Ο λόγος για την πτώση του ευρώ μετά τις Γερμανικές εκλογές

0
2242
Ο κυβερνητικός συνασπισμός που θα προκύψει από τις Γερμανικές εκλογές, θα είναι καθοριστικός για την εξέλιξη της ευρωζώνης.
Ο κυβερνητικός συνασπισμός που θα προκύψει από τις Γερμανικές εκλογές, θα είναι καθοριστικός για την εξέλιξη της ευρωζώνης.

Γιατί το ευρώ έκανε τόσο μεγάλη βουτιά μετά τις Γερμανικές εκλογές; Η απάντηση βρίσκεται στην ομιλία του Γάλλου Προέδρου Emmanuel Macron, μόνο δύο ημέρες μετά τις γερμανικές εκλογές,

 

Του Philipp Bagus

Μετά τις γερμανικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 23 Σεπτεμβρίου, το ευρώ γνώρισε μια έντονη πτώση στις αγορές. Γιατί όμως υπήρξε τόσο έντονη πτώση του κοινού νομίσματος;

Στο κάτω κάτω, το αποτέλεσμα των εκλογών δεν φαίνεται να προκαλεί δραματικές αλλαγές. Παρά τις απώλειες, το κόμμα της Μέρκελ, το CDU, παρέμεινε η ισχυρότερη δύναμη στο κοινοβούλιο. Η Μέρκελ θα συνεχίσει να είναι καγκελάριος της Γερμανίας. Είναι αλήθεια ότι το AfD (Alternative for Germany) με εθνικιστική και φιλελεύθερη (libertarian) πτέρυγα, κέρδισε το θεαματικό ποσοστό του 12,6% των ψήφων και εισήλθε για πρώτη φορά στο κοινοβούλιο. Παρόλα αυτά, το ευρωσκεπτικιστικό AfD απέχει έτη φωτός από το να συμμετάσχει στην κυβέρνηση. Όλα τα άλλα κόμματα το απομονώνουν ως υποτιθέμενα εξτρεμιστικό.

Η επόμενη γερμανική κυβέρνηση θα σχηματιστεί πιθανότατα από το συνασπισμό του CDU, των ελεύθερων δημοκρατών (FDP) και των Πρασίνων, διότι οι μέχρι σήμερα κυβερνώντες σοσιαλδημοκράτες (SPD) θα απέχουν από προσπάθειες ανανέωσης του συνασπισμού τους με τη Μέρκελ.

Τα σοσιαλιστικά οράματα του Macron αμέσως μετά τις Γερμανικές εκλογές

Έτσι, με τη Μέρκελ να παραμένει καγκελάριος, είναι εύλογο το ερώτημα: γιατί το ευρώ έκανε τόσο μεγάλη βουτιά μετά τις εκλογές;

Η απάντηση βρίσκεται στην ομιλία του Γάλλου Προέδρου Emmanuel Macron, μόνο δύο ημέρες μετά τις γερμανικές εκλογές, όπου ο Γάλος πρόεδρος υποστήριξε μια νέα θεμελίωση για την Ευρώπη. Μεταξύ άλλων προτάσεων, ο Macron ζήτησε έναν ευρωπαϊκό φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και την εναρμόνιση των φόρων κοινωνικής ασφάλισης και των εταιρικών φόρων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι κρατικιστικές προτάσεις του περιλαμβάνουν επίσης έναν κοινό προϋπολογισμό για τα 19 μέλη της Ευρωζώνης, καθώς και ένα υπουργείο Οικονομικών για την Ευρωζώνη και σταδιακά ένα είδος πανευρωπαϊκής φορολόγησης.

Γιατί καθυστέρησε την ομιλία του ο Macron και την παρέθεσε μετά τις γερμανικές εκλογές; Η απάντηση είναι ξεκάθαρη. Ένα μεγάλο μέρος του γερμανικού πληθυσμού είναι εναντίον ενός ευρωπαϊκού υπερκράτους και της μεταφοράς της κυριαρχίας στις Βρυξέλλες όπως οραματίζεται ο Macron. Αν ο Macron είχε πραγματοποιήσει την ομιλία του πριν από τις εκλογές, η Μέρκελ θα έπρεπε να αντιδράσει σε αυτήν. Αν είχε εγκρίνει τα σχέδια του Macron, πιθανότατα θα είχε χάσει πολλές περισσότερες ψήφους. Καθώς ο Macron ανέμενε αυτή την αντίδραση από τους Γερμανούς ψηφοφόρους, ανέβαλε την ομιλία του. Προσέβλεπε σε μια ανανέωση του – φιλικά προσκείμενου προς τις Βρυξέλλες – κυβερνητικού συνασπισμού Μερκελ και σοσιαλδημοκρατών, ώστε να προωθήσει την ατζέντα του.

Δικαιολογημένα φοβόταν την είσοδο του FDP στην κυβέρνηση. Σύμφωνα με τη Le Monde, ο Macron, δήλωσε τον Ιούλιο: «Εάν η Μερκελ συμμαχήσει με το FDP, είμαι νεκρός».

Φιλελεύθερες προτάσεις από το FDP

Ο φόβος του είναι βάσιμος. Στο πρόγραμμα του FDP, βλέπουμε εκκλήσεις για περιορισμό των bail outs στην ευρωζώνη, για εισαγωγή διαδικασίας εθνικών πτωχεύσεων, βλέπουμε έντονη αντίθεσή στο ευρω-ομόλογο, καθώς και έκκληση για απελευθέρωση των αγορών.

Εάν το FDP μπει τελικά στη γερμανική κυβέρνηση, τα σχέδια για περισσότερο συγκεντρωτισμό, bail outs και ευρωπαϊκό σούπερ κράτος θα αντιμετωπίσουν ισχυρή αντίσταση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το ευρώ έκανε βουτιά μετά τις εκλογές και ο λόγος για τον οποίο υποχώρησαν οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές το Σεπτέμβριο.

Η αποτίμηση αυτή στο ευρώ, καταδεικνύει την προσδοκία ότι θα υπάρξει περισσότερος συγκεντρωτισμός στην ΕΕ και ότι θα διασωθούν οι υπερχρεωμένες κυβερνήσεις. Ο δείκτης δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ στη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία και την Ελλάδα ανέρχεται σε 96%, 99%, 132% και 179% αντίστοιχα (για το 2016). Εάν αυτές οι κυβερνήσεις αθετήσουν τα χρέη τους, θα οδηγήσουν σε κατάρρευση μαζί τους και τους αντίστοιχους τραπεζικούς τομείς. Οι απώλειες για την ΕΚΤ θα είναι τεράστιες. Το ευρώ θα διαλυθεί.

H EKT υπεύθυνη για τις υπερχρεωμένες κυβερνήσεις και για την αναβολή των διαρθρωτικών αλλαγών

Εδώ και χρόνια, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κλωτσάνε το τενεκεδάκι παρακάτω στο δρόμο, χτίζοντας τα χρέη τους χάρη στην εξαιρετικά επεκτατική νομισματική πολιτική της ΕΚΤ.

Τα διαρθρωτικά προβλήματα όπως, οι υπερχρεωμένες κυβερνήσεις, οι γιγαντιαίοι δημόσιοι κλάδοι, το δημόσιο χρέος που επιβάρυνε τους χρεοκοπημένους τραπεζικούς τομείς, ή οι άκαμπτες αγορές εργασίας, δεν έχουν επιλυθεί.

Πράγματι, οι πολιτικές της ΕΚΤ επέτρεψαν την καθυστέρηση της επίλυσης αυτών των προβλημάτων. Μόλις η ΕΚΤ κάνει κανονική την πολιτική της και τα επιτόκια επιστρέψουν σε ένα πιο φυσιολογικό επίπεδο, το παιχνίδι είναι χαμένο για τις υπερχρεωμένες κυβερνήσεις. Κάποιος θα πρέπει να πληρώσει το λογαριασμό. Οι αγορές πιστεύουν ότι θα είναι η Γερμανία. Ή να το θέσουμε αντίστροφα: Πριν μπορέσει να εξομαλυνθεί η στάση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ,  θα πρέπει να έχει εξασφαλιστεί η κοινωνικοποίηση των ευρωπαϊκών χρεών.

Σήμερα, είναι βασικά η γερμανική υποστήριξη που διατηρεί τις υπερχρεωμένες κυβερνήσεις στη ζωή. Η προσδοκία του συγκεντρωτισμού, της κοινωνικοποίησης του χρέους και ενός ευρωπαϊκού σούπερ κράτους, είναι αυτά που κρατούν ζωντανό το ευρώ. Οι προσδοκίες του Macron και των συμμετεχόντων στην αγορά να ακολουθηθούν περαιτέρω βήματα συγκεντρωτισμού μετά τις γερμανικές εκλογές, είναι λιγότερο πιθανό να εκπληρωθούν με την πιθανή είσοδο του FDP στην επόμενη κυβέρνηση.

***

Δείτε σχετικά στη σελίδα:

Ο Philipp Bagus είναι συνεργάτης μελετητής του Ινστιτούτου Mises, είναι καθηγητής οικονομικών στο Universidad Rey Juan Carlos της Μαδρίτης, είναι μελετητής του IREF, και συγγραφέας πολλών βιβλίων, συμπεριλαμβανομένων των:  In Defense of Deflation, Blind Robbery! The tragedy of the euro,  Deep Freeze: Iceland’s Economic Collapse. 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου Mises: Why the Euro Took a Dive After Merkel’s Re-Election

Μετάφραση: «Ελεύθερη Αγορά»

Contact Philipp Bagus