Τα σπίτια – «φέρετρα» του Χονγκ Κονγκ: Αποτυχία του καπιταλισμού;

0
856
Σπίτια Φέρετρα στο Χονγκ Κονγκ
H έλλειψη χώρου και η μεγάλη ζήτηση για κατοικίες οδηγεί στην κατασκευή όλο και λιγότερο ευρύχωρων σπιτιών

Αν θέλει λοιπόν ο μέσος επικριτής της ελεύθερης αγοράς, οι κάτοικοι του Χονγκ να ζουν σε καλύτερα σπίτια, καλό θα ήταν να στρέψει το μένος του προς το κομμουνιστικό κόμμα Κίνας

Οκτώβριος 2017

Του Μιχάλη Γκουντή

Εισαγωγή

Ένα από τα κλασικά επιχειρήματα κατά του καπιταλισμού της ελεύθερης αγοράς είναι και τα σπίτια «φέρετρα» του Χονγκ Κονγκ. Το επιχείρημα είναι ότι «Ο καπιταλισμός ευθύνεται για το ότι οι άνθρωποι αυτοί ζουν σε τρύπες». Ο καπιταλισμός δεν φταίει για τίποτα εδώ όμως. Είναι μία πολύ βασική μελέτη περίπτωσης προσφοράς και ζήτησης.

Πρόβλημα έλλειψης χώρου

Το Χονγκ Κονγκ είναι η πιο ελεύθερη οικονομία στον κόσμο και συνεπώς δίνει πολλές εργασιακές και επιχειρηματικές επιλογές λόγω των τεράστιων οικονομικών του δικτύων. Δηλαδή παρέχει περισσότερες ευκαιρίες για τον καθένα να ανεβάσει το εισόδημά του και να βελτιώσει τη ζωή του.

Αυτή τη στιγμή το Χονγκ Κονγκ έχει πυκνότητα κατοίκων 6300 κάτοικοι/τ.χιλ. Το 90% των κατοίκων είναι Κινέζοι, εκ των οποίων περίπου 2.000.000 ήρθαν από την κίνα από το 1981 και μετά, όταν το Χονγκ Κονγκ επέλεξε να ανοίξει τα σύνορα προς τους Κινέζους λαθρομετανάστες που διέφευγαν από την Κίνα. Αυτό ενίσχυσε πολλά προβλήματα αφενός χώρου και αφετέρου και προσφοράς/ζήτησης κατοικιών που προϋπήρχαν

Έχουμε λοιπόν, μία μικρή πόλη, με 7 εκ. κατοίκους, λίγο οικοδομήσιμο χώρο άρα και μικρή προσφορά σε σπίτια. Αυτό έχει σαν συνέπεια, να ανεβαίνουν, πρώτον, τα ενοίκια των σπιτιών και αφετέρου, να νοικιάζονται όλο και μικρότεροι χώροι για να στεγάσουν όλους αυτούς που έρχονται από Κίνα. Οι πιο ευρύχωρες κατοικίες φυσικά είναι απλησίαστες οικονομικά.

Οι άνθρωποι «ψηφίζουν» με τα πόδια

Γιατί όμως οι άνθρωποι φεύγουν από Κίνα; Διότι στην Κίνα η αγορά είναι ακόμα κρατιστική και ανελεύθερη (μόλις 57,4% δείκτη οικονομικής ελευθερίας, έναντι 89,8% του Χονγκ Κονγκ) και δεν υπάρχουν οι ίδιες ευκαιρίες. Οι άνθρωποι φεύγουν διότι προτιμούν τις εργασιακές ευκαιρίες τόσο, που η ποιότητα διαμονής έρχεται σε δεύτερη μοίρα.

Λίγοι αντιλαμβάνονται τι πρακτικά σημαίνει «ελεύθερη οικονομία». Φανταστείτε ένα κράτος το οποίο βάζει ελάχιστους περιορισμούς στο πως θα εργαστεί κάποιος και τι κανονισμούς θα πρέπει να ακολουθήσει. Φανταστείτε επίσης ελάχιστη γραφειοκρατία και φορολογία, λιτό και περιεκτικό σύστημα φορολόγησης και δικαστήρια τα οποία κάνουν το καλύτερο δυνατό ώστε να προστατεύονται τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα. Αυτό είναι το Χονγκ Κονγκ.

Με άλλα λόγια, το Χονγκ Κονγκ προσφέρει είναι ένα πολύ καλό θεμέλιο για επιχειρηματική δραστηριότητα. Η επιχειρηματικότητα είναι πολύ υψηλή κάτι που συνεπώς θα δελεάσει όσους ζητούν εργασία ειδικά από τις γύρω χώρες.

Τα «Φέρετρα» δημιούργημα της πολιτικής της Κίνας

Αν θέλει λοιπόν ο μέσος επικριτής της ελεύθερης αγοράς, οι κάτοικοι του Χονγκ να ζουν σε καλύτερα σπίτια, καλό θα ήταν να στρέψει το μένος του προς το κομμουνιστικό κόμμα Κίνας. Το κόμμα δεν αυξάνει την οικονομική ελευθερία των πολιτών του, ώστε να δώσει κίνητρο να μένει ο κόσμος εκεί. Έτσι, συνεχώς ο πληθυσμός του Χονγκ Κονγκ θα αυξάνεται και δε θα μειωθεί η ζήτηση στις κατοικίες, ώστε να πέσουν οι τιμές τους. Μεγαλύτεροι χώροι διαμονής δεν θα μπορέσουν να δημιουργηθούν. Αν επιθυμεί κάποιος λοιπόν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, η λύση για τα φέρετρα δόθηκε εδώ.

***

Βρίσκετε ενδιαφέροντα τα άρθρα στην «Ελεύθερη Αγορά»; Εκτιμάτε την προσπάθεια μας; Κάντε τώρα μια δωρεά 5 ευρώ και ενισχύστε μας.

Διαβάστε περισσότερα: