Στην Ευρώπη η «κριτική της μετανάστευσης» πρόκειται να γίνει ποινικό αδίκημα

0
851
Μετανάστευση

Η κριτική της μετανάστευσης θα αποτελέσει ποινικό αδίκημα. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που δίνουν το περιθώριο κριτικής για τη μετανάστευση μπορούν να τερματιστούν

του Μιχάλη Γκουντή

Οι Ευρωπαίοι που ανησυχούν για τα σύνορα, τη γλώσσα και τον πολιτισμό μπορεί σύντομα να βρεθούν σε αναμμένα κάρβουνα αφότου ο Ολλανδός πολιτικός και μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Marcel de Graaff εξέδωσε μια σοβαρή προειδοποίηση σχετικά με τον «ορισμό της ρητορική μίσους» που θα ποινικοποιήσει την κριτική εναντίον της μαζικής μετανάστευσης. Ο Joe Schaeffer του LibertyNation αναφέρει:

«Σε συνέντευξη τύπου, ο κ. De Graaff έθεσε υπό αμφισβήτηση το διεθνές συνέδριο στο Μαρακές, στο Μαρόκο, στις 11 και 12 Δεκεμβρίου, όπου πρόκειται να υπογραφεί το παγκόσμιο σύμφωνο για ασφαλή, τακτική και κανονική μετανάστευση. Αν και το σύμφωνο λέγεται ότι είναι μη δεσμευτικό, πρόκειται να δημιουργήσει τις βάσεις για μια εκστρατεία Οργουελικού τύπου για την εγκαθίδρυση της μαζικής μετανάστευσης ως ανθρώπινο δικαίωμα υπεράνω πάσης κριτικής».
«Ένα βασικό στοιχείο αυτής της νέας συμφωνίας είναι η επέκταση του ορισμού της ρητορικής μίσους», λέει ο de Graaff. «Η συμφωνία θέλει να ποινικοποιήσει την ομιλία περί μετανάστευσης. Η κριτική της μετανάστευσης θα αποτελέσει ποινικό αδίκημα. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που δίνουν το περιθώριο κριτικής για τη μετανάστευση μπορούν να τερματιστούν».

 

Η ομιλία του Graaff

Global Compact on Migration

Uploaded by PVVep on 2018-11-19.

Εν τω μεταξύ, η Υπηρεσία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών δημοσίευσε ένα αντίγραφο της ομιλίας της 20ης Νοεμβρίου του Andrew Gilmour, Βοηθού Γενικού Γραμματέα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, με τίτλο: «Λέξεις: ρόλος και ευθύνη των μέσων μαζικής ενημέρωσης στη διαμόρφωση των αντιλήψεων του κοινού για τους μετανάστες και πρόσφυγες και την προώθηση κοινωνιών χωρίς αποκλεισμούς».

Ο Gilmour αποκαλεί «εγκλήματα μίσους εναντίον μεταναστών» μια «ιδιαίτερα δυσάρεστη εκδήλωση αυτού που θεωρώ ως σχεδόν παγκόσμια αντίδραση κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ο Gilmour εξηγεί πώς το γραφείο του θα βοηθήσει τα κράτη να «διακρίνουν την ελευθερία του λόγου από την ρητορική μίσους» που, φυσικά, δεν έχει κανένα δικαίωμα ύπαρξης. Επισημαίνει ότι η αναφορά των μέσων ενημέρωσης που δεν είναι επαρκώς προοδευτική δεν μπορεί να γίνει ανεκτή.

«Είναι σαφές για όλους μας ότι πολλά μέσα μαζικής ενημέρωσης σκοπίμως δεν προωθούν την έννοια της κοινής ανθρωπότητας», λέει ο Gilmour, καθορίζοντας εκ νέου την μαζική μετανάστευση ως βασικό ανθρώπινο δικαίωμα. «Οι λέξεις έχουν προφανώς σημασία: η απάνθρωπη ρατσιστική ρητορική συχνά οδηγεί στο μίσος, τις εντάσεις, τη βία και τις συγκρούσεις. Απαιτεί μεγαλύτερη προσπάθεια από τη διεθνή κοινότητα να αντιμετωπίσει όσους στα μέσα μαζικής ενημέρωσης προσπαθούν να προκαλέσουν μίσος».

 

Κοινώς, αναμένουμε νέο κυνήγι μαγισσών από την «μαμά» Ευρώπη, η οποία στην πραγματικότητα δεν κάνει τίποτα παραπάνω από το να θέτει τον εαυτό της άρχοντα της δημόσιας συζήτησης. Αλίμονό μας.

***

Βρίσκετε ενδιαφέροντα τα άρθρα στην «Ελεύθερη Αγορά»; Εκτιμάτε την προσπάθεια μας; Κάντε τώρα μια δωρεά 5 ευρώ και ενισχύστε μας.

Διαβάστε περισσότερα: