Πώς να αποκρατικοποιήσετε την Ελλάδα σε 10 βήματα

0
728
Αποκρατικοποίηση

Η Ελλάδα είναι σοσιαλιστικό κράτος. Τελεία και παύλα. Θέλουμε να την μετατρέψουμε σε φιλελεύθερο κράτος. Απώτατος σκοπός μας η αποκρατικοποίηση και η αναρχία της ελεύθερης αγοράς

Μάρτιος 2019

του Μιχάλη Γκουντή

Εισαγωγή

Η Ελλάδα είναι σοσιαλιστικό κράτος. Τελεία και παύλα. Θέλουμε να την μετατρέψουμε σε φιλελεύθερο κράτος. Απώτατος σκοπός μας η αποκρατικοποίηση και η αναρχία της ελεύθερης αγοράς. Το κράτος είναι δεοντολογικά ανεπίτρεπτος θεσμός, οπότε ημίμετρα και σταδιακές μεταβάσεις από κρατιστικό σε πιο φιλελεύθερο καθεστώς είναι ανόητες. Δεν καταργούμε τη δουλεία σταδιακά: την πατάσσουμε τελείως. Πώς θα γίνει κάτι τέτοιο; Μπορούμε να διατυπώσουμε έναν γενικό μπούσουλα εδώ, τουλάχιστον για να τον εφαρμόσει κάποιος πολιτικός (έστω και εν μέσω δημοκρατίας). Δεν μας ενδιαφέρει ποιος θα το κάνει (αν είναι σοσιαλιστής, φιλελεύθερος ή φασίστας) αρκεί να γίνει.

1. Ελλάδα και Ευρώπη

Πρώτος στόχος η αποκοπή χρηματοδότησης της πολιτικής νομενκλατούρας του ελληνικού κράτους. Εφόσον ένα κράτος έχει στη διάθεσή του ρευστότητα, δεν πρόκειται ουσιαστικά να χρεοκοπήσει ποτέ, οπότε και δεν θα έχει κίνητρο να αποκρατικοποιήσει την αγορά του. Έτσι λοιπόν, το ελληνικό κράτος πρέπει να εξέλθει από την Ευρωπαϊκή ένωση όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Πέραν από την έλλειψη ρευστότητας, θα εκλείψει και η πολιτική πίεση προς φορολογική εναρμόνιση από τις Βρυξέλλες. Το Ελληνικό κράτος θα ενταχθεί στον διεθνή φορολογικό ανταγωνισμό και θα τον εντείνει κιόλας αν ακολουθήσει, κατ’ επέκταση μία φορολογική πολιτική ανάλογη των φορολογικών παραδείσων.

2. Μειώστε και καταργείστε τους φόρους

Η φορολογία είναι κλοπή, ληστεία και δουλεία. Έτσι λοιπόν διάφοροι φόροι θα πρέπει να καταργηθούν και να μειωθούν με ένα χτύπημα. ΕΝΦΙΑ, φόρος επιτηδεύματος, εισοδήματος, ΦΠΑ, τεκμήρια πρέπει να καταργηθούν. Ως μεταβατικό στάδιο, ας διατηρηθεί ένας οποιοδήποτε φόρος στο 1% (για παράδειγμα φόρος πωλήσεων, ανάλογος των ΗΠΑ), για να χρηματοδοτηθούν οι απολύτως ελαχισταρχικές αρμοδιότητες του κράτους (στρατός, αστυνομία δικαστήρια). Εφόσον ο φόρος θα είναι στο 1% δεν έχει και ιδιαίτερη σημασία ποιος και τι θα φορολογείται. Εν τέλει, καταργείστε την ΑΑΔΕ, την εφορία και το ΣΔΟΕ.

3. Μειώστε και καταργείστε την πρόνοια και την κρατική ασφάλιση

Οποιοδήποτε είδους επίδομα πρέπει να καταργηθεί απευθείας, ειδικά το επίδομα ανεργίας. Καταργείστε τις πρόωρες συντάξεις σε Δ.Υ., στρατιωτικούς και όλους όσους εργάζονταν για το κράτος. Αφήστε τους χωρίς εισόδημα, ώστε να αναγκαστούν να ενταχτούν στην κοινωνία ως παραγωγικά άτομα. Όσοι εργάζονταν στον ιδιωτικό τομέα, ας λάβουν ένα κουπόνι με όλες τους τις εισφορές, το οποίο μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να τις εξαργυρώσουν πίσω, ή να το δώσουν σε όποια ιδιωτική ασφαλιστική επιθυμούν. Έπειτα, κλείστε τα ασφαλιστικά ταμεία, απολύστε τους εργαζόμενους σε αυτά και δωρίστε ή πουλήστε την περιουσία τους επιστρέφοντας τα χρήματα αυτά σε όσους φορολογούμενους είναι δυνατόν. Δεν υπάρχει λόγος να υπάρξει αρχική μετάβαση σε ένα 100% κρατικό κεφαλαιοποιητικό σύστημα ασφάλισης: το ίδιο σύστημα επικρατεί στην ελεύθερη αγορά έτσι κι αλλιώς.

4. Καταργήστε τα ειδικά προνόμια και τις επιδοτήσεις

Ανοίξτε όλα τα επαγγέλματα, απελευθερώστε τον ανταγωνισμό καταργώντας όλες τις προϋποθέσεις για άνοιγμα επιχειρήσεων. Καταργείστε τις αγροτικές αποζημιώσεις, επιδοτήσεις, επιδοτήσεις ενοικίου και άλλες αναδιανεμητικές πολιτικές στον ευρύτερο παραγωγικό τομέα. Η ελεύθερη αγορά δεν έχει χώρο για χάρες και ρουσφέτια. Εκθέστε τους πάντες στον ανταγωνισμό. Αν κάποιοι δεν τα καταφέρουν, ας αλλάξουν επάγγελμα. Ανήθικο να επιδοτούνται μη παραγωγικοί άνθρωποι εις βάρος των παραγωγικών. Αν ήταν παραγωγικοί εξ αρχής δεν θα χρειάζονταν επιδότηση.

5. Κυνηγήστε τους πραγματικούς εγκληματίες

Με αυτό δεν εννοώ τα πρεζάκια ή τις πόρνες ή τους εμπόρους ναρκωτικών. Εννοώ τους κλέφτες, τους δολοφόνους και τους απατεώνες, είτε αυτοί ανήκουν στην ιδιωτική, είτε στη δημόσια σφαίρα. Αν είναι δυνατόν, εξαναγκάστε τους να αποζημιώσουν τα θύματά τους. Το πραγματικό έγκλημα είναι αυτό που παραβιάζει τον φυσικό νόμο, ήτοι τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα και την αυτοκτησία των ατόμων. Καταργείστε τον νομικό έλεγχο στις αγορές, φέρτε την μαύρη αγορά στην επιφάνεια, ώστε οι συμμετέχοντες σε αυτή να μπορούν να λαμβάνουν νόμιμη προστασία από το κράτος ή ασφαλιστικές εταιρίες. Εξαπολύστε τους αστυνομικούς και προστατέψετε τους ιδιοκτήτες από τα συνδικάτα. Εκκαθαρίστε τα Εξάρχεια και άλλες περιοχές που τελούν υπό «αναρχική» κατάληψη. Αφήστε τους πολίτες να εξασκήσουν τα ιδιοκτησιακά τους δικαιώματα στους χώρους που έχουν οι ίδιοι πληρώσει.

6. Ιδιωτικοποιήστε τα πάντα

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να υπάρχει κρατική παιδεία, υγεία, τηλεόραση, ραδιοφωνία κοκ. Ιδιωτικοποιήστε τα. Δώστε τις εκάστοτε υπηρεσίες στους εργαζόμενους τους. Αποκόψτε την χρηματοδότησή τους από τα κρατικά ταμεία και άρετε την όποια προστασία απολαμβάνουν. Αν καταφέρουν να κερδίσουν τους καταναλωτές, καλώς. Αν όχι, ας πουλήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία σε κάποιον που θα τα χρησιμοποιήσει καλύτερα. Συντρίψτε οποιαδήποτε προσπάθεια των συνδικάτων να παρεμποδίσουν αυτή τη μεταρρύθμιση. Αν είναι δυνατόν, μετοχοποιείστε την δημόσια περιουσία (δρόμους και λοιπά δημόσια έργα), και μοιράστε τις μετοχές στους γύρω κατοίκους (ανάλογα με το που αυτοί μένουν, αν δεν είναι δυνατός ο εντοπισμός των εισφορών τους) ιδρύοντας ανώνυμες εταιρίες με το εκάστοτε μετοχικό κεφάλαιο. Μέσω της αγοράς αυτές θα καταλήξουν στα καλύτερα χέρια.

7. Καταργείστε τον προστατευτισμό στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα

Οι εγχώριες τράπεζες δεν πρέπει να αποκτήσουν ποτέ ξανά ανακεφαλαιοποίηση. Εκθέστε τις στον ελεύθερο ανταγωνισμό. Έτσι θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν το σύστημα κλασματικών αποθεματικών, ή τουλάχιστον να αυξήσουν τα πραγματικά τους αποθέματα viz a viz την πίστωση που παρέχουν. Καταργείστε την τράπεζα της Ελλάδος και απαγορέψτε τον κρατικό έλεγχο και κοπή νομίσματος. Αφήστε όλα τα νομίσματα να εισέλθουν στη χώρα (δολάρια, μπιτκόιν, ευρώ, χρυσό κοκ). Η αγορά θα επιλέξει τα καλύτερα (το πολύ δύο-τρία) με τα οποία θα πραγματοποιεί τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών της. Καταργείστε τους δασμούς στα ξένα αγαθά και υπηρεσίες και απαγορέψτε τον κρατικό δανεισμό από τον ιδιωτικό τομέα (ομόλογα ή απευθείας δανεισμό).

8. Η Ελλάδα πάνω απ’ όλα

Μην ασχολείστε με την πολιτική σκηνή άλλων κρατών, αποσύρατε στρατεύματα από άλλες χώρες, όπου υπάρχουν. Εξασκείστε πολιτική απομονωτισμού (σε πολιτικό, όχι εμπορικό επίπεδο). Ο καθένας τα του οίκου του.

9. Προστατέψτε την οικογένεια

Αυτό σημαίνει να βγει το κράτος από τη μέση και να αντικαταστήσετε τον κρατικό έλεγχο με τον γονικό έλεγχο. Μακροπρόθεσμα, αυτό σημαίνει να ιδιωτικοποιηθούν τα δημόσια σχολεία και να τα αντικαθιστούν με ιδιωτικά σχολεία. Πρέπει όμως να συνειδητοποιήσουμε ότι τα συστήματα voucher και ακόμη και τα συστήματα πίστωσης φόρων δεν είναι, παρά τα όσα λέει ο Μίλτον Φρίντμαν, μεταβατικά στάδια για την πορεία προς ιδιωτικοποιημένη εκπαίδευση. Αντίθετα, θα κάνουν τα πράγματα χειρότερα, ενισχύοντας τον κυβερνητικό έλεγχο περισσότερο στα ιδιωτικά σχολεία. Εντός της υγιούς εναλλακτικής λύσης είναι η αποκέντρωση και η επιστροφή στον τοπικό, κοινοτικό έλεγχο των σχολείων.

Με την ίδια λογική, δεν πρέπει να ανεχόμαστε τη «δημόσια» περιουσία (πανεπιστήμια, σχολεία) να γίνεται έρμαιο στα χέρια «αναρχικών» και λοιπών κοινωνικών κατακαθιών. Θα πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί, ώστε να αναλάβει ουσιαστικά κάποιος των ευθύνη διατήρησής της και να εκδιώξει αυτούς που την καταχράζονται.

10. Καταργείστε τα κρατικά υπουργεία

Ορίστε η λίστα με τα παρόντα υπουργεία και όσα πρέπει να καταργηθούν μονομιάς, με τα περιουσιακά τους στοιχεία να πωλούνται ή να δωρίζονται και τους υπαλλήλους σε αυτά να απολύονται αμέσως, για να βρουν παραγωγικές εργασίες στον ιδιωτικό τομέα:

Υπουργείο Εσωτερικών: κατάργηση, αχρείαστο εφόσον τα περισσότερα υπουργεία θα καταργηθούν, έτσι κι αλλιώς.

Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης: κρατήστε το, εφόσον θα υπάρχει κράτος, οφείλει να υπάρχει ένα μέσο διαχείρισης των οικονομικών του.

Υπουργείο Τουρισμού: Κατάργηση, η αγορά δε χρειάζεται υπουργεία για να την ρυθμίζουν

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας: Κρατήστε το. Καταργήστε την στρατιωτική θητεία (είναι δουλεία), αντικαταστήστε τον στρατό με μισθοφόρους. Επιτρέψτε ιδιωτικές εταιρίες να παρέχουν την ίδια υπηρεσία, αν ούτως επιθυμούν οι άνθρωποι στην χώρα, απαλλάσσοντάς τους από την ανάλογη φορολογική επιβάρυνση.

Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και ΘρησκευμάτωνΆχρηστο. Με πλήρως ιδιωτικοποιημένη παιδεία, την ευθύνη για την εκπαίδευση θα την αναλάβει η αγορά.

Υπουργείο Εξωτερικών: Κατάργηση, δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει διπλωματία εκτός χώρας. Οποιαδήποτε εξαίρεση ας την αναλάβει το υπουργείο εθνικής άμυνας.

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη: Κατάργηση και ενσωμάτωσή του στο υπουργείο εθνικής άμυνας. Άνοιγμα της αγοράς δικαιοσύνης σε ιδιωτικά δικαστήρια και αστυνομικά σώματα. Επιτρέψτε στα ιδιωτικά δικαστήρια και αστυνομία να κάνουν συλλήψεις και να εκδικάζουν υποθέσεις.

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Κατάργηση όλων των νόμων που δεν συμβαδίζουν με την Αρχή μη Επίθεσης και τη θεωρία ιδιοκτησίας του Φιλελευθερισμού. Όπως και πριν, άνοιγμα της αγοράς δικαιοσύνης και αστυνόμευσης. Κρατήστε το σε υπολειτουργία και με περιορισμένες δυνατότητες. Με την κατάργηση όλων των νόμων που δεν συμβαδίζουν με τον φιλελευθερισμό καταργήστε και την δυνατότητα της βουλής να παράγει νέους νόμους.

Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης: Κατάργηση. Εφόσον δεν θα υπάρχει πρόνοια και κρατική ασφάλιση, το υπουργείο αυτό θα καταστεί άχρηστο.

Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων: Κατάργηση, για τον ίδιο λόγο. Οποιαδήποτε περίπτωση διαχείρισης επιδημιών και φυσικών καταστροφών θα την διαχειρίζεται το υπουργείο εθνικής άμυνας.

Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού: Κατάργηση. Δεν έχει νόημα η ύπαρξη αυτού του υπουργείου.

Υπουργείο Οικονομικών: Συγχώνευση με το υπουργείο οικονομίας και ανάπτυξης. Αφαίρεση της δυνατότητας επιβολής νέων φόρων.

Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας: Κατάργηση. Αφαίρεση της αρμοδιότητας του κράτους να διατηρεί ιδιοκτησιακά δικαιώματα σε δάση, λίμνες και άλλες ακατοίκητες περιοχές. Αφήστε τις ανοιχτές σε οικειοποίηση από τον οποιονδήποτε.

Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων: Κατάργηση, εφόσον θα ιδιωτικοποιηθούν όλα αυτά.

Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής: Άχρηστο. Στον καιάδα.

Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής: Άχρηστο. Με την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων υποδομών, ο ιδιωτικός τομέας θα ασχολείται με την είσοδο-έξοδο ανθρώπων στη χώρα.

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Κατάργηση. Ο έλεγχος ποιότητας τροφίμων θα γίνεται από την αγορά με ιδιωτικούς ελεγκτικούς φορείς.

Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης: Τι είναι αυτό; Κατάργηση.

Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης: Αστείο υπουργείο. Κατάργηση

Κλείνοντας, οδεύοντας προς την αποκρατικοποίηση

Σημαντικό εδώ να αναφέρουμε ξανά, ότι, τελικός στόχος, είναι πάντα η αναρχία. Με αυτό το γενικό πρόγραμμα, η χώρα θα φτάσει σε ένα ελαχισταρχικό καθεστώς, με τη δυνατότητα να μπορεί κάποιος να μην πληρώνει υποχρεωτικά το κράτος ως μονοπώλιο νόμιμης βίας και δικαιοσύνης. Ο ανταγωνισμός με την αγορά σε αυτές τις υπηρεσίες θα καταστήσει το κράτος αχρείαστο σταδιακά.

***

Βρίσκετε ενδιαφέροντα τα άρθρα στην «Ελεύθερη Αγορά»; Εκτιμάτε την προσπάθεια μας; Κάντε τώρα μια δωρεά 5 ευρώ και ενισχύστε μας.

Διαβάστε περισσότερα: