Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν τον πόλεμο εναντίον των μετρητών, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η Lagarde και άλλοι γραφειοκράτες έρχονται να αφομοιώσουν το concept για τα ψηφιακά νομίσματα τόσο γρήγορα.
Του Tho Bishop
Πρόσφατα, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα κυκλοφορήσει το δικό της ψηφιακό νόμισμα (CryptoRuble), μόλις μία εβδομάδα μετά την έντονη κριτική που άσκησε o Βλάντιμιρ Πούτιν στο Bitcoin και σε άλλα ιδιωτικά ψηφιακά νομίσματα. Όταν ανακοίνωσε αυτή την κίνηση, ο Υπουργός επικοινωνιών Nikolay Nikiforov παραδέχτηκε ότι ήταν εν μέρει εμπνευσμένος από το στόχο να προηγηθεί η Ρωσία άλλων κυβερνήσεων στην έκδοση ψηφιακού κυβερνητικού νομίσματος:
Σχεδιάζουμε το CryptoRuble για έναν απλό λόγο: εάν δεν το κάνουμε, θα το κάνουν μετά από δύο μήνες οι γείτονές μας στην EurAsEC.
Με αυτόν τον τρόπο, η Ρωσία ακολουθεί τα βήματα της Κίνας που επίσης παρουσιάζεται εχθρική προς τα ιδιωτικά ψηφιακά νομίσματα. Τον περασμένο Ιούλιο, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας έγινε η πρώτη κεντρική τράπεζα που ανακοίνωσε ότι έχει αναπτύξει ένα ψηφιακό-πρωτότυπο, το οποίο σχεδιάζει να προσφέρει παράλληλα με το επίσημο νόμισμα της χώρας, το renminbi .
Το γεγονός ότι οι πρώτες ενέργειες στην δημιουργία κρατικών ψηφιακών νομισμάτων, προέρχονται από δύο κυβερνήσεις με επιβαρυμένο ιστορικό στον περιορισμό του ελεύθερου και ανοικτού διαδικτύου, δεν αποτελεί έκπληξη. Ενώ το Bitcoin δημιουργήθηκε ως ένας τρόπος να εξαιρεθεί ο κυβερνητικός έλεγχος στην προσφορά χρήματος, οι κυβερνήσεις βλέπουν όλο και περισσότερο την βασική τεχνολογία του bitcoin ως μέσο αύξησης του ελέγχου της οικονομίας.
Για παράδειγμα, εάν η κυβέρνηση σχεδιάζει να επιδοτήσει ορισμένες αγροκαλλιέργειες, για παράδειγμα καλαμποκιού, για να στηρίξει αυτόν τον τομέα της γεωργίας, μπορούν να προστεθούν άμεσα κάποια χρήματα στα πορτοφόλια ορισμένων αγροκτημάτων, για παράδειγμα 100 εκατομμύρια δολάρια. Κατόπιν θα προγραμματίσουν αυτά τα χρήματα να αποστέλλονται σε ορισμένους εμπόρους λιπασμάτων σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Ο καθένας θα μπορεί να ξοδέψει μόνο 10 εκατομμύρια δολάρια ετησίως και με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλιστεί ότι οι αγρότες δεν θα σπαταλήσουν αυτά τα χρήματα και δεν θα κατευθυνθούν σε άλλους τομείς, για παράδειγμα, στη χρηματιστηριακή αγορά ή την αγορά ακινήτων.
Αν και αυτό το είδος νομισματικής πολιτικής είναι πιθανό ότι θα αποτύχει, από την πλευρά των κυβερνητικών αξιωματούχων, η κεντρική τράπεζα τους παρέχει ένα καλύτερο εργαλείο. Με τη βοήθεια του CBDC (κρατικού ψηφιακού νομίσματος), μπορούν να σχεδιάσουν και να διαχειριστούν καλύτερα την οικονομία.
Για να μην μείνει πίσω, το ΔΝΤ – όπου κάποιοι αναλυτές, όπως ο Jim Rickards, πιστεύουν πως το ΔΝΤ κινείται να αντικαταστήσει το αμερικανικό δολάριο ως το επόμενο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα – ετοιμάζουν τον δρόμο έκδοσης του δικού τους ψηφιακού νομίσματος.
Ενώ ορισμένοι αφελείς οπαδοί των ιδιωτικών ψηφιακών νομισμάτων πανηγύρισαν τα πρόσφατα σχόλια της Christine Lagarde σχετικά με τις μελλοντικές δυνατότητες του ψηφιακού νομίσματος, αυτοί οι έπαινοι αντανακλούν απλώς την αυξανόμενη συνειδητοποίηση εκ μέρους των τεχνοκρατών, ότι τα χρηματοοικονομικά αλλάζουν και πρέπει να είναι προετοιμασμένοι γι αυτό το γεγονός.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν τον πόλεμο εναντίον των μετρητών, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η Lagarde και άλλοι γραφειοκράτες έρχονται να αφομοιώσουν το concept τόσο γρήγορα.
Κανονιστική ρύθμιση συναλλαγών
Η αξιοποίηση των επερχόμενων κυβερνητικών ψηφιακών νομισμάτων, είναι ο λόγος για τον οποίο θα πρέπει να αναμένουμε αυξημένο έλεγχο και ρύθμιση των ιδιωτικών συναλλαγών ψηφιακών νομισμάτων.
Έχει αναφερθεί ότι η κινεζική κυβέρνηση, η οποία έκλεισε τα ιδιωτικά ανταλλακτήρια ψηφιακών νομισμάτων τον Σεπτέμβριο, εξετάζει την επανέναρξη τους με αυξημένη κανονιστική ρύθμιση. Επίσης, η Ρωσία εργάζεται προς παρόμοια ρύθμιση των συναλλαγών, αντί για άμεση απαγόρευση των ιδιωτικών. Αυτή η αλλαγή κατεύθυνσης, μπορεί να είναι συνέπεια του αποτελέσματος της απαγόρευσης των συναλλαγών στην Κίνα, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την αυξημένη χρήση πλατφορμών peer-to-peer.
Για τον ίδιο λόγο που οι κυβερνήσεις προτιμούν τους ελεγχόμενους τραπεζικούς λογαριασμούς, έναντι των μετρητών και των χρηματοκιβωτίων, οι κρατικοί αξιωματούχοι μπορεί να αναγνωρίζουν το όφελος της υποστήριξης αδειοδοτημένων ανταλλακτηρίων. Ήδη έχουμε δει πολλά ανταλλακτήρια να είναι πρόθυμα να συλλέξουν και να παραδώσουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των πελατών τους, σε αντάλλαγμα της κυβερνητικής αδειοδότησης. Όπως ακριβώς και οι τράπεζες, αυτά τα ανταλλακτήρια προορίζονται ολοένα και περισσότερο για φορο-εισπρακτικές εταιρείες εκ μέρους των κυβερνήσεων.
Ηρεμία πριν την καταιγίδα;
Ενώ η απώλεια του ιδιωτικού απορρήτου μπορεί να εξοργίσει τους αρχικούς υποστηρικτές του Bitcoin, είναι κατανοητό το γιατί πολλοί σημερινοί κάτοχοι μπορεί να είναι απόλυτα ικανοποιημένοι με αυτές τις εξελίξεις. Εξάλλου, ενώ ένα μεγάλο μέρος της αρχικής ελκυστικότητας του Bitcoin ήταν η χρησιμότητά του στην ανωνυμία και στη μαύρη αγορά. Ένας σημαντικός λόγος για την αστρονομική άνοδο της αξίας του, πλέον, είναι η αυξανόμενη ελκυστικότητα στους μέσους καθημερινούς ανθρώπους, οι οποίοι ποτέ δεν απασχολήθηκαν με την κανονιστική ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.
Όχι μόνο έγινε ελκυστικό ως επένδυση, αλλά και για καθημερινή χρήση στις συναλλαγές. Στην Ιαπωνία, για παράδειγμα, παρουσιάστηκε μεγάλη αύξηση χρήσης στα καταστήματα λιανικής πώλησης, τα οποία δέχονται Bitcoin αφότου εφαρμόστηκε ένα μόνιμο ρυθμιστικό πλαίσιο.
Αξίζει να αναρωτηθούμε, ωστόσο, αν αυτή η αρμονία μεταξύ κυβέρνησης και καταναλωτών θα συνεχιστεί, όταν αρχίσει η κυβερνητική έκδοση ψηφιακών νομισμάτων.
Άλλωστε, γνωρίζουμε ήδη πως οι κυβερνήσεις βασίζονται στους παραδοσιακούς μπαμπούλες της τρομοκρατίας, της εμπορίας ναρκωτικών και άλλων εγκληματιών, ως δικαιολογία για την οικονομική καταστολή των ανθρώπων. Η αυξανόμενη χρήση του Bitcoin από χάκερ και εκβιαστές παρέχει μια «μοντέρνα» παραλλαγή σε αυτές τις παλιές τακτικές εκφοβισμού των πολιτών. Είναι δύσκολο να υποτεθεί ένα σενάριο, όπου οι κυβερνήσεις επιχειρούν να παγώσουν όλες τις ρυθμιζόμενες συναλλαγές μετά από κάποια τρομοκρατική επίθεση ή άλλο ανάλογο γεγονός; Ή, προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, είναι δύσκολο να θεσπιστεί νόμος αντικατάστασης ιδιωτικού περιουσιακού στοιχείου, για ένα νόμισμα που εκδίδεται από τις κυβερνήσεις;
Το ίδιο ακριβώς συνέβη με τον χρυσό, όταν το 1971 εκλάπη αυτός οριστικά από τις κυβερνήσεις και αντικαταστάθηκε δια της βίας με την νόμιμη κυβερνητική παραχάραξη χαρτονομισμάτων.
Επαγρύπνηση για την διατήρηση της ταυτότητας των κρυπτο-νομισμάτων
Το παράδειγμα της Κίνας, που δεν κατάφερε αποτελέσματα με την απαγόρευση, καταδεικνύει ότι ο εγγενώς αποκεντρωμένος χαρακτήρας του Bitcoin θα εξασφαλίζει πάντοτε έναν βαθμό λειτουργικότητας πέρα από τις δυνατότητες και την εμβέλεια της κυβέρνησης. Ταυτόχρονα όμως, η αυξημένη δημοφιλής ελκυστικότητα του κρυπτο-νομίσματος, σημαίνει επίσης αυξανόμενη εξάρτηση από υπηρεσίες τρίτων και λιγότερες ατομικές επενδύσεις σε ιδιωτικά ψηφιακά πορτοφόλια. Δεδομένου ότι οι πιο δημοφιλείς – και συνεπώς πιο κερδοφόρες – συναλλαγές και άλλες υπηρεσίες, έχουν εγγενές κίνητρο για τη διατήρηση μιας καλής σχέσης με τις νομικές κυβερνητικές αρχές, είναι εύκολο να συμπεράνουμε πώς αυτό ευνοεί τους κυβερνητικούς αξιωματούχους.
Ήδη στο πλαίσιο της συζήτησης εντός της βιομηχανίας κρυπτο-νομισμάτων, αυξάνεται η αντιπαράθεση μεταξύ εκείνων που δίνουν προτεραιότητα στην «αποτελεσματικότητα» και στην επικρατούσα ελκυστικότητα – ακόμη και σε βάρος της αποκεντρωμένης ταυτότητας των κρυπτο-νομισμάτων. Ευτυχώς, το αυθεντικό αυστριακό-λιμπερταριανό ήθος του Bitcoin, σημαίνει πως, πιθανώς, η σημαντική επιρροή του στη βιομηχανία κρυπτο-νομισμάτων, θα οδηγήσει σε αντίσταση στον κρατικό έλεγχο.
Προειδοποιητικό χτύπημα και ευκαιρία προώθησης της νομισματικής ελευθερίας
Εν τω μεταξύ, αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο, τα ελάχιστα πολιτικά κεφάλαια που διαθέτουν οι λιμπερταριανοί στη νομισματική πολιτική, δεν πρέπει να σπαταληθούν, επιδιώκοντας μετριοπαθείς μεταρρυθμίσεις όπως η αναγκαστική ανάληψη νομισματικής πολιτικής από τη Fed. Δεν υπάρχει καμία ελπίδα να μετατραπεί ποτέ η κεντρική τράπεζα σε χρήσιμο – ή και μη επιβλαβές – θεσμικό όργανο. Αυτή η ελπίδα όμως, υφίσταται στην βιομηχανία ψηφιακών νομισμάτων.
Η μελλοντική νομισματική πολιτική σύντομα θα γίνει ένα σημαντικό θέμα της συζήτησης, τη στιγμή που ο Πρόεδρος Τραμπ ανακηρύσσει την υποψηφιότητα για την προεδρία της Ομοσπονδιακής Κεντρικής τράπεζας. Θα αποτελούσε λοιπόν μεγάλη απώλεια για τους σκοπούς της ελευθερίας να μην εκμεταλλευτεί την ευκαιρία ο Γερουσιαστής Rand Paul και άλλοι σκεπτικιστές με τη Fed, να προωθήσουν τη συζήτηση για την ανάγκη νομισματικού ανταγωνισμού.
Επιπλέον, η πρόσφατη αύξηση των πολιτειών που έχουν νομιμοποιήσει τη χρήση χρυσού και αργύρου για την πληρωμή χρέους, σημαίνει ότι ποτέ δεν υπήρξε ισχυρότερη ευκαιρία για την κατάργηση των νόμων της υποχρεωτικής χρήσης κυβερνητικού χρήματος και μηδενισμού των φόρων που επιβάλλονται στα εναλλακτικά νομίσματα. Όπως πρότεινε ο Ron Paul στο Κογκρέσο, μια τέτοια κίνηση αυτή τη στιγμή, θα μπορούσε να βοηθήσει στην προετοιμασία του σκηνικού για την μετατροπή της Αμερικής σε ένα πραγματικά ασφαλές καταφύγιο της ιδιωτικής βιομηχανίας ψηφιακών νομισμάτων στο μέλλον.
Κάτι τέτοιο μπορεί να δώσει στην βιομηχανία κρυπτο-νομισμάτων, την ελευθερία για να αγωνιστούμε πραγματικά στο να τερματίσουμε την λειτουργία της Ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας και τους ανάλογους κλώνους της σε όλο τον κόσμο.
***
- Το άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου Mises: The Next Generation of Currency Wars: Private vs. State-backed Crypto
- Μετάφραση: «Ελεύθερη Αγορά»
Tho Bishop directs the Mises Institute’s social media marketing (e.g., twitter, facebook, instagram)