid, είναι πιθανό ότι θα συμβεί λόγω κυβερνητικών αξιωματούχων που λαμβάνουν αποφάσεις σχετικά με το ποιος είναι κατάλληλος να λάβει υγειονομική περίθαλψη

του David R. Henderson
Απόδοση: Μιχάλης Γκουντής

Αν θέλουμε ποτέ να περιορίσουμε τις δαπάνες για το Medicare και το Medicaid, είναι πιθανό ότι θα συμβεί λόγω κυβερνητικών υπαλλήλων που λαμβάνουν αποφάσεις σχετικά με το ποιος δικαιούται και ποιος όχι υγειονομική περίθαλψη.

Στο Reason.com, ο Charles Oliver γράφει:

«Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Εθνική Υπηρεσία Υγείας προσπαθεί να εξαλείψει ή να μειώσει πολλές διαφορετικές χειρουργικές επεμβάσεις για να μειώσει το κόστος και να μειώσει τις «περιττές ή επικίνδυνες διαδικασίες». Οι θεραπείες που οι υπάλληλοι του NHS θέλουν να μειώσουν περιλαμβάνουν την αφαίρεση αμυγδαλών και τις επεμβάσεις για το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, τις αιμορροΐδες και τα κιρσώδη αγγεία».

 

Στα σχόλια διάφοροι άνθρωποι μίλησαν για το πόσο κακό είναι αυτό, επειδή οι άνθρωποι δεν θα μπορέσουν να κάνουν αυτές τις επεμβάσεις, αν η κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι μη επιλέξιμες. Αυτό θα ήταν φρικτό εάν η Εθνική Υπηρεσία Υγείας (NHS) τις έκρινε μη επιλέξιμες και στη συνέχεια προχωρούσε περισσότερο στην απόρριψη του ατόμου από τις διαδικασίες, ακόμη και αν ο ασθενής πλήρωνε τα έξοδά του από την τσέπη του.

Ίσως να νομίζετε ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αυτές οι ιδιωτικές επιλογές πληρωμής είναι τόσο ακριβές και, ως εκ τούτου, οι άνθρωποι δεν έχουν προγραμματίσει γι ‘αυτές. Μερικές φορές αυτό είναι αλήθεια. Μερικές φορές, όμως, ίσως και συχνά, αυτό δεν είναι αλήθεια και οι άνθρωποι έχουν ξεφύγει από τη συνήθεια να μην πληρώνουν τίποτα για τη δική τους υγειονομική περίθαλψη.

Πριν από μερικά χρόνια, ένας γνωστός που μετακόμισε εδώ από τον Καναδά μου είπε ότι υπό το σύστημα ατομικής ασφάλισης, η σύζυγός του βρισκόταν σε μια μακρά ουρά για να κάνει επέμβαση στο πόδι της. Αυτό ήταν μια μεγάλη υπόθεση επειδή μια από τις συνηθισμένες απολαύσεις του και της συζύγου του ήταν να περπατάνε μαζί μετά το δείπνο και το πρόβλημα στο πόδι το κατέστησε δύσκολο.

Μόλις έφτασαν εδώ, πήρε καλή ασφάλεια υγείας από τον εργοδότη του και η σύζυγός του έκανε γρήγορα τη χειρουργική επέμβαση. Η χειρουργική επέμβαση πέτυχε και ο ίδιος και η σύζυγός του ξεκίνησαν ξανά τις βόλτες τους. Και το κόστος τους για τη χειρουργική επέμβαση, το οποίο κόστιζε μερικές χιλιάδες δολάρια, ήταν λίγο πάνω από $ 200.

Όλα καλά νέα, σωστά; Αυτό θα είχα σκεφτεί. Μπορείτε να καταλάβετε τι έγινε μετά; Η σύζυγός του παραπονέθηκε πικρά για τα $ 200.

Ένα άλλο σημείο: Αν θέλουμε να περιορίσουμε τις δαπάνες για το Medicare και το Medicaid, είναι πιθανό ότι θα συμβεί λόγω κυβερνητικών αξιωματούχων που λαμβάνουν αποφάσεις σχετικά με το ποιος είναι κατάλληλος να λάβει υγειονομική περίθαλψη. Εάν αποφασίσουν ότι οι άνθρωποι σε μια συγκεκριμένη ηλικία δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, για παράδειγμα, αυτό είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, όχι προς τη λάθος κατεύθυνση. Φυσικά, θα ήταν ωραίο να έχουμε κάποια ειδοποίηση γι’ αυτό. Και δεν θα ήταν νόμιμο, για παράδειγμα, να διακόψουν την πληρωμή για υπηρεσία ασθενοφόρων με μηδενική ειδοποίηση ότι την κόβουν.

***

Βρίσκετε ενδιαφέροντα τα άρθρα στην «Ελεύθερη Αγορά»; Εκτιμάτε την προσπάθεια μας; Κάντε τώρα μια δωρεά 5 ευρώ και ενισχύστε μας.

Διαβάστε περισσότερα: